Šaldymas – vienas geriausių šiuolaikinių konservavimo būdų, padedantis išlaikyti ne tik daugumą vitaminų ir naudingųjų medžiagų, bet ir nepakitusį šviežių daržovių skonį, spalvą ir tekstūrą.
„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pranešime žiniasklaidai atskleidžia keletą svarbių triukų, kurie pagerins šaldytų daržovių kokybę ir padės iš naujo atrasti jų privalumus.
„Šaldant daržoves svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių principų: šaldymo būdą, indus, paruošimą ir atitirpinimą. Tinkamai užšaldžius daržoves, visada turėsite jų savo šaldiklyje ir prireikus galėsite iškart naudoti mėgstamiems patiekalams,“ – sako V.Juodkazienė.
Užšaldyti galima daugumą parduotuvėse randamų šviežių daržovių, svarbu, kad jos būtų gerai prinokusios ir nespėjusios pakeisti savo skonio ir išvaizdos. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad kai kurioms daržovėms šaldymas gali ir pakenkti, todėl verčiau jas suvalgyti šviežias.
„Nerekomenduočiau šaldyti daržovių, savyje turinčių daug vandens – svogūnų, ridikėlių, pomidorų ar agurkų. Atitirpinus jos taps minkštos, praras savo formą ir bus nebe tokios išvaizdžios. Taip pat nepatartina šaldyti gūžinių kopūstus ar bulvių. Atšilęs kopūstas gali sutęžti, prarasti savo traškumą, o bulvė taps saldi ir minkšta“, – pataria V.Juodkazienė.
Egzistuoja du šaldymo būdai
Atrinkus, kurias daržoves norite šaldyti, maisto ekspertė rekomenduoja pasirinkiti vieną iš šių šaldymo būdų – karštąjį arba šaltąjį. Taisyklingai taikant abu metodus lengviau užtikrinsite šaldytų daržovių kokybę.
Karštasis būdas naudojamas, kai daržovės panardinamos į karštą vandenį, o vėliau – į šaltą, gerai nusausinamos ir sudedamos į dėžutes ar maišelius. Pasak V.Juodkazienės, toks būdas ypač tinka kietosioms daržovėms – morkoms, kaliaropėms, pastarnokams. Jis padeda išlaikyti ne tik skonį, bet ir tekstūrą.
Šaltasis būdas, kai daržovės supjaustomos gabalėliais, supakuojamos ir sudedamos į šaldiklį, ypač tinka šakninėms daržovėms ir įvairioms pupelėms, kurių smulkinti nereikia.
Šaldymui tinka ne visi indai
Klaidingai manoma, kad daržoves galima šaldyti bet kokioje taroje. Nors kai kurie žmonės namuose yra prikaupę nemažai nuo grietinės, jogurto ar kitų maisto produktų likusių indelių ir maišelių, nereikėtų jų naudoti šaldymui. Jau panaudota maisto produktų ar pirkinių pakuotė šaltyje išskiria tam tikras chemines medžiagas, galinčias pakenkti daržovėms.
„Šaldydami naudokite specialiai tam pritaikytus maišelius arba plastikinius indus, dėžutes, galinčias atlaikyti –18 laipsnių temperatūrą. Dažnai jie būna pažymėti snaige, kuri reiškia, kad tokia tara yra atspari šalčiui. Tokių indelių ir maišelių galite rasti daugelyje parduotuvių, o juos įsigiję įsitikinsite, kad iš šaldiklio ištrauktos daržovės nenuvils. Jos nebus praradusios nei formos, nei mums taip reikalingų maistinių medžiagų“, – sako V.Juodkazienė.
Kartais būtina susmulkinti
Susmulkintos daržovės ne tik užims mažiau vietos šaldiklyje, bet ir lengviau atitirps, kai norėsite naudoti.
Prieš sudedant daržoves į šaldyti skirtus indus, maisto ekspertė rekomenduoja jas tinkamai susmulkinti. Kai kurias daržoves, pavyzdžiui, morkas, galima sutarkuoti stambia tarka, baklažanus ir cukinijas supjaustyti kubeliais, o brokolius ir kalafiorus padalinti į mažus žiedelius. Taip susmulkintos daržovės ne tik užims mažiau vietos šaldiklyje, bet ir lengviau atitirps, kai norėsite naudoti.
„Daržoves galite šaldyti ne tik susmulkintas, bet ir sutrintas. Trintuvu sutrinkite pomidorus, žirnelius ar burokėlius, supilkite į šaldymo indus ir turėsite puikius „paruoštukus“, kurie leis sutaupyti laiko ateityje. Kai sumanysite gaminti sriubą, troškinį ar padažą, tereiks atšildyti trintų daržovių indelį ir jis tuoj pat virs skaniu patiekalu“, – sako V.Juodkazienė.
Maisto ekspertės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad šaldomos daržovės plečiasi, todėl induose ar maišeliuose būtina palikti daugiau laisvos vietos. Taip pat, prieš dedant į šaldiklį, V.Juodkazienė rekomenduoja užrašyti, kuri tai daržovė ar mišinys ir kada buvo užšaldyta – taip greičiau rasite tai, ko ieškote.
Neskubėkite atitirpinti
Planuojant patiekalui panaudoti šaldytas daržoves, nebūtina laukti, kada jos atitirps. V.Juodkazienės teigimu, jei prieš užšaldydami daržoves susmulkinote, galite jas iš karto dėti į verdantį vandenį ar keptuvę.
Užšaldytas daržoves rekomenduojama suvartoti per 12 mėnesių, o jeigu atšildėte – per 24 valandas.
„Galite šaldytas daržoves dėti į sriubą ar troškinį, šildomos jos atitirps, bet nepraras savo formos ir nesuglebs. Jei norite jas naudoti tokiems patiekalams kaip, pavyzdžiui, pica, tuomet leiskite daržovėms atitirpti, kelias valandas palikdami aukščiausioje šaldytuvo lentynoje. Tai apsaugos jas nuo apdžiuvimo“ – sako V.Juodkazienė.
Nors šaldymas gali ilgam užtikrinti daržovių kokybę, nereikėtų jų šaldiklyje laikyti per ilgai. Užšaldytas daržoves rekomenduojama suvartoti per 12 mėnesių, o jeigu atšildėte – per 24 valandas. Taip pat nepatartina pakartotinai jų užšaldyti, nes taip daržovės praras daugiau naudingųjų medžiagų ir bus drėgnesnės, todėl gali pasidengti šerkšnu.