Linco širdelės
Ingredientai:
- 230 g kvietinių miltų;
- 100 g migdolų miltų (jei neturite, galite iki smulkių miltų sumalti migdolų plokšteles);
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- druskos;
- 200 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 2 kiaušinių tryniai;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto (galite keisti vaniliniu cukrumi);
- 1 citrina;
- 5–6 valg. šaukšt. tiršto raudono džemo (aviečių, slyvų, raudonųjų serbentų, spanguolių. Mano favoritas – naminis slyvų džemas su cinamonu);
- cukraus pudros.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir migdolų miltus, cinamoną bei žiupsnelį druskos.
2. Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Sudėkite trynius, supilkite vanilės ekstraktą (ar vanilinį cukrų) ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jos dalį).
3. Į sviesto ir trynių mišinį suberkite sausų produktų mišinį ir suminkykite tešlą. Ji gali šiek tiek lipti prie rankų – neišsigąskite, galite dar įberti šiek tiek miltų, tačiau nepersistenkite. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve porai valandų.
4. Praėjus šiam laikui išimkite tešlą, leiskite kelias minutes pastovėti ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą.
5. Jei kepsite sausainius širdeles (kitai proga galite rinktis kitas formas), jums prireiks dviejų formelių – vienos didesnės širdelės, kitos mažos. Iš tešlos išspauskite porinį skaičių didelių širdelių (tai bus sausainių pagrindas), o tada pusėje jų mažąja širdele išspauskite viduriuką (tai bus sausainių viršus). Su šia tešla reikia dirbti greitai, nes pašilusi ji ims plyšinėti ir lipti. Pasitelkite kantrybę ir šiek tiek miltų, kad spaudomi sausainiai neliptų prie stalviršio.
6. Atsargiai dėkite sausainius į kepimo popieriumi išklotas skardas, o šias pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Geriau, jei vienoje skardoje keps pilnaviduriai sausainiai, jiems prireiks 12–15 min. orkaitėje, o kitoje – tuščiaviduriai, jiems užteks 10–12 min. Iškepusius sausainius visiškai atvėsinkite.
7. Mažame dubenėlyje virš garų ar įstatę į kitą dubenį su karštu vandeniu pašildykite džemą – tada jis lengviau tepsis. Ant sausainių, kurie skirti pagrindui, tepkite po truputį džemo (ne iki pat kraštų) ir atsargiai uždėkite viršutinę dalį, spustelkite ją, kad priliptų. Dėkite sausainius į plokščią lėkštę ir užbarstykite cukraus pudros.
Išbandykite, mylimieji jums padėkos!