Ingredientai:
smėliniam viršui:
- 1,5 stiklinės miltų;
- sauja pekaninės karijos riešutų (galima ir nedėti);
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 2 valg. šaukšt. „Turbinado“ arba rudojo cukraus;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 110 g sviesto, ištirpinto;
- 1 šaukšt. vanilės ekstrakto.
persikų apačiai:
- 1,8–2 kg persikų;
- 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 3 valg. šaukšt. kukurūzų miltų;
- didelis žiupsnis šviežiai malto muskato riešuto;
- 1/2 arbat. šaukšt. cinamono;
- žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir 10–12 min. pakepinkite ant skardos paskleistus riešutus (jei juos naudosite). Kai paskrus, atvėsinkite.
2. Dabar pagaminkite deserto viršų. Į elektrinį kombainą dėkite riešutus ir sumalkite iki rupių miltų. Berkite miltus, abiejų rūšių cukrų, druską, kepimo miltelius. Labai trumpam įjunkite aparatą, tik kad produktai susimaišytų.
3. Perdėkite mišinį į didelį dubenį, supilkite sviestą ir vanilės ekstraktą. Pamaišykite, kol susidarys drėgni gumuliukai, ir padėkite šaltai, kol paruošite persikus.
4. Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kaulus ir supjaustykite kubeliais. Imkite stačiakampio formos kepimo indą (tinka keraminis ar stiklinis), supilkite persikus, apibarstykite cukrumi, kukurūzų miltais, cinamonu, muskatu, druska, supilkite citrinos sultis, lengvai permaišykite ir paskirstykite vienodu sluoksniu ant kepimo formos dugno.
5. Išimkite viršui skirtą jau pagamintą mišinį iš šaldytuvo ir padenkite juo persikus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol viršus taps rusvai auksinis.
6. Šiek tiek atvėsinkite prieš patiekdami su, pavyzdžiui, vaniliniais ledais. Rojus žemėje!