Juk kada gi daugiau, jei ne sekmadienį, galima suteikti sau progą ir juos pasigaminti namuose.
Žinoma, kalorijų čia neišvengsite, tačiau retkarčiais galima ir nusidėti vien dėl gardaus ir burnoje tirpstančio gabalėlio. Pateikiame jums daug receptų variantų ir siūlome išbandyti įvairių skonių pyragus bei tortus su begale įvairiausių priedų.
Daugiau receptų idėjų rasite ČIA.
Skonis: 10/10. Tikras, didelis ir ryškus dešimtukas. Švelnaus skonio, neriebus, tirpstantis burnoje. Na, vienas iš tokių, kuriuos jau po pirmojo gabalėlio imi vadinti tobulais.
1. Sausainius sutrupinkite iki visiškai smulkių trupinukų ir sumaišykite su 50 g. cukraus.
2. Sausainių masę sumaišykite su tirpintu sviestu (masė turi būti lipni). Jei biri ir visiškai nelimpa, įpilkite dar truputį tirpinto sviesto ir vėl išmaišykite.
3. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Dugną ir sieneles (apie 2,5 cm aukščio) padenkite sausainių trupinių mase.
4. Kepimo indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.
5. Į indą sukrėskite kreminį sūrį, suberkite 200 g cukraus ir miltus. Plakite, kol masė taps puri ir vientisa.
6. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami iki vientisos masės.
7. Supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Dar kartą viską išplakite.
8. Išimkite kepimo indą iš šaldytuvo. Ant sausainiais iškloto pagrindo į kepimo indą supilkite visą paruoštą kreminio sūrio įdarą.
9. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tada sumažinkite karštį iki 120°C temperatūros ir kepkite dar 90 minučių, kol torto šonai taps tvirti.
10. Ištraukusi tortą iš orkaitės, visiškai jį atvėsinkite. Ir tik tada dėkite ant lėkštės ar tortui skirto padėklo.
11. Puoškite pagal savo norus ir fantazijas. Aš papuošiau plakta grietinėle ir apibarsčiau cinamonu. Jei tuo metu, kai kepsite tortą, bus uogų sezonas, nepraleiskite progos... Saldžios braškės, kelios saujos mėlynių ar kitų mėgstamų uogų, suteiks tortui gaivumo ir tikrai puikiai derės
12. Per naktį tortą palaikykite šaldytuve, ir jau tada ragaukite.
Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“
1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų, toliau plakdama dalimis įmaišykite cukrų, sudėkite kiaušinių trynius. Miltus sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais, suberkite į kiaušinių masę, išmaišykite. Sukrėskite tešlą į 25 cm skersmens popieriumi išklotą torto formą, kepkite 190°C temperatūros orkaitėje apie 15 min. Atvėsinkite.
2. Užpilkite želatiną 100 ml vandens ir palikite brinkti. Dubenyje sumaišykite jogurtą, maskarponės sūrį, miltelinį cukrų, citrinos sultis ir vanilinį cukrų. Pakaitinkite želatiną ant silpnos ugnies, kad ištirptų, šiek tiek atvėsinkite, nuolat maišydama plona srovele supilkite į kremą. Pastatykite kremą į šaldytuvą, kad šiek tiek apstingtų. Suplakite grietinėlę, įmaišykite į kremą.
3. Ant torto formos dugno dėkite biskvito lakštą, formos kraštus aplipdykite braškių griežinėliais, sukrėskite kremą, tolygiai paskirstykite. 4–6 val. palaikykite šaldytuve, kad sustingtų. Išimkite tortą iš formos, papuoškite braškių skiltelėmis.
Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
- Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
- Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.
- Paruoškite torto įdarą
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
- Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
- Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
- Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
- Supilkite grietinės masę. Išplakite.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
- Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
- Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
- Paruoškite graikinių riešutų užpilą
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.
- Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
- Paruoštu užpilu apliekite tortą.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Reikės 24 cm apvali kepimo forma su išimamu pagrindu
- Pradėkite ruošti karamelinį padažą. Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, vandenį, sirupą ir virkite, kol masė sutirštės.
- Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir nuolat maišydami pilkite grietinėlę ir įmaišykite sviestą.
- Patarimas: jei norite sūrios karamelės, įberkite 4–5 šaukštelius jūros druskos.
- Sutrupinkite sausainius ir sumaišykite juos su tirpintu sviestu ir cinamonu.
- Sukrėskite sausainių trupinių mišinį ant skardos ir išlyginkite šaukštu.
- Įdėkite pagrindą į šaldytuvą kol ruošite įdarą. Paruoškite įdarą.
- Sumaišykite sūrį, sirupą, cukrų ir citrinos žievelę. Maišydami supilkite kiaušinius ir plaktą grietinėlę.
- Pilkite įdarą ant pyrago pagrindo, o ant viršaus užpilkite šiek tiek karamelinio padažo (apie 100 ml).
- Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynėlės, 175 °C temperatūroje apie 60 minučių arba kol sukietės.
- Palikite atvėsti ir tada atšaldykite. Kai pyragas visiškai atvės, atsargiai nuimkite formos kraštus. Užpilkite daugiau karamelinio padažo ir tiekite.
Receptas DANSUKKER
1. Maskarponę ištrinkite su druska ir puse cukraus kiekio. Plakdamos po vieną įmuškite kiaušinių trynius, supilkite grietinėlę, įlašinkite vanilės esencijos. Kukurūzų krakmolą ir miltus sumaišykite, įsijokite juos į sūrio masę ir gerai sumaišykite.
2. Su likusiu cukrumi iki putų išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite į tešlą. Ketvirtadalį tešlos perdėkite į kitą dubenį ir įmaišykite vandenyje ištirpintus kakavos miltelius.
3. Indelį, kuriame garinsite, patepkite sviestu, sudėkite trečdalį baltos tešlos, ant viršaus šaukšteliu išdėliokite šokoladinę tešlą, uždenkite folija ir 10 min. virkite garuose. Tuomet vėl dėkite baltos tešlos, šokoladinės ir 10 min. garinkite. Uždėjusios paskutinį sluoksnį, garuose virkite 15 minučių. Atšaldykite.
- Gerai išmaišykite maskarponės sūrį kartu su grietine ir riešutų sviestu. Jei saldumo neužtenka, galite įpilti puodelį cukraus pudros.
- Želatiną išbrinkinkite vandenyje ir ištirpinkite ne ant atviros ugnies. Atvėsusią ištirpusią želatiną supilkite į maskarponės masę.
- Sumalkite sausainius ir skrudintus sūdytus žemės riešutus. Ištirpinkite sviestą ir užpilkite ant sausainių ir riešutų masės. Viską gerai išmaišę, pilkite į torto skardą ir suštampuokite pyrago pagrindą valgomuoju šaukštu ar rankomis.
- Ant suformuoto sausainių pagrindo pilkite maskarponės masę ir išlyginkite paviršų peiliu. Dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad pyragas sustingtų.
- Sustingusį pyragą papuoškite skrudintais sūdytais ir sumaltais žemės riešutais ir apšlakstykite karamele.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo folija išklokite 20 x 30 cm dydžio kepimo indo dugną ir sieneles. Foliją galite dar apipurkšti šlakeliu aliejaus.
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą (230 g) ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydamos, kol masė taps lygi ir vientisa. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet įmuškite kiaušinius ir vėl plakite iki vientisos masės.
- Suberkite į plakinį miltus, kakavos miltelius, druską ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite. Sudėkite šokolado gabalėlius ir dar kartą išmaišykite, kad jie pasiskirstytų masėje tolygiai.
- Paruoštą brownie masę tolygiai paskirstykite paruoštame kepimo inde.
- Į kitą dubenį sudėkite kreminį sūrį, kiaušinių trynius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakite iki vientisos masės. Bananus atskirame dubenėlyje maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite į kreminį sūrį.
- Paruoštą bananinę kreminio sūrio masę šaukštu paskirstykite ant brownie paviršiaus. Tuomet paimkite aštrų peilį ir perbraukite per paviršių, šiek tiek lengvai pamaišydamos, kartais iškeldamos brownie masę į paviršių.
- Paruoštą pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min., kol skanėsto vidurys sutvirtės. Išjungę orkaitę, palikite atvėsti. Tuomet nuimkite foliją. Supjaustykite pyragą kvadratėliais ir patiekite.
- Citrinas nuplaukite trinant šepetėliu, nutarkuokite žieveles, iš minkštimo išspauskite sultis.
- Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu. Kiaušinius ir trynį išplakite.
- Sviestą su cukrumi sukite tol, kol pasidarys puri masė.
- Nuolat maišydami po truputį supilkite išplaktus kiaušinius, rikotos sūrį.
- Įmaišykite citrinų žieveles ir sultis, aguonas, druską ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
- Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite 180 C laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
- Glajui skirtą miltelinį cukrų išsukite su citrinos sultimis ir aptepkite dar šiltą pyragą.
- Patiekite su lengvame sirupe konservuotais mandarinų gabalėliais.
Receptą atsiuntė Gintarė
- Sutrinkite sausainius ir sumaišykite su lydytu sviestu.
- Trintų sausainių masę sudėkite į kepimo indą (24 cm skersmens) ir kepkite orkaitėje 175°C temperatūroje apie 10 minučių.
- Iškepusius sausainius, palikite juos atvėsti.
- Sumaišykite kreminį ir kaimišką sūrį, cukrų, kukurūzų krakmolą bei kardamoną.
- Įmaišykite vieną po kito kiaušinius ir grietinėlę. Išlydykite šokoladą ir supilkite ant viršaus.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite ant pyrago ir ant viršaus uždėkite mėlynių.
- Kepkite pyragą 175°C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių.
- Kepimo pabaigoje uždenkite indą folija, kad paviršius neapdegtų. Išjungę orkaitę, pyragą dar palikite pastovėti 10 minučių.
- Po to, išimkite jį iš kepimo indo ir papuoškite šviežiomis mėlynėmis bei vaniliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Evelina Kochienė
1. Iš lazdynų riešutų, stiklinės miltų, 100 g cukraus, kiaušinio, 150 g pjaustyto sviesto užminkykite tešlą. Įvyniokite į foliją ir 30 minučių laikykite šaldytuve.
2. Stalą pabarstykite miltais. Iš atšalusios tešlos iškočiokite maždaug 36 cm skersmens skritulį. Atsargiai paspausdami, juo išklokite sviestu pateptą torto formą.
3. Tešlą formoje subadykite šakute, užklokite sviestiniu popieriumi, ant viršaus užberkite žirnių, kad paplotis kepdamas neiškiltų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.
4. Ištirpinkite likusį sviestą ir palikite atvėsti. Sūrį sumalkite, ištrinkite su 150 g cukraus, likusiais miltais, atskirtais tryniais, vaniliniu cukrumi, citrinų žievelėmis, krakmolu.
5. Į įdaro masę supilkite atvėsusį sviestą, sudėkite iki purumo išplaktus kiaušinių baltymus, suberkite likusį cukrų. Atsargiai išmaišykite, kad nesukristų baltymai.
6. Pusę įdaro sukrėskite ant iškepto papločio, išdėliokite vynuoges. Supilkite likusią masę, pabarstykite migdolais. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Papuoškite mėtų lapeliais ir vynuogėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Apskritą 20 cm skersmens atsegamą skardą išklokite kepimo popieriumi. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su sausainių trupiniais. Masę sudėkite į skardą, tolygiai paskirstykite ir 10 minučių kepkite 180 laipsnių orkaitėje.
2. Įdarui varškės sūrį du kartus sumalkite mėsmale. Kiaušinius išplakite su milteliniu cukrumi, krakmolu, citrinų žievelėmis, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Įmaišykite sumaltą varškės sūrį, tepamąją varškę (įdaras turi išeiti vienalytis ir gana skystas). Masę supilkite ant apkepusio papločio skardoje, supurtykite, kad tolygiai pasiskirstytų, susidariusius oro burbuliukus suspauskite šaukšteliu. Kepkite 240 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, karštį sumažinus iki 110 laipsnių – dar 25 minutes. Orkaitę išjunkite, pyragą joje palikite pusę valandos (durelių neatidarykite). Tada atsargiai atsekite skardos šonus, bet jų nenuimkite, jei pyrago kraštai prilipę, atskirkite peiliu, ir palikite formoje tol, kol pyragas visiškai atvės.
3. Miltelinį cukrų suberkite į mažą puodą, užpilkite 3 šaukštais vandens. Užvirkite ir ant mažos ugnies maišant virkite porą minučių, kol pasidarys tirštas sirupas. Suberkite perpjautas braškes, atsargiai maišydami virkite dar apie minutę. Įmaišykite citrinų žieveles ir padažą palikite atvėsti. Kremui grietinėlę išplakite su cukrumi ir sumaišykite su tepamąja varške.
4. Kremu aptepkite atvėsusio pyrago viršų (galima – ir šonus, taip pat juos galima apibarstyti sausainių trupiniais). Pyragą dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį. Išimkite likus valandai, kai bus patiektas. Supjaustykite ir patiekite užpylus uogų padažo.
Gamybos trukmė, be stanginimo laiko.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba susukite į lininį rankšluostį, sutrinkite kočėlu ir suberkite į dubenį.
2. Trupinius sumaišykite su ištirpintu sviestu.
3. Masę sudėkite į apskritą išardomą 20 cm skersmens skardą, prispauskite prie dugno ir šonų. Laikykite šaldytuve.
4. Baltąjį šokoladą ištirpinkite.
5. Dubenyje gerai išsukite grietinėlės sūrį ir varškės kremą. Atsargiai įmaišykite supjaustytas braškes ir tirpintą šokoladą.
6. Masę sukrėskite ant sausainių papločio skardoje, išlyginkite viršų ir 4 valandas laikyti šaldytuve, kad susitingtų. Papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Pagrindui sviestą ištrinkite su miltais ir cukrumi iki trupinių, įmuškite trynius ir išminkykite. Jei tešla per biri, įpilkite truputį šalto vandens. Įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Ištraukusi iš šaldytuvo išklokite tešlos trupiniais kepimo formą, dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 6-7 minutes.
3. Ištraukusi sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius, apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, paskleiskite uogas, užpilkite iš maskarponės, varškės ir kitų nurodytų produktų paruoštą įdarą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių. Išjungusi orkaitę, palikite pyragą joje atvėsti. Tada dėkite dar porai valandų į šaldytuvą.
1. Razinas nuplaukite, užpilkite šiltu vandeniu, palikite išbrinkti.
2. Virtuvės kombainu smulkiai sutrupinkite sausainius. Apšlakstykite tirpintu sviestu, išmaišykite. Apvalią 20 cm skersmens skardą patepkite sviestu, suberkite trupinius, tolygiai paskirstykite ir paspauskite delnu. Pastatykite skardą į šaldytuvą.
3. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Elektriniu plakikliu suplakite kiaušinių trynius su cukrumi, įmaišykite rikotą, vanilės ekstraktą, smulkiai tarkuotas citrinos žieveles, citrinų sultis ir grietinėlę.
4. Atskirai iki standžių putų suplakite kiaušinių baltymus, atsargiai įmaišykite į tešlą.
5. Sukrėskite tešlą į skardą, kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 40 min. Kai pyragas atvės, uždenkite ir palaikykite šaldytuve bent 8 val. Prieš tiekdama apšlakstykite pyragą tirpintu šokoladu, apibarstykite migdolų drožlėmis.