Daugiau straipsnių

Šaldyti mėsą ar ne? Laikykitės trijų taisyklių

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Jei norite pasigaminti ne tik skanų, bet ir maistiniu požiūriu vertingą, aprūpinantį organizmą baltymais, būtinaisiais riebalais ir vitaminais mėsos patiekalą, reikėtų rinktis šviežią mėsą. Tačiau kartais lengva pasakyti, sunku padaryti – dirbantys, skubantys žmonės kaip viesulas įlekia į parduotuvę, griebia prekę ir lekia namo – ar liks laiko ir noro gaminti vakare? O gal palikti kitai dienai ar savaitgaliui? Kaip sutvarkyti šviežią mėsą, kad ji išliktų šviežia ir kokybiška?

Šaldyta mėsa

Parduotuvėje išsirinkote sprandinės, mentės, nugarinės, kitos mėsos dalį ar maltą mėsą, pardavėjas ją įdeda į plastikinį maišelį, kurį patogu parsinešti namo.

O ką daryti toliau – ar reikia iš karto mėsą pasūdyti ir tą pačią dieną siųsti į „komandiruotę“ keptuvėje ar orkaitėje? Ar gali palaukti kelias dienas šaldytuve? Į klausimus atsako „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Dainius Bartošius
Dainius Bartošius / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Visada šviežia ir kokybiška lietuviška kiauliena

Pirkėjai ypač vertina lietuvišką kiaulieną – „Norfos“ prekybos tinkle parduodama tik Lietuvos kiaulių augintojų ūkiuose išauginta mėsa, todėl produkcija visada kokybiška ir šviežia.

Į „Norfos“ parduotuves kiauliena atkeliauja iš modernaus įmonės „Rivona“ mėsos cecho, kuriame įdiegta staigi mėsos atšaldymo technologija, leidžiantis greitai ir saugiai atvėsinti skerdenas, užkirsti kelią mikrobinei taršai. „Rivonoje“ tą pačią dieną paskersta kiauliena atvėsinama per 6 valandas ir vakare išvežiojama į „Norfa“ parduotuves.

Patekusi į parduotuvės mėsines, kiauliena supjaustoma dalimis ir malama. „Išpjaustyta mėsa realizuojama per dvi paras, smulkinta mėsa per 12 val. Mėsą užsakome, pjaustome ir malame pagal prekybos poreikį, todėl užtikriname, kad kiauliena visada šviežia“, – tvirtina D.Bartošius.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Dainius Bartošius
Dainius Bartošius / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Laikykitės trijų taisyklių

Pasak mėsos eksperto, šviežia mėsa šaldytuve gali būti laikoma iki poros parų, o tinkamai paruošta ir įpakuota – iki 5 dienų.

„Pirmiausia, mėsą išimkite iš plastikinio maišelio, pasūdykite, pabarstykite prieskoniais ir įdėkite į sandarią maistinę dėžutę ar įvyniokite į maistinę plėvelę. Taip paruošta mėsa šaldytuve gali stovėti keletą dienų: nusipirkote pirmadienį – gaminti galite penktadienį“, – pataria ekspertas.

Nepasūdytos mėsos nelaikykite ilgiau nei dvi paras.

Smulkintos mėsos laikymo terminas trumpiausias – nusipirkus geriausia gaminti tą pačią dieną. Jei norite palikti kitai dienai, būtinai pasūdykite.

Atsargų šaldiklyje nelaikykite per ilgai

„Norėdami šviežią mėsą išlaikyti ilgiau, dėkite ją į šaldiklį“, – sako D.Bartošius.

Tris mėnesius šaldiklyje mėsą laikysite drąsiai – prireikus atšildysite ir jos kokybė bus nepakitusi. „Ilgiau laikyti mėsos atsargų neverta, nes šaltis ištraukia drėgmę, patiekalai nebus tokie sultingi. Be to, kartu su drėgme dingsta ir dalis vertingų medžiagų, mėsoje atsiranda pašalinis kvapas“, – pabrėžia mėsininkas.

Vertėtų retkarčiais praverti šaldiklį ir patikrinti, ar neužsiliko mėsos gabaliukas – kartais apie jį tiesiog pamiršti. Jei tokį radote, geriau jį atšildykite, ką nors skanaus pasigaminkite ir tik tada pirkite šviežią mėsą – planuokite pirkinius protingai ir nekaupkite nereikalingų atsargų, jų turi būti tik tiek, kiek sunaudosite per artimiausius mėnesius.

Shutterstock nuotr./Mėsa
Mėsa / Shutterstock nuotr.

Nepjaustyta mėsa nepraras drėgmės

Parduotuvėje susigundėte nusipirkti didesnį mėsos gabalą, bet namuose sudvejojote – gaminti iš karto ar palikti ateičiai? Jei nusprendėte užšaldyti, dar vienas klausimas – pjaustyti ar nepjaustyti? D.Bartošius vienareikšmiškai pataria: „Nepjaustyti“.

Užšaldyti geriau didelį mėsos gabalą, nes supjaustyta mėsa greičiau praras ir kokybę. „Pjaustant mėsą pažeidžiamos skaidulos, todėl ji greičiau netenka drėgmės“, – tvirtina mėsos žinovas.

Svarbu ir tinkamai supakuoti mėsą. D.Bartošius pataria mėsą išimti iš plastikinio maišelio ir suvynioti į maistinę plėvelę arba įdėti į sandarią dėžutę, kad būtų kuo mažesnis sąlytis su oru ir mėsa nedžiūtų.

Mėsai kenkia ekstremalūs temperatūrų skirtumai

Užšaldyti galima ne tik šviežią mėsą, bet ir pasiruoštų pusgaminių – marinuotos mėsos ar kotletų faršo. „Tik geriau nedėti druskos, nes ji ištraukia drėgmę – racionaliau pasūdyti patiekalą prieš gaminant“, – pataria mėsininkas.

Shutterstock nuotr./Šaldyta mėsa.
Šaldyta mėsa. / Shutterstock nuotr.

Taisyklių reikia laikytis ne tik užšaldant mėsą, bet ir ją atšildant. Pasak D.Bartošiaus, atšildyti mėsą reikia palaipsniui, nes staigūs temperatūrų pokyčiai kenkia mėsos kokybei, suardo skaidulas: „Negalima išimti mėsos iš šaldymo kameros ir įdėti į karštą vandenį.“

Patiekalus iš šaldytos mėsos reikėtų planuoti iš anksto. Mėsininkas pataria iš vakaro išimti mėsą iš šaldiklio ir padėti į šaldytuvą, o prieš gaminant kelias valandas palaikykite kambario temperatūroje.

Gardus troškinukas iš atšildytos kiaulienos mentės

Viename puode ir mėsa, ir daug daržovių – sotus, aromatingas troškinys, kurio užteks didelės šeimos pietums ar vakarienei. Lengvai virškinamas ir paprastai pagaminamas patiekalas.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos mentės,
  • 100 g „Norfos“ kiaulienos šoninės,
  • ½ puodelio miltų,
  • 1 vnt. svogūno,
  • kelių skiltelių česnako,
  • 2 vnt. morkų,
  • 1 vnt. poro,
  • 4 puodelių mėsos sultinio,
  • 2 valg.š. pomidorų padažo,
  • 1 arbat.š. kmynų,
  • ½ arbat.š. rozmarino,
  • kelių lauro lapelių,
  • 2 vnt. bulvių,
  • ½ puodelio džiovintų slyvų,
  • ½ vnt. pastarnoko,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Mėsą atšildykite ir supjaustykite mažais gabaliukais, apvoliokite miltais, druska, pipirais ir gerai įtrinkite.

  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite kiaulienos gabaliukus, kol gražiai apskrus.

  3. Mėsą atidėkite į šalį, toje pačioje keptuvėje pakepinkite iki apskrudimo šoninės gabaliukus ir sudėkite kartu su kiauliena.

  4. Keptuvėje pakepkite supjaustytas morkas, svogūną, porą, kol suminkštės.

  5. Į puodą supilkite sultinį, pomidorų padažą, sudėkite mėsą, prieskonius ir kartu su daržovėmis troškinkite apie 45 min.

  6. Sudėkite supjaustytas slyvas, pastarnoką, bulves ir dar troškinkite apie pusvalandį.

Atšildytos kiaulienos išpjovos kepsniai

Išpjova – puiki mėsa, iš jos pagaminti kepsniai yra minkštučiai ir sultingi. Su prieskoninėmis žolelėmis, azijietiškais prieskoniais ir keliais sviesto gabaliukais paruošite puikius kepsnius, kurie surinks daug „patiktukų“.

Reikės:

  • 2 vnt. „Norfos“ kiaulienos išpjovos,
  • 2 valg.š. rudo cukraus,
  • 1 arbat.š. rūkytos paprikos,
  • 1 arbat.š. imbiero miltelių,
  • 1 arbat.š. česnako miltelių,
  • 1 arbat.š. prieskoninių žolelių,
  • 1 arbat.š. pipirų,
  • 1 arbat.š. druskos,
  • ¼ puodelio kubeliais pjaustyto sviesto,
  • žiupsnelio pjaustytų petražolių.

Gaminimas:

  1. Visus prieskonius sumaišykite ir įtrinkite atšildytą mėsą iš visų pusių.

  2. Pamarinuokite mėsą kelias valandas.

  3. Dėkite išpjovą į kepimo indą, ant viršaus sudėkite sviesto gabaliukus.

  4. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių apie 30 min.

  5. Iškeptą mėsą apibarstykite petražolėmis ir patiekite su bulvių koše.

Virta nugarinė šaltiems užkandžiams

Senas, laiko patikrintas receptas, kuris niekada nenuvilia – išvirkite šmotą mėsos, atvėsinkite ir pjaustykite riekelėmis – tinka su krienais, marinuotais agurkėliais ir duona. Dar skanesnė pastovėjusi šaldytuve - drąsiai virkite didesnį gabalą, tikrai suvalgysite.

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ kiaulienos nugarinės,
  • ½ vnt. česnako galvutės,
  • 1 arbat.š. džiovintų raudonėlio, mairūno, kmynų,
  • kelių lauro lapelių,
  • ½ arbat.š. pipirų žirnelių,
  • 1 valg.š. druskos.

Gaminimas:

  1. Į didelį puodą įpilkite vandens, supilkite druską ir įdėkite atšildytą mėsos gabalą.

  2. Kai vanduo užvirs, nugraibykite pakilusias putas.

  3. Sudėkite visus prieskonius ir virkite apie 1 val.

  4. Patikrinkite, ar mėsa minkšta ir ištraukę iš puodo atvėsinkite.

Skanaus!