Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Salotos stiklainyje: kaip sluoksniuoti, ko vengti, o įkvėpimui – 2 receptai

Stiklainiai – ne tik atsargoms žiemai. Juose patogu pasigaminti ir šviežias, traškias salotas, kurias galima nusinešti į darbą, pikniką ar pasiimti į kelionę. Lengva nešiotis, niekas neišsipils, daržovės išliks šviežios ir tvirtos, be to – namuose gamintos salotos leis ir sutaupyti. Jas pagaminti netruks ir daug laiko, jeigu pasinaudosit keliais patarimais.
Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai
Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai / Vida Press nuotr.

Stiklainyje gražiai suguldytos spalvingos salotos – ne tik gražus, bet ir patogus sprendimas, leidžiantis sutaupyti daug laiko. Pavyzdžiui, jeigu sekmadienį pietums gaminate salotas, iš karto pasiruoškite ir ateinančioms dviem dienoms.

Salotų stiklainyje privalumai

„Mažiau ruošos, mažiau indų plovimo, daugiau laisvo laiko ir, beje, bus lengviau laikytis dietos ar valgyti sveikiau, jei šaldytuve jau lauks paruoštas maistas. Be to, salotos taip pat yra geras variantas stengiantis nešvaistyti maisto, o kartu – ir pinigų. Galbūt visos salotos ar visos paprikos vienai porcijai nereikia, bet jeigu gaminsite iškart kelias jų – tikrai sunaudosite visą daržovę“, – prekybos tinklo "Iki" pranšime žiniasklaidai cituojama daržovių ir vaisių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

Lengviausia salotas perkelti į gilią lėkštę, nes pilant turinį, viskas gražiai susimaišys su padažu.

Pasigaminus įvairių ingredientų turinčių salotų stiklainyje, gali kilti klausimas – kaip jas valgyti? Galite tokias salotas valgyti tiesiai iš stiklainio, bet tai nebus labai patogu, be to, bus sunku gerai išmaišyti ingredientus. Lengviausia salotas perkelti į gilią lėkštę, nes pilant turinį, viskas gražiai susimaišys su padažu. Būtent dėl to ruošiant salotas stiklainyje derėtų laikytis produktų dėjimo tvarkos.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: salotos, pomidorai, konservuoti kukurūzai, virtos morkos, špinatai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: salotos, pomidorai, konservuoti kukurūzai, virtos morkos, špinatai

Taisyklės, kad salotos išliktų šviežios

Daržovių žinovė atskleidžia ingredientų eiliškumo logiką: stiklainio apačioje turi būti tie produktai, kurie panirs į padažą (t. y., kartu ir marinuosis), o aukščiau – tie, kurie turi likti sausi. Naudojant sausus produktus reikėtų laikytis taisyklės, kad kuo aukščiau jis dedamas, tuo turi būti lengvesnis. Pasak J.Sabaitienės, eilės tvarka turėtų būti tokia:

1. Padažas arba užpilas. Supilkite jį į stiklainio dugną. Geriausia rinktis aliejaus pagrindu pagamintus padažus, pavyzdžiui, sumaišytus su citrinos sultimis ir mėgstamais prieskoniais. Jeigu dedate padažą jogurto ar grietinės pagrindu, turėkite omenyje, kad jie turi būti švieži – juk pieno produktai greitai genda. Ant dugno taip pat galite pilti, pavyzdžiui, BBQ padažo, mėgstamos salsos, tzatziki.

2. Kietos žalios daržovės, turinčios mažai sulčių, ankštinės daržovės, konservuotos daržovės. Principas paprastas – tai padės išvengti daržovių suminkštėjimo. Supjaustytas pomidoras taps neskanus ir minkštas jau po kelių valandų gulėjimo padaže. Pačiame dugne galima dėti smulkintų morkų, paprikų, ridikėlių, salierų, kaliaropių, raudonųjų kopūstų, virtų burokėlių. Taip pat puikiai tiks ankštinės daržovės (pavyzdžiui, pupelės) ar alyvuogės.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: pupelės, svogūnai, pomidorai, salierai, agurkai, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: pupelės, svogūnai, pomidorai, salierai, agurkai, žalumynai

3. Žuvis, mėsa, tofu. Metas baltymams. Dėkite keptos mėsos gabaliukų, mažyčių mėsos kukuliukų, kepto tofu, prieskoniuose pakepintų avinžirnių, tuną, lašišą ar kitą produktą. Svarbu šiuos priedus į stiklainį dėti tik tada, kai jie visiškai atvėsę.

4. Kruopos, ryžiai, dribsniai, makaronai. Jeigu juos dėsite ant dugno, jie pradės sugerti padažą ir suminkštės. Patogiau juos dėti aukščiau, atokiau nuo drėgnų produktų. Salotoms skirtus makaronus visada virkite al dente, o nukošus perliekite šaltu vandeniu. Tai padės jiems nesulipti. Kruopas ar ryžius virkite tiek, kad jie būtų birūs, ir papurtykite šakute, kad nesuliptų. Žinoma, angliavandenių sluoksnį galite praleisti.

5. Sūris. Jei norite, kad jis liktų sausas, dėkite jį ant angliavandenių sluoksnio. Jei norite, kad sūris pasimarinuotų (pavyzdžiui, feta), galite jį dėti ir ant dugno.

6. Daržovės ir vaisiai. Čia geriausiai tinka agurkai, svogūnai. Žinoma, dera ir pomidorai – tik verčiau naudoti perpus perpjautus mažuosius, nes dideli gali išskirti pernelyg daug sulčių.

7. Žolelės ir salotos. Rinkitės salotas storais, tvirtais lapais. Puikiai tiks romėniškos, ledo, rukolos, mažieji špinatai. Nuplautas salotas kruopščiai nusausinkite ir dėkite ant viršaus.

8. Riešutai ir sėklos. Jeigu norite papildomo traškumo, paskrudinkite mėgstamų riešutų ar sėklų, ir šiems atvėsus, jais pabarstykite salotas.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: padažas, cukinijų spgečiai, kruopos, ridikėliai, sūris, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: padažas, cukinijų spgečiai, kruopos, ridikėliai, sūris, žalumynai

Ko vengti? J. Sabaitienė vardija: majonezinių padažų, nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, žalios žuvies, pusiau minkštų kiaušinių, sudžiūvusių daržovių, pernokusių vaisių. Salotas derėtų suvalgyti per dieną ar dvi. Ir atminkite, kad kiaušiniai, žuvis ir pieno produktai genda greičiau, todėl salotas su jų priedais reikėtų suvalgyti pirmiausia. Jeigu norite, kad salotos išstovėtų ilgiau – nedėkite padažo, o jį užpilkite tik prieš valgant.

Makaronų salotos stiklainyje

Ingredientai (0,75 l stiklainiui):

  • 60 g smulkių makaronų;
  • 65 g mini mocarelos rutuliukų;
  • 50 g vyšninių pomidorų;
  • 1 svogūno laiškų;
  • saujelė šviežių gražgarsčių;
  • 60 g virtų arba konservuotų avinžirnių.

bazilikų padažui:

  • 1 česnako skiltelė;
  • 15 g anakardžių riešutų;
  • bazilikų lapelių;
  • druskos pagal skonį;
  • 1-2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas tarkuoto parmezano sūrio;
  • 0,5 šaukšto citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Išvirkite makaronus al dente pasūdytame vandenyje, nusunkite ir perliekite šaltu vandeniu.

2. Mocarelą perpjaukite pusiau arba ketvirčiais, susmulkinkite svogūnų laiškus.

3. Pagaminkite padažą: česnaką išspauskite, anakardžių riešutus gerai sutrinkite grūstuvėje. Dalimis dėkite baziliko lapelius, įberkite druskos ir toliau trinkite. Supilkite alyvuogių aliejų, įberkite parmezano ir išmaišykite. Galiausiai, įpilkite citrinos sulčių ir 1-2 šaukštus šalto vandens.

4. Ant stiklainio dugno krėskite bazilikų padažo, tada berkite avinžirnius, makaronus, sūrį, pomidorus, svogūnų laiškus, rukolą. Uždarykite stiklainį ir dėkite į šaldytuvą. Salotas iš šaldytuvo išimkite likus keliolikai minučių iki planuojamo valgymo.

Salotos su tunu ir kietai virtu kiaušiniu

Ingredientai (0,75 l stiklainiui):

  • 5-7 juodosios alyvuogės;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 70 g agurkų;
  • 0,5 skardinės tuno savo sultyse;
  • 1/3 raudonojo svogūno;
  • 1 kietai virtas kiaušinis;
  • 30 g špinatų.

padažui:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštas baltojo vyno acto;
  • 0,5 šaukšto švelnių garstyčių;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite pusiau, agurkus susmulkinkite, nusausinkite tuną, pasmulkinkite špinatų lapelius, o svogūną supjaustykite plonomis plunksnelėmis.

2. Padažui skirtus ingredientus sudėkite į dubenėlį ir gerai išmaišykite.

3. Ant stiklainio dugno krėskite padažo, tuomet berkite alyvuoges, tuną, svogūną, agurkus, pomidorus, perpus arba ketvirčiais perpjautus kiaušinius ir špinatus. Uždarykite, dėkite į šaldytuvą ir suvalgykite per parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas