Ingredientai:
- 2 kg gerai prinokusių pomidorų, be odelių, stambiai supjaustytų;
- 2 skiltelės česnako, stambiai sukapotos;
- 6 saliero stiebai, supjaustyti plonais griežinėliais;
- 1 svogūnas, stambiai supjaustytas;
- 400 g arbūzo minkštimo, be žievės ir be sėklų;
- 150 ml pomidorų sulčių ar tyrės;
- 150 g šviesios duonos, be plutos, stambiai patrupintos;
- kelios baziliko šakelės;
- 150 ml alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- kelios paskrudintos šviesios duonos riekės, patiekimui (galima keisti namie ruoštais ar pirktiniais šviesios duonos skrebučiais).
Gaminimas:
1. Šiai sriubai pagaminti prireiks elektrinio trintuvo su nemažu indu arba įmerkiamo elektrinio trintuvo (su pastaruoju darbuotis netgi patogiau). Visus ingredientus, išskyrus aliejų, actą ir trečdalį bazilikų, dėkite į puodą ar smulkintuvo indą ir gerai sutrinkite. Pabaigoje supilkite ir aliejų bei actą ir dar kiek pamaišykite. Dėkite į šaldytuvą, kad sriuba atvėstų.
2. Kai sriuba kiek pastovės šaltai, galite ją tiekti, tik prieš tai patikrinkite, ar netrūksta druskos, pipirų.
3. Papuoškite kiekvieną porciją likusiais bazilikų lapeliais ir tiekite su duona ar duonos skrebučiais.