Gaminame su šampanu
Šampanas tinka tuose receptuose, kuriuose naudojamas baltasis vynas. Didžioji dalis alkoholio išgaruoja patiekalo ruošimo metu, tačiau jei gaminate vakarienę ir vaikams, turėkite omenyje, kad jo šiek tiek liks. Taigi galite pabandyti su šampanu ar kitu putojančiu vynu paruošti midijas arba daugiaryžį.
Putojančio vyno želė
Mėgstantiems šampaną turėtų patikti ir jo skonio želė. Iš 300 ml vandens ir 55 g cukraus paruoškite sirupą: pakaitinkite ir pavirkite dar kelias minutes po užvirimo. Įdėkite į putojantį vyną maždaug 15 g želatinos, palikite 5 min. išbrinkti, o tada nuspauskite ir sudėkite į sirupą. Maišykite, kol ištirps. Sirupą sumaišykite su vynu, supilstykite į indelius, kuriuose patieksite želė, ir dėkite į šaldytuvą sustingti.
Šią želė galėsite panaudoti labai įvairiai. Jei valgysite ją kaip desertą, įdėkite daugiau cukraus, braškių ar kitokių uogų. Galite desertą ruošti mažose arba didelėse formose.
Jei paruošite desertą įprastose šampano taurėse – atrodys dar šventiškiau.
Jei valgysite kaip užkandį, cukraus dėkite mažiau ir želė skonis bus švelniai kartus. Poruokite želę su bri arba alyvuogėmis. Galite įmaišyti alyvuoges į želė vietoj uogų.
Galite želė ruošti plokščiame inde ir vėliau formelėmis išspausti mažus gabalėlius, kuriais papuošite stalą.
Labai dailiai atrodys ant tokių mažų želė gabalėlių patiekti ikrai.
Karštos austrės su šampano padažu
Įprasta, kad, valgydami austres, užgeriame jas šampanu. Tačiau galite paruošti padažą, kurio sudėtyje jau bus šampano ar kitokio putojančio vyno. Sumaišykite maždaug 60 ml šampano (ar putojančio vyno) su 0,5 arbat. š. cukraus ir dviejų didelių kiaušinių tryniais. Kaitinkite karšto vandens vonelėje nuolat maišydamos maždaug 5 min., kol mikstūra sutirštės. Tada nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite smulkintų svogūnų laiškų, čiobrelių, druskos bei šiek tiek pipirų. Leiskite atvėsti. Tuo tarpu vos 3 min. arba kol jų kraštukai pradės riestis, pakaitinkite austres orkaitėje. Pagardinkite kiekvieną austrę padažu (jo užteks maždaug dvylikai austrių), papuoškite žalumynais ir tiekite į stalą.
Kokteiliai su putojančiu vynu
Šventinis pasiūlymas (dažnai prisimenamas, kai reikia sunaudoti šampano likučius) – garsusis kokteilis Mimosa, ruošiamas maišant lygiomis dalimis šampaną ir apelsinų sultis. Panašiai ruošiamas ir klasikinis kokteilis Bellini, gaminamas iš vienos dalies šviežių persikų tyrės arba sulčių ir dviejų dalių putojančio vyno. Tačiau net ir tokie žinomi kokteiliai turi daugybę variacijų ir interpretacijų pagal kiekvieno skonį. Siūlome pasigaminti kokteilį su šampanu ir kokosų pienu. Butelį vyno (700 ml) maišykite maždaug su 470 ml kokosų nektaro. Taurės kraštelį papuoškite vaniliniu cukrumi ir gausite itin šventiškai ir žiemiškai atrodantį kokteilį.
Ledai su šampanu
Puikus ir nesudėtingas pasiūlymas – supilti šampaną ir mėgstamas sultis į ledų gaminimo aparatą. Paruoštame šerbete jausite burbuliukus. Ledus galite paruošti ir be specialaus aparato. Mažame prikaistuvyje pakaitinkite 125 ml putojančio vyno ir apie 115 ml pasirinktų sulčių. Pridėkite 150 g cukraus ir maišykite, kol šis ištirps. Tada supilkite mikstūrą į šaldyti tinkamą indą ir supilkite dar maždaug 490 ml sulčių. Atvėsinkite ir dėkite į šaldiklį. Maždaug po 45 min. ištraukite ir šaukštu suardykite kraštuose pradėjusius formuotis ledo kristalus. Dar po 45 min. vėl gerai viską sumaišykite. Kartokite tol, kol gausite norimos konsistencijos ledus. Prieš tiekdamos į stalą, ledus užpilkite trupučiu putojančio vyno.
Kitą dieną
Jei po vakarėlio liko šampano, butelį gerai užkimškite. Liaudyje paplitęs „šaukštelio kaklelyje“ metodas išsaugoti burbuliukus vargu ar padės. Atidaryto šampano nelaikykite ilgiau kaip dvi dienas ir laikykite jį šaltai. Jei pasiūlytais receptais Naujųjų metų šventėje nepasinaudosite, prisiminkite juos, kai reikės sunaudoti tauriojo gėrimo likučius.
Mums gal dar šiek tiek neįprasta, tačiau putojantis vynas ne tik yra puikus aperityvas, bet ir tinka prie daugelio patiekalų. Tad vertinkite jo skonio subtilybes ne tik per Naujuosius metus!
Tekstas – Linos Tuskėnaitės