Tereikia nusipirkti gardžių trapučių, duonelių ar traškų prancūzišką batoną ir... skanaus! Gaminti užtepėles labai lengva. Tai sugebės ne tik patyrusios šeimininkės. Be to, smagu, kad nebūtina kruopščiai laikytis receptų nurodymų – drąsiai galite improvizuoti, atrasti naujų skonių.
Užtepėlių skonį ypač praturtina įvairios šviežios ar džiovintos žolelės, balzaminis actas, pesto padažas, sėklos, riešutai. Pastaruosius tereikia susmulkinti ir, jei norite išgauti dar pikantiškesnį skonį, šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje.
Su kuo valgyti užtepėles? Ogi su kuo tik norite – pagal skonį. Ypač tinka įvairūs trapučiai, džiūvėsėliai, šviežia čiabata, pita ar paprasčiausias batonas.
Ketinate vaišinti svečius? Verta pagalvoti apie įdomesnį patiekimą. Paprasta, skanu ir estetiška – skrudintos prancūziško batono riekelės. Dailiai suraikykite prancūzišką batoną, užtepkite šiek tiek sviesto, užberkite smulkintų česnakų, užtepkite pesto padažo ar apibarstykite žolelių prieskoniais (ypač tinka Provanso žolelių mišinys arba smulkinti džiovinti raudonėliai). Trumpam pašaukite riekeles į orkaitę, kol dailiai apskrus.
Prie užtepėlių tinka ir įvairios duonos lazdelės, tortilijų trikampėliai ar trapios tešlos krepšeliai. Pastarieji ypač skanu ir patogu valgyti. Tereikia įsigyti jų jau paruoštų parduotuvėje arba išsikepti pačioms (KAIP KEPTI SKANIUS TRAPIUS KREPŠELIUS, GALITE SUŽINOTI ŠIAME RECEPTE; TIK TIEKIANT SU UŽTEPĖLĖMIS, NESALDINKITE JŲ TEŠLOS, GALITE ĮBERTI ŽIUPSNELĮ DRUSKOS).
Tiekiant užtepėles svečiams, šalia galite padėti nedidelių indelių su įvairiais priedais: sezamų, saulėgrąžų sėklomis, tarkuotu brandintu sūriu, kaparėliais ir pan. Bus savotiška atrakcija – kiekvienas pats galės susikurti užkandėlę pagal savo skonį.
PARAGAUKITE!
1. Migdolus suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir apie 10 min. paskrudinkite karštoje orkaitėje, pašalinkite luobeles.
2. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Į virtuvės kombaino indą sudėkite bazilikus, skrudintus migdolus, česnaką, citrinos žieveles, įberkite žiupsnelį druskos, susmulkinkite. Sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir tarkuotą sūrį, sutrinkite iki vientisos masės, toliau maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų.
4. Sukrėskite padažą į stiklainius, uždenkite dangteliu ir laikykite šaldytuve iki 6 savaičių.
Kulinaro patarimas. Itališkos duonos riekelę patepkite tepamuoju varškės sūreliu, ant viršaus užtepkite saulėje džiovintų pomidorų užtepo. Gardinkite užtepu makaronų patiekalus, tiekite kaip padažą prie mėsos patiekalų.
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, pašalinkite odeles, sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.
2. Avokadą nulupkite ir susmulkinkite.
3. Visas sudedamąsias dalis (avokadą, pomidorus, žalią aitriąją papriką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, žaliąsias alyvuoges) sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
4. Galite pagardinti druska ir juodaisiais pipirais. Skanaukite su balta duonele.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
1. Paprikas ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite ant aliejaus keptuvėje.
2. Daržovėms sumikštėjus, sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę (skūrelę nupjaukite), įdėkite pomidorų pastą ir pastoviai maišant kepinkite 3 min. Atvėsinkite.
3. Į virtuvinį kombainą sudėkite atvėsintą paprikų masę, maskarponės sūrį ir gerai sutrinkite iki vientisos masės (neturint virtuvinio kombaino, tinka blenderis).
4. Sudėkite smulkiai supjaustytus bazilikus ir išmaišykite šaukštu.
Išėjo skani užtepėlė, tinkanti prie duoniukų ar skudintos duonytes... Užtepėlė tirštos konsitencijos ir maloniai tepasi...
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite, nulupkite odą.
2. Į puodelį supilkite sultinį, vermutą, įmeskite laurų lapelius, imbiero gabalėlį ir užvirinkite.
3. Į karštą sultinį įmeskite šviežią lašišą ir virkite apie 10 minučių, kol žuvis pradės byrėti.
4. Išgriebtą žuvį išdarinėkite, atvėsinkite, sumaišykite su kapota rūkyta lašiša.
5. Krapus nuplaukite ir sukapokite.
6. Krapus, kaparėlius, citrinų žieveles, 6 šaukštus nuoviro ir kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės ir sumaišykite su lašišų gabaliukais.
7. Užtepėlę pagardinkite druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
8. Tiekite gerai atvėsintą su krapais, citrinos skiltele ir itališkos šviesios ar tamsios duonos riekele.
1. Nulupkite moliūgą ir supjaustykite riekelėmis, papriką – stambiais šiaudeliais. Kepimo indą patepkite aliejumi, sudėkite moliūgus, paprikas, nuluptas česnako skilteles, pabarstykite druska, pipirais ir smulkiai kapotais šalavijais.
2. Pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug pusvalandį, kol suminkštės daržovės.
3. Keptas daržoves ir susidariusį skystį sukrėskite į virtuvinio kombaino indą, suberkite cukrų, aitriąją papriką (jei nemėgstate aitriai, skaninkite saldžiąja paprika) ir sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Prieš patiekdama keletą valandų palaikykite šaldytuve. Pikantišką moliūgų užtepėlę tiekite kaip užkandį su kvietiniais trapučiais, skrudinta balta duona arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
1. Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
2. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite.
3. Avinžirnius ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.
4. Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą.
5. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atvėsintą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.
Kulinaro patarimas. Jeigu turite mažai laiko, šią užtepėlę galite gaminti iš konservuotų avinžirnių.
1. Pomidorus supjaustykite į keturias dalis, sudėkite į indą kartu su svogūnu, džiovintais pomidorais, geltonųjų grastyčių sėklom, ašriuoju pipiru (beje, verta jį paragauti iš anksto, nes kai kurie būna ypatingai aštrūs). Masę sutrinkite blenderiu.
2. Įdėkite dalį trintų migdolų, įpilkite šaukštą aliejaus. Sutrinkite. Masė turi būti tiršta, jei reikia vis papildykite trintais migdolais. Kadangi mano pomidorai naminiai ir sultingi, tai panaudojau visus 100 g migdolų, bet kartais gali reikėti ir mažiau.
3. Tyrelę gražiai įdėkite į indą ir patiekite kaip užtepėlę prie įvairių užkandžių.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Baklažaną perpjaukite išilgai pusiau, didesnes sėklas išgremžkite. Pabarstykite druska ir 10 minučių palikite. Nuplaukite, nusausinkite. Dėkite į skardą pjūviu į viršų. Apšlakstykite aliejumi. Kiškite į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepkite 8–10 minučių. Atvėsusį supjaustykite stambiais kubeliais.
- Svogūną ir karštu vandeniu nuplikytą pomidorą nulupkite ir susmulkinkite. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite baklažanus, smulkintus pomidorus ir 3–4 minutes kepinkite. Sudėkite smulkintus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, išmaišykite. Troškinkite apie 10 minučių. Palikite atvėsti. Tiekdami apibarstykite šviežiais smulkintais žalumynais.
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
- Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
- Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės sumaišykite kreminę varškę, miltelinį cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir citrinos sultis.
- Laikykite šaldytuve. Patiekite kartu su moliūgų duona: tepkite ją ant riekelių ir skanaukite.
DAR DAUGIAU SKANIŲ UŽTEPĖLIŲ RASITE STRAIPSNYJE: 8 FANTASTIŠKO SKONIO UŽTEPĖLĖS.
DĖMESIO! Kviečiame dalyvauti RECEPTŲ KONKURSE „Mano superpatiekalas iš bulvių“ ir laimėti puikų prizą!