Saulėgrąžų daigų nauda. Kaip jų susidaiginti namuose?

Artėjant žiemos sezonui, ant mūsų pietų stalo žalias salotas keičia sočios sriubos ir riebūs troškiniai. Norą sveikai maitintis atidedame pavasariui, organizmą stipriname gerdami saujas vitaminų, o pablogėjus savijautai griebiamės vaistų. Tačiau į savo dienos racioną įtraukdami daugiau žalio maisto, galime ne tik sustiprinti savo organizmą, bet ir pasijusti energingesni ir žvalesni.
Saulėgrąžų daigai
Saulėgrąžų daigai / Fotolia nuotr.

Saulėgrąžų daigai – puikus būdas suteikti energijos savo organizmui ir rudenį, ir žiemą. Kelios priežastys valgyti daugiau saulėgrąžų daigų:

  1. Turi daugiau baltymų nei špinatai. Saulėgrąžų daiguose gausu alfa-linoleno rūgšties, žinomos kaip omega-3 riebalų rūgštis. Ši riebioji rūgštis dalyvauja smegenų veikloje, skatina odos, plaukų ir kaulų atsinaujinimą.
  2. Ramina nervus, normalizuoja kraujospūdį.
  3. Normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte.
  4. Turi A, C, K, B grupės vitaminų, cinko bei vitamino B. 
  5. Lengvai daiginami ištisus metus. Galima valgyti vienus, maišyti į salotas, naudoti žaliųjų kokteilių gamybai.
Kaip patiems susidaiginti saulėgrąžų daigų?

Užsiauginti daigų nesudėtinga, tačiau, norint gero rezultato, teks įdėti pastangų. Saulėgražų daiginimui reikės: nekepintų, nesūdytų, ekologiškų saulėgrąžų su lukštais, daigyklėlės ar padėkliuko, žemių.

Daiginame trimis etapais:

  • Mirkymas. Saulėgrąžas iš vakaro užmerkiame 3 l stiklainyje, o ryte vandenį nupilame (mirkyti 8–10 val.).
  • Daiginimas. Po 10 valandų nupilame vandenį, sėklas išplauname švariu vandeniu ir daiginame apie 28–36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai). Daiginant sėklas plauname keletą kartų per dieną tekančiu vandeniu.
  • Sodinimas. Kai pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles, perkelkite saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų būti iki centimetro. Supilkite išdygusias saulėgrąžas į padėklą ir palaistykite. Vėliau saulėgrąžas užspauskite kitu padėklu ir prislėkite sunkiu daiktu (taip laikyti 4 dienas). Nuėmus svorį padėklą perkelkite ant saulėtos palangės. 7–11 dieną auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų. Daigus reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo.  

Taip pat skaitykite: Kaip susidaiginti saulėgrąžų daigų. Žaliavalgio Pauliaus Jaruševičiaus patarimai

Lengvai pagaminami patiekalų receptai su saulėgrąžų daigais, kurie džiugins namiškius ir puikiai tiks priešpiečiams darbe:

Kiaušiniai su daigais. Reikės: 2 kiaušinių, 0,5 avokado, citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus, konservuoto tuno, saulėgražų daigų. Kiaušinius iškepkite, pabarstykite druska ir pipirais. Avokadą supjaustykite kubeliais, alyvuoges perpjaukite pusiau, sumaišykite, pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, ant viršaus uždėkite saulėgražų daigų, patiekite kartu su keptais kiaušiniais.

Daržovių salotos su daigais, kiaušiniu ar tunu. Reikės: avokado, mėgstamų daržovių, virto kiaušinio, saulėgrąžų daigų. Daržoves sumaišome, ant viršau uždedame daigintas saulėgrąžas, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Salotas galima pagardinti tunu, feta suriu, kepintomis saulėgrąžų, sezamų ar moliūgų sėklomis.

Vaisinis kokteilis su daigais. Reikės: obuolio, banano, šaldytų uogų, saulėgrąžų želmenų, vandens. Viską sudedame į plaktuvą, užpilame vandeniu. Jei trūks saldumo, įdėkite medaus ar agavų sirupo. Plakite iki vientisos masės. Skanaus!

Lengvos salotos vakarienei. Reikės: žalių salotų lapų, moliūgo, cukinijos, morkos, paprikos, saulėgrąžų daigų, vienos citrinos sulčių ir šviežių spanguolių. Moliūgus sutarkuokite, kitas daržoves smulkiai supjaustykite ir pagardinkite citrinų sultinimis, ant viršaus uždėkite sapnguolių ir saulėgrąžų daigų.

Kasdienėje mityboje vartodami daugiau žalio maisto ir daigintų sėklų ne tik džiaugsimės pagerėjusia savijauta, žvalumu, sveikata ir energija, bet ir sutaupysime daug brangaus laiko gamindami sudėtingus patiekalus virtuvėje. Skanaus!

O Ji24.lt receptų skiltyje rasite, kaip pasigaminti patiekalų su įvairiausiais daigais. Štai keli pasiūlymai:

Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Sūris
Receptas: Sūrio suktinukai su daigais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Sūris: 300.00 g (fermentinio)
Pupelės: 400.00 g (skardinė konservuotų raudonųjų)
Pomidorų pasta 2.00 valg. š.
Sojos: 300.00 g
Lapiniai ridikėliai (ar kitokie daigai) 50.00 g
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Sūrį supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Pupeles nuvarvinkite ir elektriniu maišikliu (tiks ir bulvių grūstuvė) sutrinkite su sviestu bei pomidorų pasta. 

2. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Ja patepkite kiekvieną sūrio griežinėlį, uždėkite daigų ir susukite.

3. Kiekvieną suktinuką persmeikite mediniu ar plastmasiniu iešmeliu: ritinėliai neišsivynios ir paimti bus patogiau.

Suskleisti
Sveika užkandėlė
Receptas: Sveika užkandėlė
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st. (rudųjų)
Vištiena: 200.00 g (virtų krūtinėlių)
Kopūstai: 1.00 vnt. (trečdalis nedidelio kininio kopūsto)
Morkos: 1.00 vnt. (pusė stiklainio konservuotų korėjietiškų morkų)
Sojų pupelių daigai (indelis) 1.00 vnt.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š. (po šaukštą baltųjų ir juodųjų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Petražolės: 10.00 g (lapelių)
Cukrus: 6.00 g
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (tamsaus)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir atvėsinkite.

2. Virtą dar šiltą vištieną šakute suplėšykite taip, kad gautumėte plonyčius plaušus.

3. Vištieną sumeskite į keptuvę su sojų padažu, pagardinkite cukrumi, citrinų sultimis ir nuolat maišydama pakepinkite, iki vištiena sugers visą padažą ir patamsės, tada suberkite ryžius ir gerai išmaišykite.

4. Į lėkštes dėkite po truputį smulkinto kininio kopūsto, ant viršaus – gerai nuvarvintų korėjietiškų morkų, tada puodeliu arba stiklinaite formuokite dailų ryžių ir vištienos bokštelį.

5. Ant kiekvienos užkandėlės užberkite gerą saują nuvarvintų pupelių daigų ir skrudintų sezamų sėklų, įsmeikite po petražolės lapelį.

Suskleisti
Sojų makaronai
Receptas: Sojų makaronai
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Sojų makaronai 200.00 g
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalia)
Konservuoti sojų pupelių daigai (indelis) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Ryžių actas 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sojų makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės, nuvarvinkite ir padėkite šiltai.

2. Salierą nuplaukite, supjaustykite šiaudeliais.

3. Papriką išvalykite, taip pat supjaustykite šiaudeliais.

4. Gilioje keptuvėje storu dugnu ant didelės ugnies nuolat maišydama pakepinkite daržoves, supilkite sojų padažą, druską, cukrų, pašlakstykite ryžių actu  ir pakaitinkite, iki daržovės suminkštės.

5. Sojų makaronus suverskite į keptuvę, sumaišykite su keptomis daržovėmis, tada suverskite nuvarvintus sojų daigus ir, kai šie vos vos sušils (neperkaitinkite, nes sojų daigai ištiš), keptuvę nukelkite nuo ugnies.

6. Makaronus išdėliokite į pašildytas lėkštes. Šalia galite patiekti rytietiškų padažų.

Suskleisti
Tortilija su daigintais grūdais
Receptas: Tortilija su daigintais grūdais
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Meksikietiškieji kvietinių miltų paplotėliai 4.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g (minkštos)
Daigintos pipirnės: 2.00 vnt. (2 saujos daigintų grūdų (pipirnių, kviečių, ridikėlių ar kt.) mišinio)
Kumpis: 4.00 riekės (vytinto)
Salotos: 4.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (sunokęs didelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Kaip gaminti

1. Daigintus grūdus kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir gerai nuspauskite. Apšlakstykite citrinų sultimis.

2. Avokadą nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą ir supjaustykite juostomis (išilgai). Apšlakstykite citrinų sultimis.

3. Po kelis salotų lapus sudėkite vieną ant kito (paruoškite keturias porcijas). Ant viršaus uždėkite po vytinto kumpio griežinėlį, avokadų juostelių.

4. Paplotėlius aptepkite feta, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kelioms minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Kai atvės, ant kiekvieno paplotėlio uždėkite po porciją paruoštų salotų. Viršų gausiai apibarstykite daigintais grūdais, apšlakstykite citrinų sultimis ir susukite ritinėlius.

Suskleisti
Salotos su šiltu ožkų sūriu
Receptas: Salotos su šiltu ožkų sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 50.00 g (saujelė šviežių lapelių)
Pipirinių daigai 50.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Prancūziškas batonas 4.00 riekės
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (dideli saulėje džiovinti pomidorai aliejuje)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, šviežiai maltų, baltųjų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Pesto padažas: 1.00 valg. š. (su bazilikais, padažui)
Daržovių sultinys: 50.00 ml (padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis padažui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite padažą: česnakus nulupkite, susmulkinkite, sumeskite į nedidelį užsukamą stiklainiuką, užpilkite sultiniu, aliejumi, citrinos sultimis, sukrėskite pesto padažą, pagal skonį pasūdykite, įberkite cukraus, druskos, pipirų, užsukite ir labai gerai suplakite.

2. Špinatus ir daigus nuplaukite, nusausinkite.

3. Cukiniją nuplaukite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje svieste, kol apskrus.

4. Batono riekeles išdėliokite kepimo skardoje, ant jų dėkite cukinijų griežinėlius, tada sūrį, po saulėje džiovintą pomidorą ir 5–7 min. pašaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę.

5. Paruoštas užkandėles išdėliokite į keturias lėkštes, ant viršaus berkite salotų ir žalumynų, baltųjų pipirų, šalia pašlakstykite padažo.

Suskleisti
Kiniškos daržovės
Receptas: Kiniškos daržovės
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 puodelio stambiai sukapotų)
Salierai: 3.00 vnt. (puodelis plonais griežinėliais supjaustytų lapkočių)
Grybai: 150.00 g (skardinė konservuotų)
Sojų daigai: (konservuotų skardinė) 400.00 g
Anakardžių riešutai: 2.00 valg. š. (skrudintų)
Vanduo: 1.00 st.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kukurūzų krakmolas: 2.00 arbat. š. (1,5)
Sojų padažas: 150.00 ml (1/4 puodelio)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus ir salierus. Sudėkite nuvarvintus grybus ir dar 2 min. pakepinkite. Įpilkite ketvirtadalį puodelio vandens, uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite 8 min.

2. Likusiame vandenyje išmaišykite krakmo.lą, sojų padažą. Supilkite į keptuvę su daržovėmis ir maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės ir praskaidrės.

3 Sudėkite nuvarvintus sojų daigus, suberkite riešutus, dar pakaitinkite, kad visi produktai vienodai sušiltų, ir nukelkite nuo ugnies.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Kopūstų ir morkų salotos su medumi
Receptas: Kopūstų ir morkų salotos su medumi
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 50
Receptas
Ingredientai
Daigai: įvairūs - dėžutė 1.00 vnt.
Kopūstai: 300.00 g (pusė raudonojo)
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (kapotos)
Raudonasis svogūnas: 30.00 g (pusė galvutės)
Medus: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliųjų sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kopūstą ir morką sutarkuokite. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite daigus, kapotas petražoles ir viską gerai permaišykite.

2. Dubenėlyje sumaišykite medų, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, supilkite ant salotų ir išmaišykite.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Nori sužinoti daugiau, kaip sutaupyti ir gyventi sveikiau? Junkis prie mūsų!

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis