„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

„Saulėta virtuvė“ skanėstai: plikyti pyragaičiai su varškės kremu ir moliūgų keksas

Tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė savo maisto dienoraštį rašo jau išties seniai, ją bent jau virtualiai pažįsta daugybė gero maisto mėgėjų, receptų ieškotojų. Ką tik pasirodė detali, gausiai nuotraukomis iliustruota tinklaraštininkės knyga, kurioje karaliauja kepiniai, desertai. Jūsų dėmesiui – 2 nuostabūs receptai iš šios geros nuotaikos kupinos kulinarinės knygos.
Plikyti pyragaičiai ir moliūgų keksas
Plikyti pyragaičiai ir moliūgų keksas / Astos Černės nuotr.

Plikyti pyragaičiai su varškės kremu

Ne kiekvienas desertas kilsteli „tris metrus iki dangaus“, bet šie plikyti pyragaičiai su varškės kremu – tai tikrai. Gal dėl to, kad sukelia man vaikystės nostalgiją, o gal jie – tiesiog mano desertas? Nenusibostantis, neatsivalgomas, truputį magiškas.

Kantriai budžiu prie orkaitės. Nors šiuos pyragaičius esu kepusi dešimtis kartų, širdyje vis tiek tūno nerimo krislelis – ar pavyks, ar iškils, ar bus skanūs ir dailūs? Nesvarbu, kad žinau visas taisykles, man tiesiog pernelyg rūpi ir pernelyg norisi, jog jie iškeptų tobuli. Pusvalandis prabėga greitai, tuomet čiut čiut pravėrusi orkaitę (buities išmintis – paprasčiausiai užkišu orkaitės pirštinę už durelių, kad atsirastų mažas tarpelis orui judėti) palieku pyragaičius vėsti. Jie nemėgsta staigaus temperatūrų skirtumo, todėl ištraukti ką tik iškepusius būtų didelė klaida.

Prie orkaitės grįžtu po valandėlės kitos. Įdarau pyragaičius varškės kremu – jis švelnus, gaivus ir kvepia vanile. Ant dailių pyragaičių nutupia miltelinio cukraus debesis. Norėčiau jų ragauti dabar pat, bet puikiai žinau – valandėlę pastovėję šaldytuve jie bus patys gardžiausi.

Ingredientai (30 pyragaičių):
(paruošite per 1 val. + vėsinsite 1 val. ar ilgiau, kepsite 30 min.)

plikytai tešlai:

  • 1/2 stiklinės (125 g) pieno;
  • 1/2 stiklinės (125 g) vandens;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 100 g sviesto;
  • 1 stiklinė (140 g) miltų;
  • 4 kiaušiniai.

kremui:

  • 300 g varškės (9 proc. riebumo);
  • 1 1/4 stiklinės (312 g) riebios (35–36 proc. riebumo) grietinėlės;
  • 3/4 stiklinės (150 g) cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

Paruoškite plikytą tešlą

1. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį ir vanilės ekstraktą, suberkite cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ir sviestas ištirps, masė užvirs ir ims smarkiai kunkuliuoti. Tada vienu ypu suberkite visus miltus ir maišydami mediniu šaukštu kaitinkite, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite ją dar porą minučių, kad išgaruotų nereikalinga drėgmė ir tešla būtų sausesnė. Nukaiskite puodą, tešlą perkelkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite. Tuomet vieną po kito į ją įplakite kiaušinius. Turi išeiti glotni, blizgi ir tiršta tešla, nuo šaukšto krentanti gabalais (o ne nubėganti), perbraukus per tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu turi likti griovelis.

2. Pagal receptą plikytai tešlai reikia keturių kiaušinių, bet gali būti, kad ketvirto reikės tik pusės (jeigu kiaušiniai labai dideli). Todėl jį geriau išplakite dubenėlyje ir į tešlą įmaišykite dalimis, po šaukštą. Jeigu matysite, kad tešla jau tapo tokia, kokios reikia, kiaušinio likučio į ją nepilkite. Arba visus kiaušinius išplakite dubenėlyje ir į tešlą pilkite po samtelį, kaskart ją išplakite. Taip dar lengviau sumaišysite reikiamo tirštumo tešlą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C (iš viršaus ir iš apačios). Dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

Iškepkite pyragaičius

1. Paruoštą plikytą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir kepimo skardose išspauskite maždaug 4 cm skersmens ir 3 cm aukščio į viršų siaurėjančius taisyklingos formos pyragaičius (tešlą spauskite konditerinį maišelį sukdami ratu). Tarp pyragaičių palikite tarpus, nes kepdami jie pūsis ir didės.

2. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 min. Tuomet orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar 15 min. Kepinius palikite atvėsti praviroje orkaitėje (užtruks apie valandą). Tik neatverkite jos pernelyg plačiai ir jokiu būdu neišimkite iš orkaitės ką tik iškeptų pyragaičių, nes jie sukris (plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams).

Paruoškite varškės kremą

Dubenyje varškę labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos kreminės tekstūros. Kitame inde grietinėlę elektriniu plakikliu išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų, supilkite vanilės ekstraktą ir išplakite iki standumo. Sudėkite varškę ir dar trumpai paplakite, kad ji įsimaišytų.

Įdarykite pyragaičius

Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį plonu antgaliu, juo bakstelėkite į atvėsusių pyragaičių apačią ir įspauskite kremo. Tada apibarstykite juos milteliniu cukrumi, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent valandą. Atvėsęs ir sutvirtėjęs kremas bus pats gardžiausias!

Astos Černės nuotr. /Plikyti pyragaičiai su varškės kremu
Astos Černės nuotr. /Plikyti pyragaičiai su varškės kremu

Moliūgų keksas su juodojo šokolado gabaliukais

Tai, kad moliūgui lemta būti ne tik troškinyje, atradau prieš keliolika metų keliaudama po JAV. Užsukusi į populiaraus tinklo kavinę, sezoniniame žiemos meniu pamačiau Pumpkin spice latte pavadinimą. Moliūgų latė, tikrai? Skambėjo netikėtai, bet paragavau ir įsimylėjau!

Pasirodo, šios daržovės nuostabiai dera su cukrumi, cinamonu ir kitais šildančiais prieskoniais. Kaip kadaise tą moliūgų kavą, taip ir šį moliūgų keksą įsimylėjau nuo pirmo kąsnio. Kepu jį su namine moliūgų tyre, kurios pasigaminti neįtikėtinai paprasta. Jei nepatinka intensyvus cinamono, kardamono, muskato ar imbiero skonis, prieskonių tikrai galite berti kiek mažiau, nei nurodyta recepte.

Ingredientai (12 porcijų, kekso formos dydis – 25 × 11 cm):
(paruošite per 15 min., kepsite 50–60 min.)

  • 2 kiaušiniai;
  • 1 stiklinė (200 g) rudojo cukraus;
  • 1 stiklinė (225 g) moliūgų tyrės (tyrės receptas pateikiamas po kekso recepto);
  • 1/2 stiklinės (110 g) alyvuogių aliejaus;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 1/2 stiklinės (210 g) miltų;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 2 šaukšteliai malto cinamono;
  • 1/2 šaukštelio malto muskato;
  • 1/2 šaukštelio malto kardamono;
  • 1/4 šaukštelio malto imbiero;
  • 1/2 šaukštelio druskos;
  • 100 g juodojo šokolado.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Kekso formą išklokite kepimo popieriumi.

2. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite rudąjį cukrų. Elektriniu plakikliu plakite 3–4 min., kol masė taps puri. Sudėkite moliūgų tyrę, supilkite aliejų ir vanilės ekstraktą. Dar kartą gerai išplakite.

3. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, kardamoną, imbierą ir druską. Mišinį suberkite į kiaušinių ir moliūgų plakinį, lengvai pamaišykite, kol neliks sausų ingredientų. Įmaišykite nedideliais gabalėliais sukapotą juodąjį šokoladą.

4. Paruoštą tešlą sudėkite į kekso formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 min. Ar keksas iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – ištrauktas iš kepinio vidurio jis turi būti švarus, neaplipęs tešla. Keksą apie 10 min. palikite pravėsti kepimo formoje, paskui iš jos išimkite ir visiškai ataušinkite ant grotelių.

Moliūgų tyrė

Ingredientai (apie 500 ml tyrės):
(paruošite per 50 min.)

  • ½ vidutinio dydžio moliūgo (apie 700–800g).

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 210 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu).

2. Iš moliūgo puselės išskobkite sėklas ir guldykite ją į kepimo popieriumi išklotą skardą (odele į viršų!).

3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 min., kol moliūgas suminkštės. Patikrinti galite peiliu: jeigu jį lengva įsmeigti, moliūgą galima traukti iš orkaitės.

4. Šaukštu išskobkite moliūgo minkštimą, sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Sandariame stiklainyje šaldytuve tyrė gerai išsilaikys apie savaitę. Jos galite užsišaldyti norimo dydžio porcijomis.

Astos Černės nuotr. /Moliūgų keksas su juodojo šokolado gabaliukais
Astos Černės nuotr. /Moliūgų keksas su juodojo šokolado gabaliukais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“