Savaitės vieta: „Dešrainė“ čirškina dešreles iš Vienos, o valgytojai grįžta vėl ir vėl

Ar Lietuvoje dar gali ką nors nustebinti dešrelės? Atrodytų, kepam jas ant grilio vasarą, valgom ir žiemą, o yra ir kas „aštuonkojus“ iš jų vaikams gamina. Tačiau maisto entuziastų pora Linas ir Tomas Klimašauskai nutarė lietuvius palepinti dešrelėmis, atkeliaujančiomis tiesiai iš Austrijos. Tokiomis, kokių skanaujama jos sostinėje Vienoje, kad ir pasižiūrėjus operą, užgeriant šampanu.
“Dešrainė”
„Dešrainės“ idėjos autoriai Lina ir Tomas Klimašauskai / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Tiesa, dešreles vilniečiai patiekia ne su šampanu ir ne prie operos, o paprastesnėje vietoje ir įvairiais formatais – galima rinktis konkrečios rūšies, galima – rinkinį, o galima skanauti hotdogą (dar žinomą kaip dešrainis). Vieta, smagiai ir paprastai pavadinta „Dešraine“, raudonai šviečiančia iškaba vilioja maisto halėje „Downtown“ sostinės centre.

Kai ryte susitinkame pasikalbėti su Lina ir Tomu, dar tik vyksta pasiruošimo dienos pietums darbai. „Dešrainės“ maisto gaminimo zonoje taip pat dėliojami reikalingi produktai – dešrelės ir įvairiausi garnyrai, padažai, kuriuos prie jų galima išrinkti.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Dešrainės“ patiekalas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./„Dešrainės“ patiekalas

Ši dešrelių vieta išskirtinė tuo, jog pagrindinės jos herojės atkeliauja būtent iš Austrijos sostinės Vienos, kur jos valgomos jau ne vieną amžių. Mėsos gaminius ruošianti įmonė, kuri dešreles ir tiekia, tuo užsiima jau kelis dešimtmečius. Pašnekovai pasakoja, jog jie yra vieninteliai klientai iš Lietuvos. Tiesa, gaminių iš Austrijos kompaniją papildė ir Lietuvoje ruoštos čioriso dešrelės, anot Tomo, jų meistrų turime ir Vilniuje.

Iš Vienos atvežamos dešrelės didelio šefo triūso jau nebereikalauja – jos yra virtos arba parūkytos, tad belieka tik pakepti.

Iš Vienos atvežamos dešrelės didelio šefo triūso jau nebereikalauja – jos yra virtos arba parūkytos, tad belieka tik pakepti. Taigi, Tomas, aistringas maisto gamintojas, turintis daugybę patirties įvairiose su maistu susijusiose vietose ir iniciatyvose, gali skleisti savo fantaziją gamindamas garnyrus ir padažus. Pavyzdžiui, jis nė kiek nesibodėdamas ir negailėdamas laiko pats gamina garstyčias, raugia kopūstus. „Man labai įdomu, juk tai gyvas dalykas. Vienokie rauginti kopūstai bus antrą dieną, kitokie dar po dienos ar dviejų, pirkėjams irgi apie tai papasakoju“, – sako jis.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Tomas Klimašauskas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Tomas Klimašauskas

Šalia dešrelių galima skanauti ir tradicinių Austrijoje bei Vokietijoje populiarių bulvių salotų, o pagal lietuvišką tradiciją – ir marinuotų daržovių. „Pas mus dešrelės sunkiai būtų įsivaizduojamos be bulvių košės, todėl verdame ir ją“, – vyrą papildo Lina.

Jos vaidmuo šiame projekte yra visų procesų sustygavimas, įvaizdis ir komunikacija, tačiau „Dešrainės“ idėjos autoriai yra jie abu su Tomu.

Nuskamba šiek tiek netikėtai, tačiau mėgstama šios poros kelionių kryptis yra Viena, kur jie turi draugų. Priešingai nei madingieji Londonas, Berlynas ar Paryžius, Austrijos sostinė kai kam atrodytų klasikinė, konservatyvi ar net nuobodoka. Tačiau Lina ir Tomas čia atranda įdomių maisto patirčių, čia jie iki soties prisiragavo dešrelių, taip ir gimė idėja parvežti jas ir į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų