Greito, vegetariško maisto bistro sumanytas sekant daugelio pasaulio sostinių pavyzdžiu: užbėgai, nusipirkai, užkandai ir išbėgai. Tačiau lietuviškas scenarijus kiek kitoks: užbėgai, palaukei apie valandą (pietų metu), užkandai ir išbėgai. Tikėkimės, sunki tik pradžia, žadanti žaibišką šio verslo plėtimąsi.
Čia vis dar renkama darbuotojų komanda, rudeniui atėjus ją ne taip paprasta sukomplektuoti, ir tobulinami jau plušančių virtuvėje žmonių įgūdžiai. Tačiau pati idėja – siūlyti vegetariškus užkandžius net ir naktį, kai traukiant iš kokio klubo namo prabunda žvėriškas apetitas – labai sveikintina.
Tai pirmasis anksčiau su kultūriniais projektais dirbusių dviejų bičiulių verslas, susijęs su viešuoju maitinimu. Rūta Zalieckienė anksčiau organizavo „Blusų festivalį“, dirbo ryšių su visuomene, rinkodaros srityje, kurį laiką gyveno Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje, Antonas Tarejevas Lietuvoje žinomas kaip ilgametis festivalio „Yaga“ organizatorius.
Norėjome išpopuliarinti šiuos patiekalus, nes jie iš tikrųjų be galo skanūs, sveiki ir sotūs.
„Mes patys labai mėgstame falafelius: ir namuose gaminame, ir visur, kur nuvažiuojame, užsukame paragauti, – sako Rūta. – Lietuvoje iki šiol nebuvo tokios specializuotos užeigos, o ir šiaip falafelius gamina tik kelios kavinės. Norėjome išpopuliarinti šiuos patiekalus, nes jie iš tikrųjų be galo skanūs, sveiki ir sotūs. Be falafelių ir humuso, pas mus dar galima paragauti įvairių salotų, užkandžių, saldumynų, vaisių kokteilių – greito, bet sveiko maisto.“
Artimųjų Rytų patiekalus – falafelius ir humusą – populiarinančio bistro savininkai džiaugiasi, kai pas juos apsilankę bičiuliai ar klientai lygina šią vietą su tokio tipo užkandinėmis Londone, Berlyne ar Niujorke. Kai susitvarkys su lankytojų srautais, jie planuoja meniu praplėsti: tuos pačius patiekalus siūlyti skirtingų skonių, su įvairesniais garnyrais. O kol kas gamina falafelius su labiausiai jų pačių mėgstamais prieskoniais.
Beje, kurdami „Zatar“ bistro savininkai ieškojo, kas galėtų jiems kepti pitas – specifinius Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros šalyse paplitusius duonos paplotėlius. Ir nors visokių kepyklėlių Lietuvoje, regis, daug, nė viena nesutiko apsiimti. Tad teko išmokti patiems – falafeliai ir humusas patiekiami su čia pat iškeptomis pitomis.
Darbo laikas: I–III 10–23 val., IV 10–03 val., V-VI 10–05 val., VII 10–21 val.
Pagrindiniai patiekalai: falafeliai lėkštėje su humusu, daržovėmis, pita ir dviem padažais – 4,85 €, falafeliai viso grūdo pitoje su humusu, daržovėmis ir dviem padažais – 3,75 €, humusas su daržovėmis, pita ir zatar prieskoniais – 3,85 €.
Gėrimai: vaisių kokteiliai (įvairūs) – 3 €, airanas (0,3 l) – 1,10 €, vanduo su citrina – 0 €
Adresas: Vokiečių g. 9, Vilnius