„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Savaitės vieta: „Pienas ne vienas“ – baras mokiniams ir kamuojamiems nostalgijos

„Pirmąsyk gyvenime laukiu rugsėjo“, – dar rugpjūtį su šypsena prisipažino Gintarė Pečkytė, viena iš kelis mėnesius Vilniuje veikiančio pieno baro „Pienas ne vienas“ įkūrėjų. Ne, pašnekovė nesiruošė į mokyklą nei mokytis, nei mokytojauti – ji ir jos verslo partneris Erikas Mališauskas laukė nuolatinių savo įkurtos vietos svečių, mokinukų.
Erikas Mališauskas ir Gintarė Pečkytė
Erikas Mališauskas ir Gintarė Pečkytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kai apie barą, kuriame galima suvalgyti dubenėlį pačių įvairiausių rūšių sausų pusryčių, pasakojau pažįstamiems, „kuriems per 30“, dažniausia reakcija būdavo iš nuostabos pakelti antakiai ir skeptiška šypsenėlė. Visai kitaip („o, cool!“) į naujieną sureagavo paauglė dukra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“

Būtent mokiniai ir sudaro pagrindinį „Pienas ne vienas“ lankytojų srautą. Neatsitiktinai pieno baras ir veikia vietoje, kur netoli yra net kelios Senamiesčio bei Naujamiesčio mokyklos. Tačiau ne tik jie, pasakoja Gintarė ir Erikas, čia taip pat užsuka ir suaugusieji, jaučiantys simpatiją 10-ojo dešimtmečio (angliškai – nineties) stilistikai – to laikmečio muzikai, dabar švelnią šypseną keliantiems plakatams, „Sega“ žaidimų kompiuteriams… „Vaikams tos senovinės konsolės – tikra egzotika, todėl ir įdomi, o kartu atėję tėvai įsitraukia, nes tai jų vaikystės laikų žaisliukai“, – pasakoja Erikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“

Tačiau tai – interjero puošmenos ir papildomi žaisliukai, o šios balandžio pabaigoje atsidariusios vietos centre – sausi pusryčiai. Jų čia visuomet yra daugiau kaip 30 rūšių, patiekiamų su pienu, įvairiais priedais, plakamų su kokteiliais. Tiesa, šis baras atsidaro tik 11 val. ryto, tad skirtas ne pusryčiautojams, bet mėgstantiems patį produktą – sausus pusryčius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Pečkytė ir Erikas Mališauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintarė Pečkytė ir Erikas Mališauskas

Kaip gana nedideliame Vilniuje šovė į galvą atidaryti tokią gana nišinę vietą, klausiu pašnekovų. Pasak Gintarės, kažkada išgirdus apie prieš keletą metų Londone atidarytą pirmąją pasaulyje sausų pusryčių kavinę, jai šmėkštelėjo mintis, kokia tai puiki idėja, kaip gerai būtų ką nors panašaus turėti Lietuvoje. O imtis veiksmų paskatino ne per seniausiai išgirsta žinia apie panašią vietą Madride, nuotraukos su eilėje laukiančiais žmonėmis.

„Tada ir pagalvojom, kad gal tikrai ir Vilniuje žmonėms būtų įdomu. Kartu su Gintare nutarėme, kad reikia imti ir patiems daryti, nes ims ir padarys kas nors kitas“, – pasakoja Erikas. „Gal ir buvo maža abejonė, ar Vilnius ne per mažas, tačiau nutarėme pabandyti, kitaip ir nesužinosime“, – priduria mergina.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausi pusryčiai pieno bare „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausi pusryčiai pieno bare „Pienas ne vienas“

Laisvai samdomu web dizaineriu dirbantis Erikas ir visu etatu kūrybininke reklamos agentūroje besidarbuojanti Gintarė pasakoja išsinuomoję pirmas apžiūrėtas patalpas ir viską įrengę savo rankomis – tą pavyko padaryti vos per kelias savaites.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baro „Pienas ne vienas“ interjeras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baro „Pienas ne vienas“ interjeras

Pirmosios savaitės po atsidarymo buvo „bombinės“, juokiasi pašnekovai – jiems teko skubiai papildomai pirkti ir pieno, ir užsakyti sausų pusryčių. Pastarųjų „Pienas ne vienas“ galima rasti pačių įvairiausių, nes Gintarė ir Erikas jų siunčiasi ir iš įvairių Europos šalių, ir iš JAV.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausų pusryčių pasirinkimas pieno bare „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausų pusryčių pasirinkimas pieno bare „Pienas ne vienas“

Visi sausi pusryčiai suskirstyti į 3 kategorijas: A – tokie, kurių yra ir Lietuvoje, B – sunkiau įsigyjami ir C – išskirtiniai, brangesni sausi pusryčiai. Pasirinkus sausus pusryčius, antras žingsnis – pasirinkti pieną (klasikinį, veganišką arba paskanintą) ir galiausiai pagardus (tai gali būti džiovinti vaisiai, pabarstukai, „M&M's“, „Oreo“ ir pan.).

Sausi pusryčiai patiekiami dubenėlyje, pienas – mažyčiame stilingame buteliuke. Viskas, belieka užsipilti, pamaišyti ir skanauti. Beje, pašnekovai pasakoja, kad būtent retesni, įdomesni sausi pusryčiai sulaukia didelio populiarumo, čia neretai galima rasti tikrų skonio legendų, matytų filmuose, serialuose ar vaizdo klipuose. „Tačiau ateina vaikų, kurie pamato „Cini Minis“ ir nori tik jų“, – juokiasi Ginarė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“

Be sausų pusryčių, čia dar galima pasimėgauti kokteiliais, kurie taip pat ruošiami su sausais pusryčiais, bei patiekalų, pavadintų „skrandžio džiaugsmas“, ruošiamų su grietinėle, padažais – tokių, kokių namie pats nepasiruoši, labai gražiai atrodančių. Estetika čia labai svarbi, kaip pasakoja Gintarė, įprasta, jog tokiose vietose patiekalas fotografuojamas ir atsiduria „Facebooke“ ar „Instagrame“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno baras „Pienas ne vienas“

O kaipgi sveika mityba, juk jokia paslaptis, kad sausuose pusryčiuose daugybė cukraus, provokuoju „Pienas ne vienas“ savininkus. Taip, apie 80 procentų čia esančių sausų pusryčių griežti sveikuoliai pripažintų nesveiku maistu, sutinka jie, tačiau čia pat priduria turintys ir sveikuoliškų pasirinkimų – be gliuteno, viso grūdo, galima rinktis ir augalinį pieną, net vienas iš „Skrandžio džiaugsmų“ yra sveikuoliškas. „Taip, gal tai nėra kasdienis maistas, bet vienas sausų pusryčių dubenėlis dar niekam nepakenkė“, – sako Erikas ir pasakoja, jog galbūt ilgainiui bus daugiau sveikų pasirinkimų, granolos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausi pusryčiai pieno bare „Pienas ne vienas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sausi pusryčiai pieno bare „Pienas ne vienas“

Kaip originalią idėją ir pradėtą verslą vertina jaunųjų verslininkų bičiuliai ir kolegos? Pasak pašnekovų, visiems buvo žavu, kaip greit, be jokių didelių investicijų, jie įgyvendino savo svajonę. Nors, žinoma, buvo ir vienas kitas nuostabos kupinas komentaras: „Ką jūs čia sugalvojot, sausus pusryčius pardavinėsit?!“ Tiesa, išdrįsę pabandyti ir savo verslą įkūrę Gintarė ir Erikas nėra prie jo prisirišę visiems laikams – abu jie neatmeta, jog ilgainiui jį perduos į kitas rankas, su sąlyga, kad idėja bus išsaugota, o patys galbūt imsis kitų naujų projektų.

O kol kas užsukite į „Pienas ne vienas“ po pamokų (ar darbų), įspūdžių pasisemsite apsčiai, o vienas sausų pusryčių dubenėlis dar niekam nepakenkė!

Adresas: Pylimo g. 21, Vilnius
Darbo laikas: Pirm.–Penkt. 10:00–19:00 val., Šešt. 11:00–20:00 val., Sekm. 11:00–18:00
Daugiau informacijos rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs