Kai apie barą, kuriame galima suvalgyti dubenėlį pačių įvairiausių rūšių sausų pusryčių, pasakojau pažįstamiems, „kuriems per 30“, dažniausia reakcija būdavo iš nuostabos pakelti antakiai ir skeptiška šypsenėlė. Visai kitaip („o, cool!“) į naujieną sureagavo paauglė dukra.
Būtent mokiniai ir sudaro pagrindinį „Pienas ne vienas“ lankytojų srautą. Neatsitiktinai pieno baras ir veikia vietoje, kur netoli yra net kelios Senamiesčio bei Naujamiesčio mokyklos. Tačiau ne tik jie, pasakoja Gintarė ir Erikas, čia taip pat užsuka ir suaugusieji, jaučiantys simpatiją 10-ojo dešimtmečio (angliškai – nineties) stilistikai – to laikmečio muzikai, dabar švelnią šypseną keliantiems plakatams, „Sega“ žaidimų kompiuteriams… „Vaikams tos senovinės konsolės – tikra egzotika, todėl ir įdomi, o kartu atėję tėvai įsitraukia, nes tai jų vaikystės laikų žaisliukai“, – pasakoja Erikas.
Tačiau tai – interjero puošmenos ir papildomi žaisliukai, o šios balandžio pabaigoje atsidariusios vietos centre – sausi pusryčiai. Jų čia visuomet yra daugiau kaip 30 rūšių, patiekiamų su pienu, įvairiais priedais, plakamų su kokteiliais. Tiesa, šis baras atsidaro tik 11 val. ryto, tad skirtas ne pusryčiautojams, bet mėgstantiems patį produktą – sausus pusryčius.
Kaip gana nedideliame Vilniuje šovė į galvą atidaryti tokią gana nišinę vietą, klausiu pašnekovų. Pasak Gintarės, kažkada išgirdus apie prieš keletą metų Londone atidarytą pirmąją pasaulyje sausų pusryčių kavinę, jai šmėkštelėjo mintis, kokia tai puiki idėja, kaip gerai būtų ką nors panašaus turėti Lietuvoje. O imtis veiksmų paskatino ne per seniausiai išgirsta žinia apie panašią vietą Madride, nuotraukos su eilėje laukiančiais žmonėmis.
„Tada ir pagalvojom, kad gal tikrai ir Vilniuje žmonėms būtų įdomu. Kartu su Gintare nutarėme, kad reikia imti ir patiems daryti, nes ims ir padarys kas nors kitas“, – pasakoja Erikas. „Gal ir buvo maža abejonė, ar Vilnius ne per mažas, tačiau nutarėme pabandyti, kitaip ir nesužinosime“, – priduria mergina.
Laisvai samdomu web dizaineriu dirbantis Erikas ir visu etatu kūrybininke reklamos agentūroje besidarbuojanti Gintarė pasakoja išsinuomoję pirmas apžiūrėtas patalpas ir viską įrengę savo rankomis – tą pavyko padaryti vos per kelias savaites.
Pirmosios savaitės po atsidarymo buvo „bombinės“, juokiasi pašnekovai – jiems teko skubiai papildomai pirkti ir pieno, ir užsakyti sausų pusryčių. Pastarųjų „Pienas ne vienas“ galima rasti pačių įvairiausių, nes Gintarė ir Erikas jų siunčiasi ir iš įvairių Europos šalių, ir iš JAV.
Visi sausi pusryčiai suskirstyti į 3 kategorijas: A – tokie, kurių yra ir Lietuvoje, B – sunkiau įsigyjami ir C – išskirtiniai, brangesni sausi pusryčiai. Pasirinkus sausus pusryčius, antras žingsnis – pasirinkti pieną (klasikinį, veganišką arba paskanintą) ir galiausiai pagardus (tai gali būti džiovinti vaisiai, pabarstukai, „M&M's“, „Oreo“ ir pan.).
Sausi pusryčiai patiekiami dubenėlyje, pienas – mažyčiame stilingame buteliuke. Viskas, belieka užsipilti, pamaišyti ir skanauti. Beje, pašnekovai pasakoja, kad būtent retesni, įdomesni sausi pusryčiai sulaukia didelio populiarumo, čia neretai galima rasti tikrų skonio legendų, matytų filmuose, serialuose ar vaizdo klipuose. „Tačiau ateina vaikų, kurie pamato „Cini Minis“ ir nori tik jų“, – juokiasi Ginarė.
Be sausų pusryčių, čia dar galima pasimėgauti kokteiliais, kurie taip pat ruošiami su sausais pusryčiais, bei patiekalų, pavadintų „skrandžio džiaugsmas“, ruošiamų su grietinėle, padažais – tokių, kokių namie pats nepasiruoši, labai gražiai atrodančių. Estetika čia labai svarbi, kaip pasakoja Gintarė, įprasta, jog tokiose vietose patiekalas fotografuojamas ir atsiduria „Facebooke“ ar „Instagrame“.
O kaipgi sveika mityba, juk jokia paslaptis, kad sausuose pusryčiuose daugybė cukraus, provokuoju „Pienas ne vienas“ savininkus. Taip, apie 80 procentų čia esančių sausų pusryčių griežti sveikuoliai pripažintų nesveiku maistu, sutinka jie, tačiau čia pat priduria turintys ir sveikuoliškų pasirinkimų – be gliuteno, viso grūdo, galima rinktis ir augalinį pieną, net vienas iš „Skrandžio džiaugsmų“ yra sveikuoliškas. „Taip, gal tai nėra kasdienis maistas, bet vienas sausų pusryčių dubenėlis dar niekam nepakenkė“, – sako Erikas ir pasakoja, jog galbūt ilgainiui bus daugiau sveikų pasirinkimų, granolos.
Kaip originalią idėją ir pradėtą verslą vertina jaunųjų verslininkų bičiuliai ir kolegos? Pasak pašnekovų, visiems buvo žavu, kaip greit, be jokių didelių investicijų, jie įgyvendino savo svajonę. Nors, žinoma, buvo ir vienas kitas nuostabos kupinas komentaras: „Ką jūs čia sugalvojot, sausus pusryčius pardavinėsit?!“ Tiesa, išdrįsę pabandyti ir savo verslą įkūrę Gintarė ir Erikas nėra prie jo prisirišę visiems laikams – abu jie neatmeta, jog ilgainiui jį perduos į kitas rankas, su sąlyga, kad idėja bus išsaugota, o patys galbūt imsis kitų naujų projektų.
O kol kas užsukite į „Pienas ne vienas“ po pamokų (ar darbų), įspūdžių pasisemsite apsčiai, o vienas sausų pusryčių dubenėlis dar niekam nepakenkė!
Adresas: Pylimo g. 21, Vilnius
Darbo laikas: Pirm.–Penkt. 10:00–19:00 val., Šešt. 11:00–20:00 val., Sekm. 11:00–18:00
Daugiau informacijos rasite ČIA