Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: restoranas „Health“ demonstruoja, kad sveikam maistui ir geram skoniui – pakeliui

Tie, kieno pasižadėjimai sveikiau maitintis neišblėsta pasibaigus pirmajam metų mėnesiui, dažnai sprendžia galvosūkį, kur Vilniuje papietauti ar pavakarieniauti ir sveikai, ir skaniai – mėgaujantis išradingai paruoštais patiekalais. Tokią dilemą ne vienus metus sprendęs Audrius Sabaliauskas galiausiai nutarė įkurti sveiko, subalansuoto maisto restoraną, kuris siūlytų kitokį sveiką maistą, nei nuobodi vištos krūtinėlė ar garuose virti brokoliai.
 Ineta Stankevičiūtė ir Audrius Sabaliauskas
Ineta Stankevičiūtė ir Audrius Sabaliauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Restauruotame senoviniame pastate Vilniaus Užupio rajone įsikūręs restoranas „Health“ jau savo pavadinimu sufleruoja, apie ką čia suksis kalba – jis skirtas tiems, kam rūpi ne tik patiekalo skonis, bet ir maistingosios savybės, tinkamas riebalų-baltymų-angliavandenių balansas, taip pat šviežumas, sezoniškumas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje

Kaip pasakoja restorano idėjos autorius ir įkūrėjas A.Sabaliauskas, mintis, jog tokios vietos Vilniuje tikrai reikia, jam kirbėjo jau senokai. Su maistu visai nesusijusioje srityje dirbantis vyras dar paauglystėje susidomėjo sportu, tai iki šiol liko viena iš jo aistrų. Beje anksčiau fitnesu ir kultūrizmu jis užsiimdavo profesionaliai, o dabar, kaip pats sako, labiau dėl savo geros savijautos ir iš įpročio. Taigi, natūralu, jog tuomet dar paaugliui A.Sabaliauskui parūpo ir mityba – jo įsitikinimu, net 70 proc. rezultatų užsiimant įvairiausiomis sporto šakomis lemia būtent maistas, kurį atletas valgo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audrius Sabaliauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audrius Sabaliauskas

Pašnekovas šypsosi pasakodamas, jog ilgainiui pavargo įvairiose kavinėse ir restoranuose prašinėti, jog į vieną ar kitą patiekalą nebūtų dedami tam tikri ingredientai, visur keliauti su savo maisto dėžute taip pat ne pati geriausia išeitis. Štai taip ir subrendo mintis, jog metas steigti restoraną sau ir panašiems sveikos mitybos mėgėjams.

Tiesa, „Health“ gerai jausis ir tie, kam svarbiau ne maisto medžiagos, bet pirmiausia – skonis. Kaip pasakoja restorano vadovė Ineta Stankevičiūtė, ką suvalgyti čia ras ir visavalgiai, ir veganai, ir tikri sveikuoliai, ir vadinantieji save labiau gurmanais, o ne sveiko maisto mėgėjais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje

A.Sabaliauskas, kurdamas restorano koncepciją, iškart nutarė, jog čia bus siūlomi aukštesnio lygio, stipraus šefo paruošti, o ne „naminiai“ patiekalai. Prie patiekalų kūrimo, padedamas profesionalų, labai prisidėjo pats restorano savininkas. Rezultatas – patiekalai, kurie stebina ir akį, ir skonio receptorius, o pavalgius čia neapima nepakeliamas sunkumo jausmas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas „Health“ Užupyje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Health“ virtuvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Health“ virtuvėje

Restorano šeimininkai A.Sabaliauskas ir I.Stankevičiūtė pasakoja, jog jiems smagiausia griauti mitą, jog sveikas maistas – tai nuobodūs žalėsiai, virta vištos krūtinėlė, dar garuose virtos morkos ir brokoliai. „Health“ galima rasti du meniu. Vienas jų yra „Susidėk pats“ ir pagal jį svečias pirmiausia renkasi ingredientus, o netrukus lėkštėje gauna pagal jo poreikius ir pomėgius „sukonstruotą“ patiekalą. Antrajame a la carte meniu puikuojasi A.Sabaliausko ir restorano šefo kurti patiekalai.

„Ugne Henriko Photography“ nuotr./Patiekalas iš „Health“ a la carte meniu
„Ugne Henriko Photography“ nuotr./Patiekalas iš „Health“ a la carte meniu

Kiekvieną darbo dieną – nuo 11 iki 16 val. – čia galima suvalgyti ir dienos pietus. Kaip teigia A.Sabaliauskas, patiekalai „Health“ ruošiami iš kokybiškų ir šviežių produktų, tačiau kainas stengiamasi išlaikyti kuo draugiškesnes – vidutinė šalto patiekalo kaina yra 6 eurai, karšto – 15 eurų, dienos pietūs atsieina 7 eurus. Beje, priešingai nei kas nors galėtų pagalvoti, porcijos „Health“ išties nemažos, patiekalai sotūs, tad po pietų čia neteks skųstis, jog pilvas vis dar gurgia. Sekmadieniais į „Health“ galima užsukti madingojo bruncho, čia rasite ir populiariųjų Benedikto kiaušinių, ir šakšukos, ir košių, tačiau viskas paruošta laikantis sveikos mitybos principų – tikrai verta išbandyti, kitokia maisto patirtis garantuota.

Restorano archyvo nuotr./Vėlyvųjų pusryčių patiekalai restorane „Health“
Restorano archyvo nuotr./Vėlyvųjų pusryčių patiekalai restorane „Health“

Desertai taip pat gali būti ir skanūs, ir sveiki – „Health“ tą nesunkiai įrodys bet kuriam svečiui. Meniu jų galima rasti net kelis, o kaip populiariausią restorano šeimininkai įvardija šokoladinį avokadų putėsį. „Yra žmonių, kurie deserto atkeliauja net vėlyvą vakarą, nes žino, kad dėl tokio, kokį ras pas mus, negrauš sąžinė“, – šypteli I.Stankevičiūtė.

„Ugne Henriko Photography“ nuotr./„Health“ burokėlių latte ir desertas
„Ugne Henriko Photography“ nuotr./„Health“ burokėlių latte ir desertas

Sveikai maitintis – vadinasi, kai kurių ingredientų atsisakyti ar bent jau kuo labiau juos riboti. Taigi, kuriems jų „Health“ sakoma „ne“? Iš šio restorano virtuvės išgyvendintas cukrus, sviestas, gyvulinės kilmės riebalai, taip pat rafinuotas aliejus kepimui, čia nerasite ir patiekalų iš kiaulienos ar vištienos, o druskos beriama žymiai mažiau, nei įprasta daugelyje kitų restoranų. Tačiau žvilgtelėjus į restorano virtuvę matyti daugybė šviežių daržovių, džiovintų vaisių, riešutų, kruopų. Užsukite į „Health“ ir įsitikinsite, kokie sveiki ir įdomūs patiekalai sukuriami iš šių ir daugybės kitų ingredientų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Health“ virtuvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Health“ virtuvėje

Adresas: Malūnų g. 4, Vilnius
Darbo laikas: II–IV 11-22 val., V–VI 11-22:30 val., VII–I 11-21 val.
Daugiau apie restoraną ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?