Esame tikros, kad rasite būtent tą skanėstą, kurį norėsis išbandyti dar ir dar, ir dar... Skanaus!
1. Chalvą su grietine išplakite elektriniu plakikliu ir dėkite 1–2 valandoms į šaldytuvą – tegu skystoka masė šiek tiek pastingsta.
2. Į indą kiek aukštesniais kraštais sudėliokite šviesių sausainių kvadratą (3 vnt. x 3 vnt.), aptepkite chalvos mase. Ant viršaus vėl uždėkite šviesių sausainių, aptepkite uogiene. Tada dėkite tamsių šokoladinių sausainių sluoksnį, aptepkite juos chalvos mase, dar vieną sluoksnį ir aptepkite uogiene. Vėl dėkite šviesių sausainių sluoksnį ir aptepkite chalvos mase. Paskutinį (6-ą) šviesių sausainių sluoksnį vėl aptepkite chalvos mase (truputį jos palikite kitai dienai).
3. Šonuose peiliu tolygiai paskirstykite nuvarvėjusią chalvos masę. Tortą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Laikykite per naktį (mažiausiai 8 valandas).
4. Prieš patiekdami viršų aptepkite likusia chalvos mase, papuoškite braškėmis ir mėtomis. Tortą galite paskaninti ir tirpintu juodu ir baltu šokoladu: plona srovele apšlakstykite braškes.
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sutrupinkite sausainius, supjaustykite braškes.
2. Ištirpinkite sviestą ir palaukite, kol atvės.
3. Sumaišykite sausainius su cukrumi, kakava, tirpintu sviestu ir grietine. Suberkite braškes.
4. Apvalų indą išklokite maistine plėvele, supilkite sausainių mišinį ir palaikykite per naktį.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba suvyniokite į lininį rankšluostį ir sutrinkite kočėlu (ne visai smulkiai).
2. Trupinius sudėkite į dubenį, apšlakstykite desertiniu vynu, išmaišykite.
3. Į litro talpos indą sudėkite pusę kiekio išmirkusių trupinių, tolygiai paskirstykite.
4. Pusę kiekio braškių su milteliniu cukrumi gerai sutrinkite šakute ir supilkite ant sausainių masės.
5. Maskarponę išsukite, įmaišykite plaktą grietinėlę. Jei mišinys per tirštas, įmaišykite truputį pieno.
6. Ant sausainių ir trintų braškių inde uždėkite pusę maskarponės masės. Taip sluoksniais sudėkite visus mišinius.
7. Ant deserto viršaus uždėkite sveikų arba perpus perpjautų uogų. Laikykitešaldytuve, kol sustings. Patiekti šaltą.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Trapios tešlos sausainius grubiai sulaužykite nedideliais gabalėliais. Pistacijas ir migdolus (galite naudoti ir kitus mėgstamus riešutus ar džiovintus vaisius) maisto smulkintuvu ar paprasčiausiu peiliu susmulkinkite iki nedidelių gabalėlių.
- Šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais. Suberkite į nedidelį prikaistuvį, supilkite saldų sutirštintą pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nuolat maišydama, kol šokoladas ištirps ir masė taps vientisa bei lygi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir įmaišykite vanilės ekstraktą. Suberkite smulkintus riešutus ir sausainių gabalėlius. Sumaišykite, kad visi sausainiai ir riešutai apsiveltų šokoladu. Palikite masę kambario temperatūroje, kol atvės ir iš paruoštos masės išeis suformuoti šokoladinį saliamį.
- Ant lygaus paviršiaus pasitieskite kepimo popieriaus lakštą. Jį dosniai ir tolygiai apibarstykite milteliniu cukrumi. Ant šio kepimo popieriaus lakšto perkelkite atvėsusią masę ir suformuokite maždaug 30–40 cm ilgio pailgą ritinį (arba du perpus trumpesnius ritinius). Stropiai, paspausdami suvyniokite jį į kepimo popierių.
- Paruoštą šokoladinį saliamį dėkite į šaldytuvą ir palaikykite mažiausiai 8 val. arba per naktį. Prieš patiekdami, supjaustykite maždaug 1–2 cm pločio riekelėmis.
Receptas Astos Černės
Plačiau skaitykite: Vasara be orkaitės: nekepti desertai
- Visus sausainėlius įpjaukite aštriu peiliu ir šaukšteliu prikimškite „Rududu“ masės.
- Sudėkite į tortinę, išklotą kepimo popieriumi.
- Želatiną užpilkite karštu (jokiu būdu ne verdančiu) vandeniu ir maišykite, kol ištirps. Palikite pravėsti.
- Tuo metu, jogurtą suplakite su vanile ir cukrumi, didžiausiu plakiklio greičiu įmaišykite pravėsusią želatinos masę.
- Viską supilkite ant sausainių.
- Viršų papuoškite braškėmis ir pastatykite į šaldytuvą sustingti.
- Želė paruoškite pagal instrukcijas.
- Kai skystis atvės, užpilkite jį ant sustingusio pyrago viršaus.
- Dar kelioms valandoms pastatykite į šaldytuvą.
- Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant torto stingimo laiko.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Naudokite 24–26 cm skersmens tortinę.
- Tortinę išklokite kepimo popieriumi. Sausainius sumalkite ir iki vientisos masės išmaišykite su „Philadelphia“ sūriu.
- Viską sukrėskite į tortinę ir pirštais suslėkite pyragui pagrindą. Pastatykite į šaldytuvą.
- Želatiną išbrinkinkite vos šiltame vandenyje ir ištirpinkite virš karštų garų vonelės. Atidėkite, kad skystis atvėstų.
- Grietinėlę išplakite iki putų, sudėkite sūrį, vanilę ir cukrų bei plakite toliau, kol gausite tirštą vientisą masę.
- Plakant dideliu greičiu, supilkite ištirpusią ir pravėsusią želatiną.
- Sausainiukus pasmulkinkite ir be atlikusių trupinių, įmaišykite į sūrio ir grietinėlės kremą.
- Viską supilkite ant paruošto, atšalusio sausainių pagrindo.
- Pyragą palikite pastovėti kambario temperatūroje.
- Šokoladą sulaužykite ir ištirpinkite su šlakeliu grietinėlės bei šaukšteliu aliejaus.
- Išmaišykite, leiskite pravėsti, kad nebūtų karštas ir apšlakstykite pyrago paviršių.
- Pastatykite į šaldytuvą ir palaukite kelias valandas, kad gerai sustingtų.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Varškę ištrinkite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Į ją įmaišykite kubeliais supjaustytas persikų puseles ir sumaišykite viską su smulkintais sausainiais.
2. Dėkite į maistinę plėvelę ir palikite per naktį. Ant viršaus užberkite džiovintų spanguolių
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Pasiruoškite 20 x 30 cm dydžio indą. Išklokite jį maistine plėvele. Ant dugno išdėliokite kvadratinius sausainius taip, kad kuo gražiau padengtų visą indo dugną.
- Paruoškite mėlynių sluoksnį. Į nedidelį prikaistuvį suberkite mėlynes. Šiek tiek sutrinkite jas šakute. Suberkite cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite kukurūzų krakmolą. Viską labai gerai sumaišykite. Tuomet dėkite prikaistuvį ant vidutinio dydžio ugnies ir kaitinkite, kartais pamaišydamos, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį ir virkite porą minučių, kol mėlynių masė šiek tiek sutirštės. Išjunkite ugnį ir atvėsinkite mėlynes iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite indą su uogomis į šaldytuvą ir visiškai atšaldykite.
- Kai mėlynės atšals, paruoškite grietinėlės ir sutirštinto saldinto pieno sluoksnį. Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite grietinėlę iki standžių putų. Supilkite sutirštintą pieną, suberkite vanilinį cukrų ir lengvais judesiais sumaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
- Supilkite paruoštą grietinėlės ir sutirštinto pieno ledų sluoksnį ant sausainių pagrindo. Ant viršaus paskleiskite mėlynių sluoksnį. Peiliu, šakute ar kitu įrankiu lengvai įmaišykite mėlynes į grietinėlės sluoksnį, taip sukurdami „marmurinį“ efektą.
- Ant viršaus išdėliokite likusius kvadratinius sausainius taip, kad jie kuo gražiau uždengtų visą ledų sluoksnį.
- Indą su ledais dėkite į šaldymo kamerą. Palaikykite 8–12 valandų. Tuomet išimkite ir greitai supjaustykite kvadratėliais (lengviausia tai padaryti pagal sausainio kraštines). Patiekite ledų sumuštinius nedelsdamos. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 24 ledų sumuštinių porcijas.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio skanėstas: ledų sumuštiniai“
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Minkštą kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi iki purios masės. Varškę pertrinkite iki vientisos masės ir įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Suberkite vanilinį cukrų.
- Džiovintus abrikosus ir auksines razinas perliekite verdančiu vandeniu. Gerai nusausinkite. Abrikosus perpjaukite į kelias dalis. Riešutus taip pat nuplaukite ir nusausinkite.
- Suberkite laužytus sausainius, džiovintus vaisius ir riešutus į varškės masę. Gerai sumaišykite.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
- Maskarponę sumaišykite su varške ir kondensuotu pienu.
- Sausainius palaužykite ir įmaišykite į šlapią mišinį.
- Viską suverskite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, šaukštu masę išlyginkite ir šiek tiek prislėkite prie dugno.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 50 minučių. Jei per greitai paruduoja, apdenkite folija ir kepkite toliau.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
- Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
- Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
- Sviestą ištirpinkite (tik neužvirinkite!). Sumaišykite su sutirštintu pienu. Į šią masę suberkite sausainių trupinius ir smulkintus riešutus ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į torto formą ar suformuokite ritinėlį ir susukite į maistinę plėvelę. Gerai suspauskite ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
- Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
- Meduolius arba mėgstamus sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais.
- Tirštą graikišką jogurtą (arba tirštą grietinę) sumaišykite su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis.
- Konservuotus abrikosus ar persikus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Susluoksniuokite desertą stiklinėje: iš pradžių ant dugno berkite saujelę meduolių ar sausainių, ant jų tolygiai paskleiskite porą šaukštų graikiško jogurto, ant šio paskleiskite pjaustytų persikų ar abrikosų sluoksnį. Taip susluoksniuokite visus turimus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti graikiško jogurto.
- Susluoksniuotus desertus uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
- Prieš patiekdami, papuoškite vaisiais ar apibarstykite maltu cinamonu ar smulkintu šokoladu. Patiekite šaltą. Skanaus!
1. Kavos pupeles iš vakaro užpilkite grietinėle ir laikykite šaldytuve.
2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su cukrumi išsukite iki purumo. Į juos įmaišykite maskarponę, citrinų sultis.
3. Kavos pupeles išgriebkite iš grietinėlės. Grietinėlę išplakite (jei ji neriebi, plakant galite įberti standiklio, pvz., “Sahnesteif” arba “Smetanfix”).
4. Plaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
5. Braškes supjaustykite griežinėliais.
6. Desertą sluoksniuokite viename dideliame skaidraus stiklo inde arba vienos porcijos indeliuose. Pirmiausia sudėkite sausainius ir apšlakstykite likeriu. Ant viršaus sukrėskite kremą, gausiai apibarstykite kakavos milteliais ir prismaigstykite uogų griežinėlių.
7. Gatavą desertą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą.
1. Oreos sausainius sudėkite į smulkintuvą ir sumalkite iki miltų, sumaišykite su minkštu sviestu, jei trūksta drėgmės, kad trupinėliai geriau suliptų tarpusavyje – papildomai įpilkite lašelį vandens.
2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (tiek dugną, tiek ir šonus), ant dugno tolygiai paskirstykite paruoštą Oreos trupinių masę, suformuokite kraštelį.
3. Kaitinimo inde pašildykite Nutella kremą su šokoladu iki šokolado gabaliukai pilnai išsilydys. Gautą masę supilkite ant Philadelphia sūrio kremo ir gerai išmaišykite.
4. Kitame kaitinimo inde supilkite grietinėlę ir šildykite, kol užkais. Tuomet suberkite želatiną ir maišykite, kol ištirps. Šiek tiek atvėsinkite ir supilkite ant Philadelphia sūrio ir Nutella masės, suberkite skrudintus Pekano riešutus. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
4. Paruoštą sūrio kremo masę sukrėskite į kepimo formą ant trupininio pagrindo, išlyginkite paviršių. Viršų papuoškite mini Oreos sausainėliais (arba normalaus dydžio) ir laikykite šaldytuve visai nakčiai.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
- Sviestą ištrinkite su cukraus milteliais ir kakava. Suberkite sausainių trupinius, supilkite grietinėlę, vanilės esenciją. Viską išsukite maišikliu iki vienalytės masės ir porą valandų palaikykite šaldytuve.
- Sustingusią masę padalykite į 30 dalių. Iš jos formuokite graikinio riešuto dydžio bulvytes, į kiekvieną įsprauskite po migdolą.
- Kiekvieną bulvytę gausiai apvoliokite kakavos milteliuose.
Patarimas. Gamindami šį saldumyną galite fantazuoti kiek tinkami: formuodami rutuliukus įspauskite po lazdyno riešutą ar migdolą, kiekvieną bulvytę apvoliokite skirtinguose trupiniuose (be kakavos, tinka trupinti vafliai, kukurūzų dribsniai, tarkuotas juodasis ar baltasis šokoladas, cukraus milteliai).