Ingredientai:
tešlai:
- 500–550 g kvietinių miltų, persijotų;
- 250 ml pieno;
- 25 g šviežių arba 7 g sausų mielių;
- 100 g cukraus;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 kiaušiniai, kambario temperatūros;
- 50 g sviesto;
- 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos ar ekstrakto;
- 1 valg. šaukšt. aliejaus.
įdarui:
- 400 g šviežių vyšnių, be kauliukų;
- 3 valg. šaukšt. cukraus;
- 1 valg. šaukšt. krakmolo (kukurūzų arba bulvių).
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus (500 g, likusį kiekį pasilikite) ir druską.
2. Pieną kiek pašildykite, supilkite cukrų ir mieles, išmaišykite, pridenkite ir palikite 10 min. – viršus turi pasidengti mielių puta.
3. Sviestą išlydykite ir palikite pravėsti. Kiaušinius paplakite nedideliame dubenėlyje.
4. Į dubenį su sausuoju mišiniu supilkite pieną su mielėmis, paplaktus kiaušinus (porą šaukštų plakinio pasilikite), lydytą sviestą. Viską išmaišykite ir pradėkite minkyti – minkykite apie 10 min., kol gausite vientisą, blizgią tešlą. Minkymą galite patikėti ir elektriniam virtuvės kombainui, tuomet pakaks tešlą minkyti 5–6 min. Jei tešla vis dar itin lipni, berkite dar truputį miltų. Išminkytą tešlą dėkite šiltai maždaug valandai – jos tūris turi padvigubėti.
5. Dubenėlyje sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus.
6. Išverskite pakilusią tešlą ant lygaus paviršiaus, perminkykite ir padalinkite į 14–16 dalių. Iš kiekvienos jų suvoliokite rutuliuką ir trumpam palikite ant miltuoto paviršiaus.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (kaitinimas – viršus / apačia, be ventiliatoriaus). Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir pabarstykite miltais.
7. Iš kiekvieno rutuliuko iškočiokite nediduką paplotėlį, į jo centrą dėkite vyšnių įdaro, o tuomet keldami kraštus įdarą paslėpkite ir kraštus labai gerai sulipinkite. Dėkite pyragėlius į paruoštą skardą sulipinimu į apačią.
8. Suformuotus pyragėlius pridenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, dėkite pakilti apie 20 min. Tuomet aptepkite atsidėtuoju kiaušinio plakiniu bei šaukite į orkaitę.
9. Kepkite apie 20 min. – kol viršus bus gražiai rusvas. Atvėsinkite ir tik tuomet ragaukite.