Skrebučiai su namine rikota
Ingredientai:
naminei rikotai:
- 1 l riebaus (nepasterizuoto) pieno;
- 0,5 l riebios (apie 35 proc. riebumo) grietinėlės;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 3 valg. šaukšt. ( apie 50ml) obuolių sidro acto;
skrebučiams:
- ~300g įvairiaspalvių vyšninių pomidoriukų;
- 2-3 skiltelės stambiai pjaustyto česnako;
- 1-2 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų;
- šviežio šalavijo;
- 4 vytinto kumpio grežinėliai;
- nedidelė kekė besėklių vynuogių (raudonų);
- 1-2 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- šviežio čiobrelio;
- šviesios duonos skrudinimui;
- 3-4 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Ant gilaus dubens uždėti smulkų sietą. Sudrėkinti dviejų sluoksnių marlę ir uždėti ant sieto.
2. Supilti pieną ir grietinėlę į nerūdijančio plieno arba emaliuotą puodą. Įmaišyti druską. Virinti ant vidutinės kaitros, kol visiškai užvirs, retkarčiais pamaišant. Išjungti kaitrą ir įmaišyti actą. Mišiniui leiskite pastovėti keletą minučių, kol varškė pradės atsiskirti nuo išrūgų.
3. Supilkite mišinį į sietą, išklotą audiniu (marle), ir palikite mažiausiai pusvalandžiui pastovėti kambario temperatūroje, leiskite skysčiui nutekėti į dubenį. Kuo daugiau skysčio nutekės, tuo tvirtesnė bus rikota. Verčiausia ją suvalgyti nedelsiant, bet paruoštas šis sūris, sudėtas į švarų ir sandariai uždaromą indelį, šaldytuve gali stovėti 4-5 dienas.
4. Įkaitinti orkaitę iki 180ºC laipsnių temperatūros (režimas – su ventiliatoriumi). Dubenyje sumaišyti pomidorus su česnaku ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti druska, pipirais ir šviežio šalavijo lapeliais.
5. Į kepimo skardą sudėti vytintą kumpį, šalia sudėti pomidorus ir kepti maždaug 10-15 minučių, kol kumpis taps traškus. Kumpį išimti, nusausinti riebalus ir sutrupinti. Pomidorus kepti dar maždaug 10 minučių, kol jie lengvai karamelizuosis.
6. Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC temperatūros (režimas su ventiliatoriumi). Dubenyje sumaišyti vynuoges su čiobreliais ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti žiupsneliu druskos. Viską sudėti į kepimo skardą, kepti 7-10 minučių arba tol, kol vynuogės tik pradės sprogti.
7. Atpjauti keletą storų duonos riekių, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir paskrudinti. Ant paskrudintos duonos riekės dėti porą šaukštų šviežio rikotos sūrio, orkaitėje keptų pomidoriukų su traškiu vytintu kumpiu arba orkaitėje keptų vynuogių su čiobreliu.
Šonkauliukai su mangų BBQ padažu
Ingredientai:
sausai marinuotiems šonkauliams:
- apie 2 kg kiaulienos šonkauliukų;
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- ½ arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. aitriosios paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
mangų BBQ padažui:
- 1 didelė stiklinė ( apie 260 g) mangų tyrės;
- 1 didelė stiklinė ( apie 260 g) pomidorų kečupo;
- 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- 1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 šaukštų sojos padažo;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 2-3 valg. šaukšt. obuolių sidro acto.
gaiviom kopūstų ir morkų salotoms:
- ¼ galvos mėlynojo kopūsto;
- ¼ galvos baltojo kopūsto;
- 2 nedidelės morkos;
- 1-2 valg. šaukšt. majonezo;
- 1 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Gaminimas:
1. Į dubenį suberti rudąjį cukrų, druską, pipirus, rūkytą papriką, aitriosios paprikos miltelius, česnako miltelius. Gerai išmaišyti. Tolygiai apibarstyti visus šonkaulius ir gerai įtrinti. Apvyniokite maistine plėvele ir laikykite bent 1 valandą (norint pasiekti geresnį rezultatą, galite paruošti iš anksto ir taip paruoštus šonauliukus laikyti per naktį šaldytuve).
2. Visus mangų BBQ padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti. Dalį padažo pasilikti patiekimui.
3. Smulkiais šiaudeliais pjaustytus kopūstus ir morkas sumaišyti su majonezu, sidro actu ir pagardinti druska bei pipirais.
4. Paruoškite keraminę kepsinę netiesioginiam kepimui. Reikės įkurti anglis ir palaukti kol temperatūra pakils iki 160-170°C laipsnių temperatūros, įdėti porą saujų gerai vandenyje išmirkytų vyšnios medžio drožlių, uždėti netiesioginio kepimo sistemą su marinuotais šonkauliais ir karštai rūkyti apie 1 valandą, palaikant 130-140°C laipsnių temperatūrą.
5. Išrūkytus šonkaulius ištepti mangų BBQ padažu ir dar kepti 30-40 minučių palaikant 150°C laipsnių temperatūrą. Galiausiai šonkaulius reikia keletą minučių paskrudinti ant tiesioginės kaitros.
6. Paruoštus šonkauliukus patiekti su gaiviom kopūstų ir morkų salotom bei mangų BBQ padažu.