Befstrogenas su lazdyno riešutų padažu
Ingredientai:
- 800 g jautienos kumpio arba mentės;
- 600 ml pieno;
- 2 valg. šaukšt. miltų;
- 1 valg. šaukšt. sviesto;
- 80 g nuluptų lazdyno riešutų;
- 1 šakelė šviežio šalavijo;
- 2 šakelės šviežio rozmarino;
- 2 šakelės šviežių petražolių;
- 0,5 arbat. šaukšt. džiovinto česnako granulių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- šviesios itališkos duonos.
Gaminimas:
1. Jautieną supjaustyti maždaug 2 cm dydžio kubeliais arba juostelėmis.
2. Į smulkintuvą suberti lazdyno riešutus, rozmarino ir šalavijo lapelius, džiovinto česnako granules, maltus juoduosius pipirus, įpilti 2-3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus ir viską sumalti iki smulkių trupinių.
3. Aukštesnėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti maltą riešutų mišinį, išmaišyti ir pakepinti 1 minutę. Tada įdėti sviestą ir išmaišyti. Kai sviestas ištirps, sudėti smulkintą jautieną, išmaišyti ir pakepinti, kol išgaruos skystis. Tada įberti miltus, gerai išmaišyti, kol nebesimatys baltų taškelių, supilti pieną, įberti druskos ir permaišyti. Kai pienas užvirs, sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti 2 val. ant silpnos kaitros. Periodiškai pamaišyti. Jei padažas labai sutirštėja ir pradeda svilti, įpilti vandens.
4. Duoną supjaustyti riekelėmis, vieną jų pusę ištepti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska ir pipirais. Apskrudinti iš abiejų pusių grilio keptuvėje arba orkaitėje.
5. Besfrstrogeną patiekti dubenėliuose su skrudinta duona, apibarstyti smulkintais petražolių lapeliais.
Mangų ir aviečių pyragas
Ingredientai:
tešlai:
- 150 g kambario temperatūros sviesto;
- 140 g cukraus;
- 3 kambario temperatūros kiaušinių tryniai;
- 200 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
kremui:
- 100 g kambario temperatūros sviesto;
- 100 g cukraus pudros;
- 100 g migdolų miltų;
- 3 kambario temperatūros kiaušiniai;
- 20 g kukurūzų krakmolo;
- 90 g grietinėlės.
įdarui:
- 400 g šaldytų mangų;
- 200 g šaldytų aviečių.
Gaminimas:
1. Elektriniame kombaine arba rankomis išsukti kambario temperatūros sviestą kartu su cukrumi iki vientisos purios masės. Įberti druskos, sudėti kiaušinių trynius ir permaišyti iki vientisos masės. Tada suberti miltus ir kepimo miltelius. Vėl viską gerai išmaišyti. Iš gautos tešlos suformuoti ploną lakštą, suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti valandai į šaldytuvą.
2. Kremui skirtą kambario temperatūros sviestą, migdolų miltus ir cukraus pudrą išsukti elektriniame smulkintuve iki trupinių masės. Įmušti kiaušinius ir permaišyti iki vientisos masės. Tada suberti kukurūzų krakmolą, vėl permaišyti ir supilti grietinėlę. Dar kartą išmaišyti iki vientisos kreminės masės.
3. Atšalusią tešlą iškočioti iki 1 cm storio lakšto. Juo tolygiai iškloti kepimo formos dugną ir kraštus. Tešlos likučius padėti 10 minučių į šaldiklį.
4. Į tešla išklotą kepimo formą įpilti pusę kreminės masės, sudėti sumaišytus šaldytų mangų kubelius ir avietes, užpilti likusia kreminės masės dalimi. Ant viršaus burokine tarka užtarkuoti sustingusį tešlos likutį ir tolygiai paskirstyti, kad uždengtų visus tarpelius.
5. Pyragą dėti į iki 180°C įkaitintą orkaitę, uždaryti ir iš karto sumažinti temperatūrą iki 160°C. Kepti 1 valandą 30 minučių.
6. Iškepusį šiek tiek atvėsinti ir tik tada išimti iš kepimo formos.