Kepta žuvis su juodaisiais ryžiais ir krevečių padažu
Ingredientai (4 asm.):
žuviai:
- 4 dorados filė;
- druskos;
- pipirų;
- 1 citrina;
- 2-3 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. sviesto;
- šviežių čiobrelių.
ryžiams:
- ½ stiklinės juodųjų ryžių;
- 2 stiklinės vandens;
- žiupsnelis druskos.
padažui:
- 200-250 g mažų krevečių su kiautu;
- 2 vidutinio dydžio morkos;
- 2 vidutinio dydžio svogūnai;
- 4 skiltelės česnako;
- 1 stiklinės žuvies arba daržovių sultinio;
- 1 stiklinė pomidorų padažo su itališkomis žolelėmis;
- 3-4 valg. šaukšt. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- juodųjų pipirų.
žuvies kepimui ir patiekimui:
- 3-4 valg. šaukšt. sviesto;
- žiupsnelis druskos;
- ryšelis šviežios kalendros;
- 1-2 skiltelės česnako;
- žiupsnelis druskos;
- prieskonių mišinio žuviai;
- įvairių prieskoninių žolelių;
- 1 citrina;
- 1 žalioji citrina.
Gaminimas:
1. Suberkite ryžius į užvirusį pasūdytą vandenį ir virkite ant vidutinės kaitros apie 15-20 minučių.
2. Pjaustytą morką, svogūną ir česnaką kepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės. Į keptuvę sudėkite švariai nuplautas krevetes su kiautu ir kepkite apie 10 minučių. Supilkite sultinį ir pomidorų padažą, kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol nugaruos, apie 10 minučių. Viską labai gerai sutrinkite, jei reikia, perkoškite per smulkų sietą. Jeigu neturite trintuvo, kuris iki tyrės susmulkintų ir krevečių lukštus, naudokite krevetes be kiauto. Tuomet nuolat maišant po truputį dėkite šaltą sviestą ir maišykite, kol ištirps. Pagardinkite druska, jei reikia.
3. Žuvies filė paskaninkite druska, šviežiai maltais pipirais ir tarkuota citrinos žievele. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, jam įkaitus dėkite žuvies filė oda žemyn, truputį paspauskite ir kepkite ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol žuvies odelė apskrus ir lengvai atšoks nuo keptuvės apačios, apie 2-3 minutes. Žuvį apverskite, nuimkite nuo kaitros, įdėkite sviesto, citrinos žievelės, šviežio čiobrelio. Sviestui tirpstant laistykite jį ant žuvies filė keletą minučių.
4. Iškeptą žuvies filė patiekite su juodaisiais ryžiais ir krevečių padažu.
Druskoje kepta lašiša
Ingredientai:
- ~2 kg lašišos;
- 3 kg druskos;
- 400 g kiaušinio baltymų;
- prieskonių mišinio žuviai;
- įvairių prieskoninių žolelių;
- 1 citrina;
- 1 žalioji citrina.
žaliosioms salotoms su keptos citrinos padažu:
- šviežių salotų lapų;
- 1-2 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
- 1-2 valg. šaukšt. kepintų riešutų;
- 1 citrina;
- 5-6 valg. šaukšt. sezamų pastos tahini;
- 5-6 valg. šaukšt. vandens;
- ryšelis šviežios kalendros;
- 1-2 sklitelės česnako;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Išdorokite žuvį: nuvalykite žvynus, išimkite žiaunas, nupjaukite pelekus ir labai švariai nuplaukite. Žuvies vidų įtrinkite prieskoniais, įdėkite prieskonines žoleles ir riekelėmis pjaustytą citriną.
2. Į didelį dubenį suberkite druską ir po truputį įmaišykite kiaušinio baltymą. Reikia, kad susidarytų šlapio smėlio konsistencijos pasta.
3. Ant kepimo skardos dėkite druskos pagrindą, atkartojantį žuvies formą. Ant viršaus dėkite anksčiau paruoštą žuvį ir labai sandariai ją „užklokite“ likusia druskos mase, kad neliktų jokių tarpų.
4. Kepkite iki 200°C įkaitintoje kepsninėje maždaug 30-40 minučių. Patikrinkite įkišdami termometrą į storiausią dalį ir įsitikinkite, kad žuvis pasiekė 62°C.
5. Peiliu atsargiai nupjaukite vidurinę druskos dalį. Švelniai pašalinkite druskos plutą, ji turėtų švariai atkibti nuo žuvies. Švelniai įpjaukite odą galvos gale ir nulupkite ją nuo visos žuvies.
6. Salotų lapus stambiai suplėšykite, pašlakstykite aliejumi, apiberkite riešutais ir išmaišykite.
7. Citriną perpjaukite pusiau ir kepkite grilyje, kol paskrus. Keptos citrinos sultis sumaišykite su tahini pasta, smulkinta šviežia kalendra, žiupsneliu druskos ir smulkintu česnaku. Gautą padažą maišydami atskieskite vandeniu iki norimos konsistencijos.
Pastaba: Šis padažas puikiai tiks tiek prie žaliųjų salotų, tiek prie druskoje keptos lašišos.