Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio pietums ar vakarienei – kepta višta: 10 tradicinių ir įdomesnių receptų

Keptas visas paukštis – vienas iš lengviausiai paruošiamų patiekalų, sužavintis visus, valgančius šios rūšies mėsą. Šiek tiek šurmulio ir pasiruošimo prieš pašaunant į orkaitę, truputis kantrybės, kol kepa, o tada belieka kviesti namiškius prie stalo, dalintis, bendrauti ir mėgautis maistu. Savaitgalio proga – net 10 skirtingų receptų.
Keptas viščiukas
Keptas viščiukas / Vida Press nuotr.
Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Suskleisti
Viščiukas su apelsinais
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 50
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Suskleisti
Viščiukas tabaka
Receptas: Legendinis viščiukas tabaka
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 26
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (mažas)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 2.00 arbat. š. (kepimui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čili pasta: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Keletas dalykų, ką turite žinoti prieš kepdami viščiuką tabaka:

  • Pasirinkite sunkesnę keptuvę, kuri pakelia karščio išmėginimus. Kalbu apie ketaus keptuves, jokiais būdais ne nelimpančios dangos. Aš pabijojau eksperimenuoti su savo neprisvylančiomis keptuvėmis, užtai pasirinkau sunkią ketaus.
  • Svoriui viščiukui paslėgti geriausia naudokite patį sunkiausią puodą, kokį tik turite namuose. Pripilkite jį vandens, taip pat iš kepimui skirto popieriaus iškirpkite apskritimą – tokio dydžio, kokio yra jūsų puodo dugnas. Taip puodas liks neišteptas, o ir šiaip verčiau tegul puodo dugną ir mėsą skiria popierius.
  • Marinatui naudokite pipirus, druską, čili pipirus (nebūtina, jei nemėgstate aštriai, bet gruzinų virtuvė tiesiog prašosi čili) ir daug citrinos sulčių. Nepalikite marinuotis ilgai – pakaks poros valandų, daugiausiai – pernakt.
  • Jei kitais atvejais atversdami viščiuką kaip knygą, perkerpame jo nugarėlę, tai kepant viščiuką tabaka, paguldykite paukštį krūtinėle į viršų, ir perpjaukite pusiau per abi krūtinėles skiriantį kaulą, taip atversdami abi paukšio puses, ir ištiesdami visą viščiuką ant pjaustymo lentos.

Būtiniausiai privalote viščiukui atlikti dar vieną „operaciją“: mėsos plaktuku stukltelkite per kiekvieną iš viščiuko sąnarių (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas – nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių) – tai užtikrins, kad kepant šie sąnariai nepradės susitraukdami kraipytis ir nepakels vienos iš viščiuko dalių į viršų, taip iškreivindami visą jūsų mėsos „blyną“.

1. Viščiuką paruoškite kepimui kaip aprašyta viršuje (perpjaukite tarp abiejų krūtinėlių, išplokštinkite gerai prispausdami ant pjaustymo lentos, mėsos plaktuku pamuškite visus sąnarius). Paukštį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais bei čili. Palikite pasimarinuoti porą valandų.

2. Įkaitinkite sunkią keptuvę storu dugnu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Dėkite viščiuką kaulėta dalimi į apačią, prispauskite kokiu nors labai sunkiu daiktu (pvz., puodu, pilnu vandenes) taip, kad viščiukas per visą plotą liestų keptuvės dugną. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.

3. Apverskite viščiuką kita puse, odele į apačią, visą kaulėtą dalį pabarstykite smulkintais česnakais, vėl paslėkite sunkiu puodu ir kepkite dar apie 10–15 minučių, kol odelė labai gerai apskrus, o viščiukas bus iškepęs (patikrinkite įbesdami peiliu į storiausią vietą, ir pažiūrėdami ar mėsos sultys visai skaidrios. Taip pat patikrinti, ar mėsa iškepusi, galite termometru, jis turi rodyti ne mažiau nei 80 °C). Jei pageidaujate, dar galite abi viščiuko puses ištepti čili pasta ir trumpai jas apkepinti po kelias minutes iš abiejų pusių prieš patiekdami.

Viščiukas tabaka valgomas rankomis!

Suskleisti
Puode keptas viščiukas su prieskoniais
Receptas: Puode keptas sultingas viščiukas su indiškais prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.50 kg (geriau kaimiškas)
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotos žievelės ir išspaustos sultys)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Kalendros: 2.00 arbat. š. (maltos)
Česnakai: 3.00 skiltelės (labai smulkiai sukapotos)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Šafranas: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Anyžiai: 3.00 vnt. (žvaigždiniai)
Kardamonas: 4.00 vnt. (ankštys)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Šafraną berkite į puodelį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 10 min.

3. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite imbierą, česnaką, kuminą, kalendrą, berkite citrinos žievelės tarkius, pilkite sultis, pieną su šafranu bei aliejų. Viską gerai išmaišykite, o tada šiuo mišiniu ištrinkite viščiuką (nepamirškite ir jo vidaus).

4. Dėkite viščiuką krūtinėle į viršų, į indą, kuris būtų tinkamas dėti į orkaitę ir turėtų dangtį. Šalia viščiuko į indą dėkite ir cinamono lazdelę, kardamono ankštis, žvaigždanyžius, suberkite druską ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų trečdalį viščiuko. Uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę.

5. Kepkite viščiuką uždarame inde valandą, o tada atidenkite ir kepkite dar 15–20 min., arba kol odelė apskrus.

6. Išimkite viščiuką iš puodo ir perdėkite į serviravimo indą. Kol viščiukas ilsisi ir mėsa atsipalaiduoja, paruoškite padažą. Tam perkoškite pusę puode susidariusio skysčio į nedidelį prikaistuvį, užkaiskite, dėkite grietinę, išmaišykite ir pavirkite apie 10 min., kol padažas kiek sutirštės.

7. Patiekite viščiuką su virtais basmati ryžiais, ant mėsos užpilkite padažo.

Suskleisti
Kepta višta
Receptas: Kepta višta piene pagal Jamie Oliverį
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (apie 1,5 kg svorio, geriau kaimiškas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 115.00 g
Cinamonų lazdelė: 0.50 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Šalavijai: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Pienas: 500.00 ml
Česnakai: 10.00 skiltelės (nenuluptų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite puodą, tinkamą kepti orkaitėje, kuriame telpa višta (tinka ir kepimo indas aukštais kraštais).

2. Vištą įtrinkite prieskoniais ir apkepkite keptuvėje sviesto ir alyvuogių aliejaus mišinyje iš visų pusių, kad gražiai apskrustų. Perdėkite vištą į kepimui paruoštą indą, supilkite ir riebalus iš keptuvės bei sudėkite visus likusius ingredientus.

3. Kiškite puodą į orkaitę ir kepkite apie 1,5 valandos. Retkarčiais atidarykite orkaitę ir vis pašlakstykite kepančią vištą skysčiu, susidariusiu puode. Citrina šiek tiek sutrauks varškę, neišsigąskite, taip ir turi būti.

4. Iškepusią vištą palikite ramybėje keliolikai minučių, o tuomet pjaustykite ir tiekite užpylę tame pačiame kepimo puode susidariusiu padažu. Prie taip keptos vištos derinkite bulvių košę ar virtus ryžius bei mėgstamas salotas (gali būti šviežių, o gali būti ir apvirtų ar keptų daržovių).

Suskleisti
Keptas viščiukas
Receptas: Su čiobreliais keptas viščiukas ir česnakinės bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (nemažas; geriau kaimiškas)
Citrinos: 1.50 vnt. (1 viščiukui ir 0,5 išspaustos sultys bulvėms)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (2 šaukštai viščiukui ir 4 šaukštai bulvėms)
Bulvės: 20.00 vnt. (nedidelių; bulvėms)
Česnakai: 1.00 vnt. (didelė galva, nenulupta, perpjauta horizontaliai pusiau)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

2. Viščiuką apšluostykite, kad nebūtų drėgnas.

3. Citriną perpjaukite pusiau ir įdėkite į viščiuko vidų. Visą viščiuko išorę gerai ištrinkite alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų mišinius.

4. Kur tik įmanoma, atkelkite viščiuko odelę ir prikaišiokite čiobrelių.

5. Dėkite viščiuką į kepimo indą, aplinkui sudėliokite bulves, perpjautą česnaką, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, tarp bulvių sukaišiokite likusias čiobrelių šakeles.

6. Kiškite kepimo indą į orkaitę ir kepkite 30 min. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min. Išimkite iš orkaitės ir leiskite vištienai ramiai pabūti 10 min., o tuo metu užsiimkite bulvėmis.

7. Perdėkite jas į platų dubenį ir išspauskite iškepusias česnako skilteles, imkite bulvių grūstuvę ir šiek tiek pagrūskite bulves su česnakais – košės daryti nereikia, užteks kiek patraiškyti. Pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

8. Tiekite vištieną su bulvėmis ant stalo ir neprarykite liežuvio!

Suskleisti
Kepti viščiukai su citrusais
Receptas: Keptas viščiukas su kokosų pienu ir žaliosiomis citrinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (1,5–1,7 kg svorio kaimiškas)
Bulvės: 1.00 kg
Česnakai: 2.00 vnt. (galvos)
Kokosų pienas: 300.00 ml
Žalioji citrina: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C laipsnių temperatūros.

2. Sumaišykite vienos citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę su kokosų pienu ir alyvuogių aliejumi.

3. Antrąją citriną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Atsargiai šiek tiek atkelkite viščiuko odelę ir, kur tik pavyksta, pakiškite po odele citrinos griežinėlius.

4. Dėkite viščiuką į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, apipilkite kokosų pieno mišiniu, pabarstykite druska, pipirais ir dėkite kepti. Kepkite 1 val. ir 15 min. Kas keliolika minučių atidarykite orkaitę ir palaistykite viščiuką (vėliau – ir bulves) kokosų pienu nuo kepimo indo dugno.

5. Kol viščiukas kepa, česnakus išskaidykite skiltelėmis, tačiau nelupkite, bulves labai gerai nušveiskite šepetėliu ir supjaustykite skiltelėmis.

6. Likus 25 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, trumpam išimkite iš orkaitės kepimo formą ir apdėliokite viščiuką supjaustytomis bulvėmis, tolygiai paskirstykite ir česnakų skilteles, palaistykite viską kokosų pienu ir vėl dėkite į orkaitę kepti.

 

7. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, suberkite žirnelius ir pavirkite 10 min., tuomet nusunkite, perliekite šaltu vandeniu ir likus 5 min. iki tol, kol viščiukas iškeps, suberkite juos ant bulvių.

8. Išimkite apskrudusį viščiuką ir daržoves iš orkaitės, leiskite kelias minutes „pailsėti“ ir tiekite.

Suskleisti
Afrikietiška višta iš Makao
Receptas: Afrikietiška išplota višta iš Makao
6 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
4.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (visas paukštis)
Česnakai: 12.00 skiltelės (8 vištai ir 4 vilgymo padažui)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 valg. š. (maltos džiovintos)
Druska: 1.00 valg. š. (rupios)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (2 šaukštai vištai ir 1 vilgymo padažui)
Kokosų pienas: 1.00 st. (vilgymo padažui)
Kaip gaminti

1. Vištą perkirpkite ar perpjaukite išilgai stuburo ir išskleiskite, kad vidine puse ją būtų galima padėti plokščiai. Tam, jei reikia, sulaužykite ar perpjaukite krūtinės kaulus.

2. Paruoškite marinavimo mišinį. Tai galima padaryti dviem būdais. Česnakus smulkiai supjaustykite. Lauro lapus sutrupinkite. Aitriąsias paprikas nusėklinkite ir smulkiai supjaustykite. Viską sumaišykite su druska ir aliejumi.

3. Kitas būdas – nusėklinkite aitriąsias paprikas ir visus ingredientus susmulkinkite ir sumaišykite elektrinėje trintuvėje.

4. Marinavimo mišiniu ištrinkite vištą, uždenkite inde ar suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaltai 8 valandas.

 

5. Prieš kepant vištą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį.

6. Tuo tarpu pasiruoškite vilgymo padažą – smulkiai supjaustykite česnakus ir sumaišykite su aliejumi ir kokosų pienu.

7. Įdėkite vištą į kepimo indą, užpilkite vilgymo padažą, pašaukite į orkaitę ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje 3-4 valandas. Kepant nuolatos šaukštu ar samčiu semkite susidarantį padažą ir pilkite ant vištos.

8. Garnyrui itin tinka keptos bulvės.

Suskleisti
Kepta višta su citrina
Receptas: Kepta višta su citrina
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 60
Receptas
Ingredientai
Višta 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis, pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkytos paprikos milteliai 4.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištą švariai nuplaukite ir nusausinkite.

2. Visus prieskonius sumaišykite ir gerai jais įtrinkite vištą, vėliau ją uždenkite ir palikite šaldytuve.

3. Citriną labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min. Per tą laiką ji suminkštėja, tada ją subadykite peiliu ir dėkite į vištos vidų.

4. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis. Pabarstykite druska, citrinpipiriais, pridėkite česnako, gerai išmaišykite.

5. Vištą dėkite į kepimo rankovę, aplinkui suberkite bulves ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Įdaryta višta
Receptas: Įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 89
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (višta)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų, kvapiųjų)
Paprikos: 4.00 vnt. (įdarui: 2 raudonosios ir 2 geltonosios)
Pankolis: 1.00 vnt. (įdarui; gumbas)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Bulvės: 450.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.

2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.

3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.

4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?