Lašišos kepsneliai su pistacijomis
Ingredientai:
lašišos kepsneliams:
- lašišos kepsnelių;
- 50 g pistacijų;
- druskos;
- pipirų;
- 1 valg. šaukšt. aguonų;
- 1 valg. šaukšt. džiūvėsėlių;
- alyvuogių aliejus (šefas naudojo rūkytą).
cukinijų tyrei:
- 1–2 nedidelės cukinijos;
- 1 šalotinis svogūnas;
- žolelių sultinio kubelis;
- keli mėtos lapeliai;
- alyvuogių aliejaus.
garnyrui:
- smidrų.
Gaminimas:
1. Pistacijas suberti į įkaitintą keptuvę ir skrudinti. Į kepimo pabaigą įberti nemažai pipirų ir žiupsnį druskos.
2. Pistacijas susmulkinti iki trupinių. Į juos įberti 2–3 žiupsnelius aguonų ir šaukštą džiuvėsėlių.
3. Lašišos kepsnelius dėti į skardą su kepimo popieriumi, ant jų dėti trupinius ir paspausti delnu, kad susidarytų tvirtesnė plutelė. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. (idealu – su garų funkcija).
4. 0,5 l vandens užvirti su sultinio kubeliu.
5. Į įkaitintą prikaistuvį su alyvuogių aliejumi suberti smulkintą šalotinį svogūną. Jam apkepus sudėti smulkintą cukiniją. Ilgai kepti nereikia, tik kol kiek suminkštės ir šiek tiek karamelizuosis. Įpilti 1–2 samčius sultinio ir palikti pasitroškinti apie 5 min. Baigus troškintis įdėti smulkintos mėtos lapelius. Sutrinti smulkintuvu iki tyrės konsistencijos.
6. Į likusį sultinį sudėti smidrus ir pavirti kelias minutes, kol taps minkšti.
7. Viduryje lėkštės pilti cukinijų tyrės, ant viršaus dėti lašišos kepsnelį, o šalia – virtus smidrus.
Aguoniniai pyragaičiai su sūrio kremu
Ingredientai:
tešlai:
- 150 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 75 g cukraus;
- žiupsnelis druskos;
- 100 g miltų;
- 5 g kepimo miltelių;
- 70 g aguonų.
kremui:
- 200 g kreminio sūrio;
- 200 g grietinėlės;
- 100 g cukraus pudros;
- šlakelis vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Sviestą ištirpinti ir kaitinti, kol įgaus rusvą spalvą ir pradės kvepėti riešutais. Paruošus palikti atvėsti.
2. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska, kol susidarys standžios putos. Suberti miltus, kepimo miltelius, aguonas ir išmaišyti.
3. Atvėsusį sviestą perkošti ir plakant po truputį supilti į tešlą. Plakti, kol sviestas visiškai pasiskirstys ir tešla taps vientisa.
4. Tešlą supilstyti į kepimo formeles ar žiedus. Jei formelės metalinės, prieš pilant ištepti sviestu ir pabarstyti miltais.
5. Kepti iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Iškepusius atvėsinti.
6. Kremui skirtus ingredientus išplakti ir naudojant konditerinį maišelį papuošti pyragaičius. Pagardinti šviežiomis uogomis.