Kokia skanių maltinių paruošimo paslaptis? Jų gali būti ne viena. Plačiau apie tai siūlome paskaityti straipsnyje „Pačių skaniausių kotletų paslaptis“. Beje, kepti kotletus galite ne tik iš mėsos, bet ir įvairių kruopų, grikių, avinžirnių, daržovių... Tai nebus tradiciniai maltinukai, tačiau juk norisi išbandyti ir ką nors nauja?
Taip pat dalijamės idėjomis, kuo pagardinti kotletų faršą. Tikimės, įvertinsite šias gudrybes „Kulinarinės idėjos: kaip paruošti įvairaus skonio mėsos faršo“. Kartais pakanka kelių prieskonių, kad įprastas patiekalas suviliotų naujais skoniais...
Na, o dabar žingsniuojame prie pačių skaniausių receptų. Gardžios dienos, mielosios!
1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.
2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.
3. Tiekite su mėgstamu padažu.
1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.
2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.
4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.
5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.
6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.
Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.
1. Puodelyje su verdančiu vandeniu ištirpinkite sultinio kubelius, suberkite dribsnius ir uždengusios dangčiu apie 40 min. pabrinkinkite.
2. Citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis.
3. Salierą nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve.
4. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste, suberkite tarkuotus salierus, juos kiek patroškinkite.
5. Avižinius dribsnius nusunkite, sudėkite į gilesnį indą, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, sukrėskite atvėsintą svogūnų masę, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, citrinos žievelėmis ir sultimis.
6. Iš paruoštos masės rankomis formuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje arba orkaitėje.
7. Tiekite su grietine ir svogūnų laiškais.
1. Maltus džiūvėsėlius užpilkite 100 ml pieno, brinkinkite 10 min.
2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite smulkintus svogūnus, maišydama kepkite, kol gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, įmaišykite smulkintus čiobrelius arba peletrūnus.
3. Dubenyje sumaišykite faršą, kiaušinį, džiūvėsėlius, pakepintus svogūnus ir likusį pieną, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite. Suformuokite vienodo dydžio kotletus, iškepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
4. Paruoškite padažą. Apkepkite svieste smulkintus svogūnus ir pievagrybius, įmaišykite gabalėliais pjaustytus pomidorus, trumpai patroškinkite, pasūdykite, pagardinkite žolelėmis ir pipirais.
5. Tiekite keptus kotletus su makaronais arba bulvėmis, užpilkite grybų ir pomidorų padažo.
1. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, stambiai sumalkite arba labai smulkiai sukapokite ir sukrėskite į gilesnį dubenį.
2. Apelsiną nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite, tada aštriu peiliuku nupjaukite baltąją žievelės dalį ir supjaustykite apelsiną griežinėliais.
3. Bandelę sutrupinkite, užpilkite pienu, kai suminkštės, nuspauskite ir sumeskite į indą su vištiena. Ten pat sudėkite sviestą, įmuškite trynius, gerai išminkykite, įberkite šaukštą džiūvėsėlių, nutarkuotą apelsinų žievelę. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Viską labai gerai išmaišykite, tada šaukštu įmaišykite iki standžių putų išplaktą baltymą.
4. Rankomis suformuotus kotletukus apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min.
5. Tiekite su apelsinų griežinėliais ir salotų lapeliais.
1. Svogūnus ir česnako skiltelę nulupkite. Vieną svogūną ir česnako skiltelę susmulkinkite ir pakepinkite šaukšte įkaitusio sviesto. Sudėkite smulkintą saldžiąją papriką ir kepinkite dar kelias minutes.
2. Mėsą sudėkite į dubenį, sukrėskite kiek pravėsusią svogūnų, česnakų bei paprikų masę. Įmuškite kiaušinį, supilkite Vorčesterio padažą, sukrėskite pomidorų padažą, pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir išminkykite. Iš gautos masės suformuokite pailgus maltinius, į kiekvieną įsmeikite po vandenyje išmirkytą ilgą konditerinį iešmelį. Aptepkite aliejumi ir iškepkite karštoje orkaitėje.
3. Paruoškite karamelinius svogūnus. Supjaustykite šias daržoves stambesniais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą. Suberkite aitriąją papriką, rudąjį cukrų ir kaitinkite, kol jis ištirps. Sudėkite svogūnus, sumažinkite ugnį ir maišydama kepkite 12–15 minučių.
4. Maltinius tiekite su virtais makaronais, pagardintus karameliniais svogūnais.
1. Išvirkite lašišą nedideliame pasūdyto vandens kiekyje, atvėsinkite, pašalinkite odą ir kaulus.
2. Išvirkite, sugrūskite ir atvėsinkite bulves. Pusę kiekio lašišos sumaišykite su bulvių koše, pomidorų ir garstyčių padažu, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
3. Atsargiai įmaišykite likusią lašišą ir smulkintas petražoles. Suformuokite iš tešlos vienodo dydžio maltinius, apvoliokite miltuose, išdėliokite ant lėkštės, uždenkite maistine plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
4. Apkepkite maltinukus keptuvėje įkaitintame aliejuje, sudėkite į skardą, pašaukite į 200 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 10–15 min.
5. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite grietinėlę ir citrinų sultis, pasūdykite, įberkite smulkintų petražolių arba svogūnų laiškų. Patiekite lašišų maltinukus su grietinėlės padažu ir bulvių koše.
1. Į maltą kiaulieną įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite, įberkite pusę smulkinto svogūno.
2. Sūrio lazdeles supjaustykite griežinėliais.
3. Formuokite kotletukus, į vidų įdėkite sūrio lazdelių ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu, virtais grikiais ir kiaušiniu. Pagardinkite pipirais, žolelėmis ir druska.
2. Iš paruošto faršo formuokite nedidelius kotletus ir kepkite ant mažos ugnies, kol gražiai parus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, vėl pagardinkite žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 15 minučių. Troškindami kotletus nuolat vartykite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Maltą mėsą sudėkite į dubenį ir pagardinkite druska bei pipirais. Sutarkuokite bulves, dubenėlyje šakute išplakite kiaušinį ir viską sudėkite į faršą. Susmulkinkite svogūną ir sudėkite į faršą. Įpilkite šaukštą vandens, sudėkite burokėlius ir gerai išminkykite.
- Suformuokite aštuonis plokščius kotletus. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepkite kotletus po 5–6 minutes iš abiejų pusių. Tuomet į keptuvę supilkite vandenį, įberkite sultinio ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 3–4 minutes. Tiekite su spanguolių džemu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Sūdytame vandenyje išvirkite smulkintas bulves ir petražolės šaknį. Kol bulvės verda, pusžiedžiais supjaustykite svogūną, o griežinėliais – porą. Pakepinkite su sviestu.
- Kitoje keptuvėje apie 2 minutes pakepinkite šoninės juosteles ir išgriebę sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
- Virtas bulves ir petražolę sugrūskite, sumaišykite su svogūnu, poru, įberkite druskos, pipirų, muskatų, išmaišykite ir suformuokite 6 kotletus.
- Į keptuvę, kurioje kepė šoninė, įpilkite aliejaus ir iš abiejų pusių apkepkite daržovių kotletus. Tiekite su šoninės juostelėmis, šviežiomis daržovėmis, grietine arba grietinėlės padažu. Galite tiekti su keptu arba skystai virtu kiaušiniu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Bandelę išmirkykite vandenyje, nuspauskite ir sudėkite į dubenį.
- Nulupkite svogūnus, vieną supjaustykite ir pakepinkite, kol gražiai pageltonuos.
- Į dubenį sukrėskite keptus svogūnus, maltą mėsą, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir suformuokite apvalius pjausnius.
- Likusius svogūnus supjaustykite žiedeliais ir pakepinkite aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Išgriebkite iš keptuvės ir laikykite šiltai.
- Kiekvieną pjausnio pusę kepkite po 4 - 5 minutes gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi.
- Kai kepsniai apskrus, sumažinkite temperatūrą ir kepkite dar 2 minutes.
!DAUGIAU ĮVAIRIŲ KOTLETŲ IR MALTINIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA IR ČIA.