UŽKANDŽIAI
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, cukrų ir druską. Sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, pusę nurodyto kiekio susmulkinto sūrio.
2. Elektriniu plakikliu pulsuojančiu režimu sukite, kol liks tik trupiniai. Įpilkite grietinėlės, suminkykite tešlą, valandą laikykite šaldytuve. Atvėsintą tešlą padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus atraižų ir kočiokite, kol gausite maždaug pusės centimetro storio lakštą.
3. Specialia formele išspauskite skritulėlius, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Kepkite 180 C karščio orkaitėje 15–25 minutes (kol gražiai apskrus). Likusį sūrį gerai išsukite su tepamuoju sūreliu. Po šaukštelį pikantiško kremo užkrėskite ant atvėsusių sausainėlių, ant viršaus uždėkite po kelis smulkintų konservuotų kriaušių gabalėlius.
1. Pirmoji diena. Sumaišykite jogurtą ir grūdėtąją varškę, po to įmaišykite ryžių dribsnius. Indą uždenkite maistine plėvele, padėkite į šaldytuvą ir palikite pernakt.
2. Antroji diena. Sumaišykite druską, miltus, sviestą arba aliejų, kukurūzų dribsnius ir lengvai plaktą kiaušinį. Gautą mišinį sukrėskite į iš vakaro pasiruoštą masę ir gerai išsukite. Minklė neturėtų priminti labai tirštos košės, jei pasirodys per tiršta, įpilkite dar truputėlį jogurto arba pieno.
3. Stačiakampę skardą aukštais kraštais išklokite kepimo popieriumi ir ant jo tešlą paskirstykite vienodu sluoksniu.
4. Duonelę kepkite 225 laipsnių orkaitėje 40 minučių – arba tol, kol pluta gražiai paruduos.
5. Leiskite duonutei atvėsti, tada supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Galite patiekti užteptus grūdėtąja varške, papuoštus mėgstamais žalumynais.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Vidutiniame arba dideliame prikaistuvyje įkaitinkite 1 šaukštą kokosų aliejaus.
- Sudėkite spragėsius, kad padengtų prikaistuvio dugną.
- Uždėkite dangtį, retkarčiais pakratykite. Kaitinkite, kol kukurūzai išspragės. Atidėkite į šalį.
- Į mažą prikaistuvį supilkite sirupą, suberkite cukrų, įdėkite 1 šaukštą kokosų aliejaus. Užvirkite. Virkite 3–4 minutes, kol masė pradės tirštėti.
- Nuimkite nuo ugnies, suberkite maistinę sodą, greitai užpilkite ant spragintų kukurūzų ir išmaišykite.
- Kukurūzus išverskite ant kepimo popieriaus ir leiskite atvėsti.
Patarimas: orui nepralaidžiame inde galima laikyti iki 3 dienų.
Receptas DANSUKKERSALOTOS
1. Iš medaus, garstyčių ir alyvuogių aliejaus sumaišykite padažą, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Nuplaukite ir nuvarvinkite salotas.
3. Vyšnias supjaustykite puselėmis, išgliaudykite kauliukus.
4. Sūrį supjaustykite kubeliais, susmulkinkite graikinius riešutus.
5. Tiekdama salotas, ant viršaus išdėliokite vyšnių puseles ir sūrio kubelius, užberkite smulkintų riešutų. Apšlakstykite medaus ir garstyčių padažu.
1. Obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir apšlakstykite apelsinų sultimis.
2. Visus salotų lapelius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kiek nusausinkite, sudėkite į sandarų indelį ir pusvalandžiui pastatykite į šaldytuvą – salotos bus traškesnės.
3. Figas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais.
4. Ožkų pieno sūrį supjaustykite kubeliais.
5. Į stiklines taures dėkite salotų lapelių, berkite sūrio kubelių, atšildytų mėlynių arba šilauogių.
6. Išdėliokite obuolių ir figų skilteles.
7. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus produktus gerai sumaišykite su smulkintais česnakais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
8. Paruoštu padažu apšlakstykite salotas.
1. Morką nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais, salierą – griežinėliais, kininį kopūstą – juostelėmis.
2. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite, sudėkite į keptuvę, tada supilkite balzaminį ir ryžių actą, sojos padažą, suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol pusė padažo nugaruos, šiek tiek sutirštės, o vištiena apskrus.
3. Tada sumeskite morkų šiaudelius, salierų griežinėlius ir kepinkite juos apie 5 min.
4. Galiausiai suverskite kininį kopūstą, pomidorų puseles ir dar truputį pakaitinkite.
5. Baigdama gaminti salotas pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir užberkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
SRIUBOS
1.Mėsą supjaustykite gabaliukais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pagels, sudėkite mėsą ir dar pakepkite, įmaišykite pomidorų padažą, pabarstykite malta paprika ir nukelkite nuo ugnies.
2.Į puodą sudėkite apkeptą su svogūnais mėsą, pabarstykite druska, pipirais, džiovintais mairūnais, užpilkite vandeniu ir troškinkite, kol ši suminkštės. Bulves supjaustykite kubeliais, paprikas – juostelėmis ir sudėkite į sriubą.
3.Patroškinę apie 10 minučių sudėkite pjaustytus pomidorus. Įpilkite dar vandens ir virkite, kol daržovės suminkštės (sriuba turi būti tiršta). Suberkite žirnelius ir dar sykį užvirkite.
4.Sriubą tiekite apibarstytą kapotomis petražolėmis ir svogūnų laiškais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Imkite puodą į jį įpilkite sultinį, sudėkite kubeliais susmulkintas bulves.
- Į keptuvę pilkite aliejaus ir jame apkepinkite smulkiai sukapotus svogūnus. Kepkite ant mažos ugnies, kol tampa minkšti ir auksiniai.
- Prie svogūnų berkite grybus ir lauro lapus, pipirus, muskato, čiobrelių šakeles.
- Dar 5 min. pakepkite ir prieskoninės žolelės ištraukite lauk.
- Kai bulvės apverda (maždaug po 10 min. virimo), suberkite apkeptus grybus ir svogūnus.
- Pamaišykite, įberkite tarkuoto sūrio.
- Kai bulvės visiškai išverda, sriubą sutrinkite, įberkite pagal skonį druskos ir užbalinkite grietinėle.
- Valgoma su juoda rugine duona arba skrebučiais.
Receptą atsiuntė Ieva K.
1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.
2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.
3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
KARŠTIEJI PATIEKALAI
1. Į ugniai atsparų indą, supilkite sutirštintą pieną, sukrėskite sūrelį ir šakute pamaišykite, kad masė pasidarytų vientisesnė.
2. Supilkite tirštą sriubą, įpilkite vandens, suberkite česnakų miltelius, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
3. Suberkite nuplautus ir nuvarvintus ryžius, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą mėsą, labai gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite daržoves ir atsargiai pamaišykite.
4. Paruoštą apkepą uždenkite (dangčiu ar folijos lakštu) ir 180 °C karštumo orkaitėje kepkite 35 min. Paskui dangtį nuimkite, uždėkite pomidoro riekeles, suberkite tarkuotą sūrį ir kepkite dar 10–15 min., kol sūris išsilydys. Išjungus orkaitę kepinį joje palaikykite dar 5 min.
- Duonos riekelę užpilkite šlakeliu pieno ir palikite, kad išbrinktų.
- Į gilesnį dubenį sukrėskite faršą, sudėkite mirkytą bandelę, suberkite visus prieskonius, smulkintus svogūnus ir česnakus, supilkite aliejų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Masę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Drėgnomis rankomis formuokite maltinukus, juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir iškepkite orkaitėje be jokių riebalų.
- Paruoškite žalumynų sviestą: kambario temperatūroje atšildytą sviestą sumaišykite su keliais šaukšteliais žalumynų.
- Pagal skonį įberkite druskos, citrinos žievelės, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinų sulčių.
- Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų.
- Bandeles perpjaukite per pusę, vidinėmis puselėmis paskrudinkite sausoje keptuvėje, aptepkite žalumynų sviestu, dėkite salotų lapelių, po maltinį, tada cukinijų juostelių ir svogūnų griežinėlių.
- Sumuštinius paskaninkite aitriųjų paprikų griežinėliais.
- Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
- Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
- Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
- Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
- Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
- Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
- Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
DESERTAI
1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
2. Trynius, pieną, cukrų ir druską išplakite. Suberkite persijotus miltus, gerai išmaišykite ir palikite15–20 minučių.
3. Į tešlą supilkite sviestą, vandenį ir išmaišykite.
4. Baltymus išplakite, sukrėskite į tešlą ir atsargiai išmaišykite.
5. Samčiu tešlos įpilkite į įkaitintą keptuvę, paskirstykite po visą ir iškepkite ant vidutinės ugnies. Taip iškepkite visus lietinius.
6. Grietinėlę su citrinų rūgštimi ir cukrumi plakite tol, kol susidarys putos. Grietinėle (šiek tiek palikite) ir uogiene pertepkite kas antrą blyną ir sudėkite vieną ant kito.
7. Viršutinį torto sluoksnį papuoškite likusia grietinėle ir šviežiomis ar šaldytomis uogomis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Bazilikų lapelius nuplaukite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir sudėkite į grūsti skirtą indą.
2. Pistacijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, irgi sukapokite ir suberkite prie bazilikų lapelių.
3. Specialiu grūstuvėliu viską grūskite tol, kol suskystės (tai užtruks).
4. Maskarponę iki vientisos masės išsukite su sutirštintu pienu, sukrėskite per sietelį pertrintą bazilikų ir pistacijų masę (jeigu nepavyko gerai sutrinti ir masė per tiršta trinti per sietelį, krėskite ją tokią, kokia yra – ledai bus su gabaliukais).
5. Galiausiai įmaišykite iki standžių putų išplaktą grietinėlę.
6. Ledus krėskite į ledų konteinerį ar paprastą plastikinę dėžutę ir vis pamaišydama, kad ledai nesušoktų į ledo guzą, šaldykite šaldytuve apie 6 val.
7. Tiekite dailiais rutulėliais, sudėtais į išskobtas citrinų puseles.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
- Šlakelyje šalto vandens išlydykite želatiną.
- Užvirinkite vynuogių sultis, suberkite vanilinį cukrų, pagardinkite citrinų sultimis ir išmaišykite su lydyta želatina.
- Pusę želė supilkite į keturias deserto taures ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (likusią laikykite šiltai).
- Vynuoges perpjaukite pusiau ir peiliu išėmusios sėklas išdėliokite ant sustingusios želė. Apliekite likusia želė ir pastatykite į šaldytuvą.
- Kai sustings, ant kiekvienos porcijos uždėkite vanilinių ledų rutulėlių, papuoškite vynmedžio lapais, grietinėle arba apibarstykite migdolo drožlėmis.