1.Špinatų lapus nuplaukite ir stambiai supjaustykite. Bulvę nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnako skiltelę nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite su šaukštu sviesto puode, kuriame virs sriuba. Sudėkite kubeliais pjaustytą bulvę, supilkite sultinį ir virkite 10–15 minučių, kol šie suvirs.
2.Sudėkite špinatų lapus ir virkite dar 5 minutes. Kiaušinius sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 minutes, kad vidus būtų minkštas.
3.Šoninę pakepinkite keptuvėje be riebalų, kol gražiai apskrus. Sriubą išsukite elektriniu plaktuvu iki vientisos tyrės, sudėkite grietinę ir užvirkite. Įberkite druskos, pipirų, muskatų.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes, į kiekvieną dėkite juostelę skrudintos šoninės, pusę perpjauto kiaušinio, įberkite kapotų petražolių. Valgykite su skrudinta duona.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Svogūną nulupkite ir supjaustykite, pomidorą susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite, kol lengvai apskrus.
2. Įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies. Užberkite smulkinto pomidoro ir fetos, pagardinkite pipirais. Kepkite, kol sūris išsilydys.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Dubenėlyje gerai suplakite kiaušinius, įberkite prieskonių.
2. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite 120 g sviesto ir supilkite kiaušinius.
3. Kiaušinienę nuolat maišykite, o prieš pat kepimo pabaigą supjaustykite likusį sviestą ir, viską kaitindami, darsyk švelniai paplakite. Užbarstykite žalumynų.
P. S. Jei norite pusryčiauti kaip Džeimsas Bondas, dar prireiks varinių lėkščių, rausvojo šampano briuto ir tylios muzikos.
Plačiau skaitykite: Džeimso Bondo valgiaraščio ypatumai
- Džiovintus pomidorus 10 minučių pamerkite į šaltą virintą vandenį. Išgriebusi nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostelėmis.
- Nuplautus pievagrybius susmulkinkite, porą supjaustykite griežinėliais. Morkas nuskuskite, nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite plonomis riekelėmis. Kumpio riekeles kelias minutes paskrudinkite sausoje gerai įkaitintoje keptuvėje.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto. Suberkite smulkintus porus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintas morkas ir kepinkite, kol jos kiek suminkštės. Nukelkite nuo ugnies.
- Keturis keraminius indelius ištepkite sviestu, į kiekvieną po lygiai įdėkite džiovintų pomidorų. Pabarstykite tarkuotu parmezanu. Įkrėskite po kelis šaukštus kepintų daržovių, pabarstykite likusiu parmezanu ir smulkintais krapais. Į kiekvieną dubenėlį įtieskite po porą skrudinto kumpio riekelių, įmuškite po du kiaušinius. Pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min. Puoškite šviežiais šalavijų lapeliais.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, įmuškite kiaušinius.
- Pabarstykite sumac prieskoniais, druska, pipirais.
- Uždenkite keptuvę ir palikite kepti ant nedidelės ugnies.
- Jei nemėgstate skysto kiaušinio, kepkite iki kietesnio vidurio, nors norint teisingos kiaušinienės, reikėtų kepti mažau.
- Kol kepa, nuskuskite agurkus, supjaustykite juostelėmis ir užmalkite sezamo sėklų.
- Kiaušiniai iškepti. Dėkite viską į lėkštę, dar kartą užmalkite sezamo sėklų per visą lėkstę ir megaukitės marokietiška kiaušiniene.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejų.
- Įmuškite kiaušinius, apibarstykite druska, pipirais.
- Kai šiek tiek apkepa, ant viršaus dėkite per pusę perpjautą bree sūrį (būna tokie su karvute ir jau supakuoti iš karto trikampėliais, recepto autorė naudojo tą vieną trikampėlį).
- Šalia dėkite ir kitą lydyto sūrio lapelį, kuris irgi būna supakuotas...
- Uždenkite keptuvę ir dar pakepkite šiek tiek, kol sūriai išsilydys.
- Lėkštėje serviruokite kartu su pomidoriukais, ruccola ir kitom mėgiamom salotom.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio IEVOS RECEPTAI
- Svogūną susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kiek pakepinę, dėkite smulkiais kubeliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus.
- Kepkite vis pamaišydami.
- Kol keps, pasiruoškite kiaušinius – baltymus atskirkite nuo trynių.
- Į trynius įberkite maltos aitriosios paprikos ir baziliko. Išmaišykite.
- Į baltymus įberkite druskos ir plakite, kol susidarys standžios putos.
- Patarimas: jei svogūnai ir pomidorai iškeps greičiau, nei pasiruošite kiaušinius, tiesiog nukelkite juos nuo ugnies.
- Ant kepintų svogūnų ir pomidorų masės supilkite trynius ir plaktus baltymus.
- Sumažinkite ugnį ir, lėtai maišydami, kepkite, kol gražiai apskrus.
Receptą atsiuntė Gintarė
1. Kiaušinius išplakite su pienu, tarkuotu sūriu, miltais bei prieskoniais.
2. Suberkite į kiaušinių plakinį smulkintus žalumynus – špinatus ir svogūnų laiškus. Gerai išmaišykite ir supilstykite į keksiukų formeles. Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus pomidoriukus, o jei norite – ir baltos duonos kubelius.
4. Kepkite iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–25 min.
Ilgi cukinijų „makaronai“ fritatai suteiks lengvumo ir spalvų, o rūkytos šoninės gabalėliai neliks nepastebėti vyriškosios valgytojų stalo pusės. Tad kol gamta lepina mus gerais orais, gausiu šviežių daržovių derliumi ir lėtesniais nei rudenį rytais (vien ko vertos tuštutėlės miestų gatvės!), pasilepinkime ypatingais vasaros pusryčiais!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 C.
2. Pieną užkaiskite, polentą suberkite į karščiui atsparų dubenį. Kai pienas užvirs, juo pamažu užpilkite polentą: pilkite dalimis, kiekvieną kartą gerai išsukant, kad polenta nesušoktų į kietus gumulus.
3. Įmaišykite kiaušinius ir pusę kiekio tarkuoto sūrio, pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai viską išsukite. Pabaigoje sudėkite cukinijas ir išmaišykite.
4. Išverskite masę į gilią didelę keptuvę (tinkančią dėti į orkaitę) arba kepimo skardą (arba į individualias mažas keptuves ar formeles). Ant viršaus klokite šoninės gabalėlius, sudėkite pomidorus, viską pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir pašlakstykite aliejumi.
5. Kepkite 15 minučių arba kol viršus gražiai apskrus, ir fritata bus iškepusi. Patiekite iškart, su žaliomis salotomis.
1. Užvirkite vandenį, pasūdykite, suberkite ryžius ir virkite neuždengę puodo ir nemaišydami 8 minutes. Suberkite šaldytus žirnelius ir virkite dar 2 minutes. Nukoškite.
2. Kol virs ryžiai, susmulkinkite papriką, juostelėmis supjaustykite kumpį ir plonytėmis riekelėmis česnako skilteles. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite papriką, česnaką ir kumpį. Kepkite 3–4 minutes.
3. Kiaušinius išplakite, pilkite į keptuvę ir kepkite, kol plakinys sukrekės. Suberkite prieskonius ir ryžius su žirneliais. Paruoštus ryžius dėkite į lėkštes ir pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kiaušinius kietai išvirkite, įmeskite į šaltą vandenį, kad atvėstų. Atvėsusius nulupkite, perpjaukite išilgai perpus ir iš baltymų puselių išimkite trynius (nesvarbu, jei šie sutrupės). Baltymus sudėkite į didelę lėkštę – juos beliks įdaryti.
2. Įdarui į dubenį sudėkite trynius, majonezą, garstyčias, berkite po žiupsnį druskos, pipirų ir kruopščiai sutrinkite. Tam geriausiai pasitarnaus elektrinis trintuvas.
3. Gauta mase pripildykite baltymų puseles (jei esate estetiką vertinanti asmenybė, galite naudotis konditeriniu švirkštu). Palaikykite šaldytuve valandą.
4. Prieš patiekiant kiaušinių viršų pabarstykite malta paprika, smulkiai kapotomis petražolėmis, jei pageidaujate, uždėkite po mažytę juostelę lašišos ar kumpio.
1. Dideliame dubenyje sumaišykite agurkus, svogūnus, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, alyvuoges, jogurtą ir feta sūrį.
2. Sudėkite kiaušinius bei paprikas ir atsargiai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Patiekite su standžiais salotų lapeliais, kaip priedą prie kitų žalėsių salotų, ar su pita duona, trapučiais.
1. Faršą sumaišykite su kiaušinio tryniu, pipirais, druska, žuvų prieskoniais ir tarkuotomis citrinų žievelėmis. Suberkite džiūvėsėlius ir sudėkite išplaktą kiaušinio baltymą. Faršą lengvai išmaišykite ir suformuokite pailgus kotletus. Apvoliokite kotletus džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių. Sudėkite kotletus į aliejumi apšlakstytą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių. Kol paruošite padažą, laikykite kotletus šiltai.
2. Padažui puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite. Tada supilkite sultinį, sudėkite grietinę ir nuolat maišydami kaitinkite, kol padažas pradės tirštėti. Galiausiai suberkite kubeliais pjaustytus kiaušinius ir smulkintus krapus, pagardinkite pipirais ir druska.
3. Karštą padažą supilkite ant kotletų ir tiekite su bulvėmis ar bulvių koše.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.
2. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min. Dėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir apie valandą palaikykite, kad tešla pakiltų.
3. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių. Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, o keptuvėje likusiuose riebaluose trumpai pakaitinkite špinatus.
4. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų – po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite užbėrusi žalių žirnelių ir uždėjusi gražgarsčių lapelių.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
1. Dideliame dubenyje gerai suplakite kiaušinių trynius, cheresą ir brendį, suberkite cinamoną ir tarkuotą muskatą.
2. Mišinį supilkite į puodą storu dugnu ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišydama šluotele. Neleiskite užvirti.
3. Kitame puode užkaitinkite grietinėlę, suberkite cukrų ir maišydama, kol cukrus ištirps, užvirinkite. Supilkite grietinėlę, išmaišykite ir palikite 2–3 min. pastovėti.
4. Gėrimą išpilstykite į puodelius, pabarstykite ruduoju cukrumi ir cinamonu, iškart patiekite.