Užkandžiai ir salotos:
- Baklažaną perpjaukite išilgai pusiau, didesnes sėklas išgremžkite. Pabarstykite druska ir 10 minučių palikite. Nuplaukite, nusausinkite. Dėkite į skardą pjūviu į viršų. Apšlakstykite aliejumi. Kiškite į iki 180 įkaitintą orkaitę ir kepkite 8–10 minučių. Atvėsusį supjaustykite stambiais kubeliais.
- Svogūną ir karštu vandeniu nuplikytą pomidorą nulupkite ir susmulkinkite. Nuluptus obuolius supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir pakepinkite. Sudėkite baklažanus, smulkintus pomidorus ir 3–4 minutes kepinkite. Sudėkite smulkintus obuolius, įberkite druskos, cukraus, pipirų, išmaišykite. Troškinkite apie 10 minučių. Palikite atvėsti. Tiekdami apibarstykite šviežiais smulkintais žalumynais.
1. Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais gabalėliais.
2. Svogūną apkepkite augaliniame aliejuje, kol pagels, ir nuimkite nuo ugnies.
3. Į atskirą indą sudėkite pakeptus svogūnus, pjaustytą papriką ir berkite šiek tiek mairūno.
4. Baklažanus suvyniokite į foliją ir apie 20 minučių kepkite orkaitėje. Vėliau nulupkite baklažano odelę.
5. Supjaustykite ir troškinkite su svogūnu bei paprika apie pusvalandį.
6. Pomidorus kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odelę ir smulkiai supjaustykite minkštimą.
7. Sumaišykite su jau patroškintomis daržovėmis ir troškinkite dar apie 10 minučių.
8. Gautą masę labai gerai sumalkite elektrine trintuve ir patiekite ant stalo su mėgstama duonele.
1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir dėkite į iki 220°C įkaitintą orkaitę. Kas dešimt minučių griežinėlius apverskite ir patikrinkite, ar jie dar ne minkšti.
2. Griežinėliams suminkštėjus, traukite juos iš orkaitės, atvėsinkite ir supjaustykite stambiais kubeliais.
3. Susmulkinkite česnaką ir į maisto smulkintuvą dėkite cukinijas, smulkintą česnaką, sezamų pastą, pilkite citrinos sultis, pabarstykite druska ir pipirais. Viską gerai sumalkite ir skanaukite su trapučiais, duonele ar daržovėmis.
1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus.
- 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.
3. Visus ingredientus gerai sumaišykite.
Rankomis suplėšykite ledo salotą ir sudėkite į dubenėlius. Ant viršaus išdėliokite kitus ingredientus ir viską apšlakstykite pesto padažu. Paprasčiau nebūna!
Gaminame pagrindą:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Į karščiui atsparų dubenėlį sudėkite sviestą, aliejų, vandenį, druską. Ištirpdykite mikrobangų krosnelėje ar vandens vonelėje.
3. Į karštą skystį supilkite miltus. Išmaišykite šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo šonų, panašiai kaip ruošiant plikytą tešlą. Vos pravėsusią tešlą išminkykite rankomis.
4. Tešlą sudėkite į kepimo skardą ir pirštais išlyginkite.
5. Dugną subadykite šakute. Įklokite foliją ir įberkite pupelių, kad kepdama tešla nesusitrauktų.
6. Kepkite apie 10 minučių. Tada išimkite foliją bei pupeles ir kepkite dar 5–7 minutes, kol tešla atrodys sausa.
Įdaro gaminimas:
1. Jei naudojate šviežius špinatus, juos smulkiai sukapokite. Jei naudojate šaldytus, juos atšildykite.
2. Varškės sūrelį sumaišykite su pienu, kiaušiniais. Įmaišykite likusius ingredientus.
Kepame:
1. Įdarą supilkite į iškepusį pagrindą ir kepkite, kol bus tvirtas ir švelniai paruduos – apie 15–20 minučių.
2. Tiekite šiltą, su žaliomis salotomis.
1. Kol kaista grilis (arba orkaitė), pasigaminkite kefyro padažą: mažame indelyje sumaišykite visus ingredientus, įberkite druskos, pipirų ir plakite (geriausia kapokite mažu elektriniu smulkintuvu), kol gausite vientisą kreminę žalsvos spalvos masę.
2. Kai grilio grotelės gerai įkais (apie 200–210 laipsnių temperatūra), paprikų ketvirčius ir kukurūzų burbuoles ištepkite 2 šaukštais aliejaus, sudėkite ant grotelių ir kepkite kartais vis apversdami, kol apskrus, o paprikų odelė apdegs.
3. Supjaustykite halumio sūrį juostelėmis ir patepkite likusiu aliejumi iš abiejų pusių. Dėkite ant grilio grotelių ir apkepkite trumpai, kol sūris sušils ir truputį apskrus.
4. Aštriu peiliu nupjaukite kukurūzo grūdelius nuo burbuolių (laikydami statmenai burbuolę ant pjaustymo lentutės, braukite peiliu apačion palei burbuolės kietą kotą nuo viršaus iki apačios iš 4 pusių), padalinkite kukurūzus į lėkštes.
5. Paprikas galite supjaustyti plonesnėmis juostelėmis ir taip pat padalinkite serviravimo lėkštėse.
6. Dėkite po saują salotų lapų, po keletą gabalėlių kepto halumio sūrio, po kelias juosteles avokado, pašlakstykite kefyro padažu ir pabarstykite jelapeno pipirais, druska ir grūstais juodaisiais pipirais.
1. Iš pakelio išimtą tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite stambokais kubeliais.
2. Iš apelsino sulčių, šaukšto sezamų aliejaus, keleto šaukštų sojos padažo ir prieskonių paruoškite marinatą; į jį įspauskite ir česnaką. Sudėkite tofu kubelius į skystį ir retsykiais gabalėlius jame pavartydami palikite pasimarinuoti apie 20–30 min.
3. Riešutus nuplaukite, palikite nudžiūti, o vėliau šiek tiek paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje.
4. Daržovių skustuku plonomis juostelėmis išilgai supjaustykite morką, agurką ir cukiniją.
5. Šlakelyje aliejaus vartydami apkepkite marinuoto tofu gabalėlius, kad pagelstų iš visų pusių.
6. Riešutus ir daržoves sumaišykite su užpilu iš balzaminio acto, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Ant viršaus užberkite tofu gabalėlius iš keptuvės.
1. Dideliama dubenyje gerai išmaišykite abiejų rūšių kopūsto juosteles su druska, tada perkelkite į didelį sietą ar koštuvą ir leiskite taip pabūti porą valandų – per tą laiką kopūstai suminkštės. Nesijaudinkite, vėliau kopūstai tikrai nebus per sūrūs.
2. Berkite suminkštėjusius kopūstus atgal į dubenį, sudėkite špinatus.
3. Kitame mažesniame dubenyje sumaišykite žaliųjų citrinų (laimo) sultis, garstyčias, kuminą. Į šį mišinį plona srovele pilkite aliejų ir nuolatos maišykite, turite gauti emulsiją primenantį padažą.
4. Pilkite padažą ant salotų, išmaišykite, berkite žemės riešutus ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį (o gal norėsis ir daugiau druskos – ragaukite). Salotas galima valgyti iškart, o šaldytuve pabuvę jų likučiai bus skanūs ir kitą dieną.
1. Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.
2. Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.
3. Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.
1. Tešlai miltus sumaišykite su druska, sudėkite sviesta, trinkite miltus su sviestu rankomis, kol susidarys trupiniai. Įmaišykite lengvai plaktą kiaušinį. Jei tešla per kieta įpilkite lašelį šalto vandens, o jei kiaušinis buvo labai didelis ir tešla labai lipni, įberkite dar truputį miltų.
2. Atvėsinkite tešlą bent pusvalandį šaldytuve, iškočiokite ir ja padenkite 32 cm skersmens tartos formą. Pabadykite dugną ir padėkite į šaldytuvą, kol jos vėl prireiks,
3. Cukinijas sutarkuokite stambia tarka, sudėkite į kiaurasamtį, apiberkite geru žiupsniu druskos ir palikite pastovėti, kad galėtų nuvarvėti išsiskyrusios sultys.
4. Orkaitę įkaitinkite 200 C°.
5. Jei varškė labai grūdėta, ją sumalkite virtuviniu kombainu, kad būtų kuo glotnesnė. Sumaišykite varškę su grietine ir kiaušiniais. Sudėkite kapotas mėtas ir kuminą. Pagardinkite mišinį pipirais.
6. Nuo tarkuotų cukinijų delnais gerai nuspauskite sultis, sudėkite cukinijas į mišinį. Gerai išmaišykite.
7. Mišinį supilkite į tešla išklotą tartos formą, apiberkite tarkuotu sūriu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 min.
8. Mėgaukitės tiesiog taip arba su žalių salotų krūva.
Pusryčių patiekalai:
Į tešlą verta įmaišyti ir šviežių prieskoninių žolelių, šiam receptui ypač tinka krapai. Tokių blynų tešlai visai nenaudoju kvietinių miltų, o ją tirštinu kelias šaukštais kukurūzų miltų.
Prie šių blynų dar paruošiu lengvą jogurinį padažą su česnakais ir krapais bei sezonines pomidorų salotas. Daržovių blynams, padažui ir salotoms naudoju vienintelį ir patį mėgstamiausią savo prieskonį - kokybiškus šviežiai maltus juoduosius Tellicherry pipirus, kurie dar labiau paryškina šviežių daržovių skonį.
1. Pirma pasiruoškite cukiniją. Burokine tarka sutarkuokite cukiniją, jei jos žievelė minkšta, nuskusti nereikės, beliks tik išimti peraugusias sėklas. Į sutarkuotas cukinijas įmaišykite kupiną šaukštelį druskos ir rankomis jas išminkykite, kad išsiskirtų kuo daugiau sulčių. Taip paruoštas cukinijas sukrėskite į rėtį ir vis pagniaužydami rankomis palikte virš indo apie 10 minučių, kad nuvarvėtų kuo daugiau cukinijų sulčių.
2. Pasiruoškite blynų tešlą. Į nusunktas cukinijas įmuškite kelis kiaušinius, suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai pjaustytus krapus, pusžiedžiais plonai supjaustytus svogūnus, kukurūzų miltus ir keliatą kartų pasukdami pipirų malūnėlį įberkite juodųjų pipirų. Kukurūzus nupjaustykite peiliu nuo burbuolės ir suberkite prie kitų ingredientų. Užmaišykite blynų tešlą bei iš karto juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus.
3. Paruoškite padažą prie blynų. Į tirštą jogurtą įspauskite citrinų sulčių, įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įberkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Česnakus smulkiai sukapokite kartu su krapais ir įmaišykite į padažą.
4. Paruoškite pomidorų salotas. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, o svogūnus pusžiedžiais, įberkite smulkintų bazilikų, druskos ir kokybiškų juodųjų pipirų. Salotas skaninkite tyru alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
Šiltus daržovių blynus valgykite su padažu ir salotomis.
Kaip ir su daugeliu tokio tipo kepinių – produktų kiekiai orientaciniai. Jei tešlą užmaišysite tirštesnę, iškepę blynai bus kietesni. Jei minkštesnę, dėsite mažiau miltų, – blyneliai bus gležnesni, minkštesni, gal kiek sunkiau apverčiami keptuvėje kepant.
1. Sutarkuotas cukinijas pabarstykite druska ir palikite kelioms minutėms, kad jos išleistų kuo daugiau skysčio. Tą skystį gerai nuspauskite, kad liktų kuo sausesni cukinijų tarkiai.
2. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite supjaustytą bananą ir šakute jį sutrinkite. Suberkite chia sėklas, avižų sėlenas, įberkite žiupsnelį druskos ir apie 1-2 šaukštelius rudojo cukraus (arba mažiau, nes saldumo bus nuo banano), miltus ir cukinijų tarkius ir išsukite tešlą.
3. Kepkite blynelius aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su jogurtu, uogomis arba uogiene.
1. Sviestą su miltais rankomis arba virtuviniu kombainu suminkykite, kad virstų trupiniais. Įdėkite cukrų, razinas ir tuomet kiaušinį. Viską gerai išmaišykite, kol susiformuos vientisas tešlos kamuolys. Jeigu reikia, įpilkite šlakelį pieno, kad tešla geriau suliptų.
2. Tešlą iškočiokite iki 5mm storio lakšto ir stikline arba pjaustykle išpjaukite 7,5 – 10 cm skersmens skritulius.
3. Velse juos kepa ant specialaus, taip vadinamo bakestone akmens arba storadugnės geležinės keptuvės. Bet man pavyko iškepti ir ant teflono keptuvės storu dugnu. Teflono keptuvės net netepiau sviestu. Bet įprastai velsiečiai stipriai įkaitintą kepimo paviršių patepa sviestu ir sudeda pyragėlius. Kiekvienai pusei reikia maždaug 2-3 minučių, kol pyragėlio paviršius taps karamelinės rudos spalvos. Jie labai lengvai sudega, todėl procesą reikia atidžiai stebėti.
4. Ištrauktus iš keptuvės pyragėlius iškart apibarstykite smulkiu cukrumi. Kai kas mėgsta juos atvėsinti, pjauti per pusę ir pertepus džemu vėl sulipdyti. Tai jau skonio reikalas.
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą, supilkite vandenį ar pieną, įdėkite druską, miltus be gliuteno, jeigu naudojate, įberkite ksantano dervos (nebūtina), vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų.
2. Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje.
3. Skanaukite su grietine ir braškių uogiene.
1. Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia – sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).
2. Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.
3. Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).
4. Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, cukrų, miltus ir druską. Tam labai gerai pasitarnaus elektrinis trintuvas.
3. Kai orkaitė bus įkaitusi, į apvalų kepimo indą aukštesniais kraštais ar ketaus keptuvę (nuimama rankena) dėkite 50 g sviesto ir kiškite į orkaitę. Sviestas turi ištirpti, pakvipti ir tapti auksiškos spalvos (tai užtruks 5–7 min., tačiau stebėkite, kad nesudegtų).
4. Trumpam išimkite kepimo formą su sviestu iš orkaitės, greitai supilkite paruoštą plakinį (tik nenusideginkite karštu sviestu) ir greit vėl dėkite atgal į orkaitę.
5. Per 15–20 min. orkaitėje įvyks beveik stebuklas – plakinys virs puriu, geltonu, apskrudusiu blynu. Beje, kartu su vaikais pro orkaitės stiklą visai smagu žiūrėti, kaip jis pučiasi, beveik veržiasi per kraštus.
6. Išimkite blyną iš orkaitės, iškart ant jo sudėkite kubeliais supjaustytą likusį sviestą ir pabarstykite cukraus pudra.
7. Pjaustykite porcijomis ir nedelsdami patiekite su mėgstamais priedais – klevų sirupu, džemu, šviežiomis uogomis, trintomis uogomis ar kuo tik jūs sugalvojate.
Variacija Nr. 1: prieš gaminant plakinį, svieste patroškinkite šiek tiek šviežių uogų ar vaisių – vyšnių ar trešnių be kauliukų, puselėmis pjaustytų slyvų ar persikų. Dėkite šiuos vaisius į kepimo formą prieš pat pilant plakinį.
Variacija Nr. 2: 1 arba 2 šaukštus miltų pakeiskite tokiu pat kiekiu kokybiškos nesaldintos kakavos miltelių – iškepsite daugiau ar mažiau šokoladinį blyną.
Sriubos:
1. Supjaustykite svogūnus ir morkas, o tada apkepkite puode su keliais šaukštais aliejaus. Sudėkite bulves ir žiedinius kopūstus. Užpilkite daržovių sultiniu ir virkite tol, kol visos daržovės suminkštės.
2. Sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu ar trintuvu. Šį patiekalą pagardinkite Dižono garstyčiomis ir grietinėle. Druskos ir pipirų berkite pagal skonį.
1. Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį su kefyru.
2. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius.
3. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą.
1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais. Puode išlydykite sviestą ir jame švelniai apkepinkite porus, kol jie suminkštės. Suberkite kubeliais supjaustytą bulvę ir saliero šaknį, dar minutę pakepinkite maišydami.
2. Supilkite sultinį, įberkit druskos, užvirkite. Virkite sriubą uždengtą ant mažos ugnies, kol bulvės ir salierai suminkštės.
3. Nupjaukite nuo koto ir susmulkinkite lapinio kopūsto lapus, kotus išmeskite (arba panaudokite daržovių sultiniui virti). Sudėkite į puodą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.
4. Virtuviniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
Patiekite sriubą su paskrudintos duonos gabalėliu arba su paskrudintais pinijų riešutais, galite patarkuoti truputį kietojo sūrio.
1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).
2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.
3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.
4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.
5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.
6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.
1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol pradės gelsti – apie 4 minutes. Tada suberkite moliūgo kubelius, pakepkite minutę, suberkite lęšius, supilkite vištienos sultinį ir leiskite ramiai virti apie 25–30 minučių.
2. Kai moliūgas bus minkštas ir lęšiai išvirę, sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, pagardinkite kokoso pienu, citrinos sultimis, pipirais, gal dar trupučiu druskos, jei sultinys nebuvo labai sūrus.
3. Pagardui elektrine trintuve sumalkite kalendrą ir moliūgo sėklas drauge su alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais.
4. Pilkite sriubą į lėkštes, apšlakstykite pagardu ir mėgaukitės.
1. Į verdantį vandenį įmeskite sultinio kubelį, palaukite, kol ištirps.
2. Vienodais gabaliukais susmulkinkite daržoves, saliero ir poro stiebus, kopūstą. Suberkite viską į burbuliuojantį sultinį ir pavirkite 5 minutes.
3. Nupilkite tiek vandens, kad sriuba taptų tiršta.
4. Patiekdami sriubą gilioje lėkštėje suformuokite dosnų tyro „novello“ alyvuogių aliejaus „apskritimą“. Gausiai pabarstykite „parmigiano reggiano“ sūriu ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.
2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.
3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).
4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu
1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.
2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.
Grilio patiekalai:
1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.
2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.
3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
- Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
- Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, šviežiai maltus juoduosius pipirus, česnaką iki vientisos masės.
- Gautu marinatu užpilkite mėsą, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis. Druska gardinkite prieš kepimą.
- Į atskirą indą suberkite visus mėsai marinuoti naudojamus sausuosius prieskonius ir įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Išmaišykite.
- Prieskonius su aliejumi įtrinkite į šonkauliukus.
- Uždengtą mėsą palikite marinuotis mažiausiai pusę valandos, tačiau jei laiko turite daugiau, ją palikti marinuotis galite ir visai nakčiai (mėsos marinavimui puikiai tinka ir plastikiniai užsegami arba vakuuminiai maišeliai – į juos įdėkite jau prieskoniais ištrintą mėsą ir sandariai uždarę dėkite į šaldytuvą marinuotis. Tokiu būdu mėsa gali marinuotis mažiausiai pusvalandį, bet ne daugiau kaip dvylika valandų).
- Kuomet mėsa jau bus pasimarinavusi, o grilis įkaitintas iki 150–200 laipsnių, dėkite ją kepti šonkauliukais į apačią.
- Iš abiejų pusių maždaug po 8 minutes apkepintus šonkauliukus ištraukite iš grilio ir įdėkite juos į folijos indą.
- Tuomet specialiu teptuku šonkauliukus padenkite pasiruošta barbekiu glazūra (receptą rasite paspaudę nuorodą), įpilkite šiek tiek vandens (tinka ir vynas, alus, obuolių sultys) ir, uždengę folija bei primažinę grilio temperatūrą, vėl dėkite kepti mažiausiai valandai.
Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
1. Plonai supjaustykite cukiniją ir iš abiejų pusių pakepinkite grilyje. Susmulkinkite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite mėtos lapelius, įberkite druskos bei pipirų ir leiskite skoniams „susigerti“.
2. Supjaustykite bagetę ir pakepinkite orkaitėje, kol apskrus.
3. Po kelių valandų susmulkinkite cukiniją ir tepkite ant pakepintos duonelės.
1. Mėsą supjaustykite maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalėliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais.
2. Mėsą, svogūnus ir pipirus sudėkite į dubenį. Prasideda svarbiausioji dalis – viską maišydami gerai išminkykite rankomis, kad svogūno griežinėliai paleistų sultis, o šios susigertų į mėsą.
3. Taip pat pravartu uždengti dubenį dangčiu ir stipriai pakratyti, kad mėsa gerai „atsidaužytų“ šonus.
4. Po pusvalandžio (aš kelis kartus kepiau ir po 20 minučių marinavimo), pasūdykite mėsą, trumpai paminkykite ir verkite gabalus ant iešmo. Verkite taip, kad jie prisispaustų vienas prie kito, o nebūtų atsiskyrę.
5. Kepkite atidžiai vartydami ir sukiodami, kad mėsa keptų tolygiai. Po keliolikos minučių, kai kepsneliai apskrus, prapjaukite didžiausią ir akimis įvertinkite, ar mėsa iškepusi.
Taip kepami kepsneliai bus sultingi ir nesukietėję. Prie jų rekomenduočiau pomidorų ir granatų salotas, kurių receptą galite rasti ČIA
Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.
Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.
1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.
2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.
3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.
4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.
5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.
1. Ant pjaustymo lentelės susmulkinkite česnako skilteles ir aitrųjį pipirą, užberkite druskos ir dar kartą pasmulkinkite.
2. Kiaulienos išpjovą padalinkite į dvi dalis bei buku peilio galu šiek tiek ją išmuškite.
3. Ant paruoštų kepsnelių sudėkite smulkinto česnako mišinį, užpilkite alyvuogių aliejaus ir pasiflorų tyrės. Viską gerai išmaišykite ir palikti marinuotis bent 15–20 minučių.
4. Nulupkite šviežią ananasą, išpjaukite šerdį ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Apšlakstykite baltuoju balzaminiu actu.
5. Grilį įkaitinkite iki 180°C ir sudėkite į jį pasimarinavusią kiaulienos išpjovą bei supjaustytą ananasą. Kepkite maždaug 15–20 minučių, pavartykite, kad tiek mėsa, tiek ananasas apkeptų iš visų pusių.
6. Ant serviravimo lentos suberkite šviežius špinatų ir burokėlių lapus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Ant viršaus sudėkite grilyje keptus ananaso gabalėlius ir kiaulienos išpjovą.
1. Įkaitinkite kepsninę.
2. Bulves supjaustykite maždaug 1,5 cm griežinėliais bei trumpai apvirkite, geriausia – nuo 3 iki 6 minučių. Tuomet nukoškite vandenį, suberkite bulves į atskirą indą ir palikite atvėsti.
3. Atvėsusias bulves apšlakstykite sviestu bei prieskoniais ir dėkite ant grotelių. Kepkite apie penkias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus ir įgaus auksinę spalvą.
Bulvių patiekalai:
1. Dideliame puode išvirkite bulves, jei odelė plona, galite jų net neskusti, tačiau gerai nušveiskite. Atvėsinkite ir supjaustykite į 2-4 dalis.
2. Nedideliame prikaistuvyje apvirkite šparagines pupeles - tam užteks 4 minučių. Nukoškite ir iškart perliekite lediniu vandeniu. Atidėkite, kad kiek apdžiūtų.
3. Dėkite pravėsusias bulves ir pupeles į didelį dubenį, supilkite ten pesto padažą, actą ir gerai išmaišykite.
4. Suberkite į dubenį ir kedrų riešutus, kapotus svogūnų laiškus, pagal skonį berkite druskos, pipirų, ragaukite, ar nieko netrūksta. Galiausiai užbarstykite sūrio drožlių. Tiekite iškart.
1. Įkaitinkite kepsninę.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių kubelius, smulkintą svogūną, parmezano sūrį, svogūnų laiškus, druską ir pipirus. Visą mišinį perdėkite ant plataus folijos lakšto ir apšlakstykite sviestu.
3. Bulves visiškai uždenkite folija ir patikrinkite, ar sandariai užlenkėte kraštus.
4. Paruoštas bulves perkelkite ant grotelių ir kepkite apie 20 minučių iš abiejų pusių, kol bulvės suminkštės.
5. Atsargiai atidenkite foliją ir apibarstykite karštas bulves šonine bei sūriais. Uždenkite ir dar kartą perkelkite į kepsninę, kepkite apie 3–5 min., kol ištirps sūriai. Tuomet bulves atidenkite, leiskite išeiti garams ir ragaukite.
1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.
3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.
4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.
piršteliai:
1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!
2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
špinatai:
1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
padažas:
1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.
2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite burokine trintuve. Tarkius sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle ir bulvių prieskoniais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
2. Plačią kepimo formą ištepkite sviestu ir dugną bei sieneles pabarstykite džiūvėsėliais. Sudėkite tarkius ir paspaudžiant išlyginkite.
3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
4. Ant iškepusio pagrindo išdėliokite kumpį, paplėšytą sūrį, pabarstykite tarkuotu parmezanu. Vėl pašaukite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 minučių, kol išsilydys sūris.
5. Patiekite pabarstę turimais žalumynais.
- Bulves nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Vištieną supjaustykite kuo smulkiau. Bulves ir mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, sudėkite majonezą, suberkite miltus ir paskaninkite muskatais, druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite.
- Masę dėkite šaukštu į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių, kol blynai taps auksinės spalvos.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Žalias bulves nuskuskite, sutarkuokite, nusunkite. Virtas bulves nulupkite, sumalkite ir sudėkite į žalių bulvių tarkius. Į masę įberkite druskos ir viską gerai išmaišykite.
2. Pradėkite gaminti įdarą. Varškę pertrinkite per sietelį, sudėkite sviestą, grietinę, kiaušinį, prieskonius, druską ir gerai išmaišykite.
3. Bulvių masę padalykite į keliolika dalių, kiekvieną plonai išplokite, o į vidurį dėkite varškės įdarą. Sulenkite, kraštus užspauskite ir formuokite cepelinus.
4. Taip paruoštus cepelinus išvirkite, o išvirusius patiekite su spirgučiais arba grietine.
Skanėstai:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu.
2. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.
3. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.
4. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes.
1. Iki 170 °C įkaitinkite orkaitę.
2. Paskleiskite ant kepimo skardos migdolų riekeles ir pakepinkite apie 10 min., kol bus švelniai rusvos, stebėkite, kad nesudegtų, nes tai gali įvykti labai greitai. Atidėkite, kad atvėstų.
3. Padidinkite temperatūrą iki 185 °C. Kvadratinę (kraštinė 20 cm) arba apvalią (skersmuo 23 cm) kepimo formą (nuimamais kraštais) išklokite kepimo popieriumi.
4. Elektriniu plaktuvu arba mediniu šaukštu dideliame dubenyje išsukite sviestą, cukrų ir citrinos žievelę, kol masė bus puri ir balsva. Sukdami po vieną dėkite kiaušinio trynius ir sukite, kol kiekvienas jų gerai įsimaišys į masę.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, o tada viską įsijokite į sviesto-kiaušinių-trynių masę. Suberkite ir kokoso drožles bei išmaišykite. Galiausiai, lėtai maišydami, supilkite pieną ir vanilės ekstraktą.
6. Sudėkite gautą gana tirštą tešlą į kepimo formą, švelniai palyginkite paviršių. Dėkite į orkaitę ir kepkite 25 min. – kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus.
5. Kol kepa pagrindas, paruoškite slyvas. Perpjaukite perpus, pašalinkite kauliukus, o tada kiekvieną pusę padalinkite į 4 dalis – iš vienos slyvos turi išeiti 8 gabaliukai.
6. Kai pagrindas bus iškepęs, išimkite iš orkaitės, o temperatūrą padidinkite iki 200 °C. Sudėliokite slyvas ant pagrindo vienu sluoksniu, perpjautąja puse į apačią. Atsispirkite pagundai slyvų pridėti per daug, nes jos „paleis“ per daug sulčių.
7. Dabar metas ruošti morengą. Į elektrinį plaktuvą (arba dubenį, jei plaksite paprasta šluotele) dėkite baltymus, berkite druską ir pradėkite plakti. Kai susiformuos minkštos baltos putos, po šaukštą berkite cukrų ir nepaliaujamai plakite – turite gauti labai standžias, blizgias putas, kurios iš dubens neiškristų net jį apvertus. Supilkite vanilės ekstraktą, actą ir kukurūzų miltus, išmaišykite. Galiausiai suberkite migdolų riekeles ir vėl švelniai pamaišykite.
8. Šaukštu dėkite morengo masę ant pagrindo, apdėlioto slyvomis, stenkitės tolygiai apdėlioti, o paviršių galite kiek „pašiaušti“. Dėkite į orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 180 °C ir kepkite apie 35 min. – kol morengo viršus bus rusvas ir sukietėjęs. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti apie 30 min., tik tada nuimkite formos kraštus. Dabar galite nuimti ir kepimo popierių ir dėti ant serviravimo padėklo ar lėkštės.
1. Varškę išsukite su cukrumi ir grietine. Sudėkite valgomąją sodą, suberkite cukrų ir supilkite kiaušinio baltymą. Sudėkite margariną. Viską išmaišykite, palengva sijodami ir miltus. Miltus berkite tol, kol tešla išlieka pakankamai minkšta.
2. Tuomet palikite tešlą pastovėti pusvalandžiui, o per tą laiką nulupkite ir išvalykite obuolius. Supjaustykite juos smulkiais gabalėliais. Obuolius sudėkite į dubenį ir apšlakstykite citrinos sultimis.
3. Miltais pabarstykite stalviršį, paimkite tešlą ir padalinkite ją į dvi dalis.
4. Kvadratinę kepimo skardą patepkite aliejumi, ją išklokite pirma tešlos dalimi ir ant viršaus sudėkite obuolius. Tuomet viršaus užklokite antrą tešlos sluoksnį, o jo viršų patepkite kiaušinio baltymu.
5. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie valandą. Kuomet pyragas apskrus, ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.
6. Viršų pabarstykite cukraus pudra. Skanaukite prie puodelio juodos arbatos.
1. Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams. Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms.
2. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite.
3. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais.
4. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs.
5. Patiekite su ledais arba grietinėle.
1. Dideliame dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų.
2. Išlydykite ir atvėsinkite sviestą, supilkite į plakinį ir atsargiai išmaišykite.
3. Atkirame inde sumaišykite visus sausuosius ingredientus.
4. Cukinijas sutarkuokite plonais šiaudeliais (jei neturite specialios tarkos, supjaustykite kuo ploniau, maždaug degtuko storio pagaliukais). Apiberkite miltų-cinamono-kepimo miltelių mišiniu ir atsargiai išmaišykite. Sudėkite į kiaušinių-sviesto mišinį ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite – kad neliktų sausų ingredientų.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40 min. – kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Leiskite pyragui kiek atvėsti ir išimkite iš skardos.
7. Kol pyragas vėsta, paruoškite kremą. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, į pabaigą supilkite citrinos sultis.
8. Gautu kremu galite aptepti pyrago viršų, o galite patiekti prie kiekvieno pyrago gabalėlio jį patiekiant. Skanaus!
Cukinijų netarkuokite labai iš anksto, kad jos nespėtų pavandenyti. Pyrago sudėtyje yra varškės ir, jei norite, kad pjaustant pyragą matytųsi varškės gabalėliai, nesistenkite išsukti masės iki vientisumo, o atvirkščiai, palikite varškę nepilnai sutrintą.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
2. Kiaušinius su cukrumi plakite elektriniu plaktuvu apie 8 minutes, kol masė taps labai puri.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas (iš viso turėtų gautis apie 1 ir 2/3 stiklinės tarkuotų cukinijų), grikių ir migdolų miltus, varškę, aliejų, chia sėklas, vanilę ir kepimo miltelius. Dalimis supilkite plaktų kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite (jokiais būdais neplakite ar nemaišykite ilgai).
4. Masę supilkite į pailgą kekso formą (26x8 cm), išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepkite apie 60-65 min. arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidų, bus sausas. Palikite kepimo formoje pyragą atvėsti.
5. Prieš patiekiant palaistykite medumi ir pabarstykite skaldytomis pistacijomis.
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10 minučių, atvėsinkite. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
3. Migdolus suberkite į maisto smulkintuvą ir stambiai sukapokite, suberkite į dubenį. Maisto smulkintuvu smulkiai sukapokite sausainius ir supilkite juos ant migdolų. Supilkite tirpintą sviestą ir rankomis arba mentele gerai išmaišykite. Supilkite į kepimo formą ir paskleiskite trupinius vis paspausdami. Padėkite į šaldytuvą.
Įdaras:
1. 100 g šokolado sukapokite smulkiau, o likusius 500 g sulaužykite. Ištirpinkite 500 g šokolado vandens garų vonelėje retkarčiais pamaišydami. Kai šokoladas ištirps, nukelkite ir leiskite pastovėti 5 minutes, kelis kartus pamaišykite.
2. Atskirai dubenyje šluotele ar mikseriu išplakite grietinėlės sūrį iki purumo. Po vieną įplakite kiaušinius, kaskart išplakdami masę iki vientisumo. Sukrėskite grietinę, sudėkite apelsino žievelę ir pusės vanilės ankšties sėklytes; išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą, išmaišykite ir galiausiai suberkite smulkiau kapotą šokoladą (100 g). Darkart išmaišykite.
3. Masę supilkite į kepimo formą ant atvėsinto pagrindo ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Iškepusio pyrago centras turi vis dar šiek tiek judėti.
4. Ištraukite pyragą iš orkaitės, visiškai atvėsinkite, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, o geriausia pernakt. Pyragas turi visiškai atvėsti ir sustingti. Taip paruoštas ir įvyniotas sūrpyragis gali stovėti šaldytuve iki 4 dienų.
Užpilas:
1. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutraiškykite mediniu šaukštu. Pertrinkite per sietelį, sėklytes išmeskite.
2. Į nedidelį puodą suberkite spanguoles, cukrų ir apelsino sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinkite kaitrą ir virkite apie 10 minučių, kol spanguolės susprogs ir masė sutirštės. Nukaiskite ir įmaišykite aviečių tyrę. Supilkite į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad plėvelė liestųsi su užpilo paviršiumi – taip nesusiformuos plutelė. Atvėsintą užpilą laikykite šaldytuve. Jis sustings iki drebučių konsistencijos, bet pamaišius suskystės.
3. Prieš patiekdami sūrpyragį išimkite iš kepimo formos ir popieriaus ir apliekite užpilu.