Užkandžiai
1. Mėsą sudėkite į verdantį, prieskoniais pagardintą vandenį (jo turi būti nedaug, kad vos apsemtų) ir ant didelės ugnies virkite 5 min. Paskui krūtinėles apverskite ir virkite dar 5 min. Puodą nukelkite nuo ugnies, bet dar 5 min. neatidenkite, kad mėsa visiškai suminkštėtų. Ataušusią mėsą supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir sudėkite į indelį.
2. Daržoves supjaustykite šiaudeliais. Kiekvienos rūšies daržoves dėkite į atskirus indelius.
3. Kruopščiai nuplautus nevirtus pievagrybius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į atskirą indelį ir apšlakstykite šaukštu citrinų sulčių.
4. Paruoškite padažą: visus jam skirtus produktus sumaišykite, atskieskite 4 šaukštais ataušusio sultinio, kuriame virė mėsa, ir supilkite į sandarų indelį.
5. Prieš patiekiant paruoštus produktus išdėliokite ant vieno didelio padėklo, iškloto salotų lapais, ir apšlakstykite marinatu.
1. Abrikosus su obuolių sultimis pavirkite apie 10 minučių, kol vaisiai suminkštės. Sutrinkite maišikliu, kad gautumėte tyrę.
2. Jogurtą išsukite su citrinų žievelėmis ir smulkintais linų sėmenimis.
3. Ataušusius abrikosus sluoksniuodama sumaišykite su jogurtu. Ant viršaus užberkite žiupsnelį cinamono.
4. Šis desertas suteikia energijos, gerina smegenų veiklą ir virškinimą.
1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.
2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.
5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.
7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.
Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių
Salotos
1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Druską, cukrų, aitriųjų paprikų miltelius ir maltas kalendras sumaišykite, suberkite į morkas ir viską gerai išmaišykite.
2. Česnakų skilteles susmulkinkite, išmaišykite su obuolių actu ir užpilkite ant morkų.
3. Saulėgrąžų aliejuje pakepinkite pusę svogūno, atvėsinkite ir užpilkite ant morkų. Gerai išmaišykite ir palikite per naktį šaldytuve.
Ryte jau galite tiekti. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Paukštieną ir obuolį supjaustykite kubeliais.
- Graikinius riešutus truputį pasmulkinkite peiliu.
- Paukštieną, riešutus, grūdėtąją varškę, sėklų mišinį ir tarkuotą imbierą sudėkite į dubenį ir atsargiai sumaišykite.
- Pagaminkite užpilą, supilkite jį ant salotų ir išmaišykite.
- Papuoškite petražolėmis ir keliais nesmulkintais graikiniais riešutais.
Skanaus!
- Jūros kopūstus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 30 minučių brinkti.
- Burokėlį, bulves ir morką išvirkite su lupenomis. Atvėsinkite ir nulupkite. Burokėlį ir morką sutarkuokite. Bulves supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį, sukrėskite raugintus kopūstus ir išmaišykite.
- Svogūnus susmulkinkite ir suberkite į keptuvėje įkaitusį aliejų. Trumpai apkepkite.
- Jūros kopūstus nuskalaukite, nuvarvinkite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Įberkite žiupsnelį kmynų. Kelias minutes maišydami patroškinkite. Nukaiskite.
- Supilkite į paruoštas daržoves. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir galite tiekti.
- Šias salotas galite valgyti vienas – skanu su juodos duonos skrebučiais. Tinka ir kaip garnyras.
Sriubos
1. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens ir pavirkite apie 20 min. Baigdama virti šiek tiek pasūdykite. Išgriebkite vištieną, sultinio neišpilkite.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, trumpai pakepinkite svieste, kai svogūnų gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, išspauskite česnaką ir dar šiek tiek pakepinkite.
3. Bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
4. Brokolinius kopūstus išskirstykite nedideliais žiedynais.
5. Į vištienos sultinį sudėkite pakepintus svogūnus, bulves ir brokolinius kopūstus, virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
6. Nukaiskite sriubą ir palikite šiek tiek atvėsti, sudėkite vištienos gabalėlius, sutrinkite elektriniu grūstuvu.
7. Vėl užkaiskite puodą, supilkite grietinėlę, suberkite smulkiai tarkuotą sūrį, pagardinkite sriubą muskatu, kapotomis petražolėmis ir krapais. Tiekite su baltos duonos skrebučiais.
1. Perlines kruopas ir pupeles suberkite į atskirus indus, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį mirkti. Paskui vandenį, kuriame mirko, nupilkite, įpilkite švaraus vandens ir išvirkite atskiruose puoduose.
2. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais ir trumpai pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Sudėkite stambiai sutarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite (kol pasikeis morkų spalva).
3. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite 2 l vandens, pasūdykite, užvirinkite, suberkite ryžius ir virkite 10 min. Sukrėskite pakepintas daržoves, suberkite kmynus, uždenkite ir dar 5 min. pavirkite. Tada sudėkite virtas pupeles, perlines kruopas, sugrūstus česnakus, suberkite mairūnus, jei reikia, dar pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytą virtą arba keptą mėsą, uždenkite ir pavirkite porą minučių.
4. Puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite susmulkintus salierų lapus, uždenkite ir dar 20 min. palikite subręsti.
1. Kopūstus supjaustykite juostelėmis, kaliaropes ir morkas – plonais griežinėliais, bulves – šiaudeliais, salierą stambiai sutarkuokite. Visas daržoves sudėkite į puodą ir apšlakstykite aliejumi. Įpilkite 2 l verdančio vandens ir virkite 15 min.
2. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite petražoles. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu ir nenuluptą supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Viską sudėkite į apvirtą sriubą, įdėkite šaukštą prieskonių mišinio, uždenkite ir dar 10 min. pavirkite.
3. Nuo ugnies nukeltą sriubą galite paskaninti mėgstamais prieskoniniais žalumynais.
Karštieji patiekalai
1. Viščiukų krūtinėles nuplaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir šiek tiek patroškinkite garuose.
2. Rudąjį cukrų pakepinkite svieste, supilkite sojų, saldžiųjų paprikų padažą, citrinų sultis, ryžių actą ir pakaitinkite.
3. Sumeskite vištienos gabaliukus, juos trumpai pavoliokite padaže ir išgriebusi suverkite ant vandenyje išmirkytų medinių iešmelių. Vėrinukus kepkite ant grotelių.
4. Tiekite su gražgarsčių lapais ir vyšniniais pomidorais.
1. Sojų kubelius užpilkite pomidorų sultimis ir ant labai mažos ugnies virkite, kol suminkštės.
2. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.
3. Tofu sūrį išimkite iš pakuotės ir nesusmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite porai valandų. Marinuotą sūrį supjaustykite stambokais kubeliais.
4. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite dideliais kvadratėliais, baklažanus ir cukinijas – gana storais griežinėliais, svogūnus – maždaug 4 cm dydžio kvadratais. Pievagrybius nulupkite.
5. Paruoštas daržoves pramaišiui su sojų ir tofu kubeliais suverkite ant iešmų.
6. Vartydami ir vis apšlakstydami marinatu ant vidutinio karštumo žarijų kepkite 5–8 min. Patiekdami apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis, supjaustykite porcijomis ir sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą.
2. Paprikas, morkas, svogūnus nuvalykite ir supjaustykite stambokais gabiukais. Cukiniją perpjaukite pusiau ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis, česnakus sugrūskite.
3. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pirmiausia pakepinkite česnakus ir svogūnus, paskui sudėkite likusias daržoves, laurų lapelius ir dar kelias minutes pakepinkite.
4. Apkeptas daržoves sudėkite ant žuvies, prismaigstykite čiobrelių šakelių ir 200`C karštumo orkaitėje kepkite 15 min. Tiek laiko visiškai užtenka, kad lašiša iškeptų, bet būtų išsaugotas natūralus jos skonis.
Desertai
1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite cukraus arba sirupo „Dan sukker“ ir užminkykite tešlą. Jos rutulį suvyniokite į foliją ir valandą palaikykite šaldytuve.
2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite tarka (smulkesne nei burokinė). Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite morkas ir troškinkite apie 15 minučių.
3. Susmulkinkite riešutus, pakepinkite ir suberkite į morkų masę, sudėkite cukrų, įpilkite pieno, suberkite cinamoną, kardamoną, išmaišykite ir troškinkite apie pusvalandį.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite ir dėkite į kepimo formą. Kai išsitroškins morkų masė, sudėkite ant tešlos įdarą ir pašaukite į 180 °C temperatūros orkaitę 25-30 minučių. Apibarstykite milteliniu cukrumi ir skanaukite. Sveika ir labai gardu.
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Santa K.
- Burokėlius smulkiai sutarkuokite. Šokoladą sutarkuokite burokine tarka.
- Kiaušinius išplakite su ruduoju cukrumi. Į kiaušinių plakinį įmaišykite migdolus (juos galite ir susmulkinti ar dėti skrudintų jų drožlių), kakavą, druską, tarkuotus burokėlius ir šokoladą.
- Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 160`C karštumo orkaitėje kepkite maždaug pusvalandį.
- Gatavą kepinį ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti 5 min.
- Paskui kepinį apibarstykite milteliniu cukrumi (nebūtinai) ir supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais.
- Bananus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, suberkite į ją visus išvardintus produktus ir išmaišykite tešlą. Ją ruošiant nebūtina tiksliai laikytis recepto. Galite improvizuoti, keisti produktus kitais ar įdėti papildomų. Puikiai tinka sėmenų, lukštentų kanapių sėklos, įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai, dribsniai.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu imkite tešlos ir formuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. (priklausomai nuo sausainių dydžio).
- Jei norite, galite šiuos sausainius pasiruošti ir žaliavalgiškai. Tereikia tešlą ne kepti, o džiovinti maisto džiovintuve ar kelias valandas pradarytoje nekaitrioje orkaitėje.