UŽKANDŽIAI
1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais griežinėliais.
2. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, supjaustykite juostelėmis, tada kelias minutes pakaitinkite virš garų, kad atšoktų odelė ir ją nulupkite.
3. Paprikas ir cukiniją išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, apšlakstykite aliejumi, apibarstykite prieskoniais, užberkite tarkuoto parmezano ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min. Tada atvėsinkite.
4. Skrudintas duonos riekeles aptepkite tepamuoju varškės sūreliu, tada dėkite keptų daržovių, berkite kaparėlių.
5. Sumuštinukus puoškite bazilikų lapeliais.
1. Baltos duonos riekeles sutepkite pomidorų padažu. Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis ir dėkite ant sumuštinių.
2. Alyvuoges suraikykite skersai rutuliukais ir, dėdami jas ant sumuštinių, formuokite „akis“.
3. Apie 10 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Išvirkite kiaušinius, atvėsinkite, nulupkite ir nupjaukite jų viršūnėles.
2. Atsargiai išimkite trynius, sutrinkite juos ir sumaišykite su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu.
3. Užpildykite tuščiavidurius kiaušinius įdaru ir uždėkite ant kiekvieno po „akį“ – alyvuogę.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Pomidorų sultis, tabasko ir Vusterio padažus, krienus, citrinos sultis gerai suplakite plaktuvu.
2. Pridėkite ledo pagal skonį, kokteilį pabarstykite juodaisiais pipirais, druska ir papuoškite saliero šakele.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Išsijokite miltus, druską ir karį. Dėkite kambario temperatūros sviestą ir sukapokite peiliu, kol nebeliks sviesto gabalėlių.
2. Suberkite sūrį ir išmaišykite. Galiausiai dėkite 3/4 kiaušinio (likusią dalį pasilikite užtepimui). Išmaišykite kiaušinį. Geriausia naudoti tą patį kapojimo būdą. Kai masė taps vientisa, padarykite rutuliuką ir dėkite maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
4. Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiokite tešlą. Supjaustykite juostelėmis ir dėkite ant kepimo popieriumi dengtos skardos. Aptepkite kiaušiniu ir pabarstykite aguonomis. Kepkite maždaug 15-20 minučių.
Vietoj aguonų galima naudoti ir kmynus, sezamo sėklas. Tiesa, bandžiau su juodosiomis sezamo sėklomis, bet gavosi kartoki, todėl kitą kartą dariau jau tik su aguonomis :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Vieną tešlos lapelį supjaustykite 0,5 cm pločio juostelėmis. Išdėliokite ant likusios tešlos kraštų – suformuokite aukštesnius kraštelius.
2. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Susmulkinkite krabų lazdeles. Dubenyje sumaišykite varškės sūrelį, citrinų sultis bei druską su pipirais. Sūrio mase aptepkite tešlos pagrindą. Ant aptepto sūrio išdėliokite smulkintas krabų lazdeles. Pabarstykite petražolėmis.
3. Šaukite į orkaitę ir kepkite 12–15 minučių, kol tešla gražiai apskrus.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
SALOTOS
1. Jei naudosite žemės riešutus, trumpai pakepinkite juos orkaitėje, pašalinkite luobeles ir susmulkinkite. Razinas gerai nuplaukite ir palikite nusivarvėti.
2. Nulupkite apelsinus, padalykite skiltelėmis, perpjaukite perpus. Jei odelės labai kietos, jas pašalinkite. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais kivius.
3. Nedideliame inde sumaišykite medų ir apelsinų sultis. Maišykite, kol ištirps medus. Galite įpilti šlakelį konjako. Įmaišykite riešutus ir razinas. Palikite valandėlę pastovėti.
4. Į stiklines taures sluoksniais sudėkite apelsinus ir kivius, užpilkite medaus ir riešutų padažo, dar galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės.
1. Vištieną nuimkite nuo kaulo ir susmulkinkite. Susmulkinkite pekininį kopūstą. Persikus ir obuolį supjaustykite kubeliais.
2. Supjaustytas salotų sudedamąsias dalis sudėkite į žemą dubenį ir išmaišykite (jei norite, galite sluoksniuoti).
3. Paruoškite padažą: imbiero šaknį sutarkuokite ir sumaišykite su likusiomis padažo sudedamosiomis dalimis. Užpilkite ant salotų. Pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Ridikus ir morkas nuplaukite, nuvalykite, supjaustykite šiaudeliais ir 1 minutę pavirkite.
- Po to užpilkite šaltu vandeniu ir perkoškite.
- Šviežius pievagrybius apvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Jeigu grybai konservuoti, virti nereikia.
- Užpilkite majonezo, sudėkite daržoves, išmaišykite ir sudėkite į salotinę.
- Viršų papuoškite žirneliais.
SRIUBOS
- Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite moliūgą, supjaustytą česnaką, cukrų, karį ir garam masala.
- Viskas pakepinkite ~5~7 minutes kol moliūgas suminkštės. Supilkite sultinį, įdėkite imbiero, susmulkintą čili.
- Viską virkite ~20 min, kol moliūgas pilnai suminkštės. Imbierą išimkite ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Įberkite saują parmezano ir dar kelias minutes pakaitinkite.
- Sriuba puikiai tinka patiekti su grietinėle (tai ne tik skanu, bet ir labai gražu).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Makaronus išvirkite, kad būtų kietesni.Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite. Iš apelsinų išspauskite sultis. Uogas nuplaukite, jei reikia – atšildykite.
- Į puodą įpikite litrą vandens, suberkite rabarbarus ir uogas, cukrų ir visus prieskonius. Virkite, kol rabarbarai suminkštės, tada sukrėskite makaronus, supilkite apelsinų sultis ir dar kartą užkaitinkite.
- Bulvių krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje šalto vandens, išmaišykite ir plonyte srovele nuolat maišydama supilkite į puodą.
- Sriubą nukelkite nuo ugnies, išgriebkite cinamonų lazdelę ir gvazdikėlius. Viską išplakite elektriniu plakikliu ir atvėsinkite. Atšaldytą sriubą išpilstykite į lėkštes, jei norite, ant viršaus krėskite plaktos grietinėlės.
- Tešlai rikotą kelis kartus pertrinkite per sietelį, kad neliktų gumuliukų, išsukite su cukrumi, kiaušiniu, įberkite žiupsnelį druskos, vanilinio cukraus, suberkite miltus ir užminkykite tešlą.
- Iš jos ant miltais pabarstyto stalo suformuokite varškėtukus. Į kiekvieną įdėkite po saldainį. Juos sumeskite į verdantį vandenį ir virkite, kol iškils į paviršių.
- Sriubai braškes nuskabykite, gerai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistą apelsiną išspauskite.
- Sultis ir grietinėlę supilkite į plakimo indą, ten pat sukrėskite jogurtą, suberkite uogas, cukrų ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Sriubą atšaldykite šaldytuve, išpilstykite į dubenėlius ir tiekite su nuvarvintais šiltais virtiniais.
KARŠTIEJI PATIEKALAI
1. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir paskrudinkite karštoje keptuvėje. Sudėkite stambiais kubeliais pjaustytą vištos krūtinėlę ir maišydama kepkite, kol gražiai apskrus.
2. Džiovintus pomidorus susmulkinkite.
3. Ryžius suberkite į puodą, užpilkite vištienos sultiniu ir virkite, kol suminkštės.
4. Sudėkite kiaušinių trynius, suberkite sūrį, pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
5. Iš atvėsusios masės riebalais pateptomis rankomis suformuokite slyvos dydžio rutuliukus. Į kiekvieną pirštu įspauskite po žiupsnelį smulkintų džiovintų pomidorų ir po gabalėlį skrudintos vištos krūtinėlės.
6. Kiekvieną ryžių rutuliuką pavoliokite standžiai išplaktuose kiaušinių baltymuose, paskui – ryžių dribsniuose. Kepkite giliame puode gerai įkaitintame aliejuje apie 3 minutes.
7. Tiekite su šviežių daržovių salotomis.
1. Kiaulienos faršą sumaišykite su nuplautais ir nuvarvintais ryžiais, įberkite pipirų, druskos, kmynų ir žolelių. Gerai išmaišykite ir suformuokite nemažus kukulius.
2. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintą svogūną, česnaką, griežinėliais pjaustytą morką ir maišydami apkepkite. Kopūstą supjaustykite juostelėmis ir suberkite į puodą su apkeptomis daržovėmis, įdėkite pomidorų pastos ir maišydami kepkite, įpilkite vandens ar sultinio, įberkite pipirų, druskos, žolelių.
3. Ant viršaus sudėkite kukulius, puodą uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies, kol kukuliai išvirs, o kopūstai suminkštės.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, cukraus ir gerai ištrinkite iki vientisos masės. Suberkite miltus ir išminkykite tešlą.
2. Rankomis iš tešlos suformuokite ilgas „gyvatėles“, patieskite jas ant miltais pabarstyto stalo, šiek tiek suplokite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Jei neturite laiko, galite iš tešlos formuoti nedidelius varškės kukulaičius. Tiesiog imkite iš dubens po gniužulėlį tešlos, formuokite rankimis apvalų kukuliuką ir leiskite tiesiai į verdantį vandenį.
3. Varškėtukus dėkite įpasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils. Tada dar pora minučių pavirkite ir išgriebkite kiaurasamčiu.
4. Paruoškite padažą:ant silpnos ugnies puode ar metaliniame dubenėlyje ištirpdykite sviestą, sukrėskite į jį grietinę, pasūdykite ir gerai išmaišykite.
5. Su varškėtukais puikiai ir uogienė, trintos šaldytos uogos, taip pat grietinės padažas arba saldus vanilinis padažas.
Kulinaro pastaba. Jei norite, kad varškėtukai būtų dar maistingesni, galite į jų tešlą įmaišyti saujelę linų sėmenų, bolivinių balandų ar burnočių. Puikiai dera.
DESERTAI
1. Dideliame dubenyje suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, vanilinį cukrų, druską, suberkite kepimo miltelius, miltus.
2. Iš tešlos formuokite rutuliukus, jei reikia, įberkite miltų, ir apie 20–25 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
3. Atvėsinkite iškeptus sausainius. Ištirpinkite šokoladą.
4. Įsmeikite ilgus pagaliukus į rutuliukus, merkite į ištirpintą šokoladą ir ištraukę dekoruokite pabarstukais, kokosų drožlėmis.
5. Ištirpintu šokoladu priklijuokite akis, įsmeikite ilgus saldainius ir suformuokite „voro“ kojeles. Skanaus!
Voriukai gali būti įvairiausių formų ir spalvų, dekoruoti pabarstukais ir pan. Tereikia pasitelkti fantaziją!
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min. palaikykite šaldymo kameroje.
2. Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado. Papuoškite šaldytomis uogomis.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Įberkite miltų, druskos ir minkykite tešlą. Išminkę ją, 30 min. palaikykite šaldytuve.
2. Padalykite tešlą į lygias dalis ir kiekvienai suteikite piršto formą. Peiliu padarykite nedidelius įpjovimus, imituojančius rankų pirštų raukšleles.
3. Suformuotų „pirštų“ gale įspauskite migdolus ir apie 20 min. kepkite 180 °C orkaitėje.
4. Ištirpinkite šokoladą ir aplink migdolinius „nagus“ padarykite šokoladinį apvadą. Kad „raganos piršteliai“ dar šiurpiau atrodytų, raudonoje uogienėje pamirkykite kitą sausainio galą.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į virtuvės kombainą, sutrinkite iki vientisos masės.
2. Į moliūgų košę įmaišykite aliejų, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų (šaukštą cukraus atidėkite), sodą, pusę šaukštelio cinamono ir likusius prieskonius. Gerai išmaišykite. Po truputį įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Šaukštą cukraus sumaišykite su šaukšteliu cinamono.
3. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi (galite naudoti popierines keksiukų formeles), į kiekvieną formelę įkrėskite šiek tiek tešlos, viršų pabarstykite cukrumi su cinamonu. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 25 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku. Kai keksiukai iškeps, neskubėkite jų traukti iš orkaitės, palikite vėsti ant grotelių.
- Lydytą sviestą sumaišykite su kiaušiniais. Dėkite cukraus, jogurto bei vėl gerai išmaišykite.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu ir imbiero milteliais. Šiuos sausus produktus sijojame į kiaušinių masę.
- Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, moliūgą, cukruoto imbiero gabaliukus ir viską gerai išmaišykite.
- Tešla užpildome kepimo sijonėlius.
- Kepkite apie 30 min., 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Atvėsusius keksiukus galima puošti plakta grietinėle ar dekoracijomis.
Receptą atsiuntė Rūta K.