Sriubos:
1. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir smulkiai sukapokite.
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite gilioje keptuvėje svieste, kol dailiai pagels.
3. Į keptuvę sumeskite smulkintus porus ir pakaitinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suberkite miltus ir nuolat maišydama kaitinkite, kol miltai sugers visą skystį, bet jokiu būdu neparuduos, nes sriuba apkars.
4. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, daržovių mišinį supilkite į indą, užpilkite sultiniu ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Skystį pilkite į puodą su karštu pienu, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, peletrūnais arba čiobreliais ir užvirkite.
6. Baravykus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumeskite į sriubą ir dar 10 min. pavirkite, tada supilkite grietinėlę.
7. Sriubą tiekite su bri sūrio kubeliais ir baltos duonos skrebučiu.
- Džiovintus grybus užmerkite nedideliame kiekyje vandens ir palikite 3 valandas, kad išmirktų.
- Tada nuspauskite ir supjaustykite kubeliais, bet skysčio neišpilkite.
- Bulves nulupkite, supjaustykite kubeliais, sumeskite į puodą su vištienos sultiniu ir virkite ant mažos ugnies, kol suminkštės.
- Svogūną ir česnaką nulupkite, sukapokite, kol dailiai pagels, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto, tada suberkite džiovintus grybus, apie 10 min. patroškinkite ir suverskite į puodą su bulvėmis.
- Ten pat supilkite nuo džiovintų grybų likusį skystį. Sriubą užvirinkite, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, apie 10 min. pavirkite.
- Suberkite čiobrelius, įmaišykite grietinėlę, maskarponę, kelias minutes pakaitinkite ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Šviežius baravykus nuvalykite, šiek tiek pasmulkinkite, pasūdykite, pagardinkite druska ir pipirais, pakepinkite likusiame svieste, apibarstykite kapotomis petražolėmis, maltais riešutais ir po lygiai išdalykite į dubenėlius su sriuba.
1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.
2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.
3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.
4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.
1. Pupeles ir mėsą išmirkykite vandenyje, geriausiai iš vakaro.
2. Penkių litrų puode vandenyje užkaiskite mėsą su pupelėmis ir prieskoniais. Verdant nugriebkite putas.
3. Bulves supjaustykite kubeliais ir dėkite į viralą.
4. Plonai supjaustykite kopūstą ir dėkite į puodą – jei kopūstai „lipa“ per kraštus, nebijokite, jie susmegs.
5. Kol sriuba verda, smulkiai supjaustome svogūną ir česnaką. Morką ir burokėlį susmulkiname stambia trintuve.
6. Smulkiai supjaustome lašinius ir apkepame įkaitintoje keptuvėje iki spirgų (vietoj lašinių galima naudoti ir saulėgrąžų aliejų). Apkepiname svogūnus ir česnaką. Sudedame morkas ir buroką, maišydami kepiname apie 10 minučių.
7. Kai morkos ir burokai „paleidžia“ sultis, pridedame pomidorų tyrės, kelias minutes pakepiname ir viską iš keptuvės dedame į puodą.
8. Po dešimties minučių virimo pridedame druskos, pipirų, žalumynų pagal skonį ir barščius patiekiame karštus su šaukštu grietinės dubenyje.
9. Barščius ukrainiečiai užkanda juoda duona arba mielinėmis bandelėmis su česnakų padažu, kurias vadina „pampuškomis“.
1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite.
2. Į puodą storu dugnu supilkite aliejų ir keletą minučių kepkite svogūnus ir bulves ant aukštos kaitros. Maišykite, kad svogūnai nepridegtų. Supilkite sultinį ir įmaišykite grietinę. Uždenkite dangčiu, užvirkite ir virkite ant vidutinės kaitros apie 15 min.
3. Nupjaukite lašišos odą. Supjaustykite žuvį kubeliais ir apibarstykite druska. Krapus smulkiai sukapokite.
4. Grietinę sumaišykite su krienais ir pagardinkite druska ir pipirais.
5. Paragaukite, ar bulvės išvirė, ir sudėkite lašišų kubelius. Išjunkite kaitinimą ir keletą minučių palikite sriubą uždengę dangčiu. Įmaišykite krapus ir tiekite kartu su krienų grietine.
1. Pirmiausia išsivirkite spagečius, nukoškite juos ir atidėkite.
2. Smulkiai supjaustykite svogūną, griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite svogūnus bei pievagrybius – kepkite, kol grybai šiek tiek pagelsvės.
3. Dideliame puode užvirkite vištienos sultinį, suberkite iškepusius grybus ir smulkintą kinišką kopūstą. Kai kopūstas suminkštės, suberkite plonais šiaudeliais supjaustytą jautienos kumpį bei išvirtus spagečius.
4. Virkite sriubą apie 5 minutes ir prieš patiekiant pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Užkandžiai ir salotos:
- Tešlą atšildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir supjaustykite ją vidutinio dydžio kvadratėliais.
- Grybus nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir trumpai apkepkite svieste.
- Rikotą iki vientisumo ištrinkite su spaustais česnakais bei grietine, pagal skonį pasūdykite.
- Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, supjaustykite juostelėmis.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir patrinkite tarp pirštų – suminkštės ir dings intensyvus kvapas.
- Ant kiekvieno tešlos gabalėlio tepkite rikotos, išdėliokite baravykus, saulėje džiovintus pomidorus, raudonuosius svogūnus ir kubeliais pjaustytą mėlynųjų pelėsių sūrį.
- Viską pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 min.
- Tiekite apibarsčiusi šviežiomis pipirinėmis.
- Visas daržoves nulupkite, nuplaukite ir (pasitelkę kantrybę) supjaustykite kubeliais – jie turėtų būti maždaug 1 kubinio cm dydžio (tik svogūną pjaustykite dar smulkiau). Jei kantrybės neturite, tuomet tiks ir daržovių lazdelės. Suberkite į dubenį.
- Atskirame mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, actą ir medų, kol gausite skystą tyrelę. Supilkite ją ant daržovių ir gerai rankomis permaišykite.
- Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ir vienu sluoksniu paskleiskite daržoves. Pabarstykite jas prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir pašaukite į iki 180C įkaitintą orkaitę.
- Kepkite apie 20-30 min porąsyk pamaišydami. Daržovės turi būti iškepusios, tačiau dar išsaugojusios traškumą. Jei iškepusios salotos jums pasirodė kiek sausokos, tiesiog užpilkite dar šaukštą ar porą alyvuogių aliejaus.
- Kol daržovės kepa, keptuvėje nuolat maišydami pakepinkite saulėgrąžas. Jas ant salotų berkite tik prieš pat valgant, kitaip praras traškumą.
- Į dubenį dėkite smulkintus brokolius (galima nuplikyti verdančiu vandeniu, bet nebūtina).
- Išmirkykite džiovintas spanguoles, sumaišykite jas su brokoliais.
- Skrudintus šoninės gabalėlius taip pat dėkite į salotų dubenį, kaip ir smulkintą obuolį.
- Padažui: sumaišykite jogurtą, garstyčias, medų, majonezą.
- Išmaišykite salotas su padažu ir apibarstykite skrudintais riešutais.
- Pievagrybius nuvalykite, susmulkinkite, saliero gumbą supjaustykite, pakepinkite svieste.
- Į masę sukrėskite pievagrybius ir dar šiek tiek pakepinkite.
- Dubenėlyje sumaišykite trupintus sūrius, riešutus, atvėsintus pievagrybius.
- Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir čiobreliais.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Džiovintus baravykus mirkykite per naktį.
- Pievagrybius nuplaukite, pasmulkinkite, apšlakstykite aliejumi ir pakepinkite orkaitėje.
- Svogūnus susmulkinkite ir kepinkite svieste, kol pasidarys skaidrūs.
- Suberkite nusunktus baravykus ir troškinkite apie 10 minučių.
- Įmaišykite lydytą sūrelį, smulkintas petražoles, pagal skonį įberkite druskos.
- Sudėkite pakepintus pievagrybius ir viską sumalkite iki vientisos masės.
- Paštetą sukrėskite į stiklainiuką ir palaukite, kol atvės.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Sutarkuokite obuolius, morką, ropę supjaustykite šiaudeliais.
- Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei majonezu ar grietine. Papuoškite žalumynais.
Karštieji patiekalai:
1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Įmeskite pusę svogūno, krapų.
2. Kol verda bulvės, paruoškite įdarą. Grybus išvirkite sūdytame ir laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje.
3. Pačirškinkite keptuvėje lašinių spirgučius. Kai jau bus gražiai apskrudę, suberkite smulkintus svogūnus ir dar patroškinkite. Nupilkite riebalus ir spirgučių - svogūnų masę sumaišykite su virtais, smulkintais baravykais bei šaukštu krakmolo.
4. Išvirusias bulves sugrūskite ir palaukite, kol pravės. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, 1 šaukštą krakmolo, gerai išminkykite. Masė turėtų nelipti prie rankų. Jei limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.
5. Skardą ištepkite aliejumi. Dėkite į ją tešlą ir jau skardoje suformuokite iš tešlos stačiakampį. Iš abiejų pusių tešlos kraštus įpjaukite kas 2 cm. Įpjovų gylis - maždaug 4 cm. Per vidurį turi likti nesupjaustyta tešla. Ant jos dėkite įdarą. Kiekvieną kartą vis iš kitos pusės imkite po tešlos juostelę ir permeskite per pyrago plotį.
6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus - apie 45 min.
7. Padažui ištirpinkite 100 g sviesto, įkrėskite 100 g grietinės, įberkite žalių smulkintų krapų ir pakaitinkite iki užvirimo.
Autorės nuotr./Bulvių pyragas su džiovintais baravykais |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kekso formą ištepkite aliejumi.
- Mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, prieskonių ir išminkykite.
- Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnus, suberkite gabaliukais supjaustytus grybus ir papriką.
- Pagardinkite druska ir pipirais. Maišydama kepinkite daržoves keletą minučių, atvėsinkite ir sudėkite į mėsą. Išmaišykite.
- Sukrėskite masę į kepimo formą, išlyginkite. Šaukite į orkaitę ir kepkite valandą.
- Atvėsinkite apie 20 minučių.
Kulinaro patarimas. Jei turite, pievagrybius pagardinkite džiovintais grybais, tik prieš dėdama į keptuvę keletą valandų juos pamirkykite šiltame vandenyje, nuspauskite ir supjaustykite gabaliukais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
- Kalakuto krūtinėlę supjaustykite kuo didesniais plokščiais gabalais (maždaug 3–4 cm storio). Pabarstykite druska ir pipirais.
- Grybus ir svogūną susmulkinkite.
- Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir maišydama kepkite, iki pagels.
- Suberkite grybus, išmaišykite ir dar kepkite apie 6–8 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, suberkite kapotas petražoles.
- Mėsos gabalus sudėkite vieną šalia kito, ant jų išilgai per vidurį sukrėskite įdarą.
- Kaip galite standžiau susukite vyniotinį, apriškite kepimo virve.
- Dėkite į kepimo skardą ir kepkite 35–40 minučių.
3 kulinaro patarimai:
- Galite susukti kelis mažus vyniotinius. Dėkite juos į skardą vieną šalia kito ir kepkite 30–35 minutes.
- Grybų įdarą galite pakeisti į sūrio. Sumaišykite 100 g tepamojo varškės sūrio su sauja kapotų šviežių petražolių ir krapų bei susmulkintomis 2 česnako skiltelėmis.
- Įdarą galite sukrėsti ne eilute, o tolygiai paskleisti per visą mėsą ir susukti.
1. Nedideliame puode išsivirkite 0,5 litro žuvies sultinio.
2. Į aukštą puodą įpilkite truputį alyvuogių aliejaus, jame pakepinkite susmulkintą svogūną.
3. Supilkite ryžius, juos iš pradžių pakepinkite, kad sugertų aliejų, tada lėtai garinkite papildydami sultiniu ir nepavargdami maišykite.
4. Nuplaukite voveraites, nusausinkite ir pakaitinkite keptuvėje be jokių riebalų. Nugarinkite vandenį nupildami į kiaurasamtį, kol voveraitės išsausės.
5. Įpilkite į keptuvę tyro alyvuogių aliejaus, lengvai pakepinkite voveraites, pasūdykite.
6. Kitoje keptuvėje pakaitinkite lašišą ją nugarindami 2–3 šaukštais degtinės. Supilkite lašišą į rizotą, išmaišykite.
7. Į rizotą sutarkuokite sultingą pomidorą be odelės, išmaišykite.
8. Patiekdami lėkštėje, rizotą paryškinkite voveraitėmis ir smulkintomis rūgštynėmis, pabarstykite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.
1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.
2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.
5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.
6. Miltus suberkite į lėkštę.
7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.
8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.
9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.
10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!
Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.
1. Išvirkite ryžius, tačiau nukaiskite kokia 1 minute anksčiau – kad būtų netoli išvirimo, tačiau dar ne visai išvirę.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Dvi dideles kepimo skardas patepkite alyvuogių aliejumi ir į vieną sudėkite cukinijų riekeles, į kitą – pomidorų. Pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų ir dėkite kepti. Pomidorus kepkite 10 min. (nevartykite), cukinijas – 20 min. (įpusėjus laikui apverskite).
3. Kol daržovės kepa orkaitėje, storadugnėje keptuvėje įkaitinkite 2 valg. šaukšt. aliejaus ir suberkite svogūnus, smulkintus česnakus bei žiupsnį druskos, maišydami kepinkite, kol svogūnai taps auksiniai, ims po truputį karamelizuotis. Nukelkite nuo ugnies ir leiskite kiek pravėsti.
4. Dideliame dubenyje sumaišykite ryžius, keptus svogūnus, paplaktus kiaušinius ir pusę kiekio sūrio. Įberkite pipirų ir čiobrelius.
5. Nedidelę apvalią ar stačiakampę kepimo formą aukštesniais kraštais patepkite trupučiu alyvuogių aliejaus ir supilkite ryžių-svogūnų-kiaušinių mišinį, išlyginkite.
6. Ant ryžių sluoksnio dėkite apkepintas cukinijas, o ant šių – pomidorus. Viršų pabarstykite likusiu sūriu.
7. Kepkite orkaitėje, kol viršus taps auksinės spalvos – tai gali trukti 20–30 min. Skanaus!
Desertai:
- Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto virinto vandens, palikite išbrinkti.
- Keturias nuluptas kriaušes supjaustykite kubeliais, likusias neluptas – plonais griežinėliais.
- Konditerio patarimas. Smulkinti vaisiai nepatamsės, jeigu apšlakstysite juos šviežiomis citrinų arba svarainių sultimis.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sudėkite į plakimo indą, suberkite cukrų, plakite iki purumo.
- Konditerio patarimas. Šaldytuve atvėsintų kiaušinių trynius su cukrumi greičiau išsuksite. Į baltymus prieš plakant gerai įberti žiupsnelį druskos – bus standesni.
- Sukrėskite su kepimo milteliais sumaišytą rūgpienį, gerai išsukite. Po šaukštą įmaišykite miltus, paskui smulkintas kriaušes, galiausiai supilkite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Konditerio patarimas. Prieš dėdami į tešlą smulkintas kriaušes, nuvarvinkite citrinų sulčių perteklių, antraip pyragas neiškils.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo popieriumi išklotoje apvalioje formoje. Prismaigstykite plonų kriaušių griežinėlių.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 15 min.
- Konditerio patarimas. Į tarpelius tarp kriaušių griežinėlių galite įberti migdolų drožlių ar kokių nors rūgštesnių džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių.
- Kiaušinių likerį sumaišykite su grietinėle. Maišydami plona srovele supilkite karšto vandens vonelėje ištirpintą atvėsusią želatiną.
- Stingstančiu kremu apliekite atvėsusį pyragą, pusvalandį palaikykite šaldytuve.
- Konditerio patarimas. Kremą galite ruošti su mėgstamų uogų, airiško kremo ar grietinėlės likeriu.
- Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
- Miltus, kepinių miltus, cinamoną, sodą ir kepimo miltelius sumaišykite ir išsijokite, įmaišykite avižinius dribsnius.
- Riešutus apkepinkite sausoje keptuvėje, nuo jų nulupkite odelę ir juos truputį pasmulkinkite.
- Kriaušes sutarkuokite stambia tarka, jei išsiskiria daug sulčių jas nupilkite.
- Sviestą ištirpinkite, palikite kelioms minutėms atvėsti.
- Šiltą sviestą sumaišykite su cukrumi ir plakite, kol taps vientisa mase.
- Tuomet, po vieną įmuškite kiaušinius, nuolat maišydami sudėkite tarkuotas kriaušes, supilkite pasukas.
- Į tešlą po truputį suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
- Tešlą sukrėskite į formeles, keksiukų viršų apibarstykite riešutais ir juos dėkite kepti, bet vos tik įdėjus keksiukus į orkaitę temperatūrą sumažinkite iki 190 laipsnių.
- Keksiukus kepkite ~25 minutes.
- Reikės 22–24 cm skersmens negilios kepimo formos.
- Pyrago pagrindui miltus sumaišykite su maltais migdolais.
- Minkštą sviestą išsukite su milteliniu cukrumi, vanile ir apelsino žievele. Įplakite kiaušinį, suberkite miltų mišinį.
- Išminkykite minkštutę tešlą ir pastatykite į šaldytuvą maždaug valandai.
- Atvėsusią tešlą iškočiokite į ploną lakštą, šiek tiek didesnį, nei kepimo forma.
- Įklokite į skardą, suformuokite pakeltus kraštelius, dugną subadykite šakute ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.
- Kepkite 5–8 minutes ir leiskite atvėsti.
- Paruoškite pyrago įdarą. Miltus sumaišykite su cukrumi ir citrinos žievele.
- Ant viršaus užpilkite vanilės, šlakelį pieno ir įmuškite trynius.
- Viską išmaišykite iki vientisos klampios masės.
- Toliau, plakant rankiniu plakikliu, pilkite likusį pieną ir sidrą.
- Gautą skystą masę supilkite ant pyrago pagrindo.
- Obuolius pjaustykite plonomis siauromis riekelėmis ir ant pyrago įdaro formuokite, dėliokite, sukite rožytes.
- Kiekvieną žiedą papuoškite šaukšteliu abrikosų džemo.
- Kepkite 180 laipsnių orkaitėje, apie pusvalandį. Pjaustykite tik pravėsusį.
Receptas iš: g-blogas.lt
- Nulupkite kriaušes. Kriaušių apačias šiek tiek nupjaukite, kad galėtumėte jas pastatyti stačiai.
- Nuluptas kriaušes sudėkite į nedidelį puodą (jei naudosite per didelį puodą – vynas kriaušių neapsems). Kartu suberkite visus prieskonius, įdėkite medų ir supilkite vyną.
- Puodą uždenkite ir užkaiskite ant ugnies, kol užvirs. Užvirus dar virkite apie 25–30 min., kol kriaušės išvirs, o smeigiant peilį – jis labai lengvai įsismeigs.
- Patiekimui sumaišykite jogurtą su vanilės ekstraktu ir medumi.
- Patiekite iš karto dar šiltas kriaušes su kupinu šaukštu jogurto padažo.
Patarimai:
- Kriaušes taip pat galite patiekti su maskarpone, šokoladiniu padažu, vaniliniais ledais.
- Išvirtas kriaušes palikite uždengtas vyne, kol bus laikas patiekti.
- Likęs skystis – tarsi saldus kompotas. Drąsiai galite gurkšnoti šalia deserto.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
1. Manų kruopas užpilame pienu ir paliekame išbrinkti.
2. Dubenyje iki baltumo išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į masę įmaišome varškę, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir išbrinkusias manų kruopas. Labai gerai išmaišome.
3. Visą šią masę supilame į sviestu išteptą kepimo indą (naudojau atsegamais kraštais) ir dedame į iki 175 C įkaitintą orkaitę. Kepame 20 min.
4. Tuo metu paruošiame obuolius: nulupame, perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius ir supjaustome riekelėmis, pjaudami ne iki pat galo.
5. Tokias obuolių puseles su įpjovomis dedame ant tešlos, truputį įspaudžiame ir kepame dar apie 40 min.
6. Iškepusį pyragą atvėsiname ant grotelių ir apibarstome cukraus pudra.
1. Nedideliame puode ant vidutinio karščio ugnies užkaitinkite iki virimo vandens, sviesto, druskos ir cukraus mišinį. Kai užvirs, nuimkite nuo ugnies ir maišydami supilkite miltus.
2. Grąžinkite puodą ant ugnies ir kaitinkite maišydami, kol iš mišinio susiformuos tešlos rutulys – tai užtruks 3–5 min.
3. Perdėkite šį rutulį į virtuvės kombainą su tešlos maišymo antgaliu ir leiskite kiek pravėsti. Tada po vieną muškite kiaušinius, po kiekvieno kruopščiai išmaišydami. Galiausiai sudėkite ir tarkuotą obuolį bei gerai išsukite. Šią maišymo procedūrą galite atlikti ir dubenyje paprasčiausiu šaukštu, tik užtruksite ir jėgos reikės daugiau.
4. Į platų storadugnį puodą ar keptuvę aukštesniais kraštais pripilkite kepimui skirto aliejaus, įkaitinkite jį ant vidutinės ugnies.
5. Naudodami ledams skirtą kaušelį ar du nedidelius šaukštelius imkite po gabaliuką (maždaug 1 arbat. šaukšt.) tešlos ir atsargiai nuleiskite į karštą aliejų. Taip formuokite spurgytes. Virkite pavartydami, kol rutuliukai taps auksiniai. Ir nesijaudinkite, jei jie nebus idealiai apvalūs ir gražučiai, kitąkart pavyks dar geriau!
6. Iškepusias spurgytes dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų perteklius, o kiek vos pravėsusias, jei patinka, pabarstykite cukraus bei cinamono mišiniu ir patiekite.