„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Savaitgalio valgiaraštis: nuo lengvų patiekalų iki prieššventinių repeticijų

Gruodis nemažą dalį žmonių verčia iš kojų – tai susikaupimo, ramybės, laukimo mėnuo, kita vertus, galvą susuka dovanų ir šventinio maisto planavimo rūpesčiai. Šiuo metu geriausia kasdienai ruošti paprastesnius, daug laiko neatimančius patiekalus ir kartais į repertuarą įjungti vieną kitą šventinio patiekalo išbandymą. Toks balansas bus pats geriausias!
Trupininis pyragas su spanguolėmis
Trupininis pyragas su spanguolėmis / 123RF.com nuotr.

Lengvi ir greiti patiekalai:

Lengvai paruošiama šiupininė su žuvimis
Receptas: Lengvai paruošiama šiupininė su žuvimis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 l
Juodieji pipirai: 3.00 g (3 vnt.)
Agurkai: 5.00 vnt. (marinuoti)
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (nulupti)
Žuvis: 500.00 g (filė)
Alyvuogės: 10.00 vnt.
Grietinė: 100.00 ml
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (smulkintos šviežios petražolės, krapai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir apkepkite storadugniame puode su aliejumi. Sudėkite pomidorų pastą, sviestą ir troškinkite 3–4 minutes.

2. Supilkite vandenį, pipirų žirniukus ir užvirinkite. Mažais gabalėliais supjaustykite marinuotus agurkus,

sudėkite į sriubą sykiu su kapariais ir laurų lapeliu. Virkite 10–15 minučių.

3. Įmaišykite pjaustytus pomidorus, žuvų filė ir žiedeliais pjaustytas alyvuoges. Pagardinkite druska, pipirais ir virkite dar kelias minutes.

4. Galiausiai įspauskite citrinų sulčių, sudėkite grietinę, žalumynus, išmaišykite ir iškart tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Grybų mišrainė su daržovėmis
Receptas: Grybų mišrainė su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Grybai: 2.00 kg (apvirtų)
Morkos: 500.00 g
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 500.00 g
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (30 proc.)
Aliejus: 200.00 ml
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir svogūnus nulupkite. Nuplautas daržoves supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  2. Česnakus ir grybus taip pat susmulkinkite.
  3. Į didelį puodą supilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite daržoves, grybus ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol daržovės paminkštės. Suberkite cukrų, pipirus.
  4. Dar šiek tiek pakaitinkite, tada supilkite druską ir galiausiai actą.
  5. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.

Šia mišraine galite pagardinti ir verdamą sriubą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 75
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Suskleisti
Kreminė moliūgų sriuba
Receptas: Kreminė moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 294
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir bulves nuskuskite.
  2. Daržoves supjaustykite kubeliais.
  3. Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
  4. Virti apie 20 min.
  5. Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
  6. Valgykite su grietine.

 Receptą atsiuntė Erika Ž.

Suskleisti
Pupelių mišrainė
Receptas: Pupelių ir morkų mišrainė su krapais ir migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos skersai plonomis riekelėmis)
Pupelės: 2.00 st. (iš vakaro užmerktų ir kitą dieną išvirtų baltųjų; tinka ir konservuotos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Migdolai: 50.00 g (pasmulkintų išilgai ir pakepintų)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (1 šaukštas morkų pakepinimui (tam galima naudoti ir ghi sviestą) ir 3 šaukšt. užpilui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto; užpilui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; užpilui)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis (arba raudonasis), supjaustytas kubeliais; užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti

1. Nedideliame indelyje sumaišykite visus užpilui skirtus ingredientus (išskyrus pipirus), paplakite šluotele, kad skysčiai susimaišytų.

2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ar ghi sviesto ir suberkite morkas. Retkarčiais pavartydami kepkite jas po 4–5 min. iš kiekvienos pusės, kol suminkštės, šiek tiek paskrus.

3. Į didelį dubenį suberkite pupeles, kiek pravėsusias morkas, pilkite užpilą ir leiskite 10 min. pastovėti. Tuomet darsyk išmaišykite, suberkite krapus, riešutus, šviežiai maltus pipirus, vėl išmaišykite ir patiekite.

4. Ši soti mišrainė bus skani ir kitą dieną (nors migdolai ir kiek praras traškumą), ji tinkama ir dėti į pietų dėžutę.

Suskleisti
Mišrainė
Receptas: Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 60
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Morkos: 3.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti arba rauginti)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.

 

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto šviežio)
Kario prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Morkos: 4.00 vnt. (stambiai supjaustytos)
Lęšiai: 0.75 st. (raudonųjų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Puode įkaitinę aliejų kepkite svogūnus apie 5 minutes. Suberkite kario miltelius bei imbierą ir pakepkite dar 30 sekundžių. Suberkite morkas, supilkite sultinį, paskaninkite druska ir pipirais.

2. Virkite apie 15 minučių arba tol, kol morkos suminkštės.

3. Sutrinkite sriubą trintuve.

Suskleisti
Avinžirnių ir špinatų karis
Receptas: Labai greitas avinžirnių ir špinatų karis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė arba 240 g virtų)
Pomidorų tyrė: 200.00 g (arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti))
Svogūnai: 0.50 vnt.
Kokosų pienas: 0.50 st. (pilno riebumo)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (arba lydyto sviesto ghi)
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š. (galima berti ir 2)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 0.50 st.
Špinatai: 150.00 g (šviežių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško; arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai)
Lavašas: 2.00 vnt. (papločiai)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.
Suskleisti
Kotletukai su špinatais
Receptas: Greiti špinatų, bulvių ir varškės kotletukai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 300.00 g
Bulvės: 3.00 vnt.
Varškė: 50.00 g (geriau sausesnės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutiniai)
Svogūnai: 0.50 vnt. (galima ir nedėti)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai, jei naudojate, labai smulkiai supjaustykite 0,5 svogūno ir pakepinkite aliejuje, kol taps permatomas ir suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

2. Sausai išvalykite keptuvę ir sudėkite į ją špinatus, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol špinatai sukris ir išsausės, pamaišykite, kad nepradėtų svilti, tačiau aliejaus nepilkite. Išsausėjusius špinatus dėkite ant lentelės ir plačiu peiliu labai smulkiai sukapokite.

3. Į didelį dubenį smulkiai sutarkuokite bulves, sudėkite varškę, sukapotus špinatus, pakepintus svogūnus, pilkite kiek paplaktus kiaušinius, berkite manų kruopas, gerą žiupsnį druskos ir šiek tiek pipirų. Viską išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

4. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite kotletukų masės, šiek tiek paplokite. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus. Karštį reguliuokite atsižvelgdami į savo viryklės ir keptuvės savybes – svarbu, kad kotletukai nepradėtų degti, o vidus gerai iškeptų.

5. Patiekite dar karštus, su grietine ar kitu mėgstamu gaiviu padažu – jogurtiniu, galbūt paskanintu žolelėmis, ridikėliais ar pan.

Suskleisti
Brokolių sriuba
Receptas: Greita brokolių sriuba su bolivine balanda
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 10
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (500-600 g)
Salierų stiebai: 2.00 vnt. (šviesesniosios dalys)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabaliukas šviežio)
Ciberžolės šaknis: 1.00 vnt. (mažas gabaliukas šviežios arba žiupsnis maltos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis (jei sultinys nesūdytas)
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Fetos sūris: 50.00 g (patiekimui; arba galite keisti graikišku jogurtu)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia nedideliame puode pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite bolivinės balandos kruopas. Kai išvirs, atidėkite.

2. Paruoškite daržoves: brokolį padalinkite žiedynėliais, nupjaukite ir susmulkinkite griežinėliais kotelius (išskyrus sumedėjusią dalį). Saliero stiebus supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite po nedidelį gabaliuką imbiero bei ciberžolės (jei šią naudojate), turite gauti maždaug po arbatinį šaukštelį tarkių.

4. Plačiadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, o tada suberkite salierus, svogūnus ir brokolių kotelių gabaliukus. Pamaišydami kepinkite apie 5–7 min., kol daržovės pakvips, kiek suminkštės (neleiskite skrusti!). Pabaigoje sudėkite tarkuotą imbierą (ir ciberžolę), dar minutę pakepinkite maišydami, tada suberkite brokolių žiedynus, išmaišykite ir užpilkite karštu sultiniu. Leiskite užvirti, sumažinkite kaitrą iki nedidelės ir pavirkite 7–8 min.

 

5. Sutrinkite sriubą įmerkiamu elektriniu trintuvu (brokolių žiedynų pumpurėliai gali likti, taip dar skaniau). Paragaukite, ar netrūksta druskos, jei norisi, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

6. Tiekdami sriubą į kiekvieną lėkštę dėkite po gerą šaukštą virtų bolivinių balandų, išmaišykite, paskaninkite ir jogurtu ar trupinta feta.

Suskleisti

Sudėtingesni patiekalai:

Bulvių pyragas su džiovintais baravykais
Receptas: Bulvių pyragas su džiovintais baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Miltai: 300.00 g
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Sūdyti lašiniai 200.00 g
Grybai: 50.00 g (sauja džiovintų baravykų)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Krapai: 10.00 g (šakelė žalių)
Sviestas: 100.00 g
Grietinė: 100.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Įmeskite pusę svogūno, krapų.

2. Kol verda bulvės, paruoškite įdarą. Grybus išvirkite sūdytame ir laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje.

3. Pačirškinkite keptuvėje lašinių spirgučius. Kai jau bus gražiai apskrudę, suberkite smulkintus svogūnus ir dar patroškinkite. Nupilkite riebalus ir spirgučių - svogūnų masę sumaišykite su virtais, smulkintais baravykais bei šaukštu krakmolo.

4. Išvirusias bulves sugrūskite ir palaukite, kol pravės. Tuomet įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, 1 šaukštą krakmolo, gerai išminkykite. Masė turėtų nelipti prie rankų. Jei limpa, įberkite dar šiek tiek miltų.

5. Skardą ištepkite aliejumi. Dėkite į ją tešlą ir jau skardoje suformuokite iš tešlos stačiakampį. Iš abiejų pusių tešlos kraštus įpjaukite kas 2 cm. Įpjovų gylis - maždaug 4 cm. Per vidurį turi likti nesupjaustyta tešla. Ant jos dėkite įdarą. Kiekvieną kartą vis iš kitos pusės imkite po tešlos juostelę ir permeskite per pyrago plotį.

6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus - apie 45 min.

7. Padažui ištirpinkite 100 g sviesto, įkrėskite 100 g grietinės, įberkite žalių smulkintų krapų ir pakaitinkite iki užvirimo.

Autorės nuotr./Bulvių pyragas su džiovintais baravykais
Autorės nuotr./Bulvių pyragas su džiovintais baravykais

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

 

 

 

 

 

Suskleisti
Baravykų sriuba
Receptas: Baravykų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.9 / 110
Receptas
Ingredientai
Grybai: 5.00 vnt. (nemaži švieži baravykai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (pusė)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 2.00 st.
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios)
Sūris: 100.00 g (bri)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pusė ankšties)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peletrūnas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir smulkiai sukapokite.

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite gilioje keptuvėje svieste, kol dailiai pagels.

3. Į keptuvę sumeskite smulkintus porus ir pakaitinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suberkite miltus ir nuolat maišydama kaitinkite, kol miltai sugers visą skystį, bet jokiu būdu neparuduos, nes sriuba apkars.

4. Keptuvę nukelkite nuo ugnies, daržovių mišinį supilkite į indą, užpilkite sultiniu ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

5. Skystį pilkite į puodą su karštu pienu, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, peletrūnais arba čiobreliais ir užvirkite.

6. Baravykus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, sumeskite į sriubą ir dar 10 min. pavirkite, tada supilkite grietinėlę.

7. Sriubą tiekite su bri sūrio kubeliais ir baltos duonos skrebučiu.

Suskleisti
Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
Receptas: Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (sriubai reikės trečdalio baltagūžio kopūsto)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio žiedinio kopūsto)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Slyvos: 6.00 vnt. (džiovintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (sriubai reikės šaukšto citrinos sulčių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 3.00 vnt. (dėkite pagal skonį)
Druska: 2.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.

2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.

3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.

4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.

Suskleisti
Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su spanguolėmis ir riešutais
Receptas: Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su spanguolėmis ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlės)
Špinatai: 150.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų; 1 mėsai ir 1 padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; taip pat reikės ir padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Grietinėlė: 200.00 g (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š.
Brendis: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus užpilkite verdančių vandeniu, palaikykite minutę, praskalaukite šaltu, nusausinkite, supjaustykite smulkiai ir sudėkite į dubenį. Spanguoles smulkiai supjaustykite (galima šį veiksmą ir praleisti), graikinius riešutus sugrūskite trintuvėje ir sudėkite į tą patį dubenį. Pridėkite čiobrelių, pipirų, druskos, išmaišykite.

2. Kalakutieną išpjaustykite, kad būtų galima „išlankstyti“ kuo plokščiau, pasūdykite, papirinkite ir dar lengvai išmuškite virtuviniu plaktuku.

3. Ant kalakutienos paskleiskite įdarą, aptepkite aliejumi ir mėsą tampriai suvyniokite į kepimo popierių arba aliuminio foliją. Iš galų vyniotinį dar paspauskite, kad „dešra“ gautųsi tolygaus storio. Viską apvyniokite siūlu ir pašaukite į iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes.

4. Išvyniokite kepsnį ir dar pakepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.

5. Išėmę iš orkaitės ir uždengę leiskite kepsniui apie 10 minučių „pailsėti“.

6. Tuo tarpu prikaistuvyje užkaitinkite grietinėlę, šliūkštelėkite brendžio, įdėkite čiobrelius, tolygiai įbarstykite miltus ir maišydami sulaukite tirštoko padažo konsistencijos.

7. Vyniotinį patiekite supjaustytą riekelėmis ir užpildami padažu su mėgstamu garnyru.

Vyniotinį galima valgyti ir šaltą, tada šis padažas nebūtinas.

Suskleisti

Šventiniai nesaldūs patiekalai:

Šabalbonų mišrainė
Receptas: Pupelių, morkų ir grybų mišrainė, tinkanti kūčioms ar Kalėdoms
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 2.00 st.
Morkos: 3.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Grybai: 200.00 g (marinuotų)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžų aliejus: 3.00 valg. š.
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Sunku paaiškinti recepto kilmę, bet greičiausiai jis yra žydiškas. Mano dėdina Nijolė sakydavo, kad tai senųjų vilniečių receptas. Jis ypač tinkamas Kūčių ir Kalėdų stalui.

1. Pupeles pamirkykite per naktį ir išvirkite. Morkas išvirkite su lupena, išvirę nulupkite ir supjaustykite kubeliais.

2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pagels. Tuomet sudėkite grybus ir smulkintas morkas, dar šiek tiek viską pakepinkite. Gautą masę sumaišykite su pupelėmis, įberkite druskos, juodųjų pipirų, mairūno, įkrėskite majonezo ir išmaišykite.

3. Mišrainę patiekite šaltą.

Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsa
Receptas: Sultinga tešloje kepta kalakuto krūtinėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 4.00 vnt. (filė gabaliukai, 2–3 cm storio)
Grybai: 120.00 g (tinka ir šaldyti miško, ir paprasčiausi pievagrybiai, susmulkinti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (konservuotos keptos raudonosios, susmulkintos)
Kreminis sūris: 150.00 g (labai tinka paskanintas česnaku ir žolelėmis; galite pirkti paruoštą, galite skaninti patys)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Druska: 4.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplaktas)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldymo kameros išimkite tešlą, kad ji pastovėtų kambario temperatūroje 15–20 min.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš visų pusių apkepinkite kalakutienos filė gabaliukus, kol jie pasidengs auksine plutele. Atidėkite apkepintą mėsą.

3. Į tą pačią keptuvę suberkite grybus ir pakepinkite 5 min., nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sumaišykite grybus su susmulkintais čiobreliais (tik lapeliais), kreminiu sūriu, paprikos gabaliukais.

4. Kalakutienos filė gabaliukus pašlakstykite citrinos sultimis, pasūdykite, užberkite pipirų.

5. Ant lygaus paviršiaus pakočiokite tešlą ir ant kiekvieno lapo dėkite po mėsos gabaliuką. Ant viršaus užkrėskite apie porą šaukštų sūrio-grybų-paprikų įdaro. Apgaubkite visą įdarą tešla, labai gerai apspauskite gauto „vokelio“ kraštus, juos galite patepti kiaušiniu, kad geriau sukibtų.

6. Perkelkite gautus „vokelius“ ant kepimo skardos, įpjaukite aštriu peiliu jų viršuje mažą kryželį, kad turėtų per kur išeiti garai, aptepkite viršų kiaušiniu.

7. Dėkite į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol tešla taps auksinės spalvos ir traški.

8. Papuoškite iškepusius pyragėlius šviežiomis žolelėmis ir tiekite.

Suskleisti
Olivjė salotos
Receptas: Olivjė salotos, arba įmantresnė bulvių mišrainė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 27
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (rauginti arba marinuoti)
Mėsa: 100.00 g (virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 4.00 valg. š. (tinka ir grietinė ar jogurtas)
Krienai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.

2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.

3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.

Suskleisti
Silkė su prieskoniais
Receptas: Silkė su kalėdiniais prieskoniais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 46
Receptas
Ingredientai
Actas: 100.00 ml (marinatui)
Cukrus: 150.00 ml (marinatui)
Vanduo: 350.00 ml (marinatui)
Baltieji pipirai: 5.00 vnt. (marinatui)
Kvapnieji pipirai: 10.00 vnt. (marinatui)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (marinatui)
Gvazdikėliai: 15.00 vnt. (marinatui)
Kardamonas: 3.00 vnt. (tik sėklytės; marinatui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Porai: 0.50 vnt. (marinatui)
Morkos: 0.50 vnt. (marinatui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (marinatui)
Silkė: 400.00 g (filė)
Ančiuviai: 4.00 vnt. (filė aliejuje)
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite actą, cukrų ir vandenį.

2. Kvapiuosius ir baltuosius pipirus, cinamono lazdelę, 5 gvazdikėlius ir kardamonų sėklytes sudėkite į grūstuvę ir lengvai pagrūskite. Sudėkite į marinatą. Sudėkite ir likusius 10 gvazdikėlių.

3. Nutarkuokite pusės apelsino žievelę ir sudėkite į marinatą.

4. Porą ir morką supjaustykite plonais ritinėliais ir sudėkite į marinatą. Jį užvirkite ir palikite virti kelias minutes ant mažos kaitros. Palikite atvėsti, pvz., balkone. Marinatas turėtų būti gana šaltas.

5. Ančiuvius smukliai sukapokite. Silkės filė supjaustykite 1,5–2 cm pločio juostelėmis.

6. Stiklainyje arba stikliniame ar keraminiame inde sluoksniais dėkite daržoves iš marinato, ančiuvius ir silkes. Užpilkite šaltu marinatu ir laikykite šaldytuve 2–3 paras. Tiekite su karštomis virtomis bulvėmis arba rugine duona.

Suskleisti
Kepta žąsis su padažais ir daržovėmis
Receptas: Kepta žąsis su gardžiomis daržovėmis ir dviem padažais
8 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
2.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Žąsis: 1.00 vnt. (apie 4 kg svorio)
Kmynai: 2.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Česnakai: 11.00 skiltelės (7 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms, 1 briuseliniams kopūstams)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Morkos: 7.00 vnt. (2 keptai žąsiai ir mėsos padažui ir 5 didelės karamelizuotoms morkoms)
Svogūnai: 2.00 vnt. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Miltai: 4.00 valg. š. (1 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms)
Čiobreliai: 12.00 vnt. (šakelių šviežių: 3 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 6 karamelizuotoms morkoms, 3 bulvėms)
Vynas: 200.00 ml (baltojo; 100 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui, 100 ml briuseliniams kopūstams)
Sultinys: 250.00 ml (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Sviestas: 100.00 g (karamelizuotoms morkoms)
Bulvės: 15.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė; bulvėms)
Spanguolės: 500.00 g (spanguolių padažui)
Rudasis cukrus: 250.00 g (nerafinuoto; spanguolių padažui)
Mandarinai: 6.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruošiame marinavimuisi žąsį. Susmulkiname česnako skilteles, sumaišome su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Gauta mase ištriname žąsį ir paliekame marinuotis šaltai 24–48 valandas.

2. Šventės dieną, prieš kepdami žąsį, palaikykite ją bent 2–3 valandas kambario temperatūroje. Į kepimo skardą sudėkite morkas, svogūnus, česnaką ir čiobrelius, ant jų dėkite žąsį krūtinėle į viršų. Kepkite 3–4 valandas iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po poros valandų kepimo apverskite žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, įjunkite vėjelio režimą ir apskrudinkite. Darsyk žąsį apverskite, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.

3. Iškepusią žąsį iš kepimo skardos perkelkite į kitą indą ir uždenkite folija.

4. Nupilkite kepimo skardoje susikaupusius riebalus ir juos atšaldę laikykite šaldytuve, kol prireiks. Skardoje likusias daržoves kartu su visais prikepimais (jeigu yra kokių degėsių, juos išmeskite) užpilkite vynu ir medine mentele pagramdykite dugną. Tada viską išpilkite į puodą, įdėkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Bulvių grūstuvu viską sutrinkite, įpilkite sultinio ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Šį mėsos padažą svarbu patiekti karštą.

5. Žąsies kepimui einant į pabaigą, metas imtis bulvių. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu pavirkite 5 minutes skaičiuojant nuo užvirimo. Kol bulvės verda, pasiruoškite skardą jų kepimui. Dėkite šiek tiek žąsies riebalų – svarbu, kad jie padengtų visą skardą, bet jų neturi būti daug, kad bulves neplaukiotų – ir įkaitinkite orkaitėje.

6. Apvirtos bulvės turi pastovėti 10–15 minučių, kad pravėstų, po to užbarstykite ant jų miltų, druskos, pipirų ir šaukštu išmaišykite. Į įkaitintus žąsies riebalus įdėkite rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles ir bulvių puseles. Kepkite apie 45–60 minučių 220 laipsnių orkaitėje (20 min.) ir likusį laiką – 200 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu). Nepamirškite bulvių apversti ir patikrinkite praėjus 45 minutėms – jeigu bulvės apskrudusios ir traškios, vadinasi, jos jau paruoštos.

 

7. Karamelizuokite morkas. Į didelę keptuvę dėkite tam skirtą sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškinkite uždengę dangtį apie 40 min. Morkas kepkite vienu sluoksniu. Pagardinkite druska ir pipirais.

8. Ruošiame briuselinius kopūstus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų įmetame vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitiname ir sudedame briuselinius kopūstus. Apskrudiname ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pilame baltąjį vyną, beriame druskos ir uždengę dangtį patroškiname dar 5 minutes.

9. Ruošiame spanguolių padažą. Uogas pilame į puodą, nutarkuojame visų mandarinų žieveles, išspaudžiame sultis, supilame cukrų ir verdame. Kai užverda, paverdame apie 5 minutes ir išjungiame. Padažas paruoštas.

10. Patiekiame žąsį su bulvėmis, karamelizuotomis morkomis, briuseliniais kopūstais ir dviem padažais.

Suskleisti
Veršienos kepsnys
Receptas: Džiovintomis slyvomis įdarytas veršienos kepsnys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 800.00 g (vientisas gabalas kokybiškos mėsos gabalas)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, pusės nykščio dydžio gabalėlis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Obuolių sultys: 125.00 ml
Daržovių sultinys: 150.00 ml (tinka ir gamintas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.

3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.

4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.

6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.

7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.

Suskleisti
„Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
Receptas: „Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė geltona)
Grikiai: 1.00 st. (daigintų parą)
Morkos: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Pomidorai: 3.00 valg. š. (džiovintų)
Jūros kopūstai:(džiovintų) 2.00 valg. š.
Razinos: 2.00 valg. š.
Grybai: 2.00 valg. š. (džiovintų baravykų)
Porai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (sėmenų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baravykus pamirkykite per naktį. Džiovintas morkas ir razinas (atskirai) pamirkykite 4 valandas.
  2. Mirkytas morkas, razinas, daigintus grikius ir pomidorus susmulkinkite S formos peiliuku.
  3. Pagal skonį pasūdykite. Pagardinkite džiovintais krapais ir pipirais. Suberkite smulkiai supjaustytus baravykus ir džiovintus porus, 15 min. pamirkytus jūros kopūstus, supilkite aliejų ir dar trumpai įjunkite smulkintuvą, kad viskas gerai susimaišytų.
  4. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Suformuokite bokštelius ir įdarykite paruošta mase.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Veršienos nugarinės kepsneliai
Receptas: Veršienos nugarinės kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 3.00 g (2 - šakelės šviežių)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (maža)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Veršiena: 1.00 kg (12 gabalėlių nugarinės su kaulais)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite ir sukapokite. Rozmarinų ir čiobrelių lapelius supjaustykite. Aitriąją papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Viską sumaišykite su aliejumi ir palikite keliolika minučių.

2. Ant mėsos gabalėlių supilkite aliejų su prieskoniais ir išmaišykite Marinuokite keletą valandų, dar geriau – per naktį.

3. Nuo mėsos nuvarvinkite aliejaus perteklių (jei reikia) ir gabalėlius sudėkite ant grotelių. Kepkite 4–5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais. Patiekite su virtomis bulvėmis ar ryžiais, šviežių daržovių salotomis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kalėdinė žąsis
Receptas: Kalėdinė žąsis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 55
Receptas
Ingredientai
Žąsis 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 4.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žąsį ištrinkite druska, pipirais, česnaku bei garstyčiomis ir palaikykite per naktį.

2. Į žąsies vidų dėkite obuolius, kmynus, česnaką ir džiovintus abrikosus. Kepkite orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Šventiniai skanėstai:

Kalėdiniai sausainiai
Receptas: Kalėdiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 52
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto)
Margarinas: 100.00 g (kepiniams)
Rudasis cukrus: 175.00 g
Cukraus sirupas: 4.00 valg. š. (auksaspalvio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelio)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir visais prieskoniais, pirštais į miltus įtrinkite margariną, tada įmaišykite cukrų.
  2. Per vidurį padarykite duobutę, supilkite paplaktą kiaušinį ir cukraus sirupą.
  3. Užminkykite vientisą tešlą. Ilgiau paminkius, tešla neturėtų lipti prie rankų.
  4. Ant lengvai pamiltuoto stalviršio iškočiokite tešlą į pusės centimetro storio lakštą.
  5. Formelėmis spauskite sausainius ir perkelkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 10 minučių. Kelias minutes leiskite sutvirtėti skardoje, o visiškai atvėsti perkelkite ant grotelių.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana
Receptas: Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 28
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g (riebios)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 250.00 g (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto cukranendrių; apibarstymui)
Cinamonas: 3.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.

1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.

2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.

3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.

 

4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.

5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.

Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.

Suskleisti
Aguonų vyniotinis
Receptas: Kalėdinis mielinis vyniotinis su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (tešlai)
Mielės: 30.00 g (šviežių; tešlai)
Cukrus: 100.00 g (tešlai)
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 120.00 g (100 g tešlai ir 20 g įdarui)
Aguonos: 150.00 g (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (įdarui)
Medus: 100.00 g (įdarui)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (aptepti)
Vanduo: 1.00 valg. š. (aptepti)
Kaip gaminti

1. Mieles ištirpinti trečdalyje pašildyto pieno. Į gautą tirpalą įberti šaukštą cukraus, porą šaukštų miltų, išmaišyti (turi išeiti skysta tešla) ir palaikyti šiltai.

2. Kai mielės suaktyvėja, supilti likusį pašildytą pieną, kurio temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 35 °C, suberti pusę likusio cukraus, pusę išsijotų miltų ir išmaišyti. Gautą įmaišalą rauginti šiltoje vietoje.

3. Kai įmaišalas pakils, suberti likusį cukrų, druską, supilti išplaktą kiaušinį ir viską išmaišyti, kad ištirptų cukrus ir druska. Tada suberti likusius miltus ir viską išmaišyti, supilti ištirpintą sviestą ir gerai išminkyti tešlą. Tešlą pabarstyti miltais ir laikyti šiltai, kol jos tūris padidės 2–3 kartus.

4. Pagaminti įdarą: aguonas nuplauti, išbrinkinti vandenyje, nuplikyti verdančiu vandeniu, atvėsinti ir sumalti. Tada lengvai išplakti kiaušinio trynį bei medų ir sukrėsti aguonas.

 

5. Iškilusią tešlą du kartus „nusodinti“ (nuspaudžiant ranka) ir iškočioti 5 mm storio paplotį. Jį patepti ištirpintu sviestu, užtepti įdaro, susukti vyniotinį ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palaikyti šiltai 15–20 minučių, kad pakiltų.

6. Kiaušinio baltymą išplakti su vandeniu ir aptepti paruoštą vyniotinį. Kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol pyragas gražiai parus.

Suskleisti
Kalėdinė bananų duona
Receptas: Kalėdinė bananų duona su spanguolėmis, riešutais ir aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Bananai: 4.00 vnt. (3 tešlai ir 1 papuošimui)
Sviestas: 80.00 g
Jogurtas: 80.00 g (natūralaus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Speltų miltai: 1.50 st. (šviesių)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (nerafinuoto cukranendrių)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Aguonos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Kalėdinės bananų duonos receptas labai tiks jaukiam advento savaitgaliui prie kakavos puodelio arba kalėdinėms vaišėms, tiems kurie šiemet neturės laiko ilgai triūsti virtuvėje kepant mielinius pyragus ar tepant šventinius tortus.

1. Sviestą ištirpinkite ir išplakite kartu su kiaušiniais bei cukrumi.

2. Bananus nulupkite ir sutrinkite šakute, į juos supilkite jogurtą bei išmaišykite.

3. Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais.

4. Visas tris paruoštas tešlos sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Suberkite prieskonius, aguonas, kapotus riešutus ir karštu vandeniu nuplikytas džiovintas spanguoles. Užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.

5. Kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą. Ant viršaus guldykite išilgai pusiau perpjautą likusį bananą, į tešlą įspauskite kelis gražiausius riešutus ir apibarstykite aguonomis.

6. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C laipsnių orkaitėje apie 45 minutes. Ar bananų duona jau iškepusi, tikrinkite mediniu pagaliuku, ištrauktas jis turi likti sausas.

7. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai atšalusį.

Suskleisti
Kalėdinis Salomėjos vyniotinis
Receptas: Lengvas kaip sniegas kalėdinis Salomėjos vyniotinis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 8.00 vnt.
Cukrus: 8.00 valg. š.
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š. (smulkiai malti)
Miltai: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Uogienė: 0.50 st. (arba daugiau; naudokite mėgstamiausią, geriau rūgštesnę)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius su cukrumi gerai išplakite iki standžios masės. Ji turi būti tokia tvirta, kad į ją įsmeigtas šaukštas laikytųsi.

2. Krakmolą, džiūvėsėlius, druską ir miltus sumaišykite dubenyje. Šaukštu pamažu mišinį pilkite į išplaktus kiaušinius ir atsargiai, lengvai išmaišykite.

3. Skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite sviestu, lengvai pabarstykite džiūvėsėliais. Pyrago masę išpilkite į skardą ir pašaukite į 170 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite apie 15 minučių, kol biskvitas gražiai pagels, galite patikrinti, ar iškepęs, įkišę smeigtuką.

4. Prieš traukdami biskvitą iš orkaitės, ant stalo patieskite drobinį rankšluostį ir ant jo apverskite skardą su biskvitu.

 

5. Kol šiltas, tepkite, kuo širdis geidžia – kremu, šokoladu ar uogiene. Mums skaniausias – su trintais juodaisiais serbentais. Arba kita rūgštesne uogiene.

6. Biskvitą vyniokite, prilaikydami rankšluosčiu. Viršų pabarstykite cukraus pudra ar aptepkite glajumi.

Suskleisti
Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
Receptas: Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 0.50 st. (smulkintų)
Miltai: 1.00 st. (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Meduolių prieskoniai: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 75.00 g (minkšto)
Rudasis cukrus: 0.50 arbat. š. (nerafinuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

Jei šiuos sausainius lygintume su tradiciniais kalėdiniais meduoliais, tai Speculaas už juos yra storesni ir puresni dėl tešloje esančių maltų migdolų. O kvapnumo šiems sausainiams, kaip ir tradiciniams meduoliams, suteikia meduolių prieskoniai. Kepant namuose šių prieskonių nauda dvejopa, jie ne tik iškvepina kepamus sausainius, bet ir visus namus – po juos pasklinda Kalėdinis kvapas. 

1. Pasiruoškite sausą sausainių mišinį. Migdolus smulkiai sukapokite elektrinėje kapoklėje. Sumaišykite juos su speltų miltais, kvapniais meduolių prieskoniais, žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.

2. Minkštą sviestą gerai išsukite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį bei smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės. Į paruoštą masę suberkite sausą sausainių mišinį ir užminkykite tešlą.

3. Tešlą sukrėsikite į maistinę plėvelę, apvyniokite, kad neišsausėtų ir dėkite nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

4. Sausainių tešlą išimkite ant miltais apibarstyto kepimo popieriaus. Tešlos viršų irgi apibarstykite miltais bei iškočiokite storoką (apie 1 cm storio) tešlos lakštą. Sausainių formeles su trafaretu įspauskite ir iš karto ištraukite, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tam, kad tešla nepriliptų, ją reikia apibarstyti miltais, o kad trafaretas gerai atsispaustų – formelę gerai įspausti į tešlą.

5. Paruoštus sausainius atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite kepti 10-12 minučių į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę.

6. Iškepusius sausainius palikite ant grotelių praaušti. Tokių sausainių papildomai dekoruoti nebereikia, nes juos puošia atsispaudęs trafaretas.

Sausainius galite valgyt iš karto, bet jie puikiai išsilaiko ir laikomi ilgiau dėžutėje arba stikliniame inde.

Suskleisti
Kalėdinė eglutė
Receptas: Kalėdinė eglutė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Margarinas: 100.00 g (ištirpinto)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g („Dansukker“ PANEVĖŽIO PLIUS)
Sirupas: („Dansukker“ auksaspalvio) 150.00 ml
Kefyras: 150.00 ml
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (miltelių)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (miltelių)
Kaip gaminti
  1. Išplakite iki purumo kiaušinius su cukrumi.
  2. Supilkite auksaspalvį sirupą, margariną ir kefyrą.
  3. Kartu sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei prieskonius ir įmaišykite į kiaušinių masę.
  4. Išklokite kepimo skardą sviestiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  5. Supilkite tešlą į kepimo skardą ir kepkite apie 15 minučių.
  6. Formelių pagalba išpjaustykite skirtingo dydžio žvaigždutes.
  7. Sudėkite žvaigždutes vieną ant kitos. Apibarstykite cukraus milteliais ir turėsite apsnigtą kalėdinę eglutę, kuria galėsite papuošti saldumynų arba kalėdinių pietų stalą.
  8. Galite parsisiųsdinti žvaigždučių formeles.
  9. Jeigu naudositės parsisiųsdintomis žvaigždučių formelėmis, reikės padvigubinti sudedamųjų dalių kiekį ir iškepti dvi skardas – tuomet kalėdinė eglutė bus išties graži.

Receptas „DANSUKKER“

 

Suskleisti
Saldi estiška mielinė pynė „Estonian Kringel“
Receptas: Saldi estiška mielinė pynė „Estonian Kringel“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mielės: 11.00 g (sausos)
Vanduo: 60.00 ml (šiltas)
Cukrus: 250.00 g
Sviestas: 175.00 g (tirpintas)
Pienas: 180.00 ml (šiltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 lengvai išplaktas kiaušinis ir 1 trynys)
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 560.00 g (560–630 g)
Razinos: 100.00 g (1/2 puodelio tamsių arba aukso spalvos razinų (nebūtinai))
Cinamonas: 21.00 g
Migdolai: 50.00 g (1/4 puodelio migdolų plokštelių (nebūtinai)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Nedideliame dubenėlyje ištirpinkite mieles šiltame vandenyje. Įmaišykite pusę šaukšto cukraus ir uždenkite švariu rankšluostėliu. Šiltai palaikykite apie 10 min., kol paviršiuje susidarys burbuliukai, o pačios masės tūris padvigubės.

2. Tuo metu dideliame dubenyje gerai sumaišykite tirpintą sviestą, pieną, cukrų, lengvai suplaktą kiaušinį, kardamoną ir druską. Supilkite paruoštą padvigubėjusią mielių masę ir dar sykį gerai viską sumaišykite.

3. Suberkite miltus į masę. Berkite po vieną puodelį, po kiekvieno gerai pamaišydama mediniu šaukštu. Jei miltus bersite palaipsniui, iškepusi pynė bus minkšta ir puri. Kai tešlą bus per sunku maišyti šaukštu, minkykite ją rankomis. Galiausiai suberkite razinas, jeigu jas naudojate, ir minkykite rankomis dar apie 10 min., kol tešla bus nelipni, vientisa ir elastinga. Jei ji vis tiek limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.

4. Didelį dubenį ištepkite sviestu. Įdėkite į jį išminkytą tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad pasidengtų sviestu nuo dubens sienelių. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą. Palaikykite 1–2 valandas, kol tešla pakils – jos tūris turėtų padvigubėti. Praėjus numatytam laikui ir tešlai pakilus, ją dar šiek tiek paminkykite. Tuomet vėl uždenkite dubenį su tešla rankšluostėliu ir palikite pastovėti bei pakilti dar valandai.

5. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto švaraus lygaus paviršiaus. Iškočiokite tešlą plonai į kuo taisyklingesnę stačiakampio formą. Tolygiai aptepkite iškočiotą tešlą tirpintu sviestu. Apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Tuomet, pradėdami nuo ilgesniojo tešlos stačiakampio krašto, suvyniokite ją į ritinį (virvę). Tešlos ritinį labai aštriu peiliu išilgai perpjaukite į dvi arba tris dalis. Jei tešlą perpjovėte į dvi dalis, jas susukite vieną su kita; jei į tris dalis – supinkite iš jų kasą. Supintą ritinį sulenkite į kuo taisyklingesnį apskritimą. Jungimo vietą stenkitės paslėpti kepinio apačioje.

6. Perkelkite susuktą pynę į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti dar valandai.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Nedideliame dubenėlyje suplakite kiaušinio trynį ir 1 valg. š. pieno. Aptepkite šiuo mišiniu pakilusią pynę ir apibarstykite migdolų griežnėliais (jeigu jas naudojate).

8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. arba tol, kol pynė taps gražios aukso spalvos. Išjunkite orkaitę ir iš karto uždenkite pynę rankšluostėliu. Palikite vėsti kepimo skardoje apie 10 min., paskui perkelkite ant grotelių, kad pynės apačia netaptų suzmekusi. Visiškai atvėsinkite.

9. Prieš patiekdami, perkelkite pynę į didelę lėkštę ar ant padėklo. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ir supjaustykite riekelėmis.

 

Estišką pynę kepė ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: estiška mielinė pynė

Suskleisti
Žąsis su obuoliais slyvose
Receptas: Kepta žąsis su obuoliais slyvose
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
2.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Žąsis: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja
Obuoliai: 500.00 kg (rūgščių)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Slyvos: 1.00 kg (konservuotų kaukazietiškų)
Kaip gaminti

1. Vieną svogūną ir petražolės lapus smulkiai supjaustykite. Žąsį įtrinkite svogūnais, petražole, juodaisiais pipirais ir druska. Kas nubyra įtrinant – sudėkite į žąsies vidų.

2. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, sėklalizdžius ir nupjaukite kotelį. Obuolius sukimškite į žąsį.

3. Antrą svogūną ir morką supjaustykite žiedeliais. Išklokite keptuvo dugną ir įpilkite vandens, kad apsemtų. Žąsį įdėkite į keptuvą ir uždengę dangčiu pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę. Kepkite apie dvi valandas. Po to pakelkite temperatūrą iki 210 laipsnių ir kepkite dar apie valandą. Kartas nuo karto žąsį palaistykite susidariusiu skysčiu, taip pat stebėkite, kad žąsis neperdegtų (kepimo trukmė priklauso nuo žąsies dydžio).

4. Valgykite žąsį su konservuotais geltonaisiais „slyvukais“, jos itin dera prie žąsienos. Jei neturite jų konservuotų – receptas paprastas. Išsivirkite stiprų saldų sirupą (litrui vandens apie pusę kilogramo cukraus), sudėkite į karštą sirupą slyvas. Kai tik slyvų odelė pradeda trūkinėti, išgriebkite, sudėkite į stiklainius, užpilkite sirupu ir sandariai uždarę stiklainius pastatykite apvertę bei atvėsinkite.

Suskleisti
Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
Receptas: Šventinis šokoladinis migdolų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 22
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 180.00 g (labai geros kokybės (70 proc. kakavos), sulaužyto gabalėliais)
Sviestas: 150.00 g (supjaustyto kubeliais)
Likeris: 1.00 valg. š. (migdolų, pvz., „Amaretto“)
Cukrus: 200.00 g (galite mažinti iki 150 g)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (iš jų 5 kiaušiniai atskirai tryniai ir baltymai)
Migdolų miltai: 180.00 g
Kakava: 50.00 g (ir dar šiek tiek pabarstymui)
Vanilės lazdelė: 1.00 vnt. (tik iškrapštytos sėklos; arba šaukštelis labai geros vanilės pastos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Pastaba: Jūs galite nusipirkti jau sumaltų migdolų arba susimalkite riešutus patys. Kuo smulkiau bus sumalti migdolai, tuo lygesnė bus pyrago tekstūra. Maldami patys specialiai galite sumalti šiek tiek stambiau, tada pyragas turės šiokių tokių gabalėlių, kurie savotiškai žavūs! Jei neturite (ar dėl kokių priežasčių nenorite naudoti migdolų), pakeiskite migdolus maltais lazdyno riešutais.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Torto formą su nusegamais kraštais (20 cm skersmens) ištepkite sviestu, dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sudėkite į metalinį dubenį šokoladą, sviestą ir supilkite likerį. Šį dubenį statykite ant puodo, kuriame lėtai verda vanduo, taip, kad dubens apačia jokiais būdais neliestų verdančio vandens, o tik šiltų nuo garų. Pamaišydami kaitinkite, kol šokolado masė ištirps. Nukelkite nuo kaitros ir padėkite į šalį, kad atvėstų.

3. Į elektrinio kombaino indą įmuškite du kiaušinius, supilkite 5 kiaušinių trynius (baltymus atidėkite – jų prireiks), suberkite cukrų, ir plakite, kol cukrus visiškai ištirps, o masė taps puri, balkšva. Pamažu įmaišykite migdolų miltus, kakavą ir vanilę. Tada supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite, kad masė būtų vienalytė.

 

4. Kitame inde (idealu, jei turite du kombaino maišymo indus – tada pakaks tik sumontuoti kitą švarų dubenį) iki standumo suplakite atidėtus baltymus su žiupsneliu druskos. Labai atsargiai dalimis plaktus baltymus įmaišykite į šokoladinę tešlą (šokolado masė bus labai tiršta ir sunki, bet vis vien stenkitės labai atsargiai įmaišyti baltymus taip, kad jie nesubliūkštų).

5. Visą masę supilkite į paruoštą kepimo formą, ir kepkite 40–45 minutes, arba kol pyragas iškeps, bet dar bus šiek tiek drėgnas viduje. Palikite pyragą formoje visiškai atvėsti.

6. Prieš patiekiant pabarstykite kakava, galite patiekti su ledais arba plakta grietinėle.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs