Daržovių sriubos:
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
- Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite griežinėliais.
- Nuplautą, nuluptą saliero gumbą sutarkuokite šiaudeliais.
- Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol taps skaidrūs. Sudėkite tarkuotus salierus, suberkite kmyninius kuminus, maišydama kepinkite dar kelias minutes.
- Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, žiupsnį cukraus. Supilkite sultinį, baltąjį vyną, sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių.
- Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu, išpilstykite į serviravimo dubenėlius. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, susmulkinkite.
- Moliūgą supjaustykite stambiais kvadratais. Per naktį šaltame virintame vandenyje mirkytas pupeles nuvarvinkite, suberkite į puodą.
- Supilkite vandenį, statykite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, nugriebkite putas, ugnį sumažinkite, virkite, kol šiek tiek suminkštės.
- Kitame puode pakaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkintus svogūnus, kepinkite, kol pagels.
- Sudėkite smulkintus salierus, česnakus, moliūgus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, sumaišykite.
- Ant vidutinės ugnies daržoves troškinkite, kol pradės minkštėti. Sudėkite smulkintus pomidorus, suberkite raudonėlius.
- Maišydami kaitinkite porą minučių. Karštą masę sukrėskite į puodą su pupelėmis.
- Statykite ant ugnies, pagal skonį įberkite druskos, virkite, kol pupelės suminkštės.
Gamyba:
- Imkite moliūgą su visa žieve, išimkite sėklas, į vidų sudėkite smulkintas daržoves (pomidorą pjaustome stambiais gabalais, kad prieš sutrinant būtų paprasčiau nuimti odą).
- Viską pabarstykite druska ir pipirais ir šaukite į orkaitę.
- Kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 1,5–2 val.
- Traukite iš orkaitės, viską iškratykite į puodą, moliūgo „mėsą“ išskaptuokite ir taip pat verskite į puodą ir viską sutrinkite.
Pateikimas:
- Pilkite sriubą į lėkštę, skaninkite grietine arba grietinėle ir moliūgo sėklomis.
- Jei sriubą planuotumėte nešti svečiams ant stalo, būtų gražu ją patiekti toje pačioje moliūgo žievėje, kurioje viskas kepė, nes žievė išlieka kieta ir tvirta.
Receptą atsiuntė Monika J.
1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės.
2. Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3–5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus.
3. Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min.
4. Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
5. Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.
1. Į verdantį vandenį įmeskite sultinio kubelį, palaukite, kol ištirps.
2. Vienodais gabaliukais susmulkinkite daržoves, saliero ir poro stiebus, kopūstą. Suberkite viską į burbuliuojantį sultinį ir pavirkite 5 minutes.
3. Nupilkite tiek vandens, kad sriuba taptų tiršta.
4. Patiekdami sriubą gilioje lėkštėje suformuokite dosnų tyro „novello“ alyvuogių aliejaus „apskritimą“. Gausiai pabarstykite „parmigiano reggiano“ sūriu ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbierą, česnaką ir viską kepkite apie 5 minutes arba tol, kol suminkštės. Įmaišykite muskato riešutus ir pakepkite dar 1 minutę.
2. Supilkite sultinį, suberkite susmulkintas morkas, baltąsias pupeles su skysčiu, tuomet uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes arba tol, kol morkos truputį suminkštės.
3. Trečdalį gauto sriubos mišinio išimkite į atskirą indą, o likusią dalį sutrinkite maisto smulkintuvu. Tuomet viską vėl sudėkite į keptuvę ir kaitinkite tol, kol užvirs.
4. Sriubą patiekite papuošę smulkintais imbierais bei muskato riešutu.
1. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite riebalus ir juose apkepinkite svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite imbierus ir česnaką. Dar minutę pakepinkite maišydami.
2. Sudėkite sutarkuotas morkas, ir dar pakepinkite apie 2 minutes. Tada suberkite cukinijas, apibarstykite ciberžole ir paprika ir toliau šiek tiek pakepinkite (apie 5 min.). Sudėkite raudonąją curry pastą ir gerai išmaišykite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įberkite druskos, šaukštelį cukraus ir užvirinkite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 10 minučių. Bebaigiant virti sudėkite pomidorus arba pastą, išmaišykite, ir dar porą minučių pavirkite. Pabaigoje supilkite kokosų pieną arba grietinėlę, ir sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
3. Patikrinkite, ar netrūksta druskos, rūgštelės (galite įspausti šiek tiek laimo sulčių, o likusį laimą patiekite ant stalo). Patiekite su riešutais, laimo sultimis, pabarstykite kalendromis arba petražolėmis
Toskanoje tradiciškai auginama ir vietinė lapinių kopūstų rūšis Cavolo Nero – toskanietiški lapiniai kopūstai. Pas mus, Lietuvoje, jie irgi kuo puikiausiai auga net žiemą. Jų lapai tamsiai žali ir pūslėti, todėl ypač atsparūs šalčiui ir puikiai laikosi net esant neigiamai temperatūrai ir sniegui.
Šiai sriubai prireiks ir kitų žiemos sezono daržovių: porų bei moliūgų. Svarbų vaidmenį sriuboje atlieka ir prieskoniai: lauro lapeliai bei džiovinti čiobreliai, be jų sriuba tikrai nebus tokia skani.
1. Paruoškite daržoves. Česnakus nulupkite ir stambiai sukapokite, porus gerai nuplaukite ir supjaustykite žiedeliais. Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
2. Puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepinkite porus su česnakais, kol gražiai apkeps, tada suberkite pjaustytus moliūgus ir maišydami apkepkite. Ant apkeptų daržovių užpilkite sultinį, įmeskite lauro lapus, kietojo sūrio žievelę, berkite čiobrelius, virtas arba konservuotas pupeles ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 5 minutes.
3. Kelis samčius sriubos pilkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki skystos konsistencojos. Trintą sriubos dalį pilkite į tirštąją, taip sriubą natūraliai sutirštinsite. Tada į sriubą suberkite nuo stiebų nuskabytus lapinių kopūstų lapus. Sriubą užvirkite ir virkite dar 5 minutes. Išvirusią sriubą gardinkite bazilikų pesto padažu, iš sriubos išimkite sūrio žievelę ir lauro lapus.
4. Sriubą pateikite apšlakstę alyvuogių aliejumi ir tarkuotu sūriu.
Sriubos su mėsa:
1. Stambiai supjaustyti bok choy ir lapinį kopūstą. Šiaudeliais supjaustyti morką. Susmulkinti citrinžoles.
2. Užvirti vandenį su sultinio kubeliu ir įdėti 1 cm dydžio imbiero gabalėlį bei perpjautą pusiau jelapeną.
3. Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi dėti citrinžoles, lapinį kopūstą, bok choy, užpilti šlakelį sojų padažo ir šlakelį balzaminio acto. Šiek tiek apkepinti ir sudėti į puodą.
4. Apkepinti morkas ir taip pat suberti į puodą.
5. Smulkintą kiaulieną sumaišyti su pusės citrinos sultimis, šiek tiek tarkuoto imbiero, smulkintais česnako laiškais, kiaušiniu, druska ir pipirais. Suformuoti mažus kukulius.
6. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti smulkintą česnaką, tuomet sudėti kukulius ir apkepti iš visų pusių. Tuomet įpilti šlakelį sojos ir sultinio, kad apsemtų iki pusės. Patroškinti, kol pilnai iškeps.
7. Patiekiant pirmiausiai į dubenį dėti kukulius ir užpilti sultiniu su daržovėmis.
1. Pasiruoškite visus prieskonius. Svogūną, česnakus, imbierą nulupkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, o česnaką ir imbierą sukapokite. Aitriąją papriką irgi susmulkinkite, jei norite mažiau aštrios sriubos, jos sėklas pašalinkite.
2. Puode ant kokosų aliejaus pakepinkite pirma svogūnus, po to česnakus su imbierais ir aitriąsias paprikas, įmeskite citrinžolės lazdelę ir laimo lapus.
3. Grybus ir vištieną nusplaukite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Prie apkeptų prieskonių berkite vištieną, ją apkepkite, o po to suberkite ir pjaustytus grybus, kuriuos kartu apkepkite. Kai viskas bus apkepę supilkite į puodą sultinį ir užvirkite. Virkite apie 10 minučių.
4. Per tą laiką ryžių makaronus atskirame puode užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių išbrinkti. Vienam žmogui naudokite vieną lizdelį ryžių makaronų. Viename pakelyje rasite 4 makaronų lizdelius.
5. Į išvirusią sriubą pilkite žuvies padažą, įspauskite pusės žaliosios citrinos sulčių, skaninkite druska ir cukrumi, supilkite kokosų pieną ir dar kelias minutes pavirkite.
6. Į sriubos dubenėlius dėkite išbrinkusių, nusunktų ryžių makaronų ir juos užpilkite paruošta sriuba. Apibarstykite kapotomis kalendromis ir svogūnų laiškais, patiekite su žaliosios citrinos skiltele.
Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.
Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių – kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.
1. Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.
3. Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.
4. Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.
5. Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežas kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.
1. Iš pradžių išvirkite ryžių spagečius. Išvirusius juos nupilkite šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Į didelį puodą supilkite vištienos sultinį, įberkite maždaug 8 arbat. šaukšt. nulupto ir smulkiai supjaustyto imbiero, česnaką ir griežinėliais supjaustytus svogūnus. Vištienos sultinį užvirkite ir palikite lengvai virti ant vidutinės ugnies.
3. Tuomet į sultinį supilkite sojos padažą, įberkite žiupsnelį druskos, čili paprikos ir smulkiai pjaustytą vištienos filė. Sriubą 5 minutes virkite ant vidutinės ugnies.
4. Praėjus nurodytam laikui, suberkite į sriubą ryžių spagečius, puodą nukelkite nuo ugnies ir prieš patiekdami palaikykite uždengtą dar 5 minutes.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
- Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
- Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
1. Į faršą įtarkuokite pusę svogūno, suberkite mėsos prieskonius, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Dideliame puode užvirkite 2–2,5 l vandens ir sumeskite šlapiomis rankomis suformuotus kukulius.
2. Burokėlius, morkas ir bulves supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais ir sumeskite į verdančią sriubą. Džiovintus grybus išmirkykite ir apvirkite, kol suminkštės.
3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, grybus ir maišydami apkepkite. Keptus svogūnus su grybais sudėkite į verdančią sriubą, paskaninkite barščių prieskoniais, pipirais, druska, sudėkite pomidorų padažą, laurų lapelius ir virkite ant nedidelės ugnies 40–45 minutes. Tiekdami paskaninkite grietine ir pabarstykite smulkintais žalumynais.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Didesniame puode įkaitinkite 3–4 šaukštus aliejaus, sudėkite faršą, pjaustytą svogūną, smulkintą česnaką ir gerai apkepkite.
2. Tada suberkite pjaustytas morkas, paprikas, kopūstą ir maišydami dar kelias minutes pakepkite, pagardinkite prieskoniais, įmeskite laurų lapelių, įpilkite apie 2 litrus vandens, sojų padažo ir virkite, kol daržovės suminkštės. Virdami įspauskite citrinų sulčių.
3. Tiekite su grietine ir apibarstę smulkintomis petražolėmis.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir padėkite šiltai.
2. Mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir išminkykite. Iš gautos masės suformuokite maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Išdėliokite nepridegančiame kepimo inde ir pusvalandį kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.
3. Nuskustą morką sutarkuokite. Nuluptą svogūną supjaustykite žiedeliais, sumeskite į gilią keptuvę su įkaitintais riebalais ir 3–4 minutes pakepinkite.
4. Sudėkite verdančiu vandeniu nuplikytus, nuluptus, griežinėliais pjaustytus pomidorus ir maišydama troškinkite 5 minutes. Sumeskite atskiroje keptuvėje iki minkštumo pakepintas juostelėmis pjaustytas paprikas ir maišydama troškinkite dar 5 minutes.
5. Giliame puode užvirinkite vandenį su pienu ir trim šaukšteliais cukraus. Suberkite bazilikus, pipirus, likusį cukrų, sudėkite trintus česnakus ir maišydama porą minučių pavirinkite. Sudėkite troškintas daržoves, supilkite pomidorų sultis ir virkite 10 minučių. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Sudėkite ryžius ir išmaišykite.
6. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą natūralaus jogurto, įdėkite po kelis keptus kukulius ir apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
Nesaldūs kepiniai:
1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Suformuokite rutulį ir suvyniokite į foliją. Dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą, vėliau iškočiokite.
2. Tešlą dėkite į pyragaičių formeles ir suformuokite krepšelius.
3. Kriaušes supjaustykite, sudėkite į krepšelius, pridėkite fetos sūrio ir užbarstykite sėklų mišiniu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Bulves ir salierą sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir išvirkite, sugrūskite ar sumalkite. Svogūną ir česnako skilteles susmulkinkite ir apkepkite alyvuogių aliejuje. Grūstas bulves sumaišykite su svogūnais ir česnakais, tarkuotu sūriu, žalumynais, majonezu, paskaninkite pipirais bei druska.
2. Tešlą atšildykite, šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė, ir supjaustykite norimo dydžio kvadratais.
3. Įdarą padalykite į tiek dalių, kiek paruošėte kvadratų. Į kiekvieno kvadrato vidurį dėkite įdaro, tešlos kraštus sujunkite, aptepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite kmynais. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 minučių, tuomet karštį sumažinkite iki 170 laipsnių ir dar kepkite 10–15 minučių, kol gražiai parus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Tešlą atšildykite, pakočiokite ir išspauskite didesnius apskritimus. Sutarkuokite morką, susmulkinkite svogūną, paprikas ir sumaišykite su malta aviena. Paskaninkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
2. Ant kiekvieno apskritimo dėkite įdaro ir užsukite. Aptepkite kiaušinio plakiniu. Kibinus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Tešlą apšildykite ir šiek tiek pakočiokite. Į faršą įberkite žuvų prieskonių, pipirų, druskos ir šaukštą džiūvėsėlių.
2. Tešlą supjaustykite norimo dydžio stačiakampiais. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir aptepkite tešlos stačiakampius. Dėkite po šaukštą faršo, užlenkite ir gerai užspauskite kraštus.
3. Kiaušinį išplakite ir aptepkite pyragėlius. Sudėkite pyragėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 10–15 minučių, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Miltus supilkite į dubenį ir padarykite juose duobutę.
2. Pašildykite 150 ml vandens. Į duobutę įberkite cukraus, sutrupintas mieles, įpilkite 4 šaukštus šilto vandens. Mielių masę lengvai ištrinkite ir užberkite trupučiu miltų. Uždenkite ir palikite šiltai 20 minučių.
3. Į pakilusią minklę suberkite druską, supilkite likusį vandenį, 2 šaukštus aliejaus ir išsukite tešlą. Ją minkykite apie 10 minučių, vis pamušdami ir patempdami į ilgį.
4. Iš tešlos suvoliokite rutulį, jį aptepkite likusiu aliejumi, apdenkite ir bent 2 valandas laikykite šiltai.
5. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite.
6. Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis.
7. Cukiniją nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite pusgriežiniais.
8. Keptuvėje išleiskite sviestą, jame pakepinkite svogūnus, kol gražiai pagels, sukrėskite pievagrybius ir kepkite, kol iš jų išsiskirs sultys. Tada sudėkite cukinijas, pabarstykite druska, pipirais, daržovių prieskoniais ir patroškinkite, kol skystis išgaruos.
9. Nukėlę nuo ugnies įdarą atvėsinkite.
10. Tešlą dar kartą stipriai išminkykite, iškočiokite didelį lakštą, jį supjaustykite delno dydžio skrituliais.
11. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą ar du įdaro, sulenkite per pusę kaip koldūnus, kraštus užspauskite.
12. Paruoštus pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir palikite apie 20 minučių. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Smulkinkite tešlą tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų ir gausite nemažus trupinius. Įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Supilkite ketvirtį puodelio vandens ir išmaišykite. Toliau pilkite vandenį palaipsniui, po ketvirtį puodelio, kol galėsite išminkyti vientisą, elastingą ir minkštą tešlą. Viso ingredientų sąraše nurodyto vandens kiekio gali neprireikti.
- Išminkytą tešlą perkelkite ant lygaus, švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Padalyite tešlą į dvi dalis. Iš jos suformuokite apvalius kamuoliukus ir šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėlevę ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą.
- PARUOŠKITE ĮDARĄ. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais gabalėliais kapotą svogūną ir kepkite, kol suminkštės – apie 2–3 minutes.
- Kol svogūnai kepa, supjaustykite vištos krūtinėlę mažais kubeliais. Tuomet suberkite į keptuvę ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, šviežius špinatų lapelius ir sumaišykite. Pagardinkite džiovintų aitriųjų paprikų milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, kol pievarybiai ir špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, atvėsinkite.
- PARUOŠKITE EMPANADAS. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite iš šaldytuvo pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite tešlą į maždaug 45 cm skersmens ploną apvalų tešlos lakštą. Su dubenėliu, kibirėliu ar kitu apvaliu indu išspauskite maždaug 11–12 cm skersmens apskritimus ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Iš vienos dalies tešlos turėtumėte gauti apie 15 tokių apskritimų. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi.
- Kai visi tešlos apskritimai bus sudėlioti kepimo skardose, užpildykite juos įdaru. Imkite po valgomąjį šaukštą įdaro (stenkitės, kad nebūtų labai daug sulčių) ir dėkite jį į apskritimo centrą taip, kad iš kraštų liktų bent po 1 cm švarios tešlos. Būkite atsargūs ir nedėkite per daug įdaro ant tešlos apskritimų, nes tešla yra gana plona ir gali suplyšti. Tokiu atveju iškepusios empanados nebus tokios gražios.
Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais - Perlenkite tešlą per pusę į pusmėnulio formą. Kraštelius užspauskite šakute. Jeigu norite, galite kraštelius ne užspausti šakute, tačiau susukti kaip virtinukų.
Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais - Kai paruošite visas empanadas, išplakite kiaušinį. Patepkite juo pyragėlių paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol jų paviršius taps gražios aukso spalvos.
- Išimkite iš orkaitės ir patiekite karštas. Taip pat galite atvėsinti iki kambario temperatūros ar net patiekti kaip šaltą užkandį. Skanaus!
- Tešlą atšildykite.
- Ant jos sudėkite bulvių skustuku išilgai supjaustytą cukiniją, kumpį, sūrio gabaliuką, apibarstykite čiobreliais ir grūstais pipirais.
- Tešlą su įdaru susukite į vyniotinį ir supjaustykite 2 cm storio griežinėliais.
- Sudėkite į skardą, aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite sezamų sėklomis, kmynais ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių.
Receptą atsiuntė Helena J.
1. Mieles puodelyje užpilkite cukrumi ir šiltu vandeniu. Pusvalandžiui pastatykite šiltai. Kai pasirodys iškilusi „kepurėlė“, mieles sumaišykite ir kartu su druska supilkite į miltus. Išminkykite tešlą ir palikite ją kilti.
2. Grybus pamirkykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki auksinės spalvos ant sviesto keptuvėje. Kopūstus nusunkite ir kartu su grybais sudėkite į keptuvę. Maišydami patroškinkite apie 15 minučių.
3. Tešlą iškočiokite maždaug iki 1 cm storio. Puodeliu „išpjaukite“ apskritimus. Ant jų šaukštu dėkite įdaro ir perlenkę lipdykite norimos formos bandeles. Pyragėlius 15 minučių pastatykite šiltai.
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais (kad kepiniai nepriliptų), sudėkite pyragėlius, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.
5. Kepkite apie pusvalandį. Galima valgyti ir karštus, ir šaltus. Taip pat šie pyragėliai tinka prie sultinių ir sriubų.
1. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi.
2. Pagaminti tešlą. sviestą supjaustyti kubeliais, sumaišyti su miltais ir minkyti rankomis, kol virs trupinine mase. Grietinę išplakti su kiaušiniais ir druska, įmaišyti į miltų ir sviesto masę ir greitai išminkyti tešlą. Ją įsukti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve apie 1 valandą.
3. Pagaminti įdarą: svogūną supjaustyti kubeliais, sumaišyti su malta mėsa, prieskoniais, sūriu ir kefyru.
4. Paruošti kibinus: tešlą padalyti į mažus gabaliukus – maždaug po 30 g. Visus plonai iškočioti skritulio forma. Ant kiekvieno gabaliuko ties viduriu dėti po 20 g įdaro. Gabalėlį sulenkti pusiau, gerai suspausti kraštus ir susukti virvelę. Taip pagaminti visus kibinus, sudėti juos į skardą, aptepti kiaušinio plakiniu, ant viršaus užberti migdolų drožlių.
5. Dėti į orkaitę ir kepti apie 35 minutes. Kibinus atvėsinti ir sudėti ant padėklo.
1. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 220 C.
2. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, suberkite susmulkintą česnaką. Pakepinkite, kol pasklis aromatas. Tada į keptuvę dėkite špinatus, kepkite apie 2 minutes, kol išsiskirs sultys.
3. Tešlos lakštą ištieskite ant stalo, įpjaukite iš abiejų pusių juostelėmis įstrižai – vidurį palikite nesupjaustytą.
4. Vištienos gabaliukus paskaninkite druska ir pipirais, sudėkite į tešlos centrą. Ant jų užtrupinkite sūrio su mėlynuoju pelėsiu, suverskite pakepintus špinatus. Tuomet išdėliokite kamambero griežinėlius.
5. Supinkite iš įpjautos tešlos pynutę, kryžiuodami tešlos juosteles iš abiejų pusių centro link.
6. Pynutę guldykite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 12–15 minučių.
1. Pieną pašildykite, kad būtų kiek šiltesnis nei kambario temperatūra, perpilkite į nemažą dubenį ir suberkite į jį mieles bei cukrų, gerai išmaišykite, kad mielės ir cukrus ištirptų. Pastatykite kur nors šiltai 15 min., kad ant paviršiaus susidarytų putota „kepurėlė“.
2. Kol mielės bunda, į kitą dubenį suberkite miltus, druską, išmaišykite, o tada sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite pirštų galiukais sviestą su miltais, kol gausite riebius trupinius, o sausų miltų nebeliks.
3. Ant gautų miltų ir sviesto trupinių supilkite pieną su mielėmis, išmaišykite ir imkite minkyti, jei tešla itin lipni, galite įberti dar saują kitą miltų, tačiau nepersistenkite. Išminkykite tešlą, kol bus vientisa, ir dėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
5. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite iš jos 5 mm storio lakštą, supjaustykite šį lakštą 2 cm pločio juostelėmis.
6. Kiekvieną dešrelę kruopščiai apsukite tešlos juostele, sujungdami galiukus, kad juostelė neatsivyniotų. Žiūrėkite, kad kiekvienas juostelės apvyniojimas šiek tiek gultų ant ankstesniojo.
7. Dėkite gautus pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite paplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite apie 25–30 min., kol tešla gražiai parus.
1. Jautieną labai smulkiai supjaustykite arba sukapokite (nemalkite). 3 svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Kitus 3 svogūnus supjaustykite griežinėliais.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintus svogūnus su česnakais. Suberkite visus prieskonius ir išmaišykite. Sudėkite kapotą jautieną ir maišydami apkepinkite iki rudumo. Galima ipilti šiek tiek vandens. Mėsa turi būti minkšta, masė – sultinga.
3. Sudėkite ant viršaus griežinėliais supjaustytus svogūnus ir uždengę dar kelias minutes patroškinkite.
4. Įdarą atvėsinkite. Jei yra laiko, palaikykite kelias valandas ar parą šaldytuve.
5. Į dubenį suberkite miltus ir druską, išmaišykite. Supilkite aliejų ir vandenį, plaktą kiaušinį ir viską išmaišykite bei išminkykite, kol tešla bus kaip plastilinas ir nelips prie rankų.
6. Tešlą plonai iškočiokite. Kavos puodeliu išpjaukite apskritimus, dėkite į juos po šaukštelį įdaro ir viename gale – alyvuogę. Perlenkite, pirštais stipriai užspauskite kraštus, kad neliktų plyšių.
7. Sudėkite pyragėlius į skardą ir aptepkite plaktu tryniu.
8. Iki 220 laipsnių įkaitinkite orkaitę, įdėkite pyragėlius ir kepkite apie 10 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 200 ir kepkite dar apie 10-15 minučių. Pyragėliai turi būti aukso spalvos.
Desertiniai kepiniai:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių temperatūros. Dvi dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Išimkite tešlą iš šaldymo kameros ir leiskite jai pabūti kambario temperatūroje 15–20 min., kad kiek atšiltų.
2. Pabarstykite vietą, ant kurios kočiosite tešlą, miltais ir išdėliokite tešlos lakštus. Vos vos juos pakočiokite, kad išsilygintų. Imkite stiklinę plonais kraštais ar kitą ovalios formos indą ir išspauskite / išpjaukite 20–24 apskritimus (skersmuo – 8–10 cm).
3. Ant pusės gautų apskritimų dėkite po porą obuolio žiedų, pabarstykite obuolius cukrumi, muskatu, cinamonu ir uždėkite po mini gabaliuką sviesto. Kiekvieno apskritimo su įdaru kraštelius švelniai patepkite kiaušiniu, o tada visus juos uždenkite likusiais tešlos apkritimais. Pirštais apspaudykite kraštelius, kad jie gerai suliptų, jei norite patvaresnio sukibimo, galite kraštelius sulipinti lyg virtinukus, juos spaudydami šakute. Kiekvieno suformuoto pyragėlio viršuje aštriu peiliuku įpjaukite kryželius, kad kepant būtų per kur išeiti garui.
4. Atsargiai perkelkite pyragėlius į paruoštas kepimo skardas. Kiekvieno jų viršų patepkite kiaušiniu ir pabarstykite atidėtu cukrumi.
5. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15–18 min., ko viršus taps auksiškai rudas, o per skylutes bus matyti, jog įdaras burbuliuoja.
6. Kol pyragėliai kepa, paruoškite karamelės padažą (beje, pyragėliai skanūs ir be jo, bet kodėl gi nepasilepinus?). Į nedidelį prikaistuvį berkite karamelei skirtą cukrų, druską, pilkite vandenį bei sirupą, leiskite užvirti ant vidutinės kaitros ir pavirkite kelias minutes, kol skystis paruduos. Nepamirškite pamaišyti ir neleiskite skysčiui pradėti svilti. Nuimkite nuo ugnies ir iškart supilkite klevų sirupą, grietinėlę, dėkite sviestą, labai gerai išmaišykite. Galite iškart aplaistyti padažu iškeptus ir kiek pravėsusius pyragėlius, o jei mėgstate tirštesnę karamelę, perpilkite ją į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele ir dėkite kokiai valandai į šaldytuvą.
1. Citrinos žievelę sumaišykite su cukrumi ir kartu su kiaušiniais išplakite iki purumo.
2. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į išplaktus kiaušinius.
3. Sviestą, medų ir rudąjį cukrų ištirpinkite ir supilkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite.
4. Tešlą palikite šaldytuve nakčiai.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros. Madlenų formeles gausiai ištepkite sviestu ir įdėkite į šaldymo kamerą, kad sviestas sustingtų. Kai jis sukietės, formeles lengvai pabarstykite miltais, supilkite tešlą ir kepkite apie 10 minučių. Madlenų svarbu neperkepti, nes jos bus sausos.
- Pirmiausia paruoškite tešlą: į dubenį persijokite miltus, vanilinį cukrų, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Sudėkite tarkuotą sviestą, įmaišykite kiaušinį, trynį ir užminkykite vientisą tešlą.
- Iš jos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
- Iš atšaldytos tešlos iškočiokite vidutinio storumo tešlos lakštą. Iš pusės jos stiklinaite išspauskite skritulius ir įklokite į riebalais pateptas keksiukų formas.
- Iš likusios tešlos formele išspauskite gėlytes ir išdėliokite kepimo skardoje.
- Krepšelius ir sausainėlius kepkite iki 180 0C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Atvėsinkite. Uogienę pakaitinkite karštoje keptuvėje, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles, supilkite vandenyje ištirpytą krakmolą ir brendį.
- Viską gerai išmaišykite, pakaitinkite, kol sutirštės. Atvėsusią tyrę išdėliokite į krepšelius.
- Apie valandą palaikykite šaldytuve, ant viršaus uždėkite po sausainėlį.
- Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
- Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
- Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia – įberkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus berkite po truputį, po šaukštą, kad tešla vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite ją į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 min., kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinų sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2–3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
- Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
- Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2–3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
- Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. arba kol jie taps gražios aukso spalvos.
- Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos. Galite valgyti visiškai atvėsusius.
Plačiau skaitykite: Rugpjūčio skanėstas: obuolių pyragėliai
- Ant medinės lentelės miltus gerai sumaišykite su druska ir cukrumi. Sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą ir trinkite produktus švariais sausais pirštais, kol gausite trupinius. Masės viduryje padarykite duobutę, įmuškite kiaušinį ir suminkykite vientisą tešlą.
- Suvyniojusi į maistinę plėvelę, pusvalandį laikykite šaldytuve. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite maždaug pusės centimetro lakštą. Porcijos dydžio formele iš tešlos išspauskite apskritimus. Įtieskite juos į riebalais pateptas kepimo formeles, kraštelius kruopščiai prispauskite prie sienelių. Tešlos dubenėlių dugnus subadykite šakute.
- Dėkite į 180 C karščio orkaitę ir kepkite 20–30 minučių. Ištraukusi palikite atvėsti.
- Kruopščiai šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistas, verdančiu vandeniu nuplikytas citrinas nusausinkite, nutarkuokite žieveles, išspauskite sultis (į tą patį dubenį). Suberkite miltelinį cukrų, gerai išsukite.
- Sukrėskite šakute suplaktus kiaušinius, išmaišykite, palikite pusvalandį. Masę per sietelį perkoškite į prikaistuvį, sudėkite sviestą. Statykite ant silpnos ugnies ir maišydama kaitinkite, kol sutirštės (10–15 min.). Po du tris šaukštus atvėsusio citrininio kremo įkrėskite į tešlos krepšelius. Puoškite uogomis, šviežių mėtų lapeliais.
1. Sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir išspauskite norimo dydžio apskritimus. Apskritimus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Figas nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Sūrį sutrupinkite pirštais.
3. Į kiekvieno apskritimo viduriuką dėkite figų, sūrio, pabarstykite graikiniais riešutais ir cinamonu. Pyragėlius kepkite 180 laispnių orkaitėje 15–20 minučių arba kol gražiai parus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Minkštą sviestą sumaišykite su cukrumi, toliau maišant įmuškite kiaušinį, įberkite žiupsnelį druskos. Tada suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir minkykite, kol pasidarys vientisa masė. Prieš kočiojant tešlą reikia bent pusvalandį palaikyti šaldytuve.
2. Džiovintus vaisius nuplaukite, nusausinkite, jei reikia, pasmulkinkite, užpilkite brendžiu ir palikite mirkti.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite 0,5 cm storio lakštu, užvyniokite ant kočėlo ir perkelkite į skardą (metalinę ar silikoninę) su įdubimais. Perkočiojus per formelių viršų, nereikalinga tešla nukrenta. Tada tešlą pirštais įspauskite į kiekvieną įdubimą.
4. Paruoštus kepinukus 240°C karštumo orkaitėje kepkite 10–15 min. Iškepusius krepšelius išimkite iš formelių ir pridėkite įdaro.
5. Į kiekvieną krepšelį iš pradžių įdėkite po porą šaukštelių džemo, ant viršaus – brendyje išmirkusių vaisių ir nuplautų bei nusausintų riešutų.
1. Sviestą išsukite su cukrumi, įmaišykite kiaušinių trynius, migdolų esenciją ir miltus, užminkykite kietą tešlą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaltai.
2. Iškočiokite iš tešlos apskritus paplotėlius, išklokite jais negilias formeles ir 8–10 min. pakepkite 200°C temperatūros orkaitėje.
3. Per tą laiką paruoškite įdarą. Dubenyje suplakite kiaušinį su ruduoju ir vaniliniu cukrumi, įberkite žiupsnelį druskos, įmaišykite tirpintą sviestą, suberkite riešutus ir gerai išmaišykite.
4. Sudėkite įdarą į apkeptus tešlos krepšelius, kepkite 180°C temperatūroje, kol cukrus virs karamele – apie 30 min. Kai riešutų krepšeliai iškeps, atvėsinkite ir patiekite su vaniliniais ledais.
Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant šaldymo laiko).
1. 200 g juodojo šokolado ir sviestą ištirpinkite vandens garų vonelėje. Paskui į gautą masę suberkite pusę cukraus, viską išmaišykite ir atvėsinkite.
2. Atskirtus kiaušinių trynius atsargiai ir švelniai išplakite su likusiu cukraus kiekiu ir sumaišykite su šokolado mase. Įberkite miltų.
3. Į gautą tešlą galiausiai dėkite kiaušinių baltymus ir išmaišykite. Tešla turėtų būti tiršta.
4. Tešlą supilstykite į formeles ir į kiekvieną įdėkite po šokolado gabaliuką. Kepkite 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.
5. Ištraukite iš orkaitės, palaukite keletą minučių. Pyragėlius nuo formelės kraštų atsargiai atskirkite peiliu ir perkelkite į lėkštę. Tiekite su vaniliniais ledais.
Ossama Charafeddine |
Receptas virtuvės šefo Ossamos Charafeddine’o