Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: nuo tirštų sriubų iki kvapnių kepinių

Išgyvenę jau visą žiemos savaitę, pasimėgavę baltu sniegu, žingsnis po žingsnio artėjame prie Kalėdų. Apie šventinius patiekalus jau verta pagalvoti, pamažu juos planuoti, tačiau ruošti dar neverta – kūčiukai ir ypatinga šeimos silkė, kepta antis ir medaus tortas dar palauks. Juk smagu matyti ant šventinio stalo patiekalus, kurie tokie išsiilgti. Štai kodėl savaitgaliui siūlome žiemiškų, tačiau dar nešventiškų receptų rinkinį.
Pyragas su džiovintų vaisių įdaru
Pyragas su džiovintų vaisių įdaru / Vida Press nuotr.

Košės:

Bulvių košė su kiaušiniais
Receptas: Bulvių košė su kiaušiniais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (kietai virti)
Kiauliena: 200.00 g (karštai rūkytos šoninės)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, išvirkite, nusunkite, supilkite karštą pieną, sudėkite sviestą ir sugrūskite. Pasūdykite, pagardinkite muskatų riešutais.

2. Šoninę supjaustykite kubeliais (kelis griežinėlius palikite viršui papuošti) ir paspirginkite sausoje keptuvėje. Spirgučius sumaišykite su bulvių koše. Įmaišykite susmulkintus čiobrelius.

3. Viską sukrėskite į riebalais pateptą apkepo indą, įspauskite kiaušinių puseles, išdėliokite šoninės griežinėlius. Viršų apibarstykite tarkuotu sūriu ir 175 °C karštumo orkaitėje kepkite 10 min.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė su riešutais
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 54
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Suskleisti
Svogūnų ir bulvių košė
Receptas: Svogūnų ir bulvių košė
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 750.00 g
Svogūnai: 500.00 g
Pienas: 60.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (kubelis tirpaus sultinio)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 – 3 šaukštai citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskustas bulves supjaustykite kubeliais, užpilkite šiek tiek pasūdytu vandeniu ir užkaiskite.

2. Po 10 min. sudėkite skiltelėmis supjaustytus svogūnus, įmeskite sultinio kubelį ir virkite 30 min.

3. Tada bulves nusunkite, supilkite pieną, įdėkite sviesto ir sutrinkite maišikliu ar grūstuvu. Pasūdykite, įberkite pipirų, pagardinkite citrinų sultimis.

Suskleisti
5 grūdų košė su karamelizuotais bananais
Receptas: 5 grūdų košė su karamelizuotais bananais
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 35
Receptas
Ingredientai
Dribsniai: 4.00 valg. š. (pusė stiklinės)
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 4.00 valg. š. (2 š. - karamelizuotiems bananams)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 valg. š. (1-1,5 - karamelizuotiems bananams)
Bananai: 2.00 vnt.
Brendis: karamelizuotiems bananams 1.00 arbat. š.
Kokosų pienas: 60.00 ml
Kaip gaminti

1. Pieną supilkite į gilesnį puodą, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, įberkite žiupsnelį druskos. Kai pienas užkais, maišydama po truputį pilkite dribsnius. Juos užvirinkite. Tada suberkite kokosų drožles, šiek tiek pakaitinkite ir puodą su koše nukelkite nuo ugnies.

2. Įmeskite sviestą, viską gerai išmaišykite, uždenkite puodą ir bent 20 min. palikite, kad košė išbrinktų.Kol košė brinks, paruoškite bananus: į didesnę keptuvę supilkite vandenį, suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol cukrus ištirps.

3. Kai cukraus masė pradės tamsėti, dėkite į ją gabalėliais pjaustytus bananus. Į masę supilkite kokosų pieną ir brendį (jei virsite ne vaikams).

4. Kaitinkite, kol viskas sutirštės. Išbrinkusią košę krėskite į dubenėlius, ant viršaus dėkite karamelizuotų bananų.

 

 

 

Suskleisti
Soti žirnių košė su faršu
Receptas: Soti žirnių košė su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 kiaulienos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt. (didelės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Aštrūs maltos mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 20.00 g (smulkinti)
Kaip gaminti

1. Žirnius pamerkite bent kelioms valandoms (geriau per naktį) ir išvirkite sūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jie turi būti kietoki. Bulves ir morkas stambiai sutarkuokite ir sudėkite į pravėsusius žirnius.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus, faršą ir apkepkite. Pagardinkite mėsos prieskoniais, čiobreliais, pipirais ir druska. Faršą sukrėskite ant žirnių ir gerai išmaišykite.

3. Į aliejumi pašlakstytą kepimo indą (geriausiai tinka molinis) sudėkite žirnių košę ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Tiekdami apibarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
Receptas: Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 105
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 120.00 g (stambūs)
Bananai: 1.00 vnt. (1 didelis, gerai prinokęs košei ir keli griežinėliai viršui išdėlioti)
Žemės riešutų sviestas: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. košei (arba medus) ir viršui pabarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną ir vandenį, pagardinkite vaniliniu cukrumi ir druska. Kaitinkite ant vidutinio didumo ugnies, kol užvirs. Užvirus, suberkite į prikaistuvį avižinius dribsnius. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite apie 3 minutes. Įmaišykite iki vientisos masės sutrintą bananą ir virkite dar kelias minutes, kol avižiniai dribsniai taps minkšti ir sugers beveik visą skystį.
  2. Nuimkite prikaistuvį su koše nuo ugnies. Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir rudąjį cukrų (arba medų). Gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir palaikykite kelias minutes, kol košė pilnai išbrinks.
  3. Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius. Apibarstykite dar žiupsneliu rudojo cukraus ir ant viršaus išdėliokite kelis banano griežinėlius.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: www.pastryaffair.com

Suskleisti
Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
Receptas: Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
  2. Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  4. Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
  5. Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
Suskleisti
Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
Receptas: Kokosinė avižinių dribsnių košė su persimonais
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kokosų pienas: 100.00 ml
Pienas: 120.00 ml
Avižiniai dribsniai: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Persimonai: 0.50 vnt.
Kaip gaminti

1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.

2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.

3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.

Suskleisti
Perlinių kruopų košė
Receptas: Perlinių kruopų košė su žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 61
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Žirniai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Suskleisti

Sriubos:

Charčio sriuba
Receptas: Soti ir šildanti charčio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 132
Receptas
Ingredientai
Avienos šonkauliai: 2.00 kg (galite imti ir 3 kg, be riebalų; avienos sultiniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nuplautas, bet nenuluptas avienos sultiniui ir 1 supjaustytas kubeliais sriubai)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, supjaustuta į keletą dalių; avienos sultiniui)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (avienos sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (avienos sultiniui)
Druska: 2.00 arbat. š. (perpus avienos sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (perpus sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 avienos sultiniui ir 4 susmulkintos sriubai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sriubai)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo; sriubai)
Paprikos: 2.00 vnt. (išvalytos ir supjaustytos gabalėliais raudonosios; sriubai)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis geros kokybės konservuotų savo sultyse; sriubai)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (galite dėti ir 3; sriubai)
Avinžirniai: 1.00 st. (išbrinkintų per naktį vandenyje; sriubai)
Ryžiai: 1.00 st. (nuplautų; sriubai)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (džiovintų sriubai ir dar saujelė šviežių kapotų patiekimui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (sriubai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).

2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.

3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.

4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.

5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.

6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Kreminė špinatų ir grybų sriuba
Receptas: Kreminė špinatų ir grybų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 225.00 g (ar bet kokie kiti mėgstami grybai)
Porai: 2.00 vnt. (baltoji dalis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 2.00 puodelis (žalieji)
Špinatai: 225.00 g
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (¼ puodelio - liesas be priedų)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
  2. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
  3. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
Suskleisti
Vištienos ir bolivinių balandų sriuba
Receptas: Vištienos ir bolivinių balandų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 50
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (stiebai)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vištienos sultinys: 4.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Kynvos (bolivinės balandos): 1.00 puodelis (¾ puodelio)
Čiobreliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių)
Kaip gaminti
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
  2. Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
  3.  Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
Suskleisti
Avinžirnių sriuba
Receptas: Avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 88
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Avinžirniai: 200.00 g (išmirkyti)
Tahini (sezamų sėklų pasta):(½ puodelio) 1.00 puodelis
Daržovių sultinys: 4.00 puodelis
Sultys: 3.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
  3. Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Suskleisti
IMG_7992
Receptas: Čili sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 142
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 200.00 g (maltos arba jautienos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 vnt. (0,5 - šviežio čili)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Pupelės: 400.00 g (skardinė konservuotų raudonųjų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų savo sultyse)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  2. Į puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  3. Jiems apkepus sudėkite mėsą ir pakepinkite porą minučių.
  4. Mėsai apkepus sudėkite susmulkintą čili pipirą, įdėkite pomidorų pastos, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliu.
  5. Viską dar keletą minučių troškinkite ant mažos ugnies (jei trūksta skysčio, galima įpilti šlakelį vandens).
  6. Tuomet, į puodą sudėkite kubeliais supjaustytą papriką ir viską dar ~7–10 min. troškinkite.
  7. Paprikai šiek tiek suminkštėjus į puodą sudėkite pupeles ir pomidorus (su visu skysčiu) ir viską  dar 5 min. pavirkite.
  8. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu, į ją įmaišykite parmezano.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 45
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Meksikietiška sriuba su kukuliais
Receptas: Meksikietiška sriuba su kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 61
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (jautienos)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Pupelės: 300.00 g (konservuotos, 1 indelis)
Pomidorai: 300.00 g (1 indelis, konservuotų luptų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Padažas: (aitriųjų pipirų) 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Jautienos faršą pagardinkite pipirų mišiniu, druska, aitriąja paprika ir gerai išmaišykite. Šlapiomis rankomis formuokite mažus kukulius ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite sriubą.

2. Puode storu dugnu įkaitinkite 3–4 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite smulkintą svogūną, česnaką ir maišydami apkepkite, tada sudėkite pomidorų pastą, aitriųjų pipirų padažą ir dar pakepinkite.

3. Saldžiąsias paprikas supjaustykite juostelėmis ir sumeskite į apkeptus svogūnus, sudėkite konservuotus pomidorus, įpilkite sojų padažo, šiek tiek vandens (vandens kiekis priklauso nuo to, kokio tirštumo sriubos norite) ir troškinkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių. Į sriubą sumeskite kukulius, smulkintus rozmarinus, paskaninkite druska, cukrumi ir virkite dar 10 minučių.

4. Baigiant sriubai virti suberkite konservuotas pupeles ir dar 5–7 minutes pavirkite. Tiekite su balta duona.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Suskleisti
Raugintų kopūstų barščiai su dešrelėmis
Receptas: Raugintų kopūstų barščiai su dešrelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 30
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Burokėliai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 1500.00 ml (2 kubeliai)
Kopūstai: 500.00 g (rauginti)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapiųjų pipirų žirniukai)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Bulvės: 3.00 vnt.
dešrelės pieniškos 400.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Grietinė: 6.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.Morkas ir burokėlius supjaustykite plonais šiaudeliais (arba sutarkuokite burokine trintuve). Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite smulkintus svogūną bei porą. 

2.Supilkite vandenį, sudėkite burokėlius, morkas, raugintus kopūstus ir užvirinkite.

3.Supilkite nedideliame kiekyje vandens ištirpintus sultinio kubelius, sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais (čiobrelių nedėkite) ir troškinkite 10 minučių.

4.Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir troškinkite dar 15 minučių. Galiausiai į sriubą įmaišykite dešrelių gabaliukus, pagardinkite čiobreliais ir dar sykį užvirkite.

5.Tiekite su grietine.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Moliūgų sriuba su sūrio kukuliais
Receptas: Moliūgų sriuba su sūrio kukuliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 35
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (apie 1,5 kg)
Porai: 400.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Karis: 3.00 arbat. š.
Vištienos sultinys: 1.00 l (arba tirpus daržovių)
Vynas: 200.00 ml (sauso balto)
Pienas: 400.00 ml
Manai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Grietinė: 6.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais. Porą supjaustykite griežinėliais. Svogūnus smulkiai sukapokite.

2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus sviesto ir jame pakepinkite svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, sudėkite moliūgus (nedidelį dubenėlį moliūgų kubelių palikite), pasūdykite, pagardinkite pipirais, kario milteliais ir truputį pakepinkite.

3. Į verdantį sultinį supilkite vyną, sudėkite pakepintus moliūgus, uždenkite ir virkite 20 min. Paskui sutrinkite maišikliu, sudėkite likusius moliūgų kubelius, porus ir dar pavirkite 8 min.

4. Pieną su likusiu šaukštu sviesto užvirinkite, suberkite kruopas, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią košę suberkite sūrį, sudėkite trynius, pagardinkite mairūnais ir gerai išmaišykite. Nedideliu šaukštu suformuotus košės kukuliukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 5 min. Išvirusius iš karto išgriebkite.

5. Prieš patiekiant sriubą pagardinkite grietine, į kiekvieną lėkštę įdėkite po kelis kukulius.

Suskleisti

Troškiniai:

Sotus troškinys
Receptas: Sotus troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 86
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 400.00 g (trintų ir 2 pomidorai)
Pupelės: 800.00 g (konservuotų raudonųjų pupelių)
Paprikos: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūną, stambiais kubeliais supjaustykite papriką ir pomidorus. Nusunkite ir nuvarvinkite pupeles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai apkepkite svogūnus, išspauskite česnaką, sudėkite mėsos faršą, maišydama kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą.

3. Aitriosios paprikos ankštį subadykite ir įmeskite į faršą. Jei nemėgstate aštriai, vietoje aitriosios paprikos į troškinį dėkite saldžiosios paprikos miltelių.

4. Kai faršas iškeps, supilkite pomidorų tyrę, įmaišykite paprikas ir pomidorus, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir raudonėliais. Dar šiek tiek pakepinkite, sudėkite pupeles. Uždenkite ir patroškinkite ant silpnos ugnies maždaug 10 min. Tiekite su baltos duonos rieke.

Suskleisti
Kiniška kiauliena
Receptas: Kiniškas kiaulienos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 89
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (minkštos)
Grybai: 50.00 g (džiovintų)
Paprikos: 2.00 vnt. (po vieną raudonąją ir žaliąją papriką)
Porai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Aliejus: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 st. (arba kitokio)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir marinatui 1 arbat. š.)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (Marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (Marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Marinatui; pusė šaukštelio arba medaus)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (Marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pailgais gabaliukais supjaustytą mėsą užpilkite marinatu (sumaišykite visus jam skirtus produktus) ir palikite 1 val. Galima ir ilgiau, tik tuomet reikia laikyti šaldytuve. Grybus užpilkite verdančiu vandeniu ir pusvalandžiui palikite mirkti. Paprikas, porą ir morkas supjaustykite šiaudeliais.
  2. Mėsą nuvarvinkite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir maišydami 3 min. pakepinkite (ant didelės ugnies). Nustumkite prie keptuvės kraštų, sudėkite paruoštas daržoves ir jas pakepinkite. Kai daržovės apskrus, supilkite sultinį, pasūdykite, sumažinkite ugnį ir uždengę dar 10 min. troškinkite. Sudėkite juostelėmis supjaustytus grybus.
  3. Po 5 min. supilkite marinatą, truputyje vandens išleistą krakmolą, užvirinkite ir tuoj pat išjunkite ugnį.
Suskleisti
Moliūgų ir pupelių troškinys
Receptas: Moliūgų ir pupelių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 59
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 450.00 g (minkštimo)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 420.00 g (nedidelė skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse)
Pupelės: 420.00 g (nedidelė skardinė konservuotų raudonųjų pupelių)
Razinos: 50.00 g
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį maltų baltųjų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Svogūnus smulkiai sukapokite, moliūgus, paprikas ir baklažanus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejaus bei sviesto mišinį ir pakepinkite svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, sudėkite paruoštas daržoves, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 7–10 min.

3. Sudėkite pomidorus, pupeles, razinas, supilkite sultinį, maišydami užvirinkite, vėl uždenkite keptuvę ir troškinkite dar 20–25 min.

4. Troškinį patiekite su kuskusu ar biriai virtais ryžiais.

Suskleisti
Žaliasis vištienos troškinys
Receptas: Pikantiškas vištienos troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (filė)
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti arba šaldyti)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (žalioji)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (smulkinti švieži)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabaliukas šviežios šaknies)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Troškintuve užvirinkite 1 l vandens, įdėkite šakute arba iešmu pasmeigtą nuluptą imbiero šaknį ir česnako skiltelę, suberkite prieskoninius žalumynus ir pavirkite 1 min. Nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite pusvalandžiui pritraukti.

2. Iš puodo išimkite šakutę, skystį vėl užvirinkite, sudėkite juostelėmis supjaustytą vištieną, suberkite kukurūzus, pasūdykite ir 15-20 min. patroškinkite.

3. Sudėkite plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir dar 2 min. patroškinkite. Tada įmeskite sviestą, suminkytą su miltais, suberkite tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę, supilkite iš likusio vaisiaus išspaustas sultis, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

Suskleisti
Daržovių troškinys su mėsos kukuliais
Receptas: Daržovių troškinys su mėsos kukuliais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 200.00 g (malta)
Jautiena: 200.00 g (malta)
Bulvės: 500.00 g
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (didesni)
Morkos: 1.00 vnt. (didesnė)
Paprikos: 3.00 vnt. (saldžiosios: 1 geltona, 1 raudona ir 1 žalia)
Miltai: 1.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (malti)
Prieskoniai maltai mėsai 1.00 žiupsnelis
Vištienos sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Majonezas: 4.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Petražolės: 10.00 g (žalios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Kaip gaminti

1. Nuluptas bulves supjaustykite riekelėmis, apibarstykite smulkintomis petražolėmis su žiupsneliu druskos ir išdėliokite inde, kuriame viską kepsite. Susmulkinkite kopūstą, morką bei vieną svogūną, išmaišykite su majonezu ir gautą masę užklokite ant bulvių sluoksnio. Cukiniją nulupkite, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas ir išdėliokite ant kopūstų sluoksnio.

2. Tuomet ruoškite mėsos kukulius. Į mėsą suberkite maltos mėsos prieskonius, krakmolą ir miltus. Smulkiai supjaustytą svogūną pakepinkite svieste kartu su smulkintomis petražolėmis. Baigiant kepti, įdėkite šaukštą grietinės ir šiek tiek druskos. Nukelkite nuo ugnies ir į kepintų svogūnų masę suberkite 2 šaukštus džiuvėsių, pabrinkinkite bent 2 minutes ir sumaišykite gautą masę su mėsa.

3. Formuokite kukulius, apvoliokite juos džiuvėsiuose ir kepkite keptuvėje nuolat ridenant. Kukulius sudėkite į cukinijų žiedus. Ant kiekvieno kukulio užmaukite po 3 skirtingos spalvos paprikos lankelius. Tarp cukinijų žiedų uždėkite petražolės lapelių.

4. 2 litruose vandens ištirpinkite 2 kubelius vištienos sultinio, ir jame išmaišykite pomidorų padažą, jei reikia, pridėkite druskos, lauro lapelių, pipirų, jei mėgstate - įtarkuokite truputį imbiero. Gauta mase užliekite troškinį. Jeigu kepimo indas be dangčio, pridenkite folija (tam tinka ir kopūsto lapai). Kepkite apie 1 val. 200 °C karštumo orkaitėje.

Skanaus!

Autorės nuotr./Daržovių troškinys su mėsos kukuliais
Autorės nuotr./Daržovių troškinys su mėsos kukuliais

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

 

 

 

 

 

Suskleisti
Kalakutienos kukuliukų ir daržovių troškinys
Receptas: Kalakutienos kukuliukų ir daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (krūtinėlės faršas)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Bulvės: 7.00 vnt. (1 - faršui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 2.00 vnt. (didesnės)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Krapai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Smulkia tarka į faršą įtarkuokite bulvę (nuo jos mėsa bus švelni ir vienalytė), sutraiškykite česnaką, supjaustykite baziliką, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druskair pipirais.

2. Viską gerai išminkykite. Padarykite iš faršo kukuliukus ir apkepkite juos keptuvėje.

3. Daržoves smulkinkite taip, kaip esate įpratę (kubeliais, juostelėmis ar pan.).

4. Į ne mažesnį kaip 3 l talpos puodą sudėkite kalakutienos kukulius, ant jų suberkite daržoves.  Sluoksniuoti nebūtina. Įtarkuokite šiek tiek muskato. Įpilkite maždaug 0,5 l vandens ir 15 min. patroškinkite.

5. Į troškinį įberkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, suberkite susmulkintus žalumynus.

6. Baigus virti, leiskite troškiniui10 min.  „sunokti“.

Suskleisti
Avienos troškinys su baklažanais
Receptas: Avienos troškinys su baklažanais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1500.00 g (aviena)
Baklažanai: 2.00 vnt.
Morkos: 4.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 3.00 g
Kalendros: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.

2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.

3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.

4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Aštrusis maltos mėsos troškinys su pupelėmis
Receptas: Aštrus maltos mėsos troškinys su pupelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 102
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (1-2)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli pomidorai ir 1 skardinė konservuotų pomidorų (apie 400 g))
Aliejus: 2.00 valg. š.
Faršas: 750.00 g (kiauliena ir jautiena)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (1-2)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 2.00 arbat. š.
Mėsos sultinys: 250.00 ml
Pupelės: 250.00 g (po 0,5 skardinės konservuotų baltųjų ir raudonųjų pupelių)
Grietinė: 125.00 g
Sūris: 75.00 g (tarkuotas kietasis fermentinis)
Petražolės: 1.00 sauja
Tortilija: 10.00 vnt.
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite kubeliais. Aitriąsias paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas, susmulkinkite. Saldžiąją papriką nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.

2.Konservuotus pomidorus nusunkite, susmulkinkite, sultis atidėkite. Troškintuve įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite svogūnų, česnakų, aitriųjų paprikų gabaliukus ir pakepinkite. Sudėkite faršą, kepdami išmaišykite. Sudėkite pomidorų padažą, įberkite druskos, pipirų, cukraus, maltos paprikos, kmynų, džiovintų raudonėlių.

3.Supilkite pjaustytus konservuotus pomidorus, jų sultis ir sultinį. Užvirkite ir troškinkite vis pamaišydami apie 30 minučių. Sudėkite nusunktas konservuotas pupeles, suberkite saldžiąsias paprikas ir troškinkite 5 minutes.

4.Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Pabarstykite druska, pipirais, cukrumi ir sudėkite į troškinį. Pavirkite. Įmaišykite grietinę, tarkuotą sūrį, kapotus petražolių lapelius. Dar šiek tiek pavirkite ir nukaiskite.

5.Galima tiekti su bulvėmis, ryžiais, balta duona ar vynioti į tortilijas.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kiaulienos troškinys su kriaušėmis
Receptas: Kiaulienos troškinys su kriaušėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 21
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 750.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Vynas: 250.00 ml (baltas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Karis: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt.
Melionas: 1.00 vnt. (pusė)
Kaip gaminti

1.Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir sutrinkite. Dubenėlyje išplakite vyną su kariu, sukrėskite česnaką.

2.Marinatą užpilkite ant mėsos ir palikite pastovėti 15 minučių. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Mėsos gabalėlius pavoliokite miltuose ir iš visų pusių apkepinkite puode įkaitintame aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.

3.Sudėkite svogūną, supilkite likusį marinatą, sultinį ir troškinkite 50 minučių. Kriaušes perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.

4.Melioną nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Iki virimo pabaigos likus 10 minučių viską sudėkite į puodą. Prieš tiekdami pabarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Pupelių troškinys su šonine
Receptas: Pupelių troškinys su šonine
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 31
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g (baltosios)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė 200 g parūkyta šoninė)
Jautiena: 300.00 g (aviena)
dešra aštri (pvz., chorizo) 200.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.

2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.

4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
Receptas: Troškinys su perlinėmis kruopomis ir faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 180
Receptas
Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Vanduo: 400.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 300.00 g
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (0,25 šaukštelio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 šaukštelio džovinti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotos)
Kaip gaminti

1.Perlines kruopas išvirkite vandenyje, pagardinkite druska. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2.Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Morkas, svogūnus ir faršą apkepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, pagardinkite druska, pipirais.

3.Sudėkite pjaustytus pomidorus ir pakaitinkite dar 3–4 minutes. Viską iš keptuvės sukrėskite į puodą su perlinėmis kruopomis, gerai išmaišykite ir dar 5 minutes troškinkite.

4.Tiekite apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Aluje troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Suskleisti

Kepiniai:

Keksas su moliūgais
Receptas: Keksas su moliūgais, medumi ir migdolais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 100.00 g (be žievės ir sėklų, supjaustyto stambiais kubeliais)
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros; ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
Cukrus: 100.00 g
Medus: 25.00 g (skysto)
Apelsinai: 1.00 vnt. (mažas; nutarkuota žievelė)
Razinos: 80.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros, paplaktas)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių, pakepintų)
Miltai: 160.00 g (savikėlių (self-rising))
Pienas: 60.00 ml (riebaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgo gabalėlius išvirkite garuose – tam tiks ir specialus puodas, ir virš paprastame puode verdančio vandens įtaisytas plieninis tinklelis). Maždaug po 10 min., kai moliūgas išvirs, perdėkite jį į dubenėlį ir sutrinkite šakute. Padėkite atvėsti.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija su vėjeliu). Nedidelę kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir plonai ištepkite sviestu (ypač atidūs būkite su kampais).

3. Dideliame dubenyje (geriausiai, mediniu) šaukštu išsukite sviestą su cukrumi, medumi ir apelsino žievelės tarkiais.

4. Kai sviesto ir cukraus masė pabals ir taps puri, pilkite kiaušinį, dėkite moliūgo masę, berkite razinas ir migdolus. Lengvai viską išmaišykite nugramdydami masę nuo dubens kraštų – ji bus tiršta ir ne visai vientisa, nieko tokio.

 

5. Po truputį suberkite ir miltus, pakaitomis vis įpildami po šliūkšnį pieno. Turite gauti gana tirštą, bet jau vientisą masę su razinų ir migdolų „inkliuzais“. Stenkitės tešlos nepermaišyti.

6. Dėkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite 45–50 min., kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite keksui 15 min. atvėsti formoje, o tada suimdami už kepimo popieriaus kraštų atsargiai išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Pasakiškas kepinys prie kavos ar arbatos!

Suskleisti
Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
Receptas: Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.50 st. (galima naudoti speltos; tešlai)
Mielės: 12.00 g (sausų; tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (suplaktas; tešlai)
Cukrus: 80.00 g (tešlai)
Pienas: 0.75 st. (šilto; tešlai)
Moliūgai: 0.75 st. (kepto ir sutrinto į košę; tešlai)
Sviestas: 100.00 g (po 50 g tešlai ir įdarui; ištirpinto ir atvėsinto)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (sumaišytas su 1 šaukštu vandens; patepimui prieš kepant)
Kaip gaminti

Mieliniai kepiniai nemėgsta skubėjimo virtuvėje. Tešla privalo ramiai pakilti, tik tuomet bandelės bus minkštos ir skanios. Tačiau jei bandelių norite ryte, užminkę tešlą, palikite ją susukę į maistinę plėvelę pernakt šaldytuve.

Rytojaus rytą pakaks ištraukti tešlą iš šaldytuvo, palaukti, kol ji taps kambario temperatūros, ir, suformavus bandeles, pašauti jas į orkaitę.

1. Užminkykite bandelių tešlą: sumaišykite sausus ingredientus (miltus, druską, cukrų ir sausas mieles), o kitame dubenyje – plaktą kiaušinį, šiltą pieną, trintą moliūgą. Tada abu šiuos mišinius sumaišykite, o pabaigoje supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tešlą minkykite ilgai (aš naudoju elektrinį maišytuvą), ji turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė bus tešla, tuo minkštesnės bus bandelės. Suformuokite iš tešlos rutulį ir padėkite šiltai mažiausiai valandai, kad jos tūris padvigubėtų.

2. Padalykite tešlą į dvi dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos ploną kvadratą (apie 30×40 cm), patepkite visą paviršių tirpintu sviestu ir pabarstykite puse kiekio cukraus, sumaišyto su cinamonu.

3. Tampriai suvyniokite tešlą į ritinėlį ir supjaustykite gabalėliais (aš pjausčiau vieną juostą įstrižą, kitą – tiesią, kad gautųsi tokios trikampės bandelės). Sudėkite visas bandeles į skardą, palikdami tarpus, kad kepdamos ir augdamos nesusiklijuotų. Tą patį padarykite su kita dalimi tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės

4. Abi kepimo skardas su bandelėmis padėkite šiltai, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 20–40 min., kad tešla „paaugtų“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 11–13 min., kol gražiai pagels. Skaniausios – dar šiltos.

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai madlenos
Receptas: Apelsininės madlenos su medumi ir prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 0.75 puodelis
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 0.30 puodelis
Apelsinai: 0.50 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis (naudokite ekologišką arba labai gerai nuplaukite su soda paprastą))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kambario temparatūros)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 85.00 g (išlydyto ir atvėsinto)
Cukraus pudra: 2.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir pirštais ištrinkite cukrų su žievelės tarkiais, kol taps kvapnus ir drėgnas.

3. Muškite į apelsininį cukrų kiaušinius ir plakite, kol masė taps balsva ir lengva. Supilkite į ją vanilės ekstraktą, dėkite medų ir vėl paplakite, kol viskas susimaišys.

4. Lengvai maišydami suberkite sausuosius ingredientus, tada sviestą ir dar pasukite masę, kol ji taps vientisa – nebebus nei sausųjų ingredientų, nei neįmaišyto sviesto.

5. Uždenkite tešlą polietileno plėvele, taip, kad ji liestų paviršių (priešingu atveju tešla apdžius) ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet galima ir per naktį.

6. Kai susiruošite kepti pyragėlius, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu). Specialios madlenoms skirtos kepimo skardos „duobutes“ kruopščiai ištepkite sviestu, tada pabarstykite miltais (jų perteklių nupurtykite).

7. Kabinkite maždaug po valgomąjį šaukštą tešlos ir pildykite duobutes – kaip nors ypatingai formuoti ir lyginti tešlos nereikia, nes karštyje ji išskys ir puikiai užpildys duobutes.

8. Kepkite 9–10 min., kol pyragėliai išsipūs ir parus.

9. Išėmę skardą, stuktelkite ją į kokį kietą paviršių – jei gerai ištepėte „duobutes“ sviestu ir pabarstėte miltais, pyragėliai mikliai atlips nuo paviršiaus.

10. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite dar šiltų ar atvėsusių.

Patarimai:

  • pyragėlių tešlą labai patogu užsimaišyti iš vakaro, palaikyti per naktį šaldytuve, o kepti kitą dieną, tarkime, prie savaitgalio ryto kavos.
  • madlenoms skirta kepimo forma jau ir Lietuvoje nėra jokia egzotika, pasidovanokite tokią sau (bet kokia proga) ar paprašykite dovanų iš tų, su kuriais madlenomis dalinsitės.
  • rekomendacija kruopščiai ištepti kepimo formą sviestu ir pabarstyti miltais nėra atsitiktinė – tai labai svarbu, jei norite, kad pyragėliai nepriliptų ir smagiai strykteltų iš „duobučių“, kuriose kepė.
  • kaip ir keksiukų, taip ir madlenų tešlos nereikia permaišyti – sausi ingredientai susijungė su šlapiais ir palikite tešlą ramybėje.
  • pyragėliai skaniausi tą pačią dieną!
Suskleisti
Kalėdinis šokolado ir cinamono vainikas
Receptas: Kalėdinis šokolado ir cinamono vainikas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Mielės: 50.00 g
Pienas: 300.00 ml
Cukrus: 45.00 g (45 - „Panevėžio Plius“ - tešlai ir cukranendrių cukraus „Demerara“ - papuošimui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - lengvai plakto - glajui)
Sirupas: 95.00 ml (50 - „Dansukker“ auksaspalvio - tešlai ir 45 - „Dansukker“ auksaspalvio - įdarui)
Druska: 2.00 arbat. š. (1,5 - tešlai ir 0,5 - jūros druskos (dribsniai) - įdarui)
Miltai: 480.00 g (480 - 600)
Sviestas: 300.00 g (100 - kambario temperatūros - tešlai ir 200 - įdarui)
Šokoladas: 100.00 g (kapoto - įdarui)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (smulkiai kapotų - įdarui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (malto - įdarui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto - įdarui)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kaip gaminti
  1. Sutrupinkite mieles į dubenį ir užpilkite pakaitintu pienu.
  2. Maišykite, kol mielės ištirps.
  3. Nuolat maišydami supilkite cukrų, išplaktą kiaušinį, šviesųjį sirupą ir druską.
  4. Lėtai įmaišykite miltus ir sudėkite sviestą. Minkykite tešlą apie 5–10 minučių.
  5. Tešla turi būti glotni ir kiek lipni. Uždenkite dubenį ir palikite kilti 1 valandą.  
  6. Visus įdaro produktus sumaišykite atskirame dubenyje ir palikite.
  7. Pakilusią tešlą padėkite ant miltais apibarstytos lentos. Padalykite į dvi dalis ir kiekvieną iškočiokite į 18 x 13 cm stačiakampį.
  8. Tepkite įdarą ant tešlos, kraštus palikite neapteptus.
  9. Susukite kiekvieną stačiakampį ir padėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. 
  10. Padarykite įpjovas vainikuose – perpjaukite tešlą palikdami 1 cm tarp kiekvienos juostelės. Išvyniokite juosteles.
  11. Palikite kilti 30 minučių. Ištepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir apibarstykite cukranendrių cukrumi.
  12. Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynėlės, 175 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Pyragas su džiovintais vaisiais
Receptas: Pyragas su džiovintais vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 2.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Grietinė: 1.00 st.
Soda: 1.00 arbat. š. (0,5)
Džiovinti vaisiai: 300.00 g (300 - 400 - slyvų, abrikosų, ananasų ir kt; galima dėti ir riešutų)
Obuoliai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kaip gaminti

Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė.

  1. Džiovintus vaisius gerai nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir pamirkykite vandenyje (jei naudojate kietus - ananasus, papajas ar kt.), kol ruošite tešlą.
  2. Kiaušinius ir cukrų išplakite mikseriu iki purios šviesiai geltonos masės.
  3. Supilkite grietinę (1 v.š. pasiliekame užgesinti sodai), išplakite. Sodą užpilkite 1 v.š. grietinės ir pamaišykite, kol pradės putoti.
  4. Supilkite į plakinį, greitai išmaišykite. Berkite miltus ir vėl viską išplakite. Galiausiai dėkite džiovintus vaisius.
  5. Išmaišykite. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sudėkite ant pyrago viršaus (papuošimui).
  6. Pilkite į aliejumi išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą - recepto autorė kepė 24 cm. apvalioje formoje su kiauryme viduryje (kekso forma); pyragas iškilo net už formos kraštų.
  7. Kepkite 180 C orkaitėje apie 1 h, kol pyragas gražiai paruduoja. Iškepusį atvėsinkite.

Skanaus!

P.S. Pyragas būna skanesnis kitą dieną po kepimo.

Receptą atsiuntė Karolina Augustauskaitė

Suskleisti
Keksas su riešutais ir džiovintais vaisiais
Receptas: Keksas su riešutais ir džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 45
Receptas
Ingredientai
Džiovinti vaisiai ir riešutai: (razinos, spanguolės, pistacijos, graikiniai, lazdynų riešutai) 300.00 g
Sviestas: 125.00 g
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kaimiški)
Pienas: 100.00 ml
Medus: 50.00 g (skysto)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. maltų džiovintų žievelių)
Kaip gaminti

1. Džiovintus vaisius ir riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir mirkykite, kol jis atvės. Nusunkite ir paberkite ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti.

2. Sviestą su cukrumi išsukite elektriniu maišytuvu. Sukant po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, medų, įberkite imbiero.

3. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, apelsinų žieveles ir maišydami po truputį suberkite į sviesto masę. Sudėkite džiovintus vaisius ir riešutus, išmaišykite.

4. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą kekso formą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Ataušinkite formoje ir pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Sausainiai
Receptas: Sausainiai „Linco širdelės“
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Miltai: 230.00 g
Migdolų miltai: 100.00 g
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 200.00 g
Cukrus: 100.00 g
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (galite keisti vaniliniu cukrumi)
Citrinos: 1.00 vnt.
Džemas: 5.00 valg. š. (tinka aviečių, slyvų, raudonųjų serbentų, spanguolių)
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  • Dideliame dubenyje sumaišykite kvietinius ir migdolų miltus, cinamoną bei žiupsnelį druskos.
  • Kitame dubenyje iki purumo išsukite sviestą ir cukrų. Sudėkite trynius, supilkite vanilės ekstraktą (ar vanilinį cukrų) ir nutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją jos dalį).
  • Į sviesto ir trynių mišinį suberkite sausų produktų mišinį ir suminkykite tešlą. Ji gali šiek tiek lipti prie rankų – neišsigąskite, galite dar įberti šiek tiek miltų, tačiau nepersistenkite. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve porai valandų.
  • Praėjus šiam laikui išimkite tešlą, leiskite kelias minutes pastovėti ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą.
  • Jei kepsite sausainius širdeles (kitai proga galite rinktis kitas formas), jums prireiks dviejų formelių – vienos didesnės širdelės, kitos mažos. Iš tešlos išspauskite porinį skaičių didelių širdelių (tai bus sausainių pagrindas), o tada pusėje jų mažąja širdele išspauskite viduriuką (tai bus sausainių viršus). Su šia tešla reikia dirbti greitai, nes pašilusi ji ims plyšinėti ir lipti. Pasitelkite kantrybę ir šiek tiek miltų, kad spaudomi sausainiai neliptų prie stalviršio.
  • Atsargiai dėkite sausainius į kepimo popieriumi išklotas skardas, o šias pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Geriau, jei vienoje skardoje keps pilnaviduriai sausainiai, jiems prireiks 12–15 min. orkaitėje, o kitoje – tuščiaviduriai, jiems užteks 10–12 min. Iškepusius sausainius visiškai atvėsinkite.
  • Mažame dubenėlyje virš garų ar įstatę į kitą dubenį su karštu vandeniu pašildykite džemą – tada jis lengviau tepsis. Ant sausainių, kurie skirti pagrindui, tepkite po truputį džemo (ne iki pat kraštų) ir atsargiai uždėkite viršutinę dalį, spustelkite ją, kad priliptų. Dėkite sausainius į plokščią lėkštę ir užbarstykite cukraus pudros.
Suskleisti
Minkšti šokoladiniai sausainiai
Receptas: Minkšti šokoladiniai sausainiai su bananais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 110.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 110.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, lengvai paplaktas)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kakava: 20.00 g (kokybiškos nesaldintos, skirtos kepiniams)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 100.00 g (sukapoto 0,5 cm dydžio gabaliukais arba šokolado lašelių (nemažiau, kaip 70% kakavos))
Bananai: 0.50 vnt. (50 g; sutrinto iki tyrės)
Pekaninių karijų riešutai: 170.00 g (stambiai sukapotų; galite keisti ir graikiškais riešutais)
Cukraus pudra: 100.00 g (apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.

2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.

3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.

4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.

5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.

6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.

8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.

9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).

10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.

Suskleisti
Sausainiai „smėlio juostos“
Receptas: Sausainiai „smėlio juostos“ su marmeladu
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Miltai: 430.00 g
Cukrus: 155.00 g
Sviestas: 245.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis; 2/3 tešlai ir 1/3 aptepimui)
Vanduo: 40.00 g
Uogienė: 185.00 g (geriausiai tinka obuolienė)
Riešutai: 30.00 g (geriausiai tinka žemės)
Kaip gaminti

1. Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Trinkite jį tarp pirštų, kol gausite drėgną smėlį primenančius trupinius.

2. Įmaišykite kiaušinį (40 g) ir vandenį, ir greitai suminkykite – tik kol tešla sulips į vientisą rutulį.

3. Ant miltais pabarstyto stalo ar kepimo kilimėlio iškočiokite tešlą 3–5 mm storio lakštais bei supjaustykite maždaug 4 cm pločio juostomis. Ant pusės juostų konditeriniu maišeliu išspauskite marmelado, uždenkite likusiomis juostomis.

4. Juosteles aptepkite likusiu kiaušinio plakiniu (20 g) ir apibarstykite kapotais riešutais.

5. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus, o tai užtruks 10–15 min.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų