Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate (4 asmenims)
Ingredientai:
- 4 lašišos pjausniai (po 120–150 g);
- žiupsnis druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Marinatui:
- 2 valg. šaukšt. garstyčių (puikiai tinka Dižono garstyčios);
- 1 valg. šaukšt. skysto medaus;
- 3 valg. šaukš. citrinos sulčių.
Gaminimas:
- Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
- Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
- Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
- Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
UŽKANDŽIAI
1. Jogurtą išmaišykite su cukrumi, ryžių actu, maltais česnakais ir žiupsneliu aitriosios paprikos. Užpilkite ant krevečių ir palikite 30 minučių.
2. Virtas krevetes sudėkite į indelius ir patiekite su kvietiniais trapučiais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5–6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską.
- Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas.
- Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
- Prieš patiekdami, sudėkite lašišos gabalėlius ant šiltų tortilijų.
SALOTOS
- Brokolius apvirkite 2-6 minutes ir atvėsinkite šaltame vandenyje. Susmulkinkite.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite padažu.
- Sumaišykite visus ingredientus ir pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, pipirais.
- Jeigu patiekalą ruošiate ne pasninkui, bet kitoms progoms, tuomet vietoje alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių galite naudoti grietinę ar majonezą.
SRIUBOS
- Bulves ir morkas nuskuskite ir supjaustykite gabalėliais.
- Lęšius nuplaukite, nuvarvinkite vandenį.
- Puode užvirkite apie 1 l vandens. Suberkite bulves ir morkas. Truputį pavirkite. Tada suberkite bolivines balandas ir lęšius.
- Kai visi produktai suminkštės, o lęšiai taps birūs, puodą nukaiskite. Visą tą sriubą su skysčiu sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos purios masės. Jei bus labai tiršta, įpilkite šilto virinto vandens ir dar paplakite. Pagal skonį pagardinkite sviestu, pipirais ir druska. Dar kelis kartus paplakite.
- Sriubą galite dar pagardinti grietine, skrudintos duonos traškučiais, tarkuotu sūriu.
- Morkas ir bulves nuskuskite.
- Daržoves supjaustykite kubeliais.
- Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
- Virti apie 20 min.
- Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
- Valgykite su grietine.
Receptą atsiuntė Erika Ž.
KARŠTIEJI PATIEKALAI
- Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nuimkite plėveles ir supjaustykite porcijomis. Jei kepsite ant laužo ar grilyje, geriau kepti didesnius gabalėlius. Taip krūtinėlė bus sultingesnė.
- Visus sausuosius prieskonius susimaišykite atskirame inde. Krūtinėlę aptepkite alyvuogių aliejumi, užspauskite ant jos vienos citrinos skiltelės sulčių ir pavoliokite pasiruoštame prieskonių mišinyje. Priesnkonius įtrinkite į vištieną. Leiskite jai pasimarinuoti keletą minučių.
- Vištieną kepkite ant grotelių ar grilyje vartydami maždaug apie 15 min.
- Kai vištiena iškeps, sudėkite ją į indą ir uždengę folija, palikite pastovėti kambario temperatūroje maždaug 5–10 minučių. Taip mėsa išleis visas savo sultis. Prieš uždengiant folija, vištieną dar galima pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (čiobreliais, šalavijais, raudonėliu, mėtomis).
Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.
1. Kiaulieną supjaustykite 1–1,5 cm dydžio gabaliukais ir juos truputį pamuškite. Tada mėsą apibarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Keptuvėje mėsos gabaliukus apkepkite iš abiejų pusių.
2. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite ir pakepkite.
3.Morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite.
4.Į kepimo formą įpilkite šlakelį aliejaus, dėkite apkeptus kiaulienos gabalėlius. Ant mėsos dėkite sluoksnį apkeptų svogūnų, paskui – morkų. Ant viršaus užpilkite majonezo ir apie 20 min. viską kepkite orkaitėje.
DESERTAI
- Šaltą sviestą sutarkuojame ir pirštais triname su cukrumi, vanile ir miltais tol, kol gausime daug, vienodo dydžio, šlapių trupinukų.
- Varškę gerai suplakame su kiaušiniais, cukrumi, krakmolu ir vanile.
- Į nemažą kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens) suberiame pusę tešlos trupinių, juos tolygiai paskirstome dugne. Nepamirštam kepimo formos iškloti sviestiniu popieriumi.
- Ant viršaus pilame pusę varškės masės, uždedame džemo, supilame pasilikusią varškę. Likusius tešlos trupinius užbarstome ant viršaus.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir pašauname pyragą. Kepame apie 1,5 val.
- Ištraukę iš orkaitės, paliekame atvėsti kambario temperatūroje, o vėliau, bent kelias valandas, stingdome šaldytuve.
- Keksiukų tešla labai greitai paruošiama: į miltinį mišinį tereikia įpilti 185 ml pistacijų aliejaus ir 225 ml skysto jogurto su priedais (pasirinktinai), tada viską gerai išmaišyti.
- Įjunkite orkaitę, ji turi įkaisti iki 180 laipsnių temperatūros.
- Kepimo formoje išdėliokite popierinius sijonėlius.
- Dėkite po šaukštą tešlos į kiekvieną sijonėlį, ant viršaus galite užbarstyti nesmulkintų pistacijų, tada kepimo formą įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25 min., kol keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.