Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio valgiaraštis: pavalgykime skaniai ir paprastai. 30 receptų

Patinka mums tai ar ne, vasara ritasi į pabaigą ir ant nosies priešpaskutinis jos savaitgalis. Galbūt dar bandysite gaudyti vasaros nuotaiką traukdami prie jūros ar į žygį, o gal ramiai leisite laiką namuose, grįžę po klajonių ir pramogų. Ką beveiktumėte, siūlome mėgautis paprastais sezoniniais patiekalais!
Kepsniai su bulvytėmis ir šparaginėmis pupelėmis
Kepsniai su bulvytėmis ir šparaginėmis pupelėmis / Vida Press nuotr.

Mišrainės ir salotos:

Šviežios brokolių ir pomidorų salotos
Receptas: Šviežios brokolių ir pomidorų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 50
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 400.00 g (žiedų)
Pomidorai: 100.00 g (vyšninių)
Aliejus: 1.00 st. (¼ - padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių ir žiupsnelis žievelės - padažui)
Kokosas: 1.00 valg. š. (aliejaus arba kokoso žiedų padažo salotoms - padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (Dižono - padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - padažui)
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų - padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (smulkinto - padažui)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite brokolius ir vyšninius pomidoriukus ir sumaišykite dubenyje.
  2. Atskirame inde sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Įmaišykite du arbatinius šaukštelius dižono garstyčių, kokoso aliejaus, pipirų ir druskos. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Užpilkite padažą ant brokolių ir pomidoriukų, gerai išmaišykite ir palikite salotas šaldytuve gerai valandai.
  4. Prieš valgydami užberkite smulkintų riešutų ir šviežio baziliko.
Suskleisti
Olivjė salotos
Receptas: Olivjė salotos, arba įmantresnė bulvių mišrainė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 27
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (rauginti arba marinuoti)
Mėsa: 100.00 g (virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 4.00 valg. š. (tinka ir grietinė ar jogurtas)
Krienai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.

2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.

3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.

Suskleisti
Bulvių mišrainė su agurkais ir krapais
Receptas: Bulvių, krapų ir agurkų mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 86
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Jogurtas: 200.00 ml (graikiško)
Grietinė: 2.00 valg. š.
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų, šviežių)
Baltojo vyno actas: 1.00 arbat. š.
Agurkai: 3.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė, sutraiškyta)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Išvirkite bulves – jei naudojate nedidukes naujo derliaus, galite net neskusti, jei seno, tuomet nuskuskite ir supjaustykite, kad būtų vienodo dydžio. Kai išvirs, leiskite atvėsti.

2. Dideliame dubenyje, kuriame maišysite mišrainę, sumaišykite jogurtą, grietinę, citrinos sultis, vyno actą, krapus, druską ir pipirus.

3. Šiaudeliais sutarkuokite ar itin plonai supjaustykite agurkus, nusunkite sultis, kiek tik įmanoma. Sudėkite į jogurto mišinį.

4. Kai bulvės bus atvėsusios, supjaustykite jas vienodais gabalėliais – labai smulkiai nereikia, maždaug kąsnio dydžio. Sudėkite į dubenį su jogurto-agurkų padažu ir gerai išmaišykite. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Valgykite iškart, o jei šiek tiek lieka, mišrainė gali išbūti šaldytuve porą dienų.

Daugiau skonio šiai mišrainei galite suteikti įdėdami trupintos fetos, riekelėmis pjaustytų žaliųjų alyvuogių, šviežių mėtų. O gal ir patys sugalvosite, kas dar tiktų.

Suskleisti
Duonos, pupelių ir obuolių mišrainė
Receptas: Veganiška duonos, pupelių ir obuolių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Duona: 5.00 riekės (mėgstamos)
Pupelės: 2.00 puodelis (virtų baltųjų)
Obuoliai: 3.00 vnt.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š. (pvz., citrininės)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir berkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Skrudinkite duoną 5–10 min., kol taps traški. Ištraukite iš orkaitės ir palaukite, kol atvės.

3. Supjaustykite obuolius kubeliais.

4. Į dubenį berkite duonos kubelius, obuolius, pupeles, druskos ir pipirų pagal skonį, išmaišykite.

5. Lėkštėse patiekdami mišrainę užbarstykite sezamo ir moliūgo sėklų.

Suskleisti
Grybų mišrainė su daržovėmis
Receptas: Grybų mišrainė su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Grybai: 2.00 kg (apvirtų)
Morkos: 500.00 g
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 500.00 g
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (30 proc.)
Aliejus: 200.00 ml
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir svogūnus nulupkite. Nuplautas daržoves supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  2. Česnakus ir grybus taip pat susmulkinkite.
  3. Į didelį puodą supilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite daržoves, grybus ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol daržovės paminkštės. Suberkite cukrų, pipirus.
  4. Dar šiek tiek pakaitinkite, tada supilkite druską ir galiausiai actą.
  5. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.

Šia mišraine galite pagardinti ir verdamą sriubą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
Receptas: Šilta grikių mišrainė su morkomis ir baltuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 75
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 250.00 g
Varškės sūris: 100.00 g (baltojo)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepti)
Kaip gaminti
  1. Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
  3. Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
  4. Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje). 
  5. Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
  6. Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Suskleisti

Sriubos:

Daržovių sriuba
Receptas: Kopūstų sriuba su žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 42
Receptas
Ingredientai
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt.
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Šaldyti žirneliai: 1.00 puodelis (tinka ir švieži žalieji, jei turite)
Kaip gaminti

1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.

2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.

Suskleisti
Kreminė žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais
Receptas: Žirnių ir moliūgų sriuba su baravykais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 73
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 0.50 puodelis (džiovintų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinės)
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (kubeliai kokybiško; arba galite išsivirti patys)
Baravykai: 1.00 sauja (džiovintų)
Vanduo: 1.50 l (sriubai ir šiek tiek moliūgams virti)
Moliūgai: 400.00 kg (nulupto ir supjaustyto sviestinio; galite rinktis ir kitos rūšies, bet šis tinka geriausiai)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žirnius mirkykite per naktį.

2. Supilkite į puodą vandenyje (1,5 l) ištirpintą sultinį, dėkite lauro lapus ir žirnius. Virkite, kol žirniai suminkštės.

3. Kitame puode (įpilkite tiek vandens, kad tik šiek tiek apsemtų) virkite baravykus ir moliūgus tol, kol jie taps minkšti.

4. Žirniams suminkštėjus, sudėkite supjaustytas bulves, morkas ir svogūną.

5. Išvirus moliūgui ir grybams, sutrinkite juos iki vientisos, šilkinės masės (naudokite tik tiek nuo virimo likusio vandens, kad būtų įmanoma tolygiai sutrinti, bet ne visą).

6. Kai puode, kuriame verdate žirnius ir daržoves, viskas bus išvirę, supilkite į jį trintus moliūgus ir leiskite viskam šiek tiek pavirti (apie 2 min.).

7. Dėkite žviežių žalumynų ir patiekite.

Suskleisti
Tiršta žirnių sriuba
Receptas: Paprasta, bet gardi žirnių sriuba su šonine ir daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Šoninė: 400.00 g (nerūkytos, šviežios kiaulienos)
Sviestas: 40.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Žirniai: 1.50 st. (skaldytų džiovintų)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskuskite ir supjaustykite kubeliais morkas. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais svogūną. Nupjaukite saliero stiebo galus, perpjaukite išilgai pusiau ir supjaustykite kubeliais. Nupjaustykite nuo šoninės odą.

2. Storadugniame puode ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą. Suberkite morkas, salierą ir svogūną, kepinkite apie 10 min. nuolatos maišydami, kol suminkštės ir pakvips.

3. Suberkite į puodą žirnius, čiobrelius, įdėkite lauro lapą, pakepinkite porą minučių, o tada supilkite sultinį, dėkite ir šoninę, berkite pagal skonį druskos.

4. Uždenkite puodą ir virkite ant labai silpnos ugnies apie valandą, jei sriuba labai tirštėja, galite įpilti dar šiek tiek vandens.

5. Sriubai išvirus, išimkite iš jos lauro lapą ir šoninę. Šią supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite atgal į sriubą. Paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų. Jei jums patinka itin tirštos sriubos, dalį išvirtos sriubos (tačiau be mėsos gabaliukų) galite sutrinti elektriniu trintuvu ir supilti atgal į puodą.

6. Tiekite su mėgstama juoda duona ar pakepintos šviesios duonos riekelėmis.

Suskleisti
Pomidorų sriuba
Receptas: Keptų pomidorų ir paprikų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 16
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 8.00 vnt.
Paprikos: 3.00 vnt. (raudonosios)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Vanduo: 125.00 ml
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paprikas ir pomidorus supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, bazilikais ir apie 30 minučių kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.

2. Iškeptas daržoves sudėkite į indą, kuriame trinsite sriubą. Užpilkite vandeniu, citrinos sultimis, užvirinkite ir sutrinkite iki vientisos masės.

 

Suskleisti

Mėsos ir žuvies patiekalai:

Vištienos troškinys
Receptas: Su bulvėmis, žirneliais ir šparaginėmis pupelėmis troškinta vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 11
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai pjaustytos)
Porai: 1.00 vnt. (smulkiai pjaustytas)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežio)
Vištiena: 8.00 vnt. (šlaunelės be odos ir kaulų)
Bulvės: 500.00 g
Vištienos sultinys: 350.00 ml
Citrinos: 0.50 vnt. (supjaustytos skiltelėmis; pagardinimui)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus porus, česnakus, čiobrelius, uždenkite ir pakepkite 10 min. vis pamaišydami. Sudėkite prieš tai pamarinuotą vištieną ir bulves.

2. Ugnį padidinkite, supilkite sultinį ir palaukite, kol užvirs. Užvirus, ugnį sumažinkite ir leiskite viskam pasitroškinti maždaug 35 min.

3. Sudėkite šparagines pupeles ir žirnelius, patroškinkite dar 10 min.

4. Baigus troškinti pagal skonį pagardinkite druska, patiekite su skiltele citrinos.

Suskleisti
Kiaulienos išpjova su česnakiniu-medaus glajumi
Receptas: Kiaulienos išpjova su česnakiniu medaus glajumi
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 24
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 vnt. (išpjovos gabalėliai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (arba aliejaus)
Druska: 1.00 arbat. š.
Česnako milteliai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Bulvės: 10.00 vnt. (nedidelių)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (geriau šviežių, bet tinka ir džiovinti)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (geriau šviežių, bet tinka ir džiovinti)
Šparaginės pupelės: 1.00 sauja
Aliejus: 1.00 valg. š.
Medus: 3.00 valg. š. (glajui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (glajui)
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (glajui)
Apelsinai: 0.50 vnt. (išspaustos sultys; glajui)
Krakmolas: 1.00 arbat. š. (glajui)
Kaip gaminti

1. Labai švariai nuplaukite bulves. Jas pjaukite perpus, sumaišykite su aliejumi ir žiupsniu druskos.

2. Nedideliame indelyje pasiruoškite prieskonių mišinį kiaulienai: minkštą sviestą sumaišykite su visais prieskoniais bei smulkintu šviežiu čiobreliu ir rozmarinu. Šiuo prieskonių sviestu įtrinkite kiaulieną. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite bulvytes ir kiaulieną bei pašaukite į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę. Kepkite 40 min.

3. Šparagines pupeles sumaišykite su šlakeliu aliejaus, žiupsneliu druskos bei dėkite prie kepančios kiaulienos ir bulvių. Viską kepkite dar 15 minučių (t. y. mėsa kartu su bulvėmis iš viso keps 55 min).

4. Dabar imkitės glajaus. Į nedidelę keptuvę dėkite medų, įtarkuokite česnako, pilkite soją ir apelsinų sultis. Maišykite ir kaitinkite kol viskas pavirs į vientisą masę. Atskirame dubenėlyje sumaišykite krakmolą ir šaukštą vandens, šį mišinį pilkite į padažą keptuvėje. Viską maišykite, kol padažas sutirštės iki tepamos konsistencijos. Iškepusią mėsą palikite atvėsti 10 min., paskui ją aptekite glajumi ir pjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Suskleisti
Keptas viščiukas
Receptas: Su čiobreliais keptas viščiukas ir česnakinės bulvės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (nemažas; geriau kaimiškas)
Citrinos: 1.50 vnt. (1 viščiukui ir 0,5 išspaustos sultys bulvėms)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (2 šaukštai viščiukui ir 4 šaukštai bulvėms)
Bulvės: 20.00 vnt. (nedidelių; bulvėms)
Česnakai: 1.00 vnt. (didelė galva, nenulupta, perpjauta horizontaliai pusiau)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.

2. Viščiuką apšluostykite, kad nebūtų drėgnas.

3. Citriną perpjaukite pusiau ir įdėkite į viščiuko vidų. Visą viščiuko išorę gerai ištrinkite alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų mišinius.

4. Kur tik įmanoma, atkelkite viščiuko odelę ir prikaišiokite čiobrelių.

5. Dėkite viščiuką į kepimo indą, aplinkui sudėliokite bulves, perpjautą česnaką, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, tarp bulvių sukaišiokite likusias čiobrelių šakeles.

6. Kiškite kepimo indą į orkaitę ir kepkite 30 min. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 min. Išimkite iš orkaitės ir leiskite vištienai ramiai pabūti 10 min., o tuo metu užsiimkite bulvėmis.

7. Perdėkite jas į platų dubenį ir išspauskite iškepusias česnako skilteles, imkite bulvių grūstuvę ir šiek tiek pagrūskite bulves su česnakais – košės daryti nereikia, užteks kiek patraiškyti. Pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

8. Tiekite vištieną su bulvėmis ant stalo ir neprarykite liežuvio!

Suskleisti
Ant grilio kepta kiauliena
Receptas: Gardus kiaulienos didkepsnis su sojos padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 125.00 ml
Sojos padažas: 85.00 ml
Alyvuogių aliejus: 65.00 ml
Pipirai: 5.00 arbat. š. (citrinpipirių)
Kiauliena: 6.00 vnt. (didkepsniai)
Česnakai: 2.00 arbat. š. (smulkinto)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite vandenį, sojų padažą, alyvuogių aliejų, citrinpipirius ir smulkintą česnaką giliame dubenyje.

2. Į gautą mišinį sudėkite kiaulieną ir palikite marinuotis šaldytuve bent keletą valandų.

3. Įkaitinkite kepsninę ir groteles šiek tiek patepkite aliejumi. Mėsą ant grotelių kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių tol, kol jos vidurys nebebus rausvas.

4. Patiekite su šviežiomis arba marinuotomis daržovėmis.

Suskleisti
Prancūziškas troškinys
Receptas: Kiaulienos troškinys su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (nugarinės)
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 150.00 g (šviežių trintų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 150.00 ml
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.

2. Susmulkinkite nuplautas daržoves – česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką. Tada dėkite daržoves į keptuvę su mėsa. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

3. Visą mišinį pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu. Gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.

4. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Suskleisti
Menkė islandiškai
Receptas: Menkė pagal islandišką receptą
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 66
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š.
Menkė: 6.00 vnt. (filė gabaliukai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Sūris: 200.00 g (tarkuoto „Tilžės“)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Džiūvėsiai: 0.50 st. (smulkintų)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo indą ištepkite sviestu ir sudėkite menkę. Pagal skonį apibarstykite druska, pipirais ir pašlakstykite išspaustomis citrinos sultimis. Apibarstykite žuvį tarkuotu sūriu.

2. Sumaišykite garstyčias su grietinėle ir tolygiai užpilkite ant žuvies. Apibarstykite džiūvėsėliais ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30 minučių.

Patiekite su bulvėmis, ryžiais ar lakštiniais bei salotomis.

Suskleisti
Lašiša baltajame padaže
Receptas: Lašiša baltame padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 2.00 žiupsnelis (lašišai ir padažui)
Sviestas: 50.00 g (20 g žuviai ir 30 g padažui)
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės arba 1 didelė; padažui)
Porai: 1.00 vnt. (didelis; padažui)
Vanduo: 300.00 ml (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebios; padažui)
Garstyčios: 2.00 valg. š. (padažui)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Lašišos filė supjaustykite 2x2 cm gabalėliais, pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais ir palikite pastovėti.

2. Tuo metu nuskuskite morką, nuplaukite porą ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Užvirkite vandenį, pasūdykite, sudėkite į jį daržoves ir virkite, kol daržovės suminkštės (apie 10–15 min.).

4. Gautą daržovių sultinį nukoškite ir atidėkite. Jo prireiks gaminant padažą.

5. Jei mėgstate daržoves, sudėkite jas į kepimo indą, kuriame kepsite lašišą orkaitėje.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros.

7. Lašišai skirtą sviestą ištirpinkite keptuvėje ir lengvai apkepkite lašišos gabalėlius (visiškai iškepti nereikia). Apkeptą lašišą sudėkite į skardą ant daržovių.

8. Nedideliame puode ištirpinkite padažui skirtą sviestą, suberkite miltus ir viską gerai išsukite. Šiek tiek pakaitinkite ir tuomet maišant supilkite daržovių sultinį. Kaitinkite, kol padažas sutirštės. Tuomet nukelkite nuo ugnies, supilkite grietinėlę ir įmaišykite garstyčias. Jei reikia, pagardinkite druska.

9. Gautą padažą supilkite ant lašišos, viršų pabarstykite kapotomis petražolėmis ir skardą pašaukite į orkaitę 10–12 min., kol padažas pradės burbuliuoti.

10. Patiekite su ryžiais.

Suskleisti

Daržovių patiekalai:

Baklažanų ir paprikų troškinys
Receptas: Paprikų ir baklažanų troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonosios)
Baklažanai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Pomidorų padažas: 0.75 st. (naminio)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (lapelių)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir kepkite su aliejumi, kol suminkštės.

2. Baklažaną supjaustykite griežinėliais. Užberkite ant kiekvieno griežinėlio šiek tiek druskos ir palikite pusvalandžiui pastovėti. Griežinėlius nuplaukite, nusausinkite, iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol iškeps.

3. Papriką padalinkite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir kepkite orkaitėje, kol odelė pajuoduos (galite kepti kartu su baklažanais). Iškepusias paprikas įdėkite pusvalandžiui į sandarų indą (lengviau lupsis odelė), išėmę nulupkite odelę.

4. Iškepusias paprikas ir baklažaną supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į keptuvę su svogūnais. Supilkite ant daržovių pomidorų padažą, pagardinkite druska, pipirais ir pašildykite. Įmaišykite raudonėlius ir petražoles.

Suskleisti
Bulvių ir cukinijų blynai
Receptas: Bulvių ir cukinijų blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 82
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio; blynams)
Svogūnai: 1.00 arbat. š. (mažas; blynams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli; blynams)
Miltai: 2.00 valg. š. (gali reikėti ir 3; blynams)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį blynams ir padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnelį blynams ir padažui)
Varškė: 100.00 g (pusriebės; česnakiniam padažui)
Grietinėlė: 100.00 g (plakamosios; česnakiniam padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (labai smulkiai sukapota; česnakiniam padažui)
Krapai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių; česnakiniam padažui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; česnakiniam padažui)
Kaip gaminti

Beje, ruošdami daržovių blynus, jas tarkuokite stambiai, ne smulkiai: taip masė bus sausenė, o ir iškepę blynai traškesni. Jei norite, kad blynai būtų mažiau riebūs, kepkite juos ne keptuvėje, bet orkaitėje.

Itin svarbus ir pagardas, su kuriuo pateiksite iškeptus daržovių blynus. Mano mėgstamiausias – česnakais ir krapais pagardintas varškės ir grietinėlės padažas.

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokie pergamentiniu popieriumi.

2. Cukinijas stambiai sutarkuokite ir nuspauskite, pašalindami perteklinį skystį. Bulves ir svogūną sutarkuokite burokine tarka.

 

3. Dubenyje suplakite kiaušinius, sudėkite tarkuotas cukinijas, bulves ir svogūnus, įberkite druskos ir pipirų, suberkite miltus ir sumaišykite tešlą. Jei tešla pernelyg skysta ir vandeninga, įdėkite daugiau miltų.

4. Skardoje esantį pergamentinį popierių pašlakstykite aliejumi. Šaukštu formuokite blynus skardoje. Blynų viršų pašlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 30-40 minučių, arba kol blynai gražiai apskrus.

5. Kol blynai kepa pasigaminkite padažą

6. Varškę gerai sutrinkite ir sumaišykite su grietinėle, kol gausite vientisą tirštą padažą. Suberkite kapotas petražoles, česnakus, druską ir pipirus, įlašinkite kelis lašus citrinos sulčių, galite įberti šiek tiek cukraus skoniui subalansuoti. Paragaukite ir pataisykite skonį taip, kad jums patiktų.

Suskleisti
Amelija Jakučionė-Žliobė ir jos kepti cukinijų ir varškės blynai
Receptas: Cukinijų ir varškės blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (galima dėti ir 2; ir dar 1 padažui)
Varškė: 100.00 g
Kietasis sūris: 25.00 g
Miltai: 40.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (įvairių)
Jogurtas: 200.00 g
Agurkai: 0.25 vnt. (ilgavaisio)
Kaip gaminti

1. Sutarkuotą cukiniją sumaišykite su druska ir palikite pastovėti apie 15 minučių.

2. Išplakite kiaušinius su traiškytu česnaku ir žiupsniu pipirų. Dėkite varškę, tarkuotą sūrį, žoleles ir sutrinkite šakute. Nuo cukinijų nuspauskite vandenį ir įmaišykite į tešlą kartu su miltais ir kepimo milteliais.

3. Kepkite alyvuogių aliejuje.

4. Padažui sutarkuokite agurką ir viską išmaišykite.

Suskleisti
Baklažanų „šnicelis“
Receptas: Baklažanų „šniceliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 65
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 g (vidutinio dydžio, supjaustyti išilgai apie 1–1,5 cm riekėmis)
Druska: 1.00 valg. š. (rupios)
Miltai: 0.50 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 60.00 ml
Džiūvėsiai: 3.00 st. (maltų; arba panko – jie traškesni)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (nutarkuotos)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Petražolės: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Česnakai: 2.00 skiltelės (didelės, susmulkintos)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.

2. Supjaustytas baklažano riekes išdėliokite ant kepimo skardos (gali prireikti dviejų) ir iš abiejų pusių apibarstykite jas rupia druska. Palikite pastovėti apie 20 min.

3. Per tą laiką pasiruoškite 3 dubenis: viename sumaišykite miltus su trupučiu druskos ir žiupsniu pipirų. Kitame suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su pienu. Trečiame dubenyje sumaišykite džiūvėsius, citrinos žievelę, raudonėlius ir petražoles, česnakus ir čili bei šiek tiek druskos ir pipirų.

4. Popieriniu rankšluosčiu nubraukite nuo baklažanų riekelių druskos perteklių. Pabarstykite abi puses miltais ir kiekvieną jų pavilgykite kiaušinio plakinyje, tada įspauskite abi puses į džiūvėsių mišinį, kad kuo daugiau pastarųjų priliptų.

5. Įkaitinkite gilią keptuvę, įpilkite aliejaus. Kepkite baklažanų puseles iš abiejų pusių maždaug po 3–4 minutes, arba kol gražiai paruduos. Išimkite baklažanų riekeles ir klokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Taip iškepkite visus likusius baklažanų šnicelius.

6. Pašaukite baklažanus į orkaitę ir kepkite apie 10 minučių, arba kol šniceliai bus minkštučiai viduje ir labai traškūs išorėje.

7. Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

Suskleisti
Blynai
Receptas: Cukinijų ir morkų blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 196
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 puodelis (tarkuotos)
Morkos: 2.00 puodelis (tarkuotų)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (konservuotų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Viso grūdo miltai: 0.50 puodelis
Kukurūzų miltai: 0.50 puodelis
Čederio sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius. Maišykite iki vientisos masės.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius.

3. Miltus berkite į skystus produktus. Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite.

4. Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Suskleisti
Varškės apkepas su brokoliais
Receptas: Varškės apkepas su brokoliniais kopūstais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 29
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 100.00 g (žiedynėliai)
Manai: 45.00 g
Pienas: 65.00 ml
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
  2. Nedidelius brokolinių kopūstų žiedynėlius apvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išvirusius žiedynėlius nukoškite ir gerai nusausinkite.
  3. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite  jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
  4. Dubenyje varškę pertrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su kiaušinio tryniu, labai smulkiai sukapota česnako skiltele, žiupsniu druskos ir pipirų. Įmaišykite išbrinkusias manų kruopas.
  5. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
  6. Varškės masę sumaišykite su gerai nusausintais brokolinių kopūstų žiedynėliais. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
  7. Tiekite nedelsiant su prieskoniais pagardinta grietine ar kitu norimu padažu.
Suskleisti
Pyragas su daržovėmis
Receptas: Sotus daržovių pyragas su kopūstais, baklažanais, cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 250.00 g (arba margarino, šalto; tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kefyras: 1.00 st. (tešlai)
Soda: 0.50 arbat. š. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po 0,5 šaukštelio tešlai ir įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (viršui aptepti)
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbas arba didesnio gabaliukas; įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (maža; įdarui)
Baklažanai: 1.00 vnt. (mažas; įdarui)
Porai: 0.50 vnt. (įdarui)
Kopūstai: 200.00 g (įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdaro daržovėms pakepinti)
Kaip gaminti

1. Ant lygaus paviršiaus suberkite miltus, padarykite juose duobutę ir į ją per burokinę tarką sutarkuokite sviestą (ar margariną), suberkite druską, su kefyru sumaišytą sodą. Kapokite viską plačiu peiliu, kol ingredientai susijungs, tada greitai viską suminkykite į vientisą tešlą.

2. Gautą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite bent valandai į šaldytuvą (galite laikyti ir pernakt).

3. Paruoškite įdarą. Per burokinę tarką sutarkuokite morką ir salierą, baklažaną ir cukiniją supjaustykite smulkiais šiaudeliais, kopūstą – plonomis juostelėmis (galite dėti ir kitų patinkančių daržovių, tik svarbu, kad jos nebūtų itin sultingos, sausesnės tinka labiau). Visas daržoves pakepinkite įkaitintoje keptuvėje, kol šiek tiek suminkštės, pakvips, kepindami gardinkite pipirais, druska, jei norite, ir patinkančiomis žolelėmis (tinka raudonėliai, čiobreliai, petražolės).

4. Apvalų ar keturkampį kepimo indą patepkite riebalais. Iš šaldytuvo ištrauktą tešlą padalykite į dvi dalis: 2/3 (apačiai) ir 1/3 (viršui). Didesniąją dalį iškočiokite ir išklokite kepimo formos dugną bei šonus. Krėskite ant viršaus įdarą, išlyginkite.

 

5. Iškočiokite ir likusią tešlą, supjaustykite plačiomis juostelėmis ir apdėliokite jomis pyrago viršų. Patepkite paplaktu kiaušiniu.

6. Dėkite pyragą į iki 180°C laispnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–45 min., – kol viršus paruduos, o daržovės bus akivaizdžiai iškepusios.

7. Leiskite kiek pravėsti ir valgykite. Pyragas skanus ir atvėsęs.

Suskleisti

Desertai:

Prancūziškas obuolių pyragas
Receptas: Prancūziškas obuolių pyragas neturintiems laiko
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 83
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 0.50 st.
Miltai: 0.75 st. (kvietinių arba speltų)
Kepimo milteliai: 0.75 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Brendis: 3.00 valg. š. (arba kalvadoso, romo, konjako, degtinės)
Sviestas: 115.00 g (ištirpinto ir atvėsinto)
Obuoliai: 4.00 vnt. (jei mažesni, tada 5; nulupta odele, supjaustyti stambiomis skiltelėmis)
Kaip gaminti

Paprastas iki negalėjimo kepinys kuris išlieka minkštas ir drėgnas ir rytojaus, ir porytojaus dieną. Išmėginkit, tikra atgaiva darganotą šlapios dienos popietę. Tiks tiems, kurie neturi laiko ir tiems, kurie neturi jokios virtuvinės technikos (nes jos čia tiesiog neprireiks).

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo formą (23 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi (neplakite ilgai, tik kol susimaišys), suberkite miltus su kepimo milteliais bei druską. Supilkite kalvadosą ir vanilę. Išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir vėl išsukite. Tada suberkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, kad visos skiltelės pasidengtų tešla.

3. Masę išverskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie 45-50 min., arba kol įkišę medinį pagaliuką jį itrauksite sausą. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su plakta grietinėle arba ledais, pabarstytą cukraus pudra.

Suskleisti
Pyragas su obuoliais
Receptas: Bulvių ir obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (vidutinės)
Obuoliai: 5.00 vnt. (nedideli)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st.
Sviestas: 80.00 g (ir dar šiek tiek kepimo formai ištepti)
Miltai: 1.50 st.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite su lupenomis, kai kiek pravės, nulupkite ir sutrinkite.

2. Obuolius nulupkite ir sutarkuokite vadinamąja burokine tarka.

3. Kiaušinius išsukite su cukrumi ir druska iki purios balkšvos masės.

4. Sviestą išlydykite ir kiek atvėsinkite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei cinamonu.

5. Į didelį dubenį dėkite bulves ir obuolius, sumaišykite. Supilkite kiaušinių-cukraus masę, lydytą sviestą, išmaišykite. Galiausiai suberkite sausųjų ingredientų mišinį ir išmaišykite.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Apvalią ar keturkampę kepimo formą labai gerai ištepkite sviestu.

7. Sukrėskite gautą tešlą į kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 50–60 min., kol pyrago viršus bus gražiai rusvas. Kai kiek pravės, atsargiai išverskite iš kepimo formos.

Suskleisti
Pyragas su persikais ir avietėmis
Receptas: Minkštas ir kvapnus pyragas su avietėmis ir persikais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 valg. š.
Persikai: 2.00 vnt. (dideli prinokę, be kauliukų, supjaustyti siaurais griežinėliais)
Avietės: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Lazdynų riešutai: 125.00 g (geriau, jei bus be odelių)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, šiek tiek paplakti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Berkite lazdynų riešutus į nedidelį maisto smulkintuvo indą ir sumalkite iki rupių trupinių. Atidėkite į šalį.

2. Į dubenį sudėkite persikus ir avietes, užberkite šaukštą cukraus, atsargiai išmaišykite ir atidėkite, kol paruošite tešlą.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Paruoškite kepimo formą pyragui (pailgą arba apvalią): išklokite kepimo popieriumi ir švelniai patepkite aliejumi.

4. Dideliame dubenyje iki purumo išsukite sviestą su likusiu cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart vis gerai išsukdami. Suberkite maltus riešutus, miltus, kepimo miltelius bei druską ir viską gerai išmaišykite.

 

5. Krėskite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, o ant viršaus paskirstykite persikų-aviečių-cukraus mišinį. Kepkite 1 val. ir 10–20 min., kol įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei į kepimo pabaigą ims pernelyg skrusti viršus, pridenkite folija.

6. Iš orkaitės išimtam pyragui leiskite kelias minutes ramiai pastovėti, o tada išimkite ir leiskite galutinai atvėsti.

Suskleisti
Nematomas obuolių pyragas
Receptas: Iš Prancūzijos kilęs nematomas obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 800.00 g (saldžiarūgščių kietų)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 6.00 valg. š.
Pienas: 0.50 st.
Sviestas: 1.00 valg. š. (lydyto)
Miltai: 0.75 st.
Migdolai: 0.30 st. (drožlių)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Tokio stiliaus pyragams svarbiausia vaisius ar daržoves supjaustyti labai plonai, jie ir sudaro pagrindinį pyrago skonį. Todėl obuolius pyragui parinkite tokius, kad būtų ypač skanūs: kieti, sultingi ir saldžiarūgščiai, nes būtent nuo jų ir priklausys pyrago skonis.

O tešla jam maišoma visai paprasta, kaip blynams, tam neprireiks net mikserio, lengvai išmaišysite paprasčiausia konditerine šluotele. Tokį pyragą iškepti geriausia iš vakaro, nes jam reikia visiškai atšalti ir nors kelias valandas, o geriausiai per naktį, pabręsti šaldytuve.

Pyragas skaniausias – gerai atšalęs, tada ir pjaustosi lengviau. Jis mane sužavėjo savo skoniu, nes obuoliai neperkepa ir išlieka traškūs, prie jų ypač tinka migdolų drožlės, jų pyrago apibarstymui tikrai nepagailėkite.

1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis (apie 2 mm storio) skiltelėmis.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių, o pailgą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

3. Dubenyje konditerine šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi, tada supilkite pieną, lydytą sviestą ir gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir užmaišykite skystą tešlą.

 

4. Plonai pjaustytus obuolius suberkite į paruoštą tešlą ir rankomis arba dviem mentelėmis atsargiai išmaišykite, kad kiekviena obuolio riekelė pasidengtų tešlą. Svarbu maišyti atsargiai, kad obuolių riekelės nesulūžtų.

5. Obuolius, aplipusius tešla, gražiai sudėkite į kepimo formą, o likusią dubenyje tešlą supilkite ant viršaus. Pyrago viršų apibarstykite migdolų drožlėmis ir pašaukite kepimo skardą į orkaitę. Pyragas turėtų iškepti per 40 minučių.

6. Iškepusį pyragą su visa kepimo forma palikite ataušti, o tada perkelkite į šaldytuvą. Geriausiai jį ten palikti per naktį. Pyragas skaniausias gerai atšaldytas ir pabrendęs per naktį šaldytuve.

Suskleisti
Trupininis slyvų ir varškės pyragas
Receptas: Trupininis slyvų ir varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 33
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 700.00 g (įvairių rūšių be kauliukų; įdarui)
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (2 šaukštai įdarui ir 3 šaukštai tešlai)
Varškė: 150.00 g (trupiniams)
Miltai: 150.00 g (kvietinių self-raising (jeigu neturite, papildomai dėkite 1 nubrauktą arbat. šaukšt. kepimo miltelių); trupiniams)
Sviestas: 170.00 g (trupiniams)
Migdolai: 90.00 g (trupiniams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (trupiniams)
Ledai: 6.00 valg. š. (arba jogurto; patiekimui (tačiau galite ir netiekti))
Kaip gaminti

Pyragas skanus ir su viena slyvų rūšimi, bet tikrai verta sumaišyti ir kelias skirtingas jų rūšis – tada išeina platesnė skonių, tekstūrų ir spalvų skalė.

Kepimui naudojau šiek tiek platėjantį keraminį kepimo indą – dugno skersmuo 20 cm, viršaus – 25 cm, aukštis – 4,5 cm.

1. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių, režimas – su vėjeliu.

2. Supjaustome slyvas (vieną slyvą į 4–6 dalis) ir sudedame jas į puodą, kartu beriame du šaukštus rudojo cukraus. Kaitiname ant vidutinės ugnies 15 minučių.

3. Kol slyvos minkštėja, pasiruošiame trupinius. Elektriniame smulkintuve (blenderyje) sumalame migdolus iki miltų birumo ir beriame į didelį dubenį, ten pat beriame 3 šaukštus rudojo cukraus, nutarkuojame trečdalį muskato riešuto, persijojame miltus ir per tą patį sietelį šaukštu pertriname varškę. Iš šaldytuvo išimtą sviestą sutarkuojame per burokinę tarką į tą patį dubenį.

 

4. Rankomis papurename visus dubenyje esančius ingredientus ir tada pradedame trinti tarp rankų. Taip darome kol susiformuoja trupiniai – užtruksite kelias minutes. Nepersistenkite, kad išliktų maži sviesto gabaliukai.

5. Į kepimo indą supilame slyvas ir ant viršaus beriame trupinius, juos tolygiai paskirstome. Kepame 30 minučių – paskutines penkias minutes stebime, kad per daug neapskrustų viršus.

6. Pyragą valgome šiltą, su ledais arba jogurtu (jogurtą galima saldinti arba nesaldinti klevų sirupu). Iš pradžių atrodys, kad slyvos plaukia, bet, kepiniui šiek tiek pravėsus, arba kai jis visai atšąla, skysčio nebelieka.

Suskleisti
Cukinijų keksiukai
Receptas: Bananų ir cukinijų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 48
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (pilno grūdo kvietinių + dar 2 šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Bananai: 2.00 vnt. (sutrinti)
Cukinijos: 1.00 vnt. (sutarkuota)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 0.50 st. (+ dar 1 šaukštas)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.

2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.

4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.

5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.

6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!

Suskleisti
Cukinijų pyragas su plakta grietinėle
Receptas: Nesudėtingas cukinijų pyragas su plaktos grietinėlės „kepure“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 300.00 g
Sviestas: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, kambario temperatūros)
Cukrus: 160.00 g
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamosios (36 proc. riebumo); kremui)
Cukraus pudra: 100.00 g (kremui)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų.

2. Išlydykite ir atvėsinkite sviestą, supilkite į plakinį ir atsargiai išmaišykite.

3. Atkirame inde sumaišykite visus sausuosius ingredientus.

4. Cukinijas sutarkuokite plonais šiaudeliais (jei neturite specialios tarkos, supjaustykite kuo ploniau, maždaug degtuko storio pagaliukais). Apiberkite miltų-cinamono-kepimo miltelių mišiniu ir atsargiai išmaišykite. Sudėkite į kiaušinių-sviesto mišinį ir atsargiai, tačiau gerai išmaišykite – kad neliktų sausų ingredientų.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 40 min. – kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

6. Leiskite pyragui kiek atvėsti ir išimkite iš skardos.

7. Kol pyragas vėsta, paruoškite kremą. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra, į pabaigą supilkite citrinos sultis.

8. Gautu kremu galite aptepti pyrago viršų, o galite patiekti prie kiekvieno pyrago gabalėlio jį patiekiant. Skanaus!

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?