Salotos, mišrainės:
- Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
- Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
- Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
- Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
- Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.
1. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite visus prieskonius ir druską ir kepinkite apie 1–2 minutes, kol pasklis aromatas. Tada suberkite nusausintus avinžirnius ir maišydami toliau kepkite, kol avinžirniai apskrus ir gerai pasidengs prieskoniais (apie 5 min.).
2. Į dubenėlį supilkite padažo ingredientus ir gerai sumaišykite. Tada į tą patį dubenį sudėkite morkų „virveles“, žalumynus, sutarkuotą sūrį ir lengvai pamaišykite, kad jie visi pasidengtų padažu. Išdalykite morkas į serviravimo lėkštes, o ant viršaus užberkite skrudintų avinžirnių, papuošdami keliomis juostomis morkų spiralių.
Salotos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios, kambario temperatūros.
- Salotų lapelius gerai nuplaukite, nusausinkite specialioje salotų džiovykloje arba, uždengusi kiaurasamtį lėkšte, smarkiai nupurtykite.
- Sudėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir apie pusvalandį palaikykite šaldytuve – lapeliai bus dailios formos ir traškūs, tarsi ką tik nuskinti.
- Gerai nuplautus ir šepetėliu po tekančiu vandeniu nušveistus burokėlius kiekvieną atskirai suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 0C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės. Ataušinkite ir nulupkite.
- Nuluptus burokėlius supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir išdėliokite ant salotų lapelių. Apelsinus nulupkite kartu su baltąja odelės dalimi, supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite ant salotų.
- Ant viršaus berkite sausoje keptuvėje skrudintų sezamų sėklų.
- Visus padažo ingredientus iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. P
- aruoštu užpilu apliekite salotas.
- Tiekite su sviestu apteptomis skrudintomis itališkos duonos riekelėmis.
- Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į saikingai riebalais pateptą kepimo formą.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su raudonėliais ir aitriąja paprika, užberkite ant moliūgų. Ant viršaus pašlakstykite aliejaus ir 20 min. pašaukite į karštą orkaitę.
- Sūrius supjaustykite kubeliais ir užberkite ant moliūgų iki kepimo pabaigos likus 5 min.
- Moliūgus ištraukite ir atvėsinkite. Į lėkštes dėkite nuplautų ir nusausintų salotų lapelių, ant viršaus – keptų moliūgų.
- Salotas apšlakstykite padažu, paruoštu iš nurodytų ingredientų. Ant viršaus berkite apie pusvalandį vandenyje mirkytų džiovintų spanguolių. Skanu valgyti su skrudintos itališkos duonos riekele.
Sriubos:
1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.
2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.
3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.
4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.
- Daržoves nuplaukite, kurias reikia, nulupkite. Į užvirintą aliejų sudėkite tarkuotas morkas ir burokėlius.
- Troškinkite dešimt minučių. Tada sumeskite smulkintus svogūnus, kai ims kunkuliuoti – smulkintus kopūstus, agurkus, pomidorus (pastaruosius taip pat galite nuplikyti ir nulupti). Viską troškinkite dar 20 minučių.
- Supilkite actą, sumeskite smulkintus krapus, pipirų žirnelius, laurų lapus, pagardinkite druska, cukrumi, užvirinkite ir dar karštą masę išpilstykite į stiklainius.
Iš nurodyto kiekio turėtų išeiti apie šešis litrus konservų. Vėliau iš jų verdant sriubą, galima įdėti mėsos, dešrelių, virtų bulvių.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūnus nulupkite, supjaustykite ir keptuvėje ar puode pakepkite su aliejumi. Suverskite nuplautus, nuluptus ir supjaustytus pomidorus. Dar pakaitinkite. Tuomet sumeskite pupeles ir kepkite, kol šios suminkštės.
- Suberkite prieskonius, pagardinkite druska, cukrumi, actu, česnakais ir kaitinkite dar dešimt minučių. Dar karštą sriubą supilkite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelius.
Šį patiekalą galimą vartoti ne tik kaip sriubą, bet ir kaip mišrainę.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Saldžiąsias paprikas ir aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
- Saldžiąsias paprikas guldykite į riebalais pateptą skardą ir kepkite apie 10 min.
- Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite ir nulupkite odelę.
- Aitriąją papriką sukapokite.
- Svogūną supjaustykite griežinėliais, česnaką sutraiškykite ir pakepinkite karštuose riebaluose.
- Į puodą supilkite vištienos sultinį, sumeskite pjaustytas bulves, tarkuotą morką, pipirų grūdelius, viską pasūdykite, pagardinkite pipirais ir virkite apie 20 min.
- Sriubą suplakite.
- Atskirame indelyje elektriniu plakikliu sutrinkite raudoną papriką su jogurtu ir kambario temperatūros sūriu.
- Masę įmaišykite į sriubą.
- Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite ir iškrapštykite sėklas.
- Supjausčiusi vidutinio dydžio skiltelėmis, sudėkite į skardą be riebalų ir pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite, kol moliūgo skiltelės šiek tiek apskrus, – bus gardesnė sriuba.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite svieste.
- Vištienos arba daržovių sultinį supilkite į puodą, sukrėskite moliūgų gabalėlius, kepintus svogūnus ir česnakus.
- Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų ir muskatų.
- Uždengusi puodą dangčiu, sriubą virkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Supilkite aliejų, grietinėlę ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Karštą trintą sriubą išpilstykite į dubenėlius.
- Tiekite su pasirinktais priedais. Kaskart išbandykite vis kitus – atrasite mėgstamiausią.
Antrieji patiekalai:
1. Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir suberkite kriaukleles. Virkite pagal instrukciją, nurodytą ant pakuotės, tačiau nepervirkite – kriauklės turi išlikti standžios. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Paruoškite naminį pomidorų padažą: nedideliame prikaistuvyje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, įspauskite česnako skilteles, supilkite pomidorus su jų sultimis, berkite po žiupsnį pipirų, druskos, supilkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės ugnies 7–10 min. – turite gauti saldžiarūgštį padažą su švelniu česnakų aromatu.
3. Į didelį dubenį sukrėskite varškę ir ricotta sūrį. Gerai ištrinkite, kad neliktų gumuliukų. Jei masė labai tiršta, įmaišykite šaukštą grietinės. Suberkite tarkuotą parmezaną, pasūdykite, suberkite pipirus, džiovintas ir nuplautas bei smulkiai sukapotas šviežias prieskonines žoleles. Išmaišykite ir atidėkite.
3. Išvirusias kriaukleles nukoškite ir gerai nuvarvinkite. Šiek tiek ataušinkite ir kiekvieną kriaukę prikrėskite įdaro iki pat viršaus.
4. Į kepimo formą supilkite ir tolygiai paskirstykite pomidorų padažą, ant jo šiek tiek įspaudžiant dėkite įdarytas kriaukles. Patepkite jas likusiu alyvuogių aliejumi. Galite prieš kepant arba kepimo pabaigoje pabarstyti tarkuotu parmezanu.
5. Kepkite 10–15 min., kol švelniai paskrus. Patiekite dar karštas su padažu, kuriame kepė.
- Svogūną ir česnaką gerai susmulkinkite.
- Pusė smulkinto česnako ir svogūno suberkite į mėsą, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuoto sūrio, pagardinkite druska, pipirais, įberkite džiūvėsių ir viską gerai išmaišykite.
- Iš mėsos formuokite nedidelius kukuliukus.
- Makaronus virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.
- Kukuliukus dėkite į keptuvę su šlakeliu gerai įkaitusio aliejaus ir kepkite, kol gražiai apskrus, o tada išimkite iš keptuvės.
- Į tą pačią keptuvę, kurioje kepė kukuliukai suberkite likusį smulkintą svogūną ir česnaką, šiek tiek pakepinkite, tada supilkite elektriniu trintuvu sutrintą pomidorų masę, pagardinkite druska, pipirais, žolelėmis, jei atrodo tiršta, įpilkite šlakelį vandens ir viską pakaitinkite ant nedidelės ugnies ~5 min.
- Tuomet kukuliukus sudėkite atgal į keptuvę ir viską troškinkite ~15–20 min.
- Patiekite ant spagečių uždėjus keletą kukuliukų ir užpylus gauto padažo.
1. Paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite sėklytes ir pašalinkite kotelius. Paprikų puseles dėkite ant grotelių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol paprikos suminkštės, o odelė susiraukšlės.
2. Ožkų pieno sūrį sutrinkite šakute, sumaišykite su išspaustais česnakais, kapotomis petražolėmis ir skrudintais riešutais.
3. Paruoškite užtepą: kapotus rozmarinus sumaišykite su aliejumi ir medumi, pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
4. Keptas paprikas klokite ant lėkštės, vidinę pusę aptepkite aliejaus ir rozmarinų užtepu, tepkite ožkų peno sūrio ir petražolių įdaro, paprikas susukite voleliu.
- Supjaustykite mėsą ir dešreles 4-5 cm gabaliukais. Nuo paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite jas kartu su svogūnais kvadratėliais.
- Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite druską ir grūstus juoduosius pipirus. Sumaišykite viską kartu su likusiais ingredientais. Geriausia šį darbą atlikti iš vakaro.
- Suverkite ant metalinių ar medinių iešmelių paeiliui alyvuogių aliejumi, grūstais juodaisiais pipirais ir druska pagardintą mėsą, svogūnus, paprikas, dešreles ir kepkite ant grotelių, kol dailiai apskrus.
Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo
Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“
Kaip gaminti:
- Pirmiausia pasiruoškite visas daržoves ir prieskonines žoleles.
- Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite baklažaną. Tuomet stambiais kubeliais supjaustykite bulves, o paprikas ir svogūną – juostelėmis. Susmulkinkite petražoles ir baziliką.
- Pakepinkite baklažaną, papriką ir svogūną. Kepkite bulves atskiroje keptuvėje.
- Joms iškepus sumaišykite su keptomis daržovėmis. Sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonines žoleles, susmulkintą česnaką, viską gerai išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
Desertai:
1. Spanguoles perrinkite, nuplaukite, suberkite į gilesnį puodą. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir suberkite į puodą. Ten pat sumeskite cinamonų lazdeles, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę, cukrų, supilkite sultis.
2.Spanguoles vis pamaišydama virkite ant mažos ugnies, kol kriaušės suminkštės. Tada supilkite brendį ir viską gerai išmaišykite.
3.Želatiną ištirpinkite nedideliame kiekyje šilto vandens, trumpai pakaitinkite virš garų ir įmaišykite į pravėsusią spanguolių tyrę. Ją išpilstykite į nedideles dailias stiklines taureles ir valandą palaikykite šaldytuve.
4.Gerai atvėsintą grietinėlę su milteliniu cukrumi ir šlakeliu citrinos sulčių gerai išplakite ir krėskite ant spanguolių tyrės. Desertą tiekite atšaldytą.
1. Tešlai kiaušinius ištrinkite su cukrumi, įmaišykite stiklinę grietinės. Į likusią grietinę įmaišykite kepimo miltelius. Miltus išmaišykite su vaniliniu cukrumi. Iš visų produktų išsukite tešlą.
2. Obuolius nuplaukite, ištraukite kotelius, nupjaukite viršūnes ir išskobkite vidų.
3. Pagal nurodymus ant pakuotės paruoškite braškių skonio cukraus miltelius, supilkite į išskobtus obuolius (nepripildykite iki viršaus).
4. Tešlą nestoru sluoksniu supilkite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą skardą. Ant viršaus vienodais atstumais išdėliokite obuolius, uždenkite atidėtomis virūnėmis, į jas įsmeikite po lazdelę cinamono. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius parus.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
- Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
- Įpilkite likerio ir skystį perkoškite.
- Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
- Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite.
- Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.
3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.
5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Į didesnį indą išsijokite miltus, kepimo miltelius, suberkite druską, cukrų, pipirus, šaukštą moliūgų sėklų, prieskonines žoleles. Viską gerai išmaišykite.
- Kitame inde paplakite kiaušinius, supilkite kefyrą, aliejų, sukrėskite moliūgų tyrę ir viską išmaišykite.
- Skystą masę sukrėskite į sausus produktus ir išmaišykite. Galiausiai suberkite sūrį.
- Tešlą supilkite į formeles, ant viršaus užberkite moliūgų sėklų.
- Viršų apibarstykite druska arba sūriu.
- Kepkite 50 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekite šiltus.