Savaitgalio valgiaraštis: šildomės pikantiškais patiekalais

Tuoj tuoj nuplėšime paskutinį lapkričio dienos kalendoriaus lapą ir įžengsime į žiemos metą. Kai už lango spaudžia šaltukas, taip ir norisi ko nors pikantiško ir šilto. Siūlome ir jums į šeimos pietus įtraukti gardžių, šilumos suteikiančių patiekalų.
Ugninga kreminė pomidorų sriuba.
Ugninga kreminė pomidorų sriuba. / Shutterstock nuotr.

Gėrimai

Auksinė žiemos arbata
Receptas: Auksinė žiemos arbata
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Imbieras: 20.00 g (šaknies)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (miltelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Medus: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Imbiero šaknį sutarkuokite ir suberkite į puodelį.  Įpilkite ciberžolių miltelius, cinamoną, kardamoną, gvazdikėlius.
  2. Užpilkite karštu vandeniu ir palikite 10–15 min.
  3. Nukoškite, pagardinkite medumi ir galite tiekti. Gurkšnokite neskubėdami, ypač jei esate peršalę, skauda gerklę.
Suskleisti
Džiovintų obuolių kisielius
Receptas: Džiovintų obuolių kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Obuoliai: 300.00 g (džiovintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (nebūtina)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 4.00 valg. š. (bulvių)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
  2. Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite. 
  3. Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
  4. Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
  5. Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Suskleisti
Naminis imbierinis vynas
Receptas: Naminis imbierinis vynas
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 500.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio šaknis)
Vanduo: 2.00 l
Citrinos: 3.00 vnt. (geriausia būtų ekologiškos)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Cukrų suberkite į puodą ir maišydami kaitinkite. Kai jis pradės lydytis, pamažu, vis maišydami, supilkite vandenį.
  2. Citrinas švariai nuplaukite ir su visomis žievelėmis supjaustykite gabalėliais.
  3. Imbiero šaknį sutarkuokite smulkesne tarka.
  4. Citrinas, imbierus pamaigykite, kad išsiskirtų šiek tiek sulčių ir suberkite į verdantį vandenį su cukrumi. Įmeskite į puodą ir cinamono lazdelę.
  5. Retkarčiais pamaišydami virkite apie 20 minučių.
  6. Nukaitę palikite puodą su imbieriniu vynu kelioms valandoms atvėsti ir prisigerti skonio bei aromato.
  7. Paskui nukoškite supilkite į stiklo butelį ir pastatykite šaltai.
  8. Patiekite mažose taurelėse. Tinka pagardinti ir žolelių arbatai.
Suskleisti

Užkandžiai

Sūrio ir svogūnų pyragaičiai
Receptas: Sūrio ir svogūnų pyragaičiai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Baltųjų pelėsių sūris: 40.00 g
Čiobreliai: 20.00 g (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Karamelizuotų svogūnų užtepo pasigaminkite iš anksto ir laikykite šaldytuve.

2. Svogūnus nulupkite, perpjaukite pusiau ir supjaustykite plonais griežinėliais.

3. Pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje, kol gabalėliai įgaus auksinį atspalvį ir taps perregimi, suberkite cukrų, įmaišykite balzaminį actą, įpilkite 2 šaukštus vandens.

4. Vis pamaišydama kepkite ant mažos ugnies maždaug 20 min. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.

5. Tešlą atšildykite, supjaustykite kvadratėliais, viduryje dėkite šaukštelį karamelizuotų svogūnų, ant viršaus – sūrio griežinėlį, pabarstykite čiobreliais. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol tešla pakils ir šiek tiek apskrus.

6. Baigiant kepti ant viršaus užberkite kedrinių pinijų. Vietoje sūrio ant pyragėlių galima dėti ančiuvių, puselėmis pjaustytų vyšninių pomidorų arba juodųjų alyvuogių.

Suskleisti
Rytietiški ritinėliai su žalumynais
Receptas: Rytietiški ritinėliai su žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 16
Receptas
Ingredientai
Lavašas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 50.00 g (švieži)
Raudonėliai: 50.00 g (švieži)
Salierai: 50.00 g (stiebai)
Špinatai: 100.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui 4 valg. š. šviežiai spaustų sulčių)
Medus: 4.00 valg. š. (padažui)
Sezamų aliejus: 6.00 valg. š. (padažui)
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š. (padažui)
Sojų padažas: 4.00 valg. š. (padažui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (padažui žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Prieskonines žoleles, salierų stiebus ir špinatus gerai susmulkinkite, česnako skilteles sutrinkite, papriką susmulkinkite mažais gabalėliais. Brandintą sūrį sutarkuokite. Viską suberkite į indą ir gerai išmaišykite.

2. Lavašą per visą plotį supjaustykite kelių centimetrų pločio juostelėmis. Kiekvieną juostelę dar padalykite į 3–4 dalis (priklausomai nuo ilgio). Ant kiekvieno lavašo gabaliuko (jis turi būti pailgas) uždėkite paruošto žalumynų ir sūrio įdaro, užlenkite abu lavašo kraštus (kad įdaras neišbyrėtų) ir susukite į ritinėlį. Ritinėlius dėkite į gilioje keptuvėje įkaitintą aliejų ir iš abiejų pusių apskrudinkite.

3. Ritinėlius galite tiekti su pirktu saldžiarūgščiu padažu arba pasigaminti jo pati. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir truputį pakaitinkite. Suberkite sezamų sėklas, apkepinkite. Supilkite sojų padažą, sukrėskite medų, intensyviai maišydama pakaitinkite, kol medus išsilydys. Galiausiai supilkite citrinų sultis ir įberkite aitriosios paprikos. Dar truputį pamaišykite. Jei sojos padažas nesūrus, pagal skonį galite pasūdyti. Padažą galite tiekti atskirame dubenėlyje arba apšlakstyti juo į lėkštę sudėtus ritinėlius.

Suskleisti
Kumpio suktinukai
Receptas: Kumpio suktinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.3 / 55
Receptas
Ingredientai
Kumpis: 500.00 g (virto kiaulienos)
Alyvuogės: 1.00 vnt. (juodųjų, be kauliukų (indelis))
Pomidorai: 15.00 vnt. (vyšninių)
Miltai: 1.00 valg. š.
Mocarelos sūris: 200.00 g
Pievagrybiai: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio švieži)
Vynas: 100.00 ml (baltojo sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį maltų)
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite plonais griežiniais.

2. Nuvalytus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste. Išgriebusi iš keptuvės, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

3. Į karštus riebalus suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol įgaus aukso spalvą. Supilkite vyną, gerai išmaišykite. Sudėkite stambiais gabalais pjaustytą mocarelą, ketvirčiais pjaustytus pomidorus, alyvuogių puseles, pievagrybius, pagal skonį įberkite druskos, maltų baltųjų pipirų. Išmaišiusi kepinkite, kol suminkštės pomidorai.

4. Gauto įdaro užkrėskite ant kiekvieno kumpio griežinėlio ir susukite ritinėlius. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite plaktais kiaušiniais ir 8 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.

5. Tiekite karštus arba šaltus.

Suskleisti

Salotos

Karštos salotos
Receptas: Karštos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonos saldžiosios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Saulėje džiovinti pomidorai aliejuje 5.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 st. (juodųjų be kauliukų)
Fetos sūris: 200.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūną.

2. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustykite šiaudeliais.

3. Paprikas perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais arba kubeliais.

4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai įgaus auksinį atspalvį, išspauskite česnaką. Sudėkite paprikas, trumpai pakepinkite. Įmaišykite saulėje džiovintus pomidorus ir alyvuoges, pagal skonį pasūdykite.

5. Sudėkite daržoves į karščiui atsparų kepimo indą, ant viršaus uždėkite kubeliais pjaustyto sūrio, pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis ir pašaukite trumpam į karštą orkaitę. Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Suskleisti
 Tikrosios Cezario salotos
Receptas: Tikrosios Cezario salotos
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 40
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 150.00 ml (1/2 puodelio - česnakiniam aliejui ir 2 valg. š. - padažui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (česnakiniam aliejui)
Batonas: 16.00 riekės (Prancūziško - skrebučiams)
Salotos: 3.00 vnt. (ROMAINE)
Parmezano sūris: 75.00 g (Parmigiano Reggiano)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (padažui)
Citrinos: 2.00 vnt. (laimų arba citrinų sultys - padažui)
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š. (1/2 valg. š.)
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

ČESNAKINIO ALIEJAUS PARUOŠIMAS 

  1. Česnako skilteles nulupkite ir sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Užpilkite puse puodelio aliejaus. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 3 minutes, kol aplink česnako skilteles aliejus ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį ir leiskite virti apie 10 minučių, kol česnakai paruduos. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite kambario temperatūroje apie 45 minutes.

 SKREBUČIŲ PARUOŠIMAS

1. Prancūzišką batoną supjaustykite nestoromis, apie 0,6 cm storio, riekelėmis. Suguldykite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir aptepkite jų paviršių atvėsusiu česnakiniu aliejumi.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 120 ˚C temperatūros. Kepkite apteptas batono riekeles apie 10-15 minučių, kol jos visiškai išdžius, taps sausos.

3. Keptuvėje įkaitinkite česnakinį aliejų. Sudėkite orkaitėje išdžiovintas batono riekeles ir apkepkite iš abiejų pusių, kol riekelės sugers aliejų ir taps gražiai auksinės spalvos. Sudėkite paruoštas riekeles į dubenį ir atidėkite į šalį.

 SALOTŲ PADAŽO PARUOŠIMAS

1. Iš pradžių nedideliame prikaistuvyje užvirkite vandenį. Panardinkite kiaušinius ir virkite vieną minutę. Iš karto išjunkite ugnį.

2. Į dubenėlį išspauskite dviejų laimų (arba citrinų) sultis.

3. Į kitą dubenėlį sutarkuokite parmezano sūrį.

SALOTŲ PARUOŠIMAS

1. Pašalinkite nuo romėninių salotų tamsius lapus, o nuo likusių nupjaukite apie 5 cm nuo šerdies. Nuplaukite ir gerai nusausinkite – salotos turi būti visiškai sausos ir traškios. Sudėkite salotas į dubenį. Apšlakstykite jas keliais lašeliais alyvuogių aliejaus. Berkite į dubenį šaukštelį druskos ir šaukštelį maltų juodųjų pipirų. Išmaišykite, kad visi salotos lapai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.

2. Apšlakstykite salotas laimo sultimis ir vorčesterio padažu. Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite salotas, stengsamiesi, kad jos visos tolygiai pasidengtų kreminės tekstūros padažu.

3. Suberkite tarkuotą sūrį ir skrebučius. Ir vėl viską gerai išmaišykite, kad produktai tolygiai pasiskirstytų ir gerai susimaišytų. Visi salotų lapai turi būti pasidengę kreminiu padažu su sūrio drožlėmis.

4. Sudėkite salotų lapus ir skrebučius į lėkštę taip, kad būtų patogu valgyti ir rankomis.

Tekstas Astos Černės

Plačiau skaitykite: Cezario salotos. Nuo A iki...

 

Suskleisti
Senovinė pupelių mišrainė
Receptas: Senovinė pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 143
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1.00 st.
Duona: 250.00 g (pusė kepaliuko)
Sūris: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.

3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Sriubos

Aitriųjų paprikų sriuba
Receptas: Aitriųjų paprikų sriuba
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.4 / 49
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (konservuotų)
Pupelės: 250.00 g (konservuotų, aštrių)
Pomidorų padažas: 200.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Faršas: 500.00 g (jautienos arba kiaulienos)
Sultinys: 1.00 st.
Sūris: 100.00 g
Pipirai: 1.00 vnt. (čili)
Kaip gaminti
  1. Faršą ir svogūną pakepinkite keptuvėje.
  2. Sudėkite pupeles, pomidorus ir troškinkite viską kartu, paskui supilkite pomidorų padažą.
  3. Viską troškinkite apie 10 minučių. Tada supilkite į puodą, supilkite sultinį, aitriąsias paprikas ir prieskonius, viską gerai sumaišykite.
  4. Dar viską pavirkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
  5. Patiekiant galite užbarstyti sūrio. Skaniausia valgyti su česnakiniu  skrebučiu.

Receptą atsiuntė Rita D.

Suskleisti
Vėžių sriuba su brendžiu
Receptas: Vėžių sriuba su brendžiu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Vėžiai: (didelių) 20.00 vnt.
Ryžiai: 150.00 g
Vynas: 200.00 ml (balto namų vyno)
Brendis: 100.00 ml (prancūziško brendžio „Alita“)
Morkos: 40.00 g
Svogūnai: 40.00 g
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Laurų lapai: 22.00 vnt.
Sviestas: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Supilkite du trečdalius sultinio į puodą ir jame išvirkite ryžius.
  2. Mažais kubeliais susmulkinkite morkas ir svogūnus.
  3. Į puodą įdėkite pusę sviesto (75 g) ir pakaitinkite daržoves, kol suminkštės.
  4. Įmeskite čiobrelio ir lauro lapų.
  5. Padidinkite ugnį ir į puodą suberkite vėžius.
  6. Įpilkite brendžio, druskos pagal skonį ir puodo turinį padekite!
  7. Viską kaitinkite, kol vėžiai paraudonuos.
  8. Tuomet sumažinkite ugnį, įpilkite vyną ir pakaitinkite dar 10 minučių. Viską nukoškite.
  9. Pašalinkite vėžių uodegėles ir jas užpilkite nukoštu skysčiu.
  10. Visa kita maišykite tol, kol virs koše.
  11. Tuomet suberkite dar šiltus ryžius ir dar šiek tiek pamaišykite. Vėl perkoškite, kad neliktų kiautų gabalėlių.
  12. Tuomet į puodą lėtai pilkite likusį sultinį ir maišykite, kol pasieksite norimą kreminę konsistenciją.
  13. Padidinkite ugnį, įdėkite 75 g sviesto ir dar šiek tiek pakaitinkite.
  14. Sriubą patiekite dubenėliuose kartu su vėžių uodegėlėmis.

Recepto autorius: virtuvės šefas Marcas d’Erceville.

Suskleisti
Ugninga kreminė pomidorų sriuba
Receptas: Ugninga kreminė pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 400.00 g (konservuotų be odelių)
Mėsos sultinys: 400.00 ml (geriausia natūralaus)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 vnt. (gabalėlis aitriųjų paprikų ankšties (pagal norimą aštrumą))
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Morką, bulves, svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite ir suberkite į puodą su verdančiu mėsos sultiniu.
  2. Kai daržovės šiek tiek suminkštės, suberkite gabalėliais supjaustytą papriką, aitriosios paprikos ankštį, pagardinkite bazilikais ir raudonėliais.
  3. Kai sriuba bus beveik išvirusi, sukrėskite skardinę konservuotų pomidorų. Dar kiek pavirkite ir nukaiskite. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Jei sriuba rūgštoka, įberkite žiupsnelį cukraus. Jei norite aštresnio skonio, įberkite pagal skonį Kajeno ar aitriųjų paprikų miltelių.
  5. Išvirusią sriubą supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos kreminės konsistencijos.
  6. Ši sriuba skani, patiekta su orkaitėje keptomis, tarkuotu sūriu bei džiovintų žolelių prieskoniais apibarstytomis tortilijomis. Jei norite, galite sriubą dar pagardinti grietinėle, tarkuotu parmezano sūriu, smulkintais žalumynų (krapų, petražolių, kalendrų) lapeliais. Vietoje keptų tortilijų puikiai tiks česnakiniai duonos skrebučiai. Improvizuokite laisvai!

 

Suskleisti

Karštieji patiekalai 

Vegetariškos bulvės
Receptas: Vegetariškos bulvės
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 81
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 100.00 g (juodosios be kauliukų)
Fetos sūris: 100.00 g
Tepamas varškės sūrelis 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Prieskoniniai žalumynai: 30.00 g (ryšulėlis petražolių, krapų, svogūnų laiškų)
Kaip gaminti

1. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir pasūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis.

2. Išgriebtas bulves atvėsinkite, perpjaukite išilgai ir atsargiai, kad nepažeistumėte žievės, šaukšteliu išskobkite šiek tiek viduriuko.

3. Išskobtą bulvių masę susmulkinkite ir sumaišykite su šakute maigyta feta, tepamuoju varškės sūreliu, kapotais žalumynais (dalį palikite papuošti) ir česnakais. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Į kiekvieną bulvę krėskite po šaukštą sviesto, tada berkite smulkintų juodųjų alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų.

5. Ant viršaus krėskite sūrio įdaro.

6. Įdarytas bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 15 min.

7. Tiekite užbarsčiusi kapotų svogūnų laiškų.

Suskleisti
Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
Receptas: Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 57
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 700.00 g (700 - 800 malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Batonas: 3.00 riekės (3 - 4)
Grietinėlė: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 st. (0,5 žalių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkinti švieži arba džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Svogūną nestambiai sutarkuokite (bet ir ne pačia smulkiausia tarka). Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą sudėkite į grietinėlę, kad išbrinktų. Į maltą veršieną sudėkite batono ir grietinėlės masę, tarkuotą svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite rozmarinus, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Geriausia, jei masę apie 10 minučių paplaktumėte elektiniu plaktuvu.

2. Į paruoštą mėsos masę sudėkite alyvuoges ir atsargiai išmaišykite, kad nesusitrintų. Šlapiomis rankomis suformuokite zuikį, dėkite į aliejumi apšlakstytą formą, apšlakstykite patį zuikį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Pica su jautiena ir džiovintais pomidorais
Receptas: Pica su jautiena ir džiovintais pomidorais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 3.00 valg. š. (Papločiui)
Miltai: 1125.00 g (4,5 puodelio; papločiui)
Cukrus: 2.00 arbat. š. (Papločiui)
Mielės: 1.00 valg. š. (sausų; papločiui)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (Papločiui)
Jautiena: 200.00 g (Įdarui)
Džiovinti pomidorai: 40.00 g (Įdarui)
Sūris: 125.00 g (tarkuoto parmezano; įdarui)
Kumpis: 4.00 riekės (kelios juostelės vytinto jautienos; įdarui)
Mocarelos sūris: 150.00 g (įdarui)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Vanduo: 300.00 ml (Papločiui)
Druska: 2.00 arbat. š. (Papločiui)
Kaip gaminti
  1. Juodaisiais pipirais bei druska pagardintą maltą mėsą maišydama 15 minučių pakepinkite  karštuose riebaluose.
  2. Paruoškite tešlą papločiui: į dubenį suberkite miltus, viduryje padarykite duobutę. Suberkite cukrų, druska, mieles, supilkite aliejų, vandenį ir suminkykite tešlą. Valandai padėkite į šaldytuvą. Ištraukusi iš jo, iškočiokite ploną apskritimą ir įtieskite į riebalais išteptą apvalią kepimo skardą. Subadžiusi šakute, plonai aptepkite pomidorų padažu.
  3. Ant papločio viršaus tolygiai paskleiskite tarkuotą sūrį ir kepintą faršą. Išdėliokite svogūnų griežinėlius, juostelėmis pjaustytus džiovintus pomidorus, vytintą kumpį, mocarelos griežinėlius ir 15 minučių pašaukite į karštą orkaitę.
  4. Tiekdama apibarstykite gražgarstėmis.
Suskleisti

Desertai

Sluoksniuotos tešlos pyragėlis
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 400.00 g (šviežių)
Vynas: 1.00 st. (baltojo desertinio)
Migdolai: 100.00 g (drožlių)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Imbieras: 10.00 g (žiupsnelis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Kaip gaminti

1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kaulus, supjaustykite griežinėliais, apliekite vynu ir palikite 15 minučių pastovėti. Išgriebusi gerai nuvarvinkite.

2. Medų sukrėskite į nedidelį karščiui atsparų dubenėlį, įstatykite į puodą su karštu vandeniu ir maišykite, kol medus suskystės. Įmaišykite imbierą, pilkite ant slyvų ir atsargiai išmaišykite.

3. Iš tešlos lakšto 15 cm skersmens dubenėliu išspauskite apskritimus ir išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje (palikite 2–3 centimetrų tarpus).

4. Į kiekvieno tešlos apskritimo vidurį dėkite po du šaukštus pikantiškos slyvų masės, ant viršaus užberkite migdolų drožlių. Tešlos kraštelius švariais pirštais užlenkite į viršų (su kiekvienu linkiu tešlą gerai suspauskite), paskui patepkite kiaušinių baltymu.

5. Kepkite 200°C karštumo orkaitėje apie 15 minučių.

Suskleisti
Apelsininiai biskočiai su migdolais ir spanguolėmis
Receptas: Apelsininiai biskočiai su migdolais ir spanguolėmis
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 puodelis (1¾)
Rudasis cukrus: 1.00 st. (¾)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 žievelės)
Migdolai: 50.00 g
Spanguolės: 100.00 g (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, riešutais ir spanguolėmis.
  2. Kiaušinius plakite porą minučių, kol išeis šviesi, gelsva masė, įberkite tarkuotą apelsino žievelę.
  3. Po truputį, nuolat maišydami, suberkite miltų mišinį.
  4. Tešlą išverskite ant gerai miltuoto paviršiaus ir minkykite vis įberiant miltų, kol nebelips prie rankų.
  5. Padalinkite į dvi lygias dalis.
  6. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio suformuokite ritinėlį ir kepkite 160 laipsnių orkaiteje ~25–30 min, kol tešla bus iškepus, bet paspaudus: švelni ir minkšta.
  7. Iškepusią tešlą išimkite ir 10 min. palikite atvėsti.
  8. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.
  9. Tada supjaustykite ~1,5 cm gabalėliais, juos išdėliokite skardoje ir dėkite kepti ~10 min. Po to visus sausainius apverskite ir kepkite dar ~10 min. (kraštuose jau ims kietėti kaip džiūvėsiai, bet viduriukai dar bus minkšti, tačiau atvėsę jie taip pat taps kietesni ir traškūs.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Pyragas su šafranais
Receptas: Pyragas su šafranais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių)
Cukrus: 180.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Sirupas: 50.00 ml („Dansukker“ šviesiojo sirupo)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile)
Sviestas: 60.00 g (50 g pyragui ir žiupsnelis skardai patepti)
Pienas: 100.00 ml
Šafranas: 1.00 g (0,5)
Miltai: 210.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltelinis cukrus: 1.00 sauja („Dansukker“ cukraus miltelių pabarstyti)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C. Sumaišykite kiaušinius, cukrų, sirupą, vanilinį cukrų ir plakite, kol masė bus balta ir puri.
  2. Ištirpinkite sviestą.
  3. Pilkite pieną, berkite šafranus. Kaitinkite, kol užvirs.
  4. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  5. Atsargiai įmaišykite kiaušinių masę.ir pieną su šafranais.
  6. Skardą ištepkite riebalais, pabarstykite cukrumi.
  7. Į skardą sudėkite tešlą. Kepkite 30–35 min. ant vidurinės orkaitės lentynėlės.
  8. Leiskite pyragui atvėsti, tada jį apverskite.
  9. Prieš tiekdami pabarstykite cukraus milteliais.

 

Receptas DANSUKKER
Suskleisti

Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų