UŽKANDŽIAI
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
- Kiekvieną tortiliją supjaustykite į 8 dalis.
- Patepkite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druskos ir apie 5–6 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
- Sumaišykite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, ANCHO aitriąsias paprikas, cukrų ir druską.
- Atskirai sumaišykite lašišos, avokado kubelius ir 2/3 svogūno bei moliūgų sėklas.
- Aplaistykite lašišą padažu ir palikite, kad marinuotųsi.
- Prieš patiekdami, sudėkite lašišos gabalėlius ant šiltų tortilijų.
- Iš baltos duonos riekelės išpjaunami lapeliai – iš vienos riekelės išeina du lapeliai.
- Juos apkepkite keptuvėje su šiek tiek aliejaus.
- Tada dalį lapelių ištrinkite (abi puses arba vieną) česnaku (bet nebūtina, jeigu nepatinka kvapas ar užkandis bus patiekiamas svečiams).
- Kol duona vėsta, iki tyrelės konsistencijos susitrinkite pomidorą, įberkite prieskonių arba tik druskos ir pipirų, įdėkite šiek tiek švelnaus kečupo, išmaišykite ir šia tyrele aptepkite dalį paskrudintų lapelių.
- Agurką sutrinkite, šiek tiek įberkite druskos, įdėkite majonezo ir tyrele ištepkite kitus lapelius.
- Beliks ant lapelių smulkiai supjausčius agurko žievelę arba sūrį išvedžioti lapų „gysleles“. Skanaus.
Receptą atsiuntė Silvija
SALOTOS
- Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
- Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
- Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių. Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Pagal pakuotės instrukciją paruoškite kuskusą.
- Pomidorą ir agurką supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Dubenyje sumaišykite kruopas su daržovėmis, įberkite pipirų ir pasūdykite.
- Išdėliokite į salotines, pabarstykite petražolėmis, puoškite pjaustytais vyšniniais pomidorais.
- Prieš valgant apšlakstykite alyvų aliejumi.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į sandarią dėžutę ir valandą laikykite šaldytuve, kad būtų traškios. Šoninę supjaustykite juostelėmis ir be riebalų paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
- Agurkus perpjauti išilgai, sėklas išskobkite, agurkus supjaustykite pusžiedžiais ir sumeskite į gilesnį dubenį. Česnakus nulupkite, sukapokite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite.
- Imbierus, česnakus sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis ir sojų padažu, užpilkite ant agurkų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite cukrumi ir pipirais. Valandą marinuokite.
- Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, berkite gerai nuvarvintų agurkų, išdėliokite šoninės juosteles. Salotas pagardinkite kapotais žalumynais.
SRIUBOS
- Morkas ir obuolį švariai nuplaukite ir supjaustykite.
- Į puodą, kuriame virsite sriubą, įdėkite kokosų aliejaus ir jame trumpai pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tada sudėkite supjaustytas morkas ir obuolį, trumpai pakepkite ir supilkite vandenį bei suberkite druską. Virkite apie 15 min., kol suminkštės.
- Grietinėlę išplakite iki standumo su agavų sirupu, vanile, imbieru ir kalendra. Padėkite vėsiai.
- Sriubą sutrinkite. Jei norisi, įdėkite papildomai imbiero ir kalendros. Patiekite į sriubą įdėję kremo.
Receptą parengė www.livinn.lt
1. Pupeles per naktį išmirkykite, tada nukoškite ir nuvarvinkite.
2. Šoninę susmulkinkite, jautieną supjaustykite vidutinio storio gabalėliais.
3. Svogūnus ir česnaką nulupkite, sukapokite. Salierus nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite.
4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite šoninę, svogūnus ir česnakus ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol šoninė apskrus, o svogūnai dailiai pagels. Tada suberkite salierus, sudėkite minkštą jautieną, šiek tiek pakaitinkite, viską krėskite į puodą su sultiniu, suberkite pupeles.
5. Sriubą virkite ant mažos ugnies apie valandą, nugriebkite putas, suberkite ir sukrėskite visus prieskonius, sriubą pasūdykite ir dar virkite ant mažos ugnies apie 15 min.
6. Paskaninkite actu, druska, pipirais.
1. Per naktį išmirkytas pupeles išvirkite ir nusunkite.
2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, iki skaidrumo pakepinkite kubeliais supjaustytus svogūnus. Sudėkite griežinėliais supjaustytus salierus, kubeliais supjaustytas bulves ir visą laiką maišant dar porą minučių pakepinkite.
3. Įpilkite 1 l vandens, sudėkite nuvalytus ir supjaustytus grybus, uždenkite puodą ir ant mažos ugnies virkite 10 min.
4. Sudėkite pupeles, kukurūzus, supilkite pieną, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir dar kelias minutes pavirkite.
5. Patiekiant apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.
Patarimas. Bet kurį patiekalą stenkitės ruošti iš vienos rūšies grybų – bus ryškesnis aromatas ir skonis.
KARŠTIEJI PATIEKALAI
1. Dar šiltas virtas bulves nulupkite, sumalkite arba sugrūskite, suberkite manų kruopas, miltus, įmuškite kiaušinį, paskaninkite pipirais, druska, čiobreliais, žalumynais ir gerai išmaišykite.
2. Su dviem šaukštais aliejaus apkepkite smulkiai pjaustytus pievagrybius, nupilkite susidariusį skystį ir pievagrybius sudėkite į bulves. Masę gerai išminkykite, jei labai limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų.
3. Rankomis suformuokite nedidelius kotletukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, apversdami kelis kartus, kol gerai parus. Iškeptus kotletukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
4. Tiekite karštus su grietinės ar sviesto padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žuvį gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite gabaliukais ir sumalkite mėsmale.
- Porą švariai nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, fermentinį sūrį smulkiai sutarkuokite.
- Maltą žuvį sumaišykite su puse kiekio tarkuoto sūrio, smulkintu poru ir grietine.
- Pagal skonį įberkite druskos, pagardinkite žuvų prieskoniais. Kepimo formoje nevirtus lazanijos lakštus pertepkite paruošta žuvų mase (paskutinio lakšto neaptepkite).
- Kubelį daržovių sultinio ištirpdykite pusėje litro vandens ir apliekite susluoksniuotus lakštus.
- Apibarstykite likusiu sūriu ir smulkintais šviežiais žalumynais.
- Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 40 min.
- Tiekite su marinuotais agurkėliais.
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite pailgais maždaug 10 cm ilgio ir 4–5 cm pločio gabalais.
2. Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps. Kiek pravėsusiu mišiniu apliekite vištos gabalėlius, palikite valandą.
3. Išgriebusi iš marinato, į kiekvieną paukščio gabalėlį išilgai įsmeikite po ilgą šaltame vandenyje išmirkytą konditerinį iešmelį. Išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis ir šaukite į iki 200laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.
5. Tiekite su biriai virtais ryžiais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
DESERTAI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Sausainius smukiai sutrupinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Gauta lipnia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
4. Į kitą kepimo indą sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus.
5. Apšlakstykite 2 valg. š. sviesto ir apibarstykite 3 valg. š. rudojo cukraus.
6. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 min., retkarčiais pamaišydami. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
7. Grietinėlę suplakite iki standžių putų ir padėkite į šaldytuvą.
8. Dubenyje plaktuvu iki vientisos masės išplakite miltelinį cukrų ir maskarponę.
9. Įmaišykite žemės riešutų sviestą, auksaspalvį sirupą ir vėl plakite.
10. Lengvai ir atsargiai įmaišykite suplaktą grietinėlę.
11. Galiausiai į kremą įmaišykite visiškai atvėsusius keptus bananus.
12. Paruoštą kremą tolygiai paskleiskite ant atvėsusio šokoladinio pyrago pagrindo.
13. Pieniinį šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite į dubenėlį su 3 valg. š. grietinėlės.
14. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie minutę ir sumaišykite – šokoladas turi ištirpti. Turite gauti vientisą masę.
15. Tirpintu šokoladu aptepkite pyrago viršų. Apibarstykite kapotais sūdytais žemės riešutais.
16. Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite bent 4–6 valandas arba per naktį, kol pyrago įdaras sustings.
Receptas iš tinklaraščio „Saulėta virtuvė“
1. Oreos sausainius sudėkite į smulkintuvą ir sumalkite iki miltų, sumaišykite su minkštu sviestu, jei trūksta drėgmės, kad trupinėliai geriau suliptų tarpusavyje – papildomai įpilkite lašelį vandens.
2. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (tiek dugną, tiek ir šonus), ant dugno tolygiai paskirstykite paruoštą Oreos trupinių masę, suformuokite kraštelį.
3. Kaitinimo inde pašildykite Nutella kremą su šokoladu iki šokolado gabaliukai pilnai išsilydys. Gautą masę supilkite ant Philadelphia sūrio kremo ir gerai išmaišykite.
4. Kitame kaitinimo inde supilkite grietinėlę ir šildykite, kol užkais. Tuomet suberkite želatiną ir maišykite, kol ištirps. Šiek tiek atvėsinkite ir supilkite ant Philadelphia sūrio ir Nutella masės, suberkite skrudintus Pekano riešutus. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
4. Paruoštą sūrio kremo masę sukrėskite į kepimo formą ant trupininio pagrindo, išlyginkite paviršių. Viršų papuoškite mini Oreos sausainėliais (arba normalaus dydžio) ir laikykite šaldytuve visai nakčiai.
Receptas iš tinklaraščio „Irri Style“
- Prikaistuvyje sumaišykite cukrų, kukurūzų krakmolą, žiupsnelį druskos ir supilkite pieną.
- Viską gerai išmaišykite šluotele, tuomet įmaišykite kiaušinių trynius.
- Kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami šluotele, kad nesukristų į gumulėlius.
- Kai pudingas sutirštės, nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir vanilės ekstraktą.
- Iškart išpilstykite į mažas formeles arba į vieną didelį indą.
- Prie pudingo puikiai tinka plakta grietinėlė.