„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Savaitgalis – gera proga ant laužo gaminti uzbekišką plovą. Receptas

Ryžius mėgsta daugelis, tik skirtingus ir skirtinguose patiekaluose. Vieniems jie tobulas garnyras, kiti dievina rizotą ar sušius, treti tirštą ryžių košę su razinomis, o gal birius indiškus ryžių patiekalus. Tačiau vienas ikoniškiausių ryžių patiekalų, be abejo, yra plovas. Vasaros savaitgalį, ypač susirinkus visai šeimai ar viešint svečiams, pats metas pasigaminti jo ant laužo.
Uzbekiškas plovas
Uzbekiškas plovas / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, kasdienės mitybos papildymas ryžiais – ypač sveikintinas. Šios kruopos užtikrina sotumo jausmą, jose gausu nuo tulžies akmenų saugančių skaidulų, širdies bei kraujagyslių sistemai svarbių mineralų.

„Ryžiai yra ir mangano, seleno, vario, magnio šaltinis, o vien pastaroji medžiaga itin naudinga kaulinio audinio, nervų, raumenų sistemos veiklai. Tačiau šios kruopos pasižymi ne tik savo maistine verte, bet ir gausybe panaudojimo galimybių. Iš jų gaminami patys įvairiausi patiekalai ir vienas tokių – ant laužo verdamas uzbekiškas plovas. Šiam skanėstui puikiai tinka beveik visos ryžių rūšys: tiek plikyti, tiek „Basmati“ ar apvalieji. Kadangi kruopos turi daug glitumo, jas prieš patiekalą gaminant reikėtų gerai perplauti. Antraip ryžiai gali sulipti, o lietuviams plovas patinka iš birių ryžių. Kalbant apie mėsą, šiam patiekalui ji tinka pati įvairiausia. Galima rinktis avienos kumpį – tada plovas bus mažiau riebus, sausesnis. Tokia mėsa taip pat neretai maišoma su jautiena, žvėriena“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Pasidalijusi šiomis kulinarinėmis subtilybėmis, maisto ekspertė kviečia vasarotojus kurti laužą ir pasiruošti ant jo gaminti uzbekišką plovą.

Uzbekiškas plovas

Ingredientai:

  • 1 kg avienos;
  • 1 kg svogūnų;
  • 1 kg morkų;
  • 500 ml nerafinuoto aliejaus;
  • 800 g "Basmati" ar plikytų ryžių;
  • 8 galvutės česnako;
  • patraiškytų kumino sėklų;
  • aitriųjų paprikų;
  • raugerškių uogų (dairykitės prieskonių lentynose);
  • druskos.

Pastaba: plovą geriausia gaminti specialiame puode, vadinamame kazanu, tačiau tiks ir kitas storasienis puodas, tik svarbu, kad sugebėtumėte jį stabiliai įtvirtinti virš ugnies.

Vida Press nuotr./Uzbekiškas plovas
Vida Press nuotr./Uzbekiškas plovas

Gaminimas:

1. Gerokai įkaitinę puodą ir aliejų, sumeskite į jį gabaliukais supjaustytą mėsą. Apskrudinę iki geltonumo, stenkitės neprisvilinti mėsos ir kepkite ją gerą pusvalandį.

2. Suberkite į puodą pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, įberkite kumino, aitriųjų paprikų, sumažinkite temperatūrą ir troškinkite 1-1,5 val. Retkarčiais maišykite, kol svogūnai ištirps, išsileis mėsos sultys ir viskas taps tirštu sultiniu. Sureguliavę sultinio sūrumą ir aitrumą, pradėkite ryžių garinimą.

3. Įberkite saujelę raugerškių uogų, sudėkite šiaudeliais pjaustytų morkų sluoksnį, tada ryžių sluoksnį, užpilkite verdančiu vandeniu. Jis turi ryžius apsemti per du pirštus. Tuomet susmaigstykite česnakų galvutes, kurios neturi būti išlukštentos, tik nuplautos. Tada uždenkite puodą, tik daugiau dangčio nebenukelkite. Mažinkite temperatūrą, garinkite ryžius gerą pusvalandį, kol jie subręs ir vanduo išgaruos.

4. Gaminant plovą labai svarbu ryžius tinkamai išvirti. Jei ugnis bus per stipri, o vandens – per mažai, plovas gali stipriai prisvilti, nors ryžiai dar nebus paruošti. Jei vandens bus per daug ir virsite per ilgai, gausite košę. Svarbu, kad ryžiai būtų birūs. Todėl pamėginkite ir mėgaukitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs