Savaitgaliui – itališkos virtuvės klasika ir interpretacijos: 20 receptų

Itališkais patiekalais verta mėgautis visus metus, tačiau šviežių daržovių metas tam itin palankus. Be to, šiltuoju sezonu daugiau vakarėlių, jaukių progų mėgautis maistu su šeima, draugais, o itališkais patiekalais ar jų interpretacijomis taip malonu dalytis. Išsirinkite, ką gaminsite šį savaitgalį.
Baklažanų troškinys
Baklažanų troškinys / Vida Press nuotr.

Užkandžiai:

Brusketos su grilyje kepta cukinija
Receptas: Brusketa su grilyje kepta cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Plonai supjaustykite cukiniją ir iš abiejų pusių pakepinkite grilyje. Susmulkinkite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite mėtos lapelius, įberkite druskos bei pipirų ir leiskite skoniams „susigerti“.

2. Supjaustykite bagetę ir pakepinkite orkaitėje, kol apskrus.

3. Po kelių valandų susmulkinkite cukiniją ir tepkite ant pakepintos duonelės.

Suskleisti
Vėrinukai
Receptas: Itališki mocarelos vėrinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 20
Receptas
Ingredientai
Mocarelos sūris: 10.00 vnt. (mažų rutuliukų)
Pomidorai: 10.00 vnt. (vyšninių)
Bazilikai: 10.00 vnt. (lapelių)
Kaip gaminti

Naudokite specialius pagaliukus užkandžiams (reikės 10-ies). Ant kiekvieno jų verkite pomidorą, mocarelą, baziliko lapelį (atrodo visai kaip Italijos vėliava!).

Suskleisti
Prosciutto suktinukai
Receptas: Prosciutto suktinukai
5 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.7 / 10
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 100.00 g
Gražgarstės: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite gražgarsčių lapelius ir sumaišykite su tepamu sūriu. Šią masę dėkite į konditerinį maišelį.

2. Išdėliokite kumpio juosteles ir ant jų kraštelių tepkite maždaug 1 cm storio sūrio masės juostelę. Kai tą padarysite, kumpį susukite.

Suskleisti
Salotos
Receptas: Žalių lapelių salotos su uogomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Salotos: 50.00 g (sultenės, „frizės“, špinatų, gražgarstės, cikorijos lapelių)
Citrinos: 0.50 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Avietės: 8.00 vnt.
Šilauogės: 8.00 vnt.
Gervuogės: 4.00 vnt.
Kaip gaminti
  • Nuplaukite ir nusausinkite salotų lapelius. Išspauskite citrinos sulčių, tinka ir baltojo vyno actas. Saikingai pabarstykite stambia druska. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, bet atsargiai, kad lapeliai liktų traškūs.
  • Patiekdami užmeskite avietes, gervuoges ir šilauoges. Uogas galite naudoti įvairias, netgi šaldytas. Tik iš anksto išimkite iš šaldiklio.
Suskleisti
„Salvete City“ užkandis su aštuonkoju
Receptas: Aštuonkojo užkandis iš restorano „Salvete City“
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Aštuonkojis: 200.00 g (2-3 termiškai jau apdorotos kojos)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Grietinė: 4.00 valg. š. (riebios)
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė šviežių; pesto padažui)
Avies pieno sūris pecorino romano: 20.00 g (pesto padažui)
Kedrinės pinijos: 1.00 sauja (pesto padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų)
Cikorija: 1.00 vnt. (nedidelė gūželė)
Svogūnų laiškai: 20.00 g (keli laiškai)
Salierai: 2.00 vnt. (stiebų ir jaunų lapelių)
Žirniai: 30.00 g (kelių ankščių)
Kaip gaminti
  • Jei naudojate jau termiškai apdorotas aštuonkojo kojas, supjaustykite jas kąsnio dydžio gabaliukais ir porą trejetą minučių vartydami pakepinkite įkaitintame alyvuogių aliejuje. Išimkite iš keptuvės ir laikykite šiltai.
  • Žalėsius nuplaukite, cikorijos gūželę padalinkite lapeliais, saliero stiebą supjaustykite nedideliais įstrižais gabaliukais, piršto dydžio šiaudeliais supjaustykite svogūno laiškus. Verdančiame vandenyje 3 min. pavirkite saliero stiebo gabalėlius, 2 min. žirnių ankštis, 1 min. dalį cikorijų lapelių (kitą dalį pasilikite šviežių), svogūno laiškus.
  • Nedideliame dubenėlyje sumaišykite porą šaukštų grietinės ir žiupsnį baltųjų pipirų. Pasiruoškite naminio bazilikų padažo: elektriniame smulkintuve suplakite bazilikus, tarkuotą sūrį, kedrines pinijas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus – padažas turi būti ne tirštas, bet tekantis.
  • Didelę lėkštę, kurioje patieksite užkandį, patepkite grietinės padažu, tada dėliokite aštuonkojo gabalėlius (jei turite, užlašinkite kelis lašus ančiuvių aliejaus), apvirtus žalėsius ir šviežius cikorijos bei jaunučius salierų lapelius, viską švelniai pašlakstykite naminiu bazilikų padažu.  
Suskleisti

Rimtieji patiekalai:

Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu
Receptas: Spagečiai su brokoliais ir Parmos kumpiu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 320.00 g (kietųjų kviečių lėtai džiovintų Granjano)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmos kumpis: 200.00 g
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti
  • Užvirinkite pilną puodą vandens. Prieš įmesdami spagečius pasūdykite stambia druska.
  • Padažą gaminkite plačioje keptuvėje. Įpilkite į ją kelis šaukštus tyro alyvuogių aliejaus, jame pašildykite neluptas česnako skilteles. Kai pagels – pašalinkite. Plonomis juostelėmis supjaustykite Parmos kumpį ir įmeskite į šiltą alyvuogių aliejų. Pakaitinkite, kol patamsės.
  • Kitame puode trumpai, maždaug ketvirtį valandos, sūdytame vandenyje pavirkite brokolius.
  • Virtus brokolius suberkite į keptuvę su kumpiu ir gerai išmaišykite. Pagardinkite keliais papildomais šaukštais alyvuogių aliejaus. Sudėję į lėkštę pabarstykite kietuoju „pecorino romano“ sūriu ir juoduoju pipiru iš malūnėlio (kvapnieji pipirai nelabai tinka).
Suskleisti
Spagečiai
Receptas: Spagečiai „cacio e pepe“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 320.00 g (kuo brangesnių, tuo geriau)
Avies pieno sūris pecorino romano: 200.00 g (tarkuoto)
Juodieji pipirai: 10.00 g (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Virkite pastą dideliame kiekyje vandens. Pasūdykite, bet saikingai, nes „pecorino“ sūris – sūrokas.

2. Nukošdami pastą porą samčių virimo vandens įsipilkite į atskirą indą. Nupiltus makaronus palikite karštame puode.

3. Viena ranka į puodą berkite tarkuotą sūrį. Kita ranka po truputį pilkite pastos virimo vandenį, kol susiformuos sūrio kremas. Maišykite. Pagardinkite maltais pipirais (gausiai).

Suskleisti
Ravioliai
Receptas: Ravioliai „alla sorrentina“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (stambūs)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Mocarelos sūris: 400.00 g (idealu – „fior di latte“)
Parmezano sūris: 20.00 g
Muskatas: 2.00 žiupsnelis (malto)
Pomidorų tyrė: 5.00 valg. š. („Mutti“ (arba kitos, bet geriausiai tinka būtent ši))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Kaip gaminti

1. Išplakite kiaušinius ir supilkite juos į indą su miltais, pasilikdami stiklinėje 30 g miltų minkymui. Išminkykite tešlą, kad taptų vientisa ir elastinga.

2. Iškočiokite ir suteikite raviolių tešlai sferos formą (tai galima daryti ir tešlos mašina).

3. Pasiruoškite įdarą: susmulkinkite mocarelą, suberkite parmezaną ir pagardinkite trintais muškato riešutais, išmaišykite.

4. Ant iškočiotos raviolių tešlos tolygiai išdėliokite įdaro kauburėlius, taip užpildykite pusę tešlos ploto. Tada uždenkite sluoksnį su įdaro kauburėliais likusiu sluoksniu ir išspauskite virtinukus specialia formele.

5. Virkite pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių.

6. Iš anksto keptuvėje pasiruoškite padažą: pakepinkite česnako skiltelę aliejuje, tada ją išmeskite ir pilkite pomidorų tyrę, pamaišykite.

7. Patiekdami raviolius lėkštėje, gausiai pagardinkite padažu, papuoškite bazilikų lapeliais, pabarstykite pipirais.

Suskleisti
Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 47
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis)
Konservuoti pomidorai: 250.00 g (smulkintų konservuotų savo sultyse)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 2.00 sauja (tarkuoto)
Mocarelos sūris: 3.00 vnt. (rutuliukai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (padažui ir baklažanams)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Bazilikai: 2.00 vnt. (šakelės)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Suskleisti
Spagečiai su pomidorų-tuno padažu
Receptas: Makaronai su pomidorų ir tuno padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 38
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka spagečiai arba linguine formos makaronai, tačiau galite rinktis ir kitokius)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 350.00 ml (konservuotų savo sultyse)
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių; galima keisti petražolėmis)
Tunas: 150.00 g (konservuoto alyvuogių aliejuje)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną. Storadugnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Maišydami kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir suminkštės – apie 5 min. Įberkite žiupsnį juodųjų pipirų, čili paprikos dribsnius, kaparėlius, supilkite konservuotus pomidorus (jei naudojate konservuotus nepjaustytus, šiek tiek patraiškykite juos keptuvėje šakute). Kaitinkite padažą ant vidutinės ugnies apie 10 min., paragaukite – jei jis atrodo kiek rūgštokas, įberkite šiek tiek cukraus.

2. Kol padažas burbuliuoja, užkaiskite didelį puodą vandens, pasūdykite, užvirkite ir pagal instrukcijas išvirkite makaronus.

3. Makaronams baigiant virti grįžkite prie padažo: išimkite iš skardinės tuną ir pasmulkinkite jį, kad būtų nedideli gabaliukai. Suberkite juos į padažą ir dar pakaitinkite, kad spėtų pašilti. Jei labai mėgstate alyvuoges, šį padažą į virimo pabaigą galite paskaninti ir jomis.

3. Nukoškite makaronus, dėkite į lėkštę, užpilkite padažo, išmaišykite, pabarstykite parmezanu, kapotomis petražolėmis ar baziliku. Skanaus!

Suskleisti
Veganiška lazanija
Receptas: Veganiška lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Cukinijos: 3.00 vnt. (nedidelės)
Tofu: 400.00 g (šilkinio)
Bazilikai: 50.00 g (šviežio)
Česnakai: 30.00 g
Alyvuogės: 300.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Riešutai: 300.00 g (įvairių)
Alyvuogių aliejus: 7.00 valg. š.
Kaip gaminti
  • Supjaustyti baklažanus ir cukinijas 3 mm storio griežinėliais. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite daržovių griežinėlius iš abiejų pusių. Dėkite apkeptas riekeles ant popieriniu rankšluosčiu išklotų lėkščių, kad susigertų riebalų perteklius.
  • Elektrinėje trintuvėje sutrinkite tofu, baziliką ir česnaką iki vientisos masės, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, pagal savo skonį įberkite druskos ir pipirų. Taip pat sutrinkite ir alyvuoges, riešutus bei saulėje džiovintus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais.
  • Kepimo skardoje šį patiekalą sluoksniuokite tokia tvarka:
  • cukinijos griežinėliai;
  • tofu kremas;
  • baklažano griežinėliai;
  • riešutų, alyvuogių ir pomidorų užtepėlė;
  • cukinijos griežinėliai.
  • Kepkite iki 160 C įkaitintoje orkaitėje 25 min.
Suskleisti
Tagliatelle Bolognese
Receptas: Nidos receptas: klasika iš Italijos „Tagliatelle alla Bolognese“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas, smulkiai supjaustytas)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, smulkiai supjaustyta)
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Kiauliena: 250.00 g (maltos; galima keisti kalakutiena)
Šoninė: 50.00 g (smulkiai supjaustytos rūkytos)
Pomidorai: 800.00 ml (konservuotų savo sultyse (tai bus 2x400 ml indeliai))
Pomidorų pasta: 4.00 valg. š.
Vynas: 0.50 st. (raudonojo)
Jautienos sultinys: 1.00 st. (galima keisti vištienos)
Druska: 3.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 3.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinto)
Makaronai: 500.00 g (patiekimui; idealiai tinka tagliatelle, papardelle, spaghetti.)
Kietasis sūris: 100.00 g (patiekimui; tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite smulkintus česnakus, tada salierus ir morkas, ir dar viską pakepinkite apie 3 min. Sudėkite maltą mėsą ir maišydami susmulkinkite, kad mėsa nesuliptų į gabalus. Kepinkite maišydami, kol mėsos spalva patamsės.
  2. Suberkite smulkintą šoninę, pomidorus su visomis sultimis, pastą, vyną ir sultinį. Įberkite druskos, pipirų, raudonėlio. Troškinkite nepilnai uždengę apie 2 valandas, kol padažas bus vienalytis ir tirštas. Jei išgaruos pernelyg daug skysčio, įpilkite dar šiek tiek sultinio arba vandens. Pabaigoje patikrinkite, ar padažui netrūksta sūrumo, pipirų.
  3. Patiekite su al dente išvirta pasta, ant viršaus užtarkuokite kietojo sūrio.
Suskleisti
Pica
Receptas: Klasikinis naminis picos padas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 73
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Mielės: 10.00 g (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 160.00 ml (vasarošilčio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  • Ant stalviršio persijokite miltus, įberkite druską ir viduryje padarykite duobutę. Į ją sutrupinkite mieles, užberkite cukraus ir įpilkite porą šaukštų vandens. Išmaišykite ingredientus duobutėje iki skystos košelės ir lengvai pabarstykite viršų miltais. Tegul taip pastovi 5–7 min., kol mielės „pabus“ ir susidarys kauburėlis.
  • Palaipsniui pilkite likusį vandenį ir maišykite tešlą – pradžioje nuo šonų į vidurį, o tada, kai jau galima, imkite minkyti. Kai tešla ims formuotis į rutulį, supilkite ir įminkykite ir alyvuogių aliejų. Tešlą minkykite tol, kol ji bus elastinga, vientisa, nelips prie rankų.
  • Dėkite tešlos rutulį į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir padėkite šiltoje vietoje, kad pakiltų bent dvigubai (paprastai tam pakanka 1 val.). Kai tešla pakils, išverskite ją ant miltuoto paviršiaus, išminkykite, formuokite apskritimą ar ovalą (maždaug 35 cm skersmens) ir toliau gardinkite padažu bei pasirinktais priedais.
Suskleisti
Rizotas su jūros gėrybėmis
Receptas: Rizotas su jūros gėrybėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 320.00 g („arborio“ arba „carnaroli“ tipo)
Vynas: 1.50 st. (1 stiklinė baltojo sauso ir 1/2 st. desertinio Sicilijos vyno „marsala“)
Krevetės: 4.00 vnt. (tigrinės)
Midijos: 8.00 vnt.
Kalmarai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 2.00 vnt. (šalotiniai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  • Ketaus puode aukštais kraštais pakaitinkite keletą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir pakaitinkite, kol jie suminkštės, kone sutirps.
  • Suberkite ryžius ir maišydami kepkite tol, kol sugers aliejų ir pradės ruduoti. Pilkite (neskubėdami, po vieną samtį) karštą sultinį ir maišykite. Visas jūros gėrybes pasiruoškite atskirose keptuvėse.
  • Smarkiai įkaitintoje ketaus keptuvėje be riebalų „pašokdinkite“ krevetes, vieną kartą apverskite, tada nugarinkite „marsala“ vynu. Midijas pasiruoškite panašiu būdu, kaip ir „impepata di cozze“, pusę jų išimkite iš kiauto.
  • Kalmarus pakepkite ant griliaus (arba įkaitintoje špižinėje keptuvėje be riebalų), kol suminkštės ir įgaus dūmo kvapą, supjaustykite juostelėmis. Kai ryžiai pakankamai suminkštės, suberkite nuluptą ir supjaustytą saliero stiebą, smulkintą kalmarą ir išlukštentas midijas. Supilkite baltąjį vyną ir maišykite.
  • Išjunkite ugnį ir beveik paruoštą rizotą trumpai uždenkite dangčiu ir kelias minutes palaikykite. Išdėliokite į lėkštes, papuošdami midijomis su kiautais ir krevetėmis, pagardinkite petražolėmis ir juodaisiais šviežiai maltais pipirais.
Suskleisti
Žuvis itališkai su "salsa verde" padažu
Receptas: Žuvis itališkai su „salsa verde“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (kuojos arba kita mėgstama)
Pipirai: 5.00 arbat. š. (mišinio - marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 - marinatui ir 1 - salsa verde padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros - marinatui ir žiupsnelis paprastos - salsa verde padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto arba šakelė šviežio - marinatui)
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė šviežio - marinatui ir ryšulėlis - salsa verde padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (2 - 3 valg. š. - marinatui ir šlakelis - salsa verde padažui)
Sviestas: 25.00 g (marinatui)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių - salsa verde padažui)
Raudonėliai: 2.00 g (šakelė šviežio - salsa verde padažui)
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė - salsa verde padažui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Kaip gaminti
  1. Pipirus sutrinkite, česnakus susmulkinkite, nuo citrinos nutarkuokite žievelę, baziliką susmulkinkite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
  3. Žuvį apipilkite gautu marinatu ir palikite bent valandai marinuotis.
  4. Užmarinuotą žuvį kepkite į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto (ją galite kepti kur norite, arba keptuvėje, arba orkaitėje ar ant laužo).
  5. Salsa verde padažui viską sutriname elektriniu trintuvu po truputį pildami aliejų, kol gausis tinkama konsistencija.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com

Suskleisti

Desertai:

Sausainiai „Brutti ma buoni“
Receptas: Sausainiai „Brutti ma buoni“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušinio baltymas: 4.00 vnt. (didelių kiaušinių)
Lazdynų riešutai: 150.00 g
Cukraus pudra: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kava: 2.00 arbat. š. (tirpios, miltelių)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (kokybiško)
Kaip gaminti
  • Pirmiausia pasiruoškite riešutus – juos reikės pakepinti ir rupiai sumalti. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir vienu sluoksniu berkite riešutus. Kepkite apie 7-10 min, kartais pamaišydami. Riešutų luobelė turi atšokti, o virtuvė skaniai pakvipti. Ištraukite skardą iš orkaitės ir, riešutams šiek tiek atvėsus, trinkite juos tarp rankų (arba pabėrę ant rankšluosčio ir uždengę kitu), kol luobelė atsiskirs (jei šiek tiek jos liko, nieko tokio, nevarkite ir negremžkite). Dėkite riešutus į elektrinį smulkintuvą ir malkite iki rupių trupinių.
  • Rankiniu arba elektriniu plaktuvu dideliame dubenyje iki putų išplakite kiaušinių baltymus su druska. Beje, labai svarbu, kad ir dubuo, ir plaktuvas būtų sausi ir be jokių riebalų likučių. Dalimis pilkite cukraus pudrą ir plakite tol, kol masė bus standi ir blizganti.
  • Į kiaušinių-cukraus plakinį atsargiai supilkite riešutų trupinius, išmaišykite. Jei naudojate ir papildomus priedus, pats metas įmaišyti ir juos.
  • O dabar turite 2 pasirinkimus, nuo to priklausys, ar jūsų sausainiai bus graženės, ar kiek prastesnės formos. Jei sausainius kepate iš pagrindinių produktų, be priedų ir norite jų gražesnių, tuomet krėskite gautą masę į storadugnį puodą ir kaitinkite ant labai labai mažos ugnies apie 15 min., atidžiai nuolat maišydami. Tai labai svarbu, antraip masė prisvils. Jei sausainių formą ne tokia svarbi, tingisi ar bijote sugadinti tai, ką pradėjote, galite šį žingsnį praleisti.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šaukštu dėkite ant jos nedidelius kauburėlius. Įkaitinkite orkaitę iki 150 C ir dėkite į ją skardą. Kepkite sausainius 30-35 min, kol švelniai paruduos. Į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite, nes gali imti svilti.
  • Laikykite sausainius kambario temperatūroje iki savaitės (na taip, tai teorinis patarimas, nes jie dingsta žymiai greičiau!).
Suskleisti
Tiramisu tortas
Receptas: Tiramisu tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (baltymai atskirti nuo trynių; biskvitui)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (kremui)
Cukrus: 280.00 g (200 g biskvitui ir 80 g (4 šaukštai) kremui)
Miltai: 140.00 g (biskvitui)
Krakmolas: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Kava: 160.00 ml (labai stiprios (sulaistymui))
Likeris: 160.00 ml („Amaretto“ (sulaistymui))
Kakava: 6.00 valg. š.
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Sausainiai: 200.00 g („damų piršteliai“; papuošimui)
Džemas: 2.00 valg. š. (papuošimui, sausainių prilipdymui)
Kaip gaminti

Išsikepame biskvitą:

1. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių. Pasiruošiame 23–24 cm kepimo formą su atsegamais kraštais: iškerpame iš pergamentinio popieriaus dugno dydžio apskritimą ir juo išklojame formos apačią.

2. Pradedame plakti baltymus: kai jie ima putoti (po 2–3 minučių plakimo), dedame po šaukštą cukraus, ir visą laiką plakame. Kaskart įbėrę cukraus plakame, kol jis ištirps, ir tik tada dedame kitą šaukštą cukraus. Nebijokite – baltymų su cukrumi perplakti neįmanoma. Kai baltymai tampa standūs ir blizgantys, po vieną supilame trynius, ir visąlaik masę plakam, bet mažais apsisukimais. Suberiame persijotus miltus ir krakmolą (aš sijojau tiesiai į plakimo indą), mažais apsisukimais sumaišom, bet neilgai, tik kad ingredientai susijungtų, neliktų neišsimaišiusių trupinių.

3. Masę išpilame į paruoštą kepimo formą ir pašauname kepti. Kepame 35–40 min. orkaitės viduryje, kol biskvitas paruduoja ir pilnai iškepa. Išimame iš orkaitės, pilnai atvėsiname. Peiliu atsargiai apipjauname kraštus, tada atidarome šonus, ir apvertę biskvitą aukštyn kojomis, nuimame nuo apačios pergamento lakštą. Biskvitą perpjauname į tris lygius lakštus.

Pasigaminame maskarponės kremą:

4. Nedideliame puode užverdame šiek tiek vandens (apie 2 stiklines). Nuimame nuo ugnies puodą, ant jo statome dubenėlį, į tą dubenėlį supilame trynius ir cukrų, ir šluotele arba mikseriu plakame ant garų. Plakam ilgai – apie 8 minutes, kad masė taptų puri, balsva, cukrus visiškai ištirptų ir visa masė sušiltų. Tada nuimame nuo garų ir dar paplakame apie 4 minutes.

5. Maskarponės kremą lengvai paplakame, kad susimaišytų. Paruoštą purų kiaušinių plakinį sumaišom su maskarponės sūriu, maišome labai mažais mikserio apsisukimais, kad tik visi ingredientai susijungtų. Du šaukštus masės atidedame į šalį – bus torto viršaus papuošimui.

6. Sumaišome tarpusavyje stiprią kavą ir „Amaretto“ likerį.

Pertepimai:

7. Pirmą biskvito lakštą padedame ant torto padėklo ar lėkštės, kurioje patieksite tortą. (Kad toliau tortas geriau laikytų tiesią savo formą, uždedu kepimo formos kraštus). Visą biskvito pagrindą sulaistome paruoštu kavos ir likerio mišiniu (maždaug 10 šauktų kiekvienam lakštui). Per sietelį pabarstome visą paviršių 2 šaukštais kakavos. Tada užtepame pusę kremo masės. Ant viršaus dedame antrą lakštą, taip pat sulaistome, pabarstome kakava, ir užtepame likusią kremo masę. Dedame viršutinį lakštą, jį sulaistome ir užtepame atidėtus 2 šaukštus kremo. Tortą dedame į šaldytuvą bent valandai, kad kremas sustingtų.

Papuošimas:

8. Nuimame kepimo formos kraštus. Visą torto paviršių pabarstome kakava (per sietelį) storu sluoksniu. Sausainėlius atmatuojame ir nupjauname galus, kad jų aukštis būtų maždaug sulig torto aukščiu. Kiekvieną sausainėlį patepame trupučiu džemo ir klijuojame prie torto šonų, kol apklijuojame visą perimetrą. Pabaigoje švelniai perrišame juostele.

Suskleisti
Tiramisu
Receptas: Tiramisu‘
4 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 150.00 g („savoiardi“ (gali būti vadinami „damų piršteliais“))
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (švieži)
Cukrus: 100.00 g
Kava: 4.00 puodelis (espreso)
Druska: 3.00 žiupsnelis (stambios)
Romas: 1.00 arbat. š.
Kakava: 3.00 valg. š.
Juodasis šokoladas: 3.00 valg. š. (drožlių, ne mažiau kaip 50 proc. kakavos)
Kaip gaminti

1. Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, baltymus – su žiupsneliu stambios druskos.

2. Dubenyje sumaišykite trynius su baltymais ir maskarpone iki vientiso kremo.

3. Ištepkite stiklinio indo, kuriame ruošite tiramisu, dugną 1 cm aukščio kremo sluoksniu.

4. Į lėkštę supilkite ataušintą kavą ir paskaninkite romu, mirkykite sausainius į kavą ir lygiu sluoksniu klokite ant kremo. Kai užklosite visą vieną sluoksnį, dar kartą tepkite sluoksnį kremo.

5. Visą tiramisu paviršių pabarstykite kakavos milteliais ir palikite šaldytuve kelioms valandoms.

6. Padalinkite tiramisu taisyklingų stačiakampių porcijomis, o patiekdami lėkštėje pabarstykite šokolado drožlėmis.

Suskleisti
Itališkas braškių desertas
Receptas: Itališkas braškių desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 300.00 g (migdolinių)
Kava: 150.00 g (pupelių)
Grietinėlė: 400.00 ml (plakimui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai)
Cukrus: 4.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Braškės: 800.00 g
“Amaretto” likeris 3.00 valg. š.
Kakava: 1.00 arbat. š. (miltelių viršui apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Kavos pupeles iš vakaro užpilkite grietinėle ir laikykite šaldytuve.

2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su cukrumi išsukite iki purumo. Į juos įmaišykite maskarponę, citrinų sultis.

3. Kavos pupeles išgriebkite iš grietinėlės. Grietinėlę išplakite (jei ji neriebi, plakant galite įberti standiklio, pvz., “Sahnesteif” arba “Smetanfix”).

4. Plaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.

5. Braškes supjaustykite griežinėliais.

6. Desertą sluoksniuokite viename dideliame skaidraus stiklo inde arba vienos porcijos indeliuose. Pirmiausia sudėkite sausainius ir apšlakstykite likeriu. Ant viršaus sukrėskite kremą, gausiai apibarstykite kakavos milteliais ir prismaigstykite uogų griežinėlių.

7. Gatavą desertą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą.  

Suskleisti
Itališkas skanėstas „Struffoli“
Receptas: Itališkas skanėstas „struffoli“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (puodeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (didelės citrinos žievelė - tešlai ir 1 valg. š. sulčių - sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio apelsino žievelė)
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir 1/2 puodelio sirupui)
Druska: 5.00 g
Sviestas: 60.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Vynas: 1.00 valg. š. (baltas)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Medus: 1.00 st. (sirupui)
Spalvoti pabarstukai: (papuošimui) 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną / oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius.

2. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

3. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vyno ir vanilės ekstrakto. Sumaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų.

4. Suformuokite iš tešlos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir 30 min. palaikykite.

5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į keturias lygias dalis.

6. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą.

7. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais.

8. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

9. Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti tokiu būdu: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

10. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų.

11. Lengvai pamaišydama, virkite apie 2–3 minutes, kol jie taps gražios aukso spalvos.

12. Kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip  išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

13. Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat pamaišydama, kol užvirs. Tuomet maišydama kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps.

14. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu.

15. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

16. Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais ir stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje).

17. Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

18. Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai 1 valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

Itališką skanėstą struffoli gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas skanėstas „struffoli“ (Italija)

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų