Svogūnų sriuba su lydyto sūrio ir prancūziško batono karūna
Ingredientai:
- 500 g svogūnų;
- 2 jautienos sultinio kubeliai;
- 1 l vandens;
- 50 g sviesto;
- alyvuogių aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. cukraus;
- 2 valg. šaukšt. balzaminio acto;
- druskos;
- pipirų;
- prancūziškas batonas;
- 100 g ementalio sūrio.
Gaminimas:
1. Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepinti keptuvėje su sviestu. Įberti šiek tiek cukraus ir užpilti balzaminio acto, kad svogūnai karamelizuotųsi.
2. Kol svogūnai kepa, pasiruošti sultinio. Užvirinti 1 l vandens ir įdėti sultinio kubelius, jis turi visiškai ištirpti.
3. Po truputį užpilti sultinio ant svogūnų, kad juos apsemtų, pagardinti druska bei pipirais ir palikti pasitroškinti iki 40 min. Jei nugaruoja sultinys, po truputį papildyti.
4. Prancūzišką batoną supjaustyti riekelėmis, sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska bei pipirais ir kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (konvekciniu režimu), kol apskrus.
5. Troškintus svogūnus su visu skysčiu pilti į nedideles kepimo formeles, ant viršaus dėti skrudintas batono riekeles ir užberti ementalio sūrio. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (konvekciniu režimu) apie 10 minučių.
Paryžietiškas flanas
Ingredientai:
tešlai:
- 200 g miltų;
- 150 g šalto sviesto;
- 3 kiaušinių tryniai;
- 150 g cukraus;
- 1/2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- žiupsnelis druskos.
įdarui:
- 700 g pieno;
- 235 g grietinėlės;
- 8 kiaušinių tryniai;
- 180 g cukraus;
- 75 g kukurūzų krakmolo;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.
Gaminimas:
1. Sviestą, cukrų, miltus ir kepimo miltelius gerai išmaišyti, kol susidarys trupiniai. Maišant po vieną įmušti kiaušinių trynius ir maišyti, kol tešla taps vientisa. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve atvėsti. Ją geriausia pasigaminti iš vakaro.
2. Pieną su grietinėle užvirti. Atskirame inde išmaišyti cukrų su krakmolu ir permaišyti su kiaušinių tryniais. Įberti vanilės ekstrakto. Maišant po truputį supilti užvirintą pieną su grietinėle. Šią masę grąžinti į prikaistuvį ir dar šiek tiek pakaitinti, kol masė taps grietinės tirštumo.
3. Atvėsusią ir sutvirtėjusią tešlą iškočioti iki 2-3 mm storio lakšto. Suformuoti kepimo formoje dugną bei šonus. Tešla turi visiškai dengti kepimo formą. Supilti šiek tiek pravėsusį įdarą .
4. Kepti iki 170°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 40 min. – 2 val.