Savaitgaliui – niekada nenuviliantis kvapnus obuolių pyragas

Obuolių pyragas – bene labiausiai lietuvių pamėgtas klasikinis desertas, kepamas užderėjus gausiam derliui. Cinamono ir keptų obuolių aromatas suteikia jaukumo bei šilumos net ir niūriausiems rudens vakarams. Obuolių pyrago receptų yra šimtai, tad atrasti gardžiausią – nelengvas iššūkis. Ir vis tik, kaip dažnai būna, pasiteisina paprasti dalykai.
Obuolių pyragas su vaniliniais ledais
Obuolių pyragas su vaniliniais ledais / Vida Press nuotr.

Prekybos tinklas „Rimi“ pranešime žiniasklaidai kviečia išbandyti gardų ir kvapnų kvietinių miltų obuolių pyrago receptą, kuriuo ilgais rudens vakarais galėsite palepinti save bei savo artimuosius. Pyragą itin verta pagardinti vaniliniais ledais (nors nenusivilsite apsiėję ir be jų).

Kvapnus obuolių pyragas

Ingredientai (12 gabalėlių):
(gaminimo laikas – 1 val. 35 min.)

tešlai:

  • 240 g kvietinių miltų;
  • 140 g sviesto;
  • 2 kiaušinių tryniai;
  • 4 šaukštai šalto vandens;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 2 kg obuolių;
  • 200 g rudojo cukraus;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 2 šaukšteliai cinamono;
  • 1 citrina;
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo;
  • 70 g sviesto.

viršutiniam sluoksniui ir patiekimui:

  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • vanilinis plombyras.

Gaminimas:

1. Persijokite į dubenį kvietinius miltus ir druską. Įdėkite supjaustytą sviestą ir gerai išminkykite rankomis.

2. Į kitą dubenį muškite kiaušinių trynius ir įpilkite vandens. Pamažu supilkite plakinį į sausus ingredientus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė.

3. Tešlą minkykite ant švaraus paviršiaus, kol ji bus lygi. Suformuokite tešlos rutulį, apvyniokite jį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent 30 minučių. Kol tešla šaldytuve, paruoškite įdarą.

4. Įdarui skirtus obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais griežinėliais. Sudėkite į dubenį, berkite rudojo cukraus, druskos, cinamono, kukurūzų krakmolo, supilkite citrinos sultis . Viską gerai išmaišykite ir leiskite pastovėti bent 30 minučių.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.

6. Kepimo formos paviršių pabarstykite miltais. Iškočiokite maždaug 3 cm storio tešlos lakštą. Jei atsiranda įtrūkimų, suklijuokite juos drėgnais pirštais. Puse suformuotos tešlos padenkite kepimo formą. Likusi dalis bus skirta uždengti pyragą.

7. Sudėkite obuolius ant tešlos stengdamiesi, kad jie būtų kuo arčiau vienas kito. Supilkite ir sultis, kurios liks dubenyje. Tolygiai paskirstykite visus obuolius.

8. Ant viršaus uždėkite likusią tešlą, sujungdami ją su apatinės dalies kraštais. Peiliu atsargiai įpjaukite viršutinės tešlos vidurį, kad kepant galėtų garuotų pyrago viduje susidaranti drėgmė.

9. Prieš kepdami pyragą, jo viršų patepkite kiaušinio ir cukraus plakiniu. Kepkite apie 40-45 minutes, kol gražiai paruduos.

10. Leiskite pyragui gerai atvėsti, skanaukite vieno arba patiekite su plombyriniais ledais.

Vida Press nuotr./Obuolių pyragas
Vida Press nuotr./Obuolių pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų