Mėsos kukuliai su spagečiais
Ingredientai:
- spagečių;
- 400 g maltos jautienos;
- 0,5 stiklinės maltų džiūvėsėlių;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 50 g parmezano sūrio;
- 1 kiaušinis;
- petražolių;
- druskos;
- pipirų;
- 0,5 stiklinės baltojo vyno;
- stiklainis aštraus pomidorų padažo;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Į jautienos faršą sudėti smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, petražoles, tarkuotą parmezano sūrį, džiūvėsėlius ir įmušti kiaušinį. Viską išmaišyti iki vientisos masės.
2. Į nedidelį dubenį įpilti vandens. Drėkinant rankas formuoti apvalius, nedidelio dydžio kukulius ir dėti kepti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi ir viena skiltele česnako.
3. Šiek tiek apkepus supilti baltą vyną. Jam nugaravus įpilti aštraus pomidorų padažo. Sumažinus temperatūrą troškinti apie 10 min.
4. Į verdantį vandenį sudėti spagečius. Jiems suminkštėjus nusunkti vandenį per kiaurasamtį. Dėti į didesnį indą, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir išmaišyti.
5. Ant spagečių dėti mėsos kukulius su padažu, pagardinti parmezano sūriu ir baziliko lapeliais.
Vyniotinis su aviečių džemu ir plikytu kremu
Ingredientai:
biskvitui:
- 3 kiaušinių tryniai;
- 2 kiaušiniai;
- 100 g cukraus;
- 3 kiaušinių baltymai;
- 40 g cukraus;
- 70 g miltų.
aviečių džemui:
- 150 g aviečių tyrės;
- 110 g cukraus, skirto džemams;
- 250 g šaldytų aviečių;
- ½ citrinos sulčių;
plikytam kremui:
- 250 g pieno;
- 50 g cukraus;
- 25 g kukurūzų krakmolo;
- 2 tryniai;
- 10 g vanilės ekstrakto;
- 65 g sviesto.
Gaminimas:
1. Biskvitui kiaušinius su kiaušinių tyniais bei 100 g cukraus išpurenti iki standžiu putų. Kiaušinių baltymus su 40 g cukraus taip pat išplakti iki standžių putų. Abi mases atsargiai sumaišyti. Į ją po truputį imaišyti kvietinius miltus.
2. Gautą masę tolygiai paskirstyti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 12-13 minučių.
3. Į prikaistuvį sudėti šaldytas avietes, įpilti aviečių tyrės ir cukrų, skirtą džemams. Viską išmaišyti šluotele, užvirti ir palikti virti 10 min. Prieš nukeliant džemą, išspausti pusės citrinos sulčių ir 30 sekundžių palaikyti ant kaitros. Taip daroma, kad geriau suveiktų pektinas, esantis cukruje. Džemą perpilti į atskirą indą ir atvėsinti.
4. Plikytam kremui skirtą pieną supilti į prikaistuvį ir užvirti. Cukrų sumaišyti su krakmolu ir išmaišyti su kiaušinių tryniais. Bemaišant po truputį pilti karštą pieną, ir, cukrui ištirpus, masę grąžinti atgal i prikaistuvį. Sumažinti iki vidutinės kaitros ir virti, kol sutirštės. Kremui pradėjus tištėti dar įpilti vanilės ekstrakto. Nuimti nuo kaitros ir maišant sudėti sviestą. Maišyti, kol gausis vientisa masė. Ją perpilti į kitą indą ir palikti šaldytuve atvėsti.
5. Visiems ingredientams atvėsus galima formuoti vyniotinį. Biskvitą išpjauti iš skardos ir atsargiai ištraukti. Dėti ant kepimo popieriaus, kuris padės lengviau vynioti vyniotinį.
6. Ant biskvito tolygiai paskirstyti plikytą kremą, o ant jo džemą. Tuomet sau padedant popieriumi vynioti vyniotinį. Popierius turi likti apvyniotas, kad išlaikytų formą.
7. Suformuotą vyniotinį įdėti sustingti į šaldytuvą. Geriausia palaikyti per naktį.