Mėsa prekiaujantis Marius Damavičius sakė, kad metams bėgant lietuviai nori išbandyti vis daugiau naujų skonių. Kita vertus, yra keletas tokių, kurie visą laiką išlieka populiarūs. „Mėgstamiausia – medaus-garstyčių, Alabamos, vyšniniame, česnakiniame, BBQ marinatuose kepti paruošta mėsa. Nors turime pirkėjų, kurie vis nori išbandyti ką nors įdomesnio. Pavyzdžiui, tai gali būti apelsininė ar čili-mango vištiena“, – apie lietuvių mėgstamus skonius pasakojo „Gardžios mėsos krautuvėlės“ prekybos miestelyje „Urmas“ atstovas.
Virtuvės šefas Gediminas Abraškevičius sako, kad minėti skoniai yra kepimo ant žarijų klasika, todėl toks lietuvių pasirinkimas nestebina.
Jei mėsa gera, ji labai skani ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo.
„Jei mėsa gera, ji labai skani ir be jokių ypatingų priemonių ir marinavimo. Geriausiai, jei mėsa turi jungiamojo audinio su riebaliuku – kiaulienos sprandinė arba steikui skirta jautiena. Iškepus užtenka druskos, pipirų – ir viskas, karališkas skonis. Brandintos jautienos steiką ant žarijų dažniausiai kepu su vyšninių pomidoriukų keke ir labai plonai pjaustytomis bulvėmis, iškepus be druskos ir pipirų dar galima uždėti nedidelį gabalėlį sviesto, kad ištirptų. Fantastika!“, – pranešime žiniasklaidai sako jis.
Šefas pasakoja geros kiaulienos sprandinės šašlyką kepantis gruziniškai – šviežią mėsą jis pjausto gabaliukais, veria ant iešmo, prieš pat kepant pabarsto druska. „Iškepus dedu į puodą su pjaustytais svogūnais, uždengęs palaikau 10 min. Valgom su tandyr krosnyje kepta tikra gruziniška duona (tokios jau galima gauti Lietuvoje, vietoj kepama), šiek tiek daržovių. Nepakartojamas skonis!“, – žiniomis dalinasi pašnekovas.
„Žinoma, kartais norisi ir pažaisti su skoniais, pamarinuoti vienaip ar kitaip. Amerikietiški skoniai čia lyderiauja – BBQ, Alabama, kaip ir medaus-garstyčių – visiška grilinimo klasika. Gerai paruoštus kepsnius tikrai galima pirkti, ypač jei nėra laiko. Pats kartais taip darau, kai reikia sau ar svečiams paruošti. Tačiau galima ir pačiam pasidaryti, jei tik yra galimybė. Privalumas – gali daryti taip, kaip būtent tau norisi, kažko daugiau ar mažiau pridėti. O daugelį marinatų visai nesunku paruošti“, – tikino G.Abraškevičius.
Iš labiau netradicinių marinuotos mėsos variantų šefas minėjo čili-mango vištieną ir šašlykus su juodaisiais serbentais.
„Čili-mango padažo galima įsigyti parduotuvėje ir marinuoti jame, galima pasidaryti ir patiems, naudojant mango sultis ir čili miltelius. Kilogramui vištienos krūtinėlės užteks maždaug pusės stiklinės mango sulčių, maždaug trečdalio citrinos sulčių, ant šaukštelio galo čili miltelių, nedidelis žiupsnelis druskos, cukraus, šaukštas alyvuogių aliejaus. Vištieną reikia pamarinuoti bent kelias valandas ir kepti. Labai rekomenduočiau pabandyti tiems, kurie mėgsta aštriau ir nebijo išskirtinių skonių. Mangas suteikia švelniai krūtinėlei ryškų išskirtinį savo skonį, o čili aštrumas ir vos jaučiamos saldumo, sūrumo, rūgštumo natos sudaro tikrai neblogą ansamblį“, – teigė pašnekovas.
Visgi labiausiai lietuviams G.Abraškevičius siūlytų išbandyti šašlykų, marinuotų juoduosiuose serbentuose, receptą.
„Man jis toks ir šiek tiek netradicinis, bet ir grynai lietuviškas. Keista, kad Lietuvoje jis dar mažai žinomas, bet kiek esu vaišinęs lietuvių, sutinka su manimi, kad primena Tėvynę. Aš pats, kai dirbu užsienyje, irgi kartais pasidarau ir, rodos, sėdžiu, valgau tą šašlyką močiutės sode“, – šypsodamasis pasakoja virtuvės šefas.
Kiaulienos sprandinės šašlykai juodųjų serbentų marinate
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos sprandinės;
- apie 70 g juodųjų serbentų uogų (gali būti šaldytos ir atšildytos);
- 0,5 svogūno;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. Provanso žolelių mišinio.
Gaminimas:
1. Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais. Serbentus sutrinkite elektriniu smulkintuvu (blenderiu). Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais.
2. Viską kartu su aliejumi ir prieskoniais sudėkite į didelį indą, gerai išmaišykite, mėsą gerai išmasažuokite spaudydami rankomis. Uždengtą šį mišinį palaikykite šaltai bent porą valandų, o tada verkite ant iešmų ir kepkite ant žarijų.
Juodųjų serbentų, svogūnų ir Provanso žolelių derinys suteiks švelnų, bet charakteringą skonį, iškepusi mėsa bus minkšta, sultinga ir kvapni.