– Esate tradiciškos lietuviškos virtuvės puoselėtoja. Kodėl jums tai svarbu?
– Man ir mano šeimai patinka paprastas skanus ir šviežias maistas, todėl namuose gaminu tradicinius lietuviškus patiekalus, su kuriais užaugau. Be to, jie man kelia nostalgiškus prisiminimus. Noriu, kad ir mano dukros užaugusios sakytų „mmm... kaip pas mamą“.
Noriu paraginti žmones prisiminti tikrą lietuvišką maisto skonį. Taip gimė ir mano knyga „LT virtuvė. Atrasti iš naujo“, kur sudėti visi tradiciniai lietuviški receptai. O kai kurie – su mano nedidelėmis improvizacijomis.
– Kur Lietuvoje rekomenduotumėte paragauti lietuviškos autentikos?
– Lietuvos dvaruose. Visą vasarą keliavome su „Maisto kelias“ kūrybine komanda po Lietuvos dvarus, pilis ir valgėme ten įsikūrusiuose restoranuose. Būtent tokiose vietose geriausiai atskleidžiama ta autentiška: patiekalai su savo istorijomis, kuriuos kažkada valgė didikai ir net kunigaikščiai.
– Kokias virtuves dar mėgstate?
– Keliaujant didžiausią įspūdį kol kas paliko Italijos virtuvė. Žinoma, dėl itališkos pastos. Mano vaikai dievina makaronus. Aš, beje, taip pat.
– Iš kur semiatės įkvėpimo gaminant?
– Mėgstu skaityti kulinarines knygas, žurnalus. Taip pat mėgstu žiūrėti kulinarines laidas ir filmus. Man tai yra puota akims ir sielai.
– „Jei galėčiau, tai…“
– Turiu taisyklę – niekada, kol svajonės neišsipildė, garsiai apie jas nekalbėti. Šie metai yra dosnūs išsipildžiusiomis svajonėmis, todėl jomis ir galiu pasidžiaugti. Svajojau išleisti knygą, ištekėti ir vesti laidą televizijoje – visa tai pavyko!
– Esate lapkričio 8–10 d. vyksiančios Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF „Virtuvės studijos“ vedėja, šios parodos unikalumas – pažadinti visi penki pojūčiai: matyti, užuosti, girdėti, liesti ir, žinoma, ragauti. Ar vadovaujatės jais gamindama?
– Visada. Pirmiausia, patiekalas turi atrodyti gražiai ir estetiškai, nesvarbu, ar jį pagaminau pati, ar valgau svetur. Taip pat turiu jį užuosti. Prieš valgydama pirmiausia pasigėriu patiekalo išvaizda, uostau. Tik tuomet ragauju.
RECEPTAS: Varškėčiai be miltų pagal Iloną
„Šeimai gaminu kasdien, todėl dievinu, kai savaitgalį pusryčius pagamina mano mergaitės. Jos mane palepina ne tik kava, bet ir skaniais, originaliais pusryčiais“, – sako Ilona ir dalinasi jos šeimoje itin pamėgtu varškėčių be miltų receptu.
Jums reikės:
900 g varškės (ne mažiau 9 % riebumo)
4–5 v. š. cukraus
1 didelis kiaušinis
75 g manų kruopų
0.5 a. š. vanilinės pastos
Kaip gaminti:
- Varškę nusunkite per marlę. Jei ji ir nėra drėgna, tikrai bus ką išspausti. Ji turi likti visiškai sausa.
- Sudėkite varškę į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, įmaišykite vanilę, manų kruopas ir šaukštu viską kruopščiai ištrinkite.
- Gautai masei leiskite 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad manų kruopos pabrinktų.
- Tuomet formuokite pailgą ritinėlį: supjaustykite vienodais gabalėliais po 50 g/vnt. ir didelio peilio pagalba suformuokite „bačkutes“. Suplokite peiliu per pjūvio vietą ir „prasukite” tarp delnų, kad gautųsi apvalūs kraštai.
- Taip paruoštus varškėčius dėkite 10-iai minučių į šaldiklį, kad „sustingtų“ ir kepant laikytų formą.
- Keptuvėje, ant nedidelės ugnies apkepkite iš abiejų pusių, po 3–4 minutes.
Daugiau skonių ir receptų, susitikimų ir atradimų – jau lapkričio 8–10 d. Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF, kuri vyks parodų ir kongresų rūmuose „Litexpo“.
Ilonos Juciūtės-Čibirkienės vadovaujamojoje „Virtuvės studijoje“ keps ir virs žinomi Lietuvos bei užsienio šefai, vyks kulinarinių tinklaraštininkų ir šeimų konkursai.