Šefo patarimai, kaip gardžiai iškepti didelį kepsnį visai šeimai

Ką gaminsite šventiniams pietums? Kalakutą, antį ar kitokį kepsnį? Kadangi per šventes prie stalo dažniausiai susirenka daugiau žmonių, ir kepsnys turi būti didesnis. Pasiteiravome „Norfos“ prekybos centro vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, kaip kepti didelį kepsnį, kad jis būtų gardus ir sultingas.
Kiaulienos kepsnys
Kiaulienos kepsnys / 123RF.com nuotr.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Jeigu ruošiatės kepti 1 kg – 3 kg svorio kiaulienos gabalą, šefas pataria rinktis ją kuo riebesnę, mat tada iškepusi ji bus sultingesnė. Sprandinė ir šoninė iškepus nuo jose esančių tarp raumeninių riebalų bus sultingesnė, nei kumpis ar nugarinė. Beje, jei norite išsikepti sultingesnį kiaulienos kumpį ar nugarinę, D.Bartošius pataria juos pirkti su oda. Ruošiant kepti ją į skardą reiktų dėti taip, kad riebi dalis būtų viršuje ir kepimo metu tekantys riebalai bei mėsos sultys drėkintų po jais esančią liesą mėsą.

Skaitykite taip pat: Patarimai, kaip atskirti šviežią mėsą nuo pasenusios

„Riebesnis mėsos kepsnys turėtų būti kepamas orkaitėje ant grotelių po juo padėjus indą į kurį nuvarvėtų, kepamos mėsos riebalai, kad riebalai nedegtų, į indą reikia įpilti vandens. Liesos mėsos kepsnį rekomenduočiau kepti kepimo rankovėje ar kepimo inde, kad neišgaruotų kepamos mėsos drėgmė ir tik prieš kepimo pabaigą rankovę prapjauti, kepimo indą atidengti, kad kepsnys apskrustų. Liesesnę mėsą galima ir padrėkinti apipilant ją kepimo inde išsiskyrusiomis sultimis“, – kepimo niuansus atskleidė specialistas.

Skaitykite taip pat:. Apskrudę išorėje, sultingi viduje: paprasta tobulų kotletų paslaptis

Tačiau kepant mėsą gudrybių yra ir daugiau. Pirmiausia, ją visada reikia dėti jau į įkaitintą orkaitę ir pirmą pusvalandį kepti aukštoje 230-250 C temperatūroje, kad susidariusi plutelė neleistų mėsai išsausėti, neišbėgtų mėsos sultys. Vėliau temperatūra sumažinama iki 130-160 C. Kuo kepsnys didesnio svorio, tuo žemesnėje temperatūroje ir ilgiau reiktų kepti.

Kiaulienai pamarinuoti, D.Bartošiaus teigimu, labiausiai tinka pipirai, saldžioji paprika, kmynai, kalendros, česnakas. Su rūgštimi marinate šefas perspėja elgtis atsargiai, kad per didelis jos kiekis neišsausintų mėsos, ir vietoje gryno acto pataria naudoti šiek tiek citrinų sulčių.

Šefas rekomenduoja išsikepti kiaulienos sprandinės kepsnį (1,5 – 2 kg). Jam pamarinuoti imkite druskos, pipirų, kmynų, išspauskite česnako, dėkite truputį garstyčių, įpilkite šiek tiek aliejaus. Gautu mišiniu ištrinkite sprandinę ir palikite bent pusdienį ar per naktį marinuotis. Tada į įkaitintą orkaitę ant grotelių dėkite išsimarinavusią sprandinę, 45 min kepkite 240 C, po to sumažinkite temperatūrą iki 130 C ir kepkite valandą ar ilgiau, kol iškeps.

Iškepusios mėsos specialistas pataria nepulti iš karto pjaustyti, o duoti jai bent 10 min pailsėti, kad tolygiai kepsnio viduje pasiskirstytų mėsos sultys.

O dabar jau kviečiame prie stalo! Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis