Kaip tai padaryti, pasakoja „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius, jau antrus metus ruošiantis antis pirkėjams.
Eksperto teigimu, labai svarbu išsirinkti tinkamą paukštį. Paukštis turi būti jaunas, jo svoris paprastai būna iki trijų kilogramų. Jauno paukščio mėsa minkštesnė, sultingesnė, švelnesnio skonio, mat su amžiumi antiena įgauna daug intensyvesnį charakteringesnį skonį, kurio intensyvumas ne visiems priimtinas.
„Jei įsigijote šaldytą antį, prieš marinavimą pirmiausiai ją atsišildome vėsioje patalpoje, po to paukštį nuplauname ir nusausiname. Dažniausiai antis marinuojama paprastai – paukštis ištrinamas pasiruoštu prieskonių mišiniu iš išorės ir vidaus. Marinuotis antis paliekama bent vieną naktį šaldytuve. Anties marinavimui naudojame druską, juoduosius pipirus, česnaką, truputį kvapiųjų žolelių (mairūnas, raudonėlis), jei įdaras nesaldus. Jei įdaras saldesnis, naudojame ir saldesnio skonio prieskonius: gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną. Saldesnį skystą marinatą galimą pasidaryti ir naudojant medų, sojos padažą,aliejų, pridedant imbiero ar garstyčių“, – pasakoja D.Bartošius.
Tačiau prieskonius marinuojant antieną šefas pataria naudoti saikingai, neprikrauti didelio kiekio ir įvairių, nes prieskoniai užgožia pačios anties mėsos skonį.
Vyr.mėsininkas primena, kad kepant antį ji gali būti prikemšama įvairių įdarų. Įdarams naudojami obuoliai, įvairūs džiovinti ar švieži vaisiai, vaisiai gali būti maišomi su virtais ryžiais. Taip pat įdarams naudojamos su virtais ryžiais sumaišytos anties kepenėlės, širdelės, skilveliai. Vyresnio amžiaus antį galima prikimšti raugintais kopūstais, kurie bus ir puikus garnyras, ir suminkštins anties mėsą.
„Aš vadovaujuosi posakiu, kad gaminti gali visi, tik reikia noro, šiek tiek žinių, nebijoti eksperimentuoti, visa tai daryti su meile. Tuomet, neabejoju, visos šios pastangos bus įvertintos, o jei kada nepasiseks, visada galima kitą kartą padaryti geriau“, – šypsosi D.Bartošius ir linki visiems gražių švenčių ir skanių antyčių. Na, o jeigu nesinori kepti patiems, visada galite nusipirkti šviežiai keptą antį „Norfos“ parduotuvėje.