„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Šefo receptas: Deivydo Praspaliausko „Gyvenimą keičianti duona“

„Nori nenori, turi valgyti kasdien, todėl maistas yra dalelė mūsų ir itin svarbu kuo anksčiau pradėti galvoti apie gerus produktus ir kas yra įdėta lėkštėje“, – įsitikinęs virtuvės šefas Lietuvoje Deivydas Praspaliauskas. Jis savo žiniomis dalinosi su paauglėms skirto judėjimo #GRLPWR narėmis.
Deivydo Praspaliausko kepta duona
Deivydo Praspaliausko kepta duona / Organizatorių nuotr.

„Sveika gyvensena yra geros savijautos gydytojas, kuris padės anksti pradėjus valgyti skirtingą, sveiką maistą. Iš pradžių ir aš maniau, ragaudamas kažką pirmą kartą, kaip neskanu, neįdomu, bet paskui be tų dalykų negalėjau gyventi. Pažįstu 10 metų vaikų, kurie valgo viską arba 15-mečių, kurie gyvenime nėra ragavę vieno ar kito produkto, nes jiems atrodo, kad tai neskanu. Kaip gali sakyti, kad neskanu, jei nežinai skonio? Reikia „laužtis“ per save ir pradėti ragauti“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas kulinaras.

Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku
Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku

Paauglės D.Praspaliausko vadovaujamame restorane „Amandus“ turėjo galimybę pačios susikomponuoti patiekalą iš daugybės skirtingų ir įdomių produktų. Šefas pasakojo, kokie skoniai dera tarpusavyje, kaip galima ir namuose patiekti ne tik gardų, bet ir dailų, lyg restorane patiekalą.

Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku
Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku

„Maisto ir etiketo „workshopuose“ darome be galo daug įdomių dalykų: mokomės derinti maistą, aiškinamės kada ir kokį jį valgyti, kaip padėti servetėles ant stalo ar nustebinti žmones, – pasakoja #GRLPWR įkūrėja Eglė Kislovski. – Tai žinios, kurios praverčia visą gyvenimą“. Kursų pabaigoje „Amadus“ restorano virtuvės meistrai pasidalino receptu, kurį visi gali išbandyti namuose.

Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku
Organizatorių nuotr./Iniciatyvos #GRLPWR renginys su šefu Deivydu Praspaliausku

„Gyvenimą keičianti duona“

Ingredientai:

  • 135 g saulėgrąžų branduolių;
  • 90 g linų sėmenų;
  • 65 g lazdynų arba migdolų riešutų;
  • 145 g avižinių dribsnių;
  • 2 valg. šaukšt. chia sėklų;
  • 4 arbat. šaukšt. gysločių sėklų luobelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. klevų sirupo
  • 3 arbat. šaukšt. kokosų aliejaus arba lydyto ghee sviesto;
  • 350 ml vandens.

Gaminimas:

1. Visas sėklas ir kitus birius produktus sumaišykite viename inde. Skystus – vandenį, aliejų ir sirupą – kitame inde.

2. Dideliame dubenyje sumaišykire birią ir skystą mases. Sudėkite į formą, kurioje kepsite ir palikite nakčiai.

3. Kepkite iki 175C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Išimkite iš formos, apverskite ir kepkite dar 30-40 minučių.

Šią duoną rekomenduojama suvalgyti per penkias dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs