Bernardui dar tik svarstant, kuo nustebinti gurmaniško vakaro publiką, paprašėme pasidalinti receptu, kuris atspindėtų paties šefo braižą ir restorano „Onorė“ stilistiką. Ir štai prašome: lėkštėje puikuojasi sviesto ir kaparėlių padažu pagardintas keptas ešerys su daržovėmis. Kviečiame gaminti ir ragauti!
Keptas ešerys su sviesto-kaparėlių padažu ir daržovėmis
Ingredientai (1 porcijai):
- Gabaliukas ešerio filė;
- alyvuogių aliejaus;
- sviesto;
- kelių smidrų;
- po kelias storas riekeles agurkų ir cukinijų,
- druskos;
- pipirų;
- medaus;
- kaparėlių;
- šviežių krapų;
- mėgstamų šviežių grybų (nebūtinai).
Gaminimas:
1. Keptuvėje iškepkite ešerio filė: įkaitinkite alyvuogių aliejų, dėkite žuvį odele į apačią ir kepkite, kol maždaug 70–80 proc. žuvies iš šonų pabals, t.y. bus iškepusi, liks tik viduriukas. Tada apverskite ir pakepkite dar minutę, o tada pabarstykite druska, pipirais.
2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek sviesto ir dėkite agurkų bei cukinijų riekes – kepkite 3–4 min. iš abiejų pusių, kol lengvai karamelizuosis, pasūdykite, ant agurkų uždėkite truputį medaus. Išimkite cukinijas ir agurkus iš keptuvės, o į ją įpilkite šiek tiek vandens ir sudėkite smidrus – tegul jie pakepa 3–4 min.
3. Išėmę smidrus, keptuvėje likusią glazūrą naudokite kaip pagrindą padažui: įdėkite porą šaukštų sviesto, įberkite saujelę kaparėlių ar kaparių ir nuolat maišykite. Nuėmę nuo ugnies dar įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir įdėkite šiek tiek medaus – jis „nugesins“ rūgštumą ir subalanduos skonius. Pasak Bernardo, gausite tikra anglišką klasiką – sviesto padažą su kaparėliais
4. Bernardas į lėkštę su žuvimi ir daržovėmis bei padažu dėjo dar porą priedų – sausoje keptuvėje padeginto šalotinio svogūno gabalėlius ir šiek tiek svieste kepintų grybų (galima kepinti tokius, kokius labiausiai mėgstate). Galiausiai patiekalas paskanintas krapais – tokiais populiariais namų virtuvėje, bet iki šiol kartais kiek ignoruojamais restoranuose. Žinoma, tik ne „Onorė“, kur dirba rubrikos Šefo receptas šios savaitės svečias.