Istorinės virtuvės žinovas T.Rimydis pasakojo, kad senovėje lietuviai valstiečiai maistą ruošdavo kartą per dieną, o pusryčiams būdavo valgoma tai, kas liko nuo vakar dienos. „Dabar situacija yra visiškai kitokia. Paskutiniu metu ypač populiaru pasidarė valgyti pusryčius ne namuose, ypač savaitgaliais. Yra net restoranų, tiekiančių tik pusryčius, kurie gali tęstis iki popietės“, – pastebi virtuvės šefas.
Sluoksniuotis su kiaušiniu, sūriu ir olandišku padažu
Ingredientai:
- 4 riekės forminės grūdėtos duonos;
- 6 putpelės kiaušiniai;
- 50 g sviesto;
- 50 g kreminio sūrio;
- 30 g kietojo sūrio (šefas naudojo avies sūrį);
- 50 g vyšninių pomidorų;
- 30 g agurkų;
- 20 g aliejaus su žalumynais;
- 50 g mėlynųjų svogūnų;
- 20 g cukraus;
- druskos;
- pipirų.
patiekimui:
- saujelė saulėgrąžų daigų;
- aliejaus su žalumynais.
Gaminimas:
1. Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir jame iš abiejų pusių apkepinamos duonos riekelės. Iškepusios pagardinamos druska ir pipirais.
2. Putpelės kiaušiniai įmušami į maišelį, pašlakstytą žalumynų aliejumi, ir dedami į užvirintą vandenį. Verdami 2 minutes.
3. Karamelizuotiems svogūnams pagaminti cukrus ištirpinamas prikaistuvyje kol karamelizuojasi (tampa gintarinės spalvos). Dedami pusžiedžiais pjaustyti svogūnai, pakepinami labai trumpai, apverčiami ir dar 1 minutę pakepinami.
4. Duonos riekutės aptepamos kreminiu sūriu.
5. Ant dviejų riekelių dedami griežinėliais pjaustyti agurkai, pasmulkinti vyšniniai pomidoriukai ir karamelizuoti svogūnai.
6. Ant kitų dviejų riekelių dedama dar šiek tiek pomidoriukų ir virti kiaušiniai. Ant viršaus užtarkuojamas kietasis sūris.
7. Riekelės su kiaušiniais ir sūriu dedamos ant riekelių su daržovėmis.
8. Šiuos sluoksniuočius tinka patiekti su olandišku padažu, papuošus saulėgrąžų daigais ir pašlaksčius žalumynų aliejumi.
Pastaba: jeigu norisi gražesnės formos sluoksniuočio, iš duonos riekelių išpjaukite apskritimus (specialia formele ar tiesiog stikline).