Kulinariniais triukais ir patarimais, kaip iškepti šventinį lašišos kepsnį ir paruošti rizotą bei daržoves, dalijasi „Santa Maria“ šefas Artūras Braslauskas.
Ingredientai (4 asm.):
- 500–600 g lašišos filė;
- žiupsnelis akmens druskos;
- žiupsnelis pipirų „Tellicherry“;
- 1 pakuotė citrininių žuvies prieskonių (šefas naudojo „Santa Maria“).
rizotui:
- 30 ml alyvuogių aliejaus;
- 60 g sviesto;
- 1 svogūnas;
- 200 g ryžių, tinkamų rizotui (pavyzdžiui, arborio);
- 100 ml baltojo vyno;
- 1 l žuvies sultinio;
- 100 g krevečių;
- 1 pakuotė Viduržemio jūros prieskonių mišinio (šefas naudojo „Santa Maria“);
- 100 g parmezano;
- 50 g brokolio žiedynų.
daržovėms:
- 30 ml aliejaus;
- 100 g shiitake grybų;
- 50 g špinatų;
- 250 g žiedinių kopūstų;
- 250 g brokolių.
patiekimui:
- 1 citrinos skiltelių;
- ryšulėlio laiškinių česnakų;
- žirnių daigų, papuošimui.
Gaminimas:
1. Lašišą pabarstykite citrininiais žuvies prieskoniais, druska ir pipirais. Dėkite į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 6–10 min.
2. Pagaminkite rizotą. Į įkaitintą puodą pilkite alyvuogių aliejų ir dėkite 20 g sviesto. Berkite ir lengvai apkepinkite svogūnus, o tada suberkite ir ryžius. Maišykite ir laukite, kol ryžiai pradės spragsėti. Pilkite baltąjį vyną.
3. Išgaravus vynui, pilkite žuvies sultinį. Maišykite ir virkite, kol ryžiai taps kreminės konsistencijos. Rizotą pagardinkite druska ir Viduržemio jūros prieskonių mišiniu. Dėkite krevetes, likusį sviestą, parmezaną ir brokolio žiedynus.
4. Paruoškite daržoves. Žiedinius kopūstus ir brokolius kelias minutes apvirkite sūdytame vandenyje ir iš karto dėkite į labai šaltą vandenį, kad jie išliktų žalios spalvos. Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų ir apkepkite shiitake grybus. Dėkite špinatus, žiedinius kopūstus ir brokolius. Daržoves pabarstykite druska, pipirais ir Viduržemio jūros prieskonių mišiniu.
5. Į lėkštę dėkite paruoštas daržoves ir lašišą. Ant lašišos išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Puoškite citrinos skiltelėmis. Kitoje lėkštėje patiekite rizotą, jį puoškite smulkintais laiškiniais česnakais ir žirnių daigais.